Alle Jussi Adler-Olsen boeken

Hieronder vind je een overzicht van alle Jussi Adler-Olsen boeken. Deze beroemde Deense thrillerschrijver schreef onder andere de wereldwijde bestseller Serie Q boeken, waarvan nu het laatste deel te bestellen is.

Jussi Adler-Olsen nieuw boek

Jussi Adler Olsen zijn nieuwe boek in de Serie Q serie ‘Eén raam, geen sleutel‘ is vanaf nu verkrijgbaar in de online boekhandels. In Scandinavië is dit tiende deel in de reeks al verschenen en krijgt daar de hoogste beoordeling van alle Serie Q boeken. 

Bij Bol.com is het boek verkrijgbaar in E-book uitgave en paperback editie.

Korte samenvatting Serie Q10 ‘Een raam, geen sleutel’

Tweede kerstdag. Carl Mørck zit met handboeien om op de achterbank van een politieauto onderweg naar Vestre Fængsel. Na vijftien jaar heeft de gewelddadige spijkerpistoolzaak hem ingehaald en aanklachten wegens drugssmokkel en moord dreigen zijn leven en carrière te verwoesten.

Zijn collega’s bij de politie in Kopenhagen keren hem de rug toe en al snel wordt het Carl duidelijk dat zijn leven tussen de gedetineerde misdadigers, oplichters en corrupte agenten in acuut gevaar is. Maar wie heeft er een beloning van een miljoen op Carls hoofd gezet – en waarom?

Recensies voor Jussi-Adler Olsen nieuwe boek

In de Scandinvische pers krijgt ‘Een raam, geen sleutel’, lovende recensies:

“Alleen maar lof voor een volkomen uniek werk in de Deense en ook internationale misdaadgeschiedenis”

Jyllands-Posten

“Het zal je moeite kosten dit meesterwerk los te laten. Heel veel moeite.” 

Sønderborg Nyt

Een uitgebreide samenvatting en meer recensies lees je door op bovenstaande titel van het boek te klikken. Je bestelt het boek eenvoudig via de groene knoppen bij je favoriete boekhandel.

Alle Jussi Adler-Olsen boeken

Jussi Adler-Olsen is de ongekroonde koning van de Deense thriller. Hij schreef sinds het begin van zijn schrijverscarrière al 14 razendspannende boeken. Wereldberoemd werd hij met zijn reeks over de politieafdeling Q. Hiervan verschijnt in 2024 het laatste deel. 

Ontdek hieronder alle Jussi Adler-Olsen boeken, waar deze over gaan en bestel eenvoudig online via de boekhandel: 

Showing 1-10 of 14 Books

Serie Q boeken

Jussi Adler-Olsen werd wereldberoemd met zijn Serie Q boeken reeks. Deze thriller serie gaat over Afdeling Q, een afdeling op een Deens politiebureau waar afgesloten zaken worden heropend. 

Het hoofd van de afdeling is Carl Mørk, een typische antiheld die de nodige trauma’s met zich meetorst. Samen met zijn efficiënte secretaris Rose Knudsen, de excentrieke wapenexpert Assad en later in de reeks de onvoorspelbare Gordon, lost hij complexe zaken op. 

Het eerste Serie Q boek De vrouw in de Kooi verscheen in Nederland in 2007. Hierna volgde nog acht delen en in 2024 wordt de reeks afgesloten met Eén raam, geen sleutel.

Serie Q boeken volgorde

Dit zijn alle Serie Q boeken op volgorde:

 1. De vrouw in de kooi (2007)
 2. De fazantenmoordenaars (2008)
 3. De noodkreet in de fles (2009)
 4. Dossier 64 (2012)
 5. Het Marco-effect (2013)
 6. De grenzeloze (2015)
 7. Selfies (2017)
 8. Slachtoffer 2117 (2019)
 9. Natriumchloride (2023)
 10. Eén raam, geen sleutel (2024) 

De serie Q boeken kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden. In elk boek staat een andere zaak centraal. Het lezen van de boeken op volgorde geeft je wel meer achtergrondinformatie over de karakteres en vergroot dus de leesbeleving.


Veelgestelde vragen over Jussi Adler-Olsen

Wanneer komt Jussi Adler-Olsen Serie Q deel 10 uit?

Jussi Adler-Olsen zijn Serie Q deel 10 komt in Nederland uit op 5 maart 2024. Vanaf die datum is het verkrijgbaar via deze site via de online boekhandels en in de winkel. Het tiende deel in de Serie Q serie is getiteld Eén raam, geen sleutel.


Andere Jussi Adler-Olsen boeken

Voordat Jussi Adler-Olsen wereldwijd doorbrak met zijn Serie Q serie, schreef hij al thrillers. Deze werden iets minder enthousiast ontvangen dan de reeks over de beslommeringen van Afdeling Q, maar zijn ook razend spannend. 

Dit zijn de thrillers die Jussi Adler-Olsen buiten de Serie Q om schreef: 

 1. Het alfabethuis (1997)
 2. De bedrijfsterrorist (2002)
 3. Het Washingtondecreet (2006)
 4. Moord terwijl u wacht (2015)

In 2024 kwam het laatste deel in de Serie Q reeks uit. Adler-Olsen heeft al aangekondigd dat dit niet het einde van zijn schrijverscarriere zal zijn. Hij gaat door met het schrijven van nieuwe verhalen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Jussi Adler-Olsen boeken? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Jussi Adler-Olsen films over boeken

De boeken van Jussi Adler-Olsen over Afdeling Q zijn zo populair en spannend dat een verfilming niet kon uitblijven. In totaal zijn er inmiddels al vier Serie Q films verschenen en ook van de andere delen wordt in de toekomst een verfilming verwacht. 

Op dit moment zijn de Serie Q films niet via Netflix in Nederland te kijken. Wel kunnen deze besteld worden via bijvoorbeeld Bol.com. 

 1. De vrouw in de kooi (2013) DVD
 2. De fazantenmoordenaars (2014) DVD of Blue-Ray
 3. Noodkreet in de fles (2016) film
 4. Dossier 64 (2018)
De trailer van de Jussi Adler-Olsen boekverfilming van Dossier 64

Wie is Jussi Adler-Olsen eigenlijk?

Jussi Adler-Olsen is de bekendste misdaadauteur van Denemarken en een van de best verkopende van heel Scandinavië. Dat is vooral opvallend omdat hij pas op zijn 47ste zijn eerste boek uitbracht. Inmiddels zijn de boeken van Adler-Olsen in meer dan veertig talen vertaald en verkocht hij wereldwijd bijna dertig miljoen boeken. 

Adler-Olsen werd op 2 augustus 1950 geboren als zoon van een psychiater/seksuoloog. Daardoor bracht hij in zijn jeugd veel van zijn tijd door in de psychiatrische instellingen waar zijn vader werkte. In interviews gaf hij later aan dat dit hem hielp bij het schrijven van zijn boeken, hij kon zo van dichtbij de wonderlijk menselijke natuur observeren.

portretfoto van de deense thriller schrijver jussi adler olsen
Jussi Adler-Olsen – Foto: Robin Skjoldborg

Druk baasje

Toch duurde het dus lang voordat hij zijn eigen karakters zou creëren. Hij had nog andere dingen te doen. Veel andere dingen. Hij studeerde medicijnen, politicologie en filmwetenschappen, componeerde filmmuziek, was vertaler en uitgever en had op een zeker moment zelfs zijn eigen stripwinkel.  

Nederlandse connectie

Leuk feitje: hij begon in Nederland met het schrijven van zijn eerste boek. In 1980 woonde Adler-Olsen samen met zijn vrouw in Schiedam. Het boek dat hij hier schreef werd nooit uitgegeven, maar was wel het begin van zijn schrijverscarriere. Hij zag een gat in de markt voor zijn thrillers. In Denemarken werden tot dat moment nauwelijks thrillers uitgegeven.

Een portretfoto van de Deense thriller schrijver Jussi Adler Olsen
Jussi Adler-Olsen in zijn woonkamer in Kopenhagen – Foto: Politikens Forlag

Literaire voorbeelden

Grote voorbeelden heeft Adler-Olsen niet. Hij zei ooit in een interview in de Volkskrant dat als je zelf thrillers gaat schrijven, je die van andere beter links kan laten liggen. Zo voorkom je dat je een copycat wordt. Al kent hij zijn klassiekers wel. In een ver verleden las hij de boeken van onder andere Sjöwall en Wahlöö en Agatha Christie.

Serie Q

In 1997 verscheen Adler-Olsen zijn eerste boek Het alfabethuis, gevolgd door nog eens drie thrillers. Het vestigde voor het eerst de naam van de Deense auteur, al kwam het grote succes pas met het verschijnen van zijn Serie Q boeken. Deze serie over een politieafdeling genaamd Afdeling Q werd een wereldwijde hit. De boeken zijn in meer dan veertig talen vertaald en tientallen miljoenen keren over de toonbank gegaan. 

Awards

Met zijn boeken won Adler-Olsen ook meerdere belangrijke literaire awards waaronder de Ripper Award, Barry Award en diverse grote prijzen in Denemarken. 

Een portretfoto van jussi adler-olsen in pak
Jussi Adler-Olsen – Foto: Bjark Johansen

Toekomst

In 2024 verschijnt het laatste deel in de Serie Q reeks. Dit betekent echter niet het pensioen van de Deense thriller koning. Hij heeft aangekondigd dat hij door gaat met schrijven, maar dat het nu tijd is voor nieuwe verhalen.

Adler-Olsen heeft samen met zijn vrouw Hanne Adler-Olsen een zoon en verdeeld zijn tijd tussen zijn huizen in Kopenhagen en Barcelona.

de deense schrijver Jussi Adler Olsen met zijn vrouw Hanne
Jussi Adler-Olsen met zijn vrouw Hanne – Foto: Politikens Forlag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *