Jens Henrik Jensen komt met nieuw boek: Oxen 6 – Pelgrim

Hieronder vind je een overzicht van alle Jens Henrik Jensen boeken. Deze beroemde Deense schrijver schreef onder andere de bekende en verfilmde Oxen boeken reeks. En goed nieuws voor de fans: er is een nieuw deel op komst. Je kunt Oxen 6 – Pelgrim vanaf nu reserveren bij de online boekhandel, zodat je bij het verschijnen op 9 april direct kunt beginnen met lezen.

Jens Henrik Jensen nieuwe boek

Op 9 april 2024 verschijnt het nieuwe boek van Jens Henrik Jensen getiteld Oxen 6: Pelgrim. Het is alweer het zesde deel in de wereldberoemde reeks over de getraumatiseerde ex-soldaat Niels Oxen die een sinistere samenzwering probeert bloot te leggen.

Bij Bol.com is het boek verkrijgbaar in E-book uitgave en paperback editie.

Korte samenvatting Oxen 6 – Pelgrim

Zelfs lang nadat een reeks moorden op oorlogsveteranen is opgelost, werpt de zaak nog lange schaduwen over voormalig topmilitair Niels Oxen en zijn partner bij de geheime dienst, Margrethe Franck.

Belast met het schuldgevoel over het het doden van onschuldige mensen verdwijnt Oxen op een wandeltocht van een maand. Op hetzelfde moment wordt Margrethe Franck door haar werkgever geschorst.

Wanneer Axel Mossmann, Francks voormalige baas, de hulp van de twee vraagt voor een ogenschijnlijk simpele taak, lijkt dat een welkome afwisseling van alle tumult.

Wanneer ze na een moeizaam onderzoek eindelijk een mysterieuze moordenaar op het spoor komen, blijkt hun tegenstander onvermoede macht te hebben.

Recensies voor Jens Henrik Jensen nieuwe boek

Oxen 6 was mijn eerste kennismaking met Jens Henrik Jensen en het begin was even doorbijten, maar uiteindelijk had de Deense schrijver mij te pakken. Oxen 6 ontspint zich tot een razend spannende spionagethriller, die op volle kracht vooruit gaat en garant staat voor een aantal onvoorziene plottwists.
– Bas van Brecht, Nordicdutchman.nl –> lees mijn hele Oxen 6 recensie hier

In Scandinavië kwam Oxen 6 – Pelgrim al in 2023 uit, en waren de recensies ook lovend. Hier is een greep uit de recensies in de Scandinavische pers:

“Jensen heeft zijn beste spannendste roman tot nu toe geschreven in de Oxen-serie, die zowel de hersenen als het hart aanspreekt.”
– Jyllands-Posten

“Een echt goed geschreven en explosief misdaadverhaal.”
-Krummeskrummelurer.dk

“Belachelijk spannend.”
– Findalskrimiside.dk

de cover van het nieuwe jens henrik jensen boek oxen 6 pelgrim

Een uitgebreide samenvatting en meer recensies lees je door op bovenstaande titel van het boek te klikken. Je bestelt het boek eenvoudig via de groene knoppen bij je favoriete boekhandel.


Nieuwe Scandinavische thrillers in je mailbox

Alle Jens Henrik Jensen boeken

Jens Henrik Jensen brak wereldwijd door met zijn Oxen serie. Deze serie ging over de hele wereld in grote getalen over de toonbank en de op de boeken gebaseerde tv-serie was al net zo populair. Maar de Deense schrijver timmert al veel langer aan de weg als schrijver van razend spannende thrillers. Hieronder zie je een overzicht van alle in het Nederlands verkrijgbare boeken van Jens Henrik Jensen.

Oxen boeken serie op volgorde

De door Jens Henrik Jensen geschreven Oxen boeken serie bestaat uit zes boeken en gaat over de getraumatiseerde oorlogsveteraan Niels Oxen. Hij vecht tegen duistere krachten in de hoogste regionen van de samenleving en tegelijk tegen zijn eigen demonen.

In zijn strijd wordt hij bijgestaand door Axel Mosman, hoofd van de Deense Veiligheids- en inlichtingendienst en Margaretha Frank die bijzelfde dienst is aangesloten.

De boekenserie is inmiddels in meer dan veertien landen een hit en ook verfilmd tot een net zo populaire televisie serie.

Dit zijn de Oxen boeken op volgorde:

  1. Oxen 1 – De hondenmoorden
  2. Oxen 2 – De schaduwmannen
  3. Oxen 3 – Bevroren vlammen
  4. Oxen 4 – Wolf
  5. Oxen 5 – Gladiator
  6. Oxen 6 – Pelgrim

Hieronder lees je kort waar elk van de Oxen boeken over gaat en hoe deze beoordeelt worden door lezers op Goodreads:

Oxen 1 – De hondenmoorden

de cover van het deense boek oxen 1 de hondenmoorden van jens henrik jensen
⭐️ Goodreads score: 3,78 (2.600+ stemmen)


Niels Oxen zijn droom van vrijheid verandert in een nachtmerrie als hij opeens beschouwd wordt als hoofdverdachte van de moord op een voormalig ambassadeur. –> Lees meer over Oxen 1.

Bestel bij Bol


Oxen 2 – De schaduwmannen

oxen 2 de schaduwmannen van jens henrik jensen
⭐️ Goodreads score: 3,95 (1.600+ stemmen)


Opeens vormt Oxen het doel van een klopjacht. Oxen en Franck slaan opnieuw de handen ineen tegen de machtige mannen in de schaduw van de macht. –> Lees meer over Oxen 2.

Bestel bij Bol


Oxen 3 – Bevroren vlammen

de cover van het boek oxen 3 bevroren vlammen
⭐️ Goodreads score: 4,05 (1.400+ stemmen)


Voor zover iedereen weet is oorlogsveteraan Niels Oxen verongelukt op zee. In werkelijkheid bevindt hij zich op een eiland in de Zweedse archipel, waar hij het dilemma overpeinst dat voor hem ligt. –> Lees meer over Oxen 3.

Bestel bij Bol


Oxen 4 – Wolf

de cover van het boek oxen 4 wolf van de deense schrijver jens henrik jensen
⭐️ Goodreads score: 3,99 (1.000+ stemmen)


Oxens schijnbaar eenvoudige taak leidt hem naar onbekend terrein, waar verschillende soorten wolven zijn pad kruisen en hem terugvoeren naar het verleden van zijn voormalige partner Margrethe Franck. Haar verhaal blijkt veel geheimzinniger en duisterder dan iedereen voor mogelijk had gehouden. –> Lees meer over Oxen 4.

Bestel bij Bol


Oxen 5 – Gladiator

de cover van het boek oxen 5 gladiator van de deense schrijver jens henrik jensen
⭐️ Goodreads score: 3,95 (749+ stemmen)


Een aantal oorlogsveteranen is op verschillende plaatsen in het land geliquideerd, en de vaardigheden van Oxen als ervaren soldaat en als scherpzinnig onderzoeker zijn nodig. –> Lees meer over Oxen 5.

Bestel bij Bol


Oxen 6 – Pelgrim

de cover van het boek Oxen 6 Pelgrim van Jens Henrik Jensen
⭐️ Goodreads score: 4,24 (280+ stemmen)


Wanneer ze na een moeizaam onderzoek eindelijk een mysterieuze moordenaar op het spoor komen, blijkt hun tegenstander onvermoede macht te hebben. De zoektocht naar antwoorden brengt hen allemaal in levensgevaar. –> Lees meer over Oxen 6.

Bestel bij Bol


Andere Jens Henrik Jensen boeken

Jens Henrik Jensen beleefde zijn grote doorbraak voor het internationale publiek met de Oxen reeks. Maar ook daarvoor had hij al enkele gewaardeerde thriller boeken uitgebracht. Hij debuteerde met de Ring van Wenen en kreeg vervolgens goed de smaak te pakken met de Nina Portland trilogie en de drie boeken over Jan Jordi Kazanski.

Hieronder vind je alle andere Jens Henrik Jensen boeken en hun Goodreads beoordeling op een rij:

De Nina Portland trilogie

In deze trilogie staat de jonge, eigenwijze en ambitieuze detective Nina Portland centraal. Ze is bereid tot het uiterste te gaan om haar misdaadzaken op te lossen. Deze serie boeken speelt zich af in havenstad Esjberg, het eiland Fanoe en de westkust van Jutland.

Nina Portland 1 – Spookschip

de cover van het boek spookschip van jens henrik jensen
⭐️ Goodreads score: 3,43 (400+ stemmen)


Een matroos werd ervan beschuldigd de bemanning te hebben vermoord aan boord van een schip dat op drift was aangetroffen in de Noordzee, maar werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Nina Portland heropent de zaak. 

Bestel bij Bol


Nina Portland 2 – De kolenman

nina portland 2 jens henrik jensen kolmannen
⭐️ Goodreads score: 3,82 (200+ stemmen)


Een matroos werd ervan beschuldigd de bemanning te hebben vermoord aan boord van een schip dat op drift was aangetroffen in de Noordzee, maar werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Nina Portland heropent de zaak. 

Dit boek is momenteel niet in het Nederlands verkrijgbaar


Nina Portland 3 – De spookgevangene

de cover van het boek spookgevangene nina portland 3 van jens henrik jensen
⭐️ Goodreads score: 3,82 (200+ stemmen)


Een zorgvuldig geplande executie van twee leiders in de onderwereld van Esbjerg veroorzaakt een bloedige bendeoorlog. Desondanks wordt de zeer gerespecteerde detective Nina Portland, tot ieders verbazing, uit het onderzoek geplukt en op een ogenschijnlijk alledaagse missie gestuurd. 

Dit boek is momenteel niet in het Nederlands verkrijgbaar


De Jan Jordi Kazinski trilogie

Het eerste deel uit de Jan Jordi Kazinski trilogie betekende de defintieve doorbraak voor Jens Henrik Jensen. Het in 1997 uitgebrachte eerste boek uit de reeks, getiteld ‘De heks van Krakow’ werd een hit in Denemarken.

De Kazinski trilogie gaat over een Amerikaanse CIA-agent van Pools-Spaanse afkomst. In de boeken neemt Jensen je mee op een razend spannend avontuur naar een groot aantal verschillende landen en plaatsen. Van Kazanski’s basis in Madrid tot de oude historische stad Krakau; via de Russische stad Moermansk ten noorden van de poolcirkel naar het voormalige Joegoslavië en een door een burgeroorlog geteisterde Banja Luka.

Uiteindelijk verschenen er drie delen in de Kazinski trilogie, ontdek ze hieronder:

Kazinski 1 – De heks van Kraków 

de heks van krakau jens henrik jensen
⭐️ Goodreads score: 3,49 (100+ stemmen)


Wanneer CIA-agent Jan Jordi Kazanski na een gedwongen ziekteverlof weer in dienst wordt geroepen, bevindt hij zich midden in een dodelijk spel. 

Dit boek is momenteel niet in het Nederlands verkrijgbaar


Kazinski 2 – Hofnar van Moermansk 

de cover van het boek de hofnar van moermansk jens henrik jensen kazinski 2
⭐️ Goodreads score: 3,67 (100+ stemmen)


In de Russische kernhaven is een spel van hoge spanning tussen de inlichtingendiensten van verschillende landen begonnen na een macabere vangst van een lokale visser: een afgehakte arm met een tatoeage, die de CIA naar bewijs leidt van het illegaal dumpen van kernafval in de Barentszzee. 

Dit boek is momenteel niet in het Nederlands verkrijgbaar


Kazinski 3 – De wolf in Banja Luka

de cover van de wolf in banja luka jens henrik jensen kazinski 3
⭐️ Goodreads score: 3,67 (50+ stemmen)


Wanneer CIA-agent Jan Jordi Kazanski’s vriendin Ewa spoorloos verdwijnt op de Balkan, komt Kazanski onder druk te staan ​​van het Internationaal Strafhof in Den Haag om haar missie over te nemen. 
Hij moet een mythisch figuur uit de Servische onderwereld met de naam Kurjak – de Wolf – opsporen en hem dwingen om voor de rechtbank te getuigen. 

Dit boek is momenteel niet in het Nederlands verkrijgbaar


Wie is Jens Henrik Jensen eigenlijk?

Jens Henrik Jensen is een van de bekendste Deense thriller schrijvers van dit moment. Hij brak wereldwijd door met de razend spannende Oxen serie over de getraumatiseerde ex-soldaat Niels Oxen.

Samen met een aantal andere sterke karakters legt deze veteraan met gevaar voor eigen leven een complot van enorme omvang bloot. In 2024 verscheen het zesde en voorlopig laatste deel in de reeks, getiteld Pelgrim. 

Inspiratie voor zijn meest beroemde karakter vond Jensen bij zijn oorspronkelijke werk als journalist voor een Deense krant. Hier begeleidde hij journalisten die verslag deden van de Balkanoorlog. Zij volgden naar Denemarken teruggekeerde soldaten die op de Balkan afschuwelijke dingen hadden meegemaakt en gezien. Hun verhalen nam hij mee bij de creatie van zijn hoofdrolspeler Niels Oxen.

portretfoto van de deense schrijver jens henrik jensen
Jens Henrik Jensen – Foto: Red Star Photo

“Mijn hoofdpersoon, de oorlogsveteraan Niels Oxen, is eigenlijk geboren uit fascinatie, verwondering en het verlangen om tegen de stroom in te gaan”, zei Henrik Jensen in een interview met Politikenforslag. “Ik wilde mezelf uitdagen met een hoofdpersoon die geen journalist hoefde te zijn, geen politiecommissaris, geen forensisch patholoog. In plaats daarvan zou het een oorlogsveteraan met zware bagage moeten zijn, geplant in een traditionele misdaad/thriller. Dit werd Niels Oxen”, zegt Jensen. 

Debuut

De Deense schrijver begon zijn carrière als journalist en debuteerde in 1997 als schrijver met het boek ‘De Weense Ring’, maar beleefde zijn definitieve doorbraak niet veel later met de trilogie over CIA-agent Jan Jordi Kazanski. Deze drie boeken zette Jensen definitief op de kaart. De hierop volgende trilogie over Nina Portland verstevigde zijn reputatie alleen maar verder. 

Invloeden

De boeken van Jens Henrik Jensen kenmerken zich door een mix van verschillende genres zoals thriller, misdaadroman en drama. Zelf noemt de Deense schrijver dit ‘de Jensen-hybride’, waarmee hij aangeeft het beste van verschillende werelden te combineren. 

Als inspiratiebronnen noemt de misdaadauteur bekende collega’s als Alistair Mclean, Fredrick Forsyth, Robert Ludlum en John Le Carré. Ook de Zweedse misdaadromanschrijver dienen voor Jensen als een inspiratiebron. Hij houdt er net als de schrijvers van de Zweedse thrillers van om de lezer mee te nemen in de duisternis en achter te laten in het licht. 

de deense schrijver jens henrik jensen
Jens Henrik Jensen – Foto: Nils Lund

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *