Alle Jon Fosse boeken

Hieronder vind je een overzicht van alle boeken van Nobelprijs voor de Literatuur winnaar Jon Fosse. De Noorse schrijver heeft sinds 1983 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Een aantal van zijn boeken is in het Nederlands beschikbaar via Bol.com. Je bestelt ze hieronder eenvoudig.

Jon Fosse nieuwste boek

In Februari 2024 kwam de Nederlandse vertaling van Jon Fosse zijn boek “Ochtend en avond uit”. Dit verhaal schreef Fosse al aan het begin van deze eeuw, maar is nu dus ook in ons land verkrijgbaar

de cover van het boek ochtend en avond van de noorse schrijver jon fosse
Roman – Harcover, paperback v.a. € 21

Ochtend en avond
door Jon Fosse

Tussen de twee uitersten van een menselijk leven, geboorte en dood, ontvouwt zich een opgewekt en troostrijk verhaal over het leven en sterven van een eenvoudige man die een hard maar vol leven heeft geleid.

Ieder dag gaat de visser Johannes naar het haventje om naar zijn boot te kijken. Zijn vrouw is al enige tijd dood. Op een ochtend, nadat hij wakker is geworden, is er iets veranderd. Is het het licht dat door het raam naar binnen valt? In de haven ontmoet hij zijn gestorven vriend Peter en samen varen ze uit.

Op die tocht beleeft Johannes de belangrijkste momenten van zijn leven opnieuw, zijn ongelukkige eerste liefde, daarna de ontmoeting met zijn vrouw. Bij terugkomst in de haven ziet hij tot zijn vreugde dat zij op hem wacht. Samen gaan ze naar huis. Het is alsof een lang gekoesterd verlangen wordt ingelost.

Oktober 2023 is Jon Fosse zijn nieuwste boek uitgekomen getiteld ‘Een schitterend wit’. Het is het eerste boek dat hij in Nederland uitbrengt na het winnen van de Nobelprijs voor de Literatuur.

de cover van het nieuwste jon fosse boek een schitterend wit
Paperback € 19

Een schitterend wit
door Jon Fosse

Een man rijdt in zijn auto zonder te weten waar hij heen gaat. Hij slaat afwisselend linksaf en rechtsaf en komt ten slotte in een bos op een weg met diepe sporen. Hij stopt pas als de auto vast komt te zitten in de modder en niet meer voor- of achteruit kan.

Het begint te sneeuwen, het wordt donker en koud, maar in plaats van hulp te halen, loopt de man een pad in het bos af – ook al is het zo donker geworden dat hij tussen de bomen nauwelijks iets meer kan zien; ook al weet hij dat het dwaas is om te doen.

Een schitterend wit is een briljant verhaal over de grens tussen leven en dood.


Jon Fosse Septologie reeks

De Septologiereeks van Jon Fosse is zijn internationaal bekendste werk. Dit romanproject omvat meerdere romans en werd in 2019 uitgeroepen tot een van de belangrijkste werken in de hedendaagse Noordse literatuur. Deze reeks bestaat uit drie Jon Fosse boeken en verschillende delen.

de cover van jon fosse boek de andere naam septologie 1 en 2
Paperback € 21,95

Septologie I-II – De andere naam
door Jon Fosse

De hoofdpersoon en verteller, Asle, is een schilder, een weduwnaar, woonachtig in het huis in Dylgja, waar hij samenwoonde met zijn vrouw Ales.

Hij en de verteller zijn dubbelgangers – twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven. De ontmoeting tussen de twee is een brandpunt van dit fictieve universum. Het leven van de hoofdpersoon wordt verteld in flashbacks, net als het grootste deel van het leven van zijn naamgenoot. Maar het past allemaal in elkaar, omdat de twee er eigenlijk één zijn. 

De belangrijkste gebeurtenissen van de roman vinden plaats binnen een paar dagen in december, rond Kerstmis, en omvatten diepgaande vragen over onze menselijke omstandigheden, over ons leven, onze relaties en onze overtuigingen.


de cover van het boek ik is een ander van jon fosse septologie drie tot 5
Paperback € 24,50

Septologie III-V : Ik is een ander
door Jon Fosse

Asle is een ouder wordende schilder en weduwnaar die alleen woont aan de zuidwestkust van Noorwegen. Zijn enige vrienden zijn zijn buurman, Åsleik, een traditionele vissersboer, en Beyer, een galeriehouder die in de stad woont.

Daar, in Bjørgvin, woont een andere Asle, ook een schilder, maar eenzaam en gedronken door alcohol. Asle en Asle zijn dubbelgangers – twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven, die allebei worstelen met existentiële vragen.

In ‘Ik is een ander’ (Septologie III-V) ontmoeten de twee Asles elkaar voor het eerst in hun jeugd. Ze lijken vreemd op elkaar, kleden zich identiek en willen allebei schilders worden. Op de kunstacademie in Bjørgvin ontmoet Asle zijn toekomstige vrouw, Ales, en wordt hij verliefd.


cover van heet boek een nieuwe naam van jon fosse septologie 6 en 7
Paperback € 22,50

Septologie VI-VII : Een nieuwe naam – door Jon Fosse

Kerstmis nadert. Asle wil niet meer schilderen en besluit alles wat hij nog van zijn werk heeft af te leveren aan zijn galeriehouder Beyer. Het is tijd om te stoppen. Tegelijkertijd kan hij de gedachten aan zijn naamgenoot en dubbelganger die in het ziekenhuis in de stad ligt niet loslaten.

Zo blijft Asle het verhaal van ‘de andere’ Asle ontrafelen – een soort verwrongen spiegelbeeld van zichzelf. Op kerstavond varen Asle en de hond Bragi met buurman Åsleik naar diens zus, Guro. Ondertussen volgen we de levens van de twee Asles als jongere volwassenen in flashbacks: de verteller ontmoet zijn levenslange liefde, Ales; sluit zich aan bij de katholieke kerk; gaat exposeren bij Beyer.

Na een tijdje verlaten Asle en Ales de stad en verhuizen naar het huis in Dylgja. De andere Asle trouwt ook, maar zijn huwelijk eindigt met een snikkende bruid en wordt kort daarna gevolgd door een pijnlijke breuk.


Jon Fosse Melancholie reeks

de cover van het boek melancholie een van jon fosse
Paperback € 22,50

Melancholie I
door Jon Fosse

Een van de bekendste Jon Fosse boeken.

Lars Hertervig, student aan de kunstacademie in Düsseldorf, is verlamd door zorgen over zijn talent en wordt overweldigd door de liefde voor de dochter van zijn hospita, Helene Winckelmann. Jon Fosse neemt de lezer in zijn kenmerkende muzikale taal diep mee in het fragiele bewustzijn van de schilder en de gebeurtenissen van één dag die zijn mentale instorting veroorzaken.

In het tweede deel van de roman bevindt Hertervig zich in het gesticht Gaustad, waar hij een ontsnapping beraamt om weer te kunnen schilderen en om terug te keren naar zijn geliefde Helene.


de cover van het boek melancholie twee van jon fosse
Paperback € 18,95

Melancholie II
door Jon Fosse

Melancholie II speelt zich af in 1902, daags na de dood van Lars Hertervig. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zijn fictieve zus, Oline, die haar leven voortzet in de afwezigheid van haar geliefde, excentrieke broer. Ze herinnert zich hun jeugd met een dominante vader en haar fanatiek schilderende broer, die altijd aan het vechten was tegen de gedachte dat hij niet deugde, zowel als kunstenaar en als mens.

Melancholie II is het (ook los te lezen) vervolg op Melancholie I, de veelgeprezen roman over de Noorse kunstschilder Lars Hertervig.


Andere Jon Fosse boeken

de cover van het boek slapeloos van jon fosse
Paperback € 7,90

Slapeloos
door Jon Fosse

We hebben geen plek om te wonen, zei Alida. En het is laat in de herfst, het is donker en koud, en we moeten toch ergens wonen, zei zij en toen bleven ze daar staan zonder iets te zeggen.

Twee jonge mensen, Asle en zijn geliefde Alida, dwalen door een Noors kustplaatsje. Het is laat in de herfst, het is koud, en Alida is hoogzwanger. Nergens krijgen ze onderdak en hun vertwijfeling wordt steeds groter. Ze denken terug aan betere tijden, toen ze elkaar leerden kennen en bij de eerste aanblik wisten dat ze voor elkaar waren voorbestemd, maar er zijn ook herinneringen aan treurige en donkere ogenblikken.


Noorse boeken

Naast Jon Fosse zijn er natuurlijk nog veel meer hele goede schrijvers in Noorwegen. Wat dacht je van Roy Jacobsen, Jørn Lier Horst en Thomas Enger. Je ontdekt de nieuwste Noorse boeken via onderstaande link.


Jon Fosse toneelteksten

Jon Fosse wordt naast zijn romans ook geroemd om zijn toneelteksten. Een aantal hiervan zijn vertaald door Maaike van Rijn en beschikbaar via De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Cover van de toneeltekst warm van Jon Fosse
Toneeltekst € 12,50

Warm
door Jon Fosse

Twee mannen ontmoeten elkaar op een pier. Ze weten niet meer of ze elkaar kennen, of ze elkaar al eerder ontmoet hebbent. Dan komt er een vrouw de pier op: ze herkent de eerste man. Het is lang geleden dat ze elkaar zagen. Ze wil gaan zwemmen. Ze wil het over de kinderen hebben. Zijn kinderen… Dan herkent de tweede man de vrouw… ook.


cover van de toneeltekst zo was het van Jon Fosse
Toneeltekst € 12,50

Zo was het
door Jon Fosse

Monoloog van een oudere man. Zijn gezichtsvermogen is slecht, zijn voeten zijn kapot. De dood nadert. Na de stok, de rollator, en uiteindelijk de rolstoel, ligt hij nu alleen nog maar in bed. Zijn dagen worden gevuld met fragmenten uit zijn geleefde leven. Het meeste is voorbij; zijn schilderen, contact met zijn kinderen, zijn huwelijk… De levensvragen blijven.


De cover van de toneeltekst er gaat iemand komen van jon fosse
Toneeltekst € 12,50

Er gaat iemand komen
door Jon Fosse

Een man en een vrouw hebben een afgelegen huis gekocht aan een fjord. Een plek waar ze samen alleen kunnen zijn. Na aankomst dreigen demonen uit het verleden en een opdringerige buurman al snel de rust te verstoren. De twijfel slaat toe. Zonder het uit te spreken, rafelt hun relatie al uit elkaar.


de cover van de toneeltekst ik ben de wind van jon fosse
Toneeltekst € 12,50

Eg er vinden / Ik ben de wind
door Jon Fosse

‘eg er vinden’, ‘ik ben de wind’ speelt zich af in een imaginaire zeilboot; ook de handeling is bedacht, verzonnen, en moet niet uitgevoerd worden, maar imaginair blijven. Het boekje bevat twee vertalingen: die van de vertaler uit het Noors en een toneelspelersversie van de voorstelling.


de cover van de toneeltekst droom in de herfst van jon fosse
Toneeltekst € 12,50

Droom in de herfst
door Jon Fosse

Een man ontmoet zijn oude geliefde op een kerkhof.


de cover van de toneeltekst de nacht zingt zijn eigen zang van jon fosse
Toneeltekst € 12,50

De nacht zingt zijn eigen zang
door Jon Fosse

Een pril gezin heeft ogenschijnlijk alles wat het wil: een jonge vrouw en een jonge man bewonen een mooi huis in de stad en hebben net een kindje gekregen. Maar de vrouw wordt getergd door een grote rusteloosheid. Ook als de ouders van de man naar het kindje komen kijken, heerst er een gespannen sfeer. ’s Avonds kondigt de vrouw plotseling aan dat ze naar de stad gaat, met een vriendin. Ze komt pas diep in de nacht weer thuis, waar de man op haar wacht…


de cover van toneeltekst de naam van jon fosse
Toneeltekst € 12,50

De naam
door Jon Fosse

Een avond, zomaar ergens in een ruig landschap. Een huiskamer en een gezin, een vader, een moeder en twee zussen. De oudste zus keert hoogzwanger met haar vriend terug naar het ouderlijk huis. Ze zoeken een naam voor het kind. Een jeugdvriend komt ook langs. Even eenvoudig als aangrijpend over de verhoudingen binnen een gezin.


de cover van de toneeltekst deze ogen van jon fosse
Toneeltekst € 12,50

Deze ogen
door Jon Fosse

Deze ogen (2008) is een van de nieuwste stukken van Jon Fosse. Met zijn alledaagse, maar poëtische taal schrijft hij over de zee, de liefde en de dood.