Zweedse schrijvers boeken: de nieuwste en beste thrillers en romans uit Zweden


Zweedse schrijvers boeken top 10

De beste nieuw verschenen boeken van Zweedse schrijvers vind je hier

Onderstaand vind je de beste nieuwe boeken van Zweedse schrijvers. Ben je op zoek naar thrillers uit alle Scandinavische landen? Kijk dan op de Scandinavische thrillers pagina.

Nieuwe Zweedse schrijvers boeken 2024

Ontdek hieronder de nieuwe Zweedse schrijvers boeken die net buiten de top 10 vallen, maar zeker de moeite waard zijn.

Ben je op zoek naar boeken uit andere Scandinavische landen? Neem dan een kijkje op de Scandinavische schrijvers boeken pagina met een actueel overzicht van de beste en nieuwe boeken uit alle Noordse landen.

Nieuwe Zweedse schrijvers boeken in je mailbox

Nieuwe Zweedse schrijvers boeken 2023

Ontdek hieronder de beste nieuwe Zweedse boeken van vorig jaar

de cover van de zweedse thriller sta ons bij van malin persson giolito
Thriller – E-book, luisterboek paperback v.a. € 13,99

Sta ons bij
door Malin Persson Giolito

Dogge en Billy zijn al vrienden sinds ze elkaar in de buurtspeeltuin leerden kennen. Inmiddels zijn ze twaalf en doorkruisen ze dezelfde wijk voor de lokale drugsbende, aangetrokken door de belofte van snel geld. Maar als een van hen dat leven achter zich probeert te laten, merken de pubers dat ze verstrikt zijn geraakt in een veel te volwassen wereld.


de cover van het nieuwe mohlin boek de stille vogel john adderley 3
Ebook, paperback v.a. € 14,99

John Adderley 3: De stille vogel
door Peter Mohlin & Peter Nyström

In een vogelnest wordt een menselijk bot gevonden. De gebeurtenis veroorzaakt grote opschudding in het kleine Zweedse dorp waar dertig jaar geleden de Brodin-tweeling op mysterieuze wijze uit een speeltuin verdween. Is het bot afkomstig van een van de jongens?

John Adderley –krijgt het dossier op zijn bureau. Komt de buurt eindelijk te weten hoe het écht met de jongens is afgelopen? Iets in John zegt hem dat er nog veel meer aan de hand is…


de cover van het nieuwe jens lapidus boek mr one
Ebook, paperback, v.a. € 14,99

Stockholm Underground 4: Mr. One
door Jens Lapidus

Mr. One is het vierde deel in Jens Lapidus’ meesterlijke Stockholm Underground-reeks. Duister, rauw, meedogenloos. Top Dog Isak is het zat om Mr. One te zijn. Hij staat op het punt zijn aandeel te verkopen en het rechte pad op te gaan. In de coulissen staat de volgende spil, Kerim, al klaar om het van Isak over te nemen. Maar wanneer Isaks zoon op mysterieuze wijze verdwijnt, gaat de deal niet door en moet Isak terug de straat op.

Lees hier meer over Stockholm Underground 4 – Mr. One of bestel direct:


de cover van het boek de meisjes van de katoenfabriek van susanna alakoski
Roman – Paperback, € 24,99

De meisjes van de katoenfabriek
door Susanna Alakoski

Met De meisjes van de katoenfabriek begint Susanna Alakoski aan een vierdelige romanreeks over het leven, werk en de verlangens van vrouwen in Finland en Zweden, die de hele twintigste eeuw omspant. Een verhaal over vrede en oorlog, waarin het dagelijks leven en de wereldpolitiek draden in hetzelfde weefsel zijn.


de cover van het zweedse boek tot de dood ons scheidt van malin stehn
Thriller – E-book, paperback v.a. € 12,99

Tot de dood ons scheidt
door Malin Stehn

Emily gaat trouwen en alles rond haar uitbundige kasteelbruiloft is tot in de puntjes geregeld. Er zijn slechts drie details waar Emily geen invloed op heeft: het weer, haar moeder Annika en haar oudere broer Erik. Het weer pakt fantastisch uit, maar tijdens het extravagante huwelijksfeest lopen de spanningen onder de gasten op. Wanneer in de donkere kasteeltuin een gruwelijke ontdekking wordt gedaan, komt veel wat verborgen was aan het licht.


de cover van de zweedse thriller sluw van sara stromberg
Thriller – E-book, paperback v.a. € 12,99

Sluw
door Sara Strömberg

Een jonge vrouw wordt vermoord in chic skigebied Åre.
Vera Bergström is onlangs ontslagen na een carrière van dertig jaar als verslaggeefster bij de plaatselijke krant, en – een ongeluk komt nooit alleen – ze is net verlaten door haar man. Om nog iets van haar leven te maken duikt ze op de moordzaak.
Als Vera het verleden van de dode vrouw onderzoekt, wordt duidelijk dat de banden van het slachtoffer met het gebied dieper en donkerder zijn dan de meeste mensen vermoeden.


cover van het zweedse boek het donkere woud, de eilandenmoorden 3 van johanna mo
Thriller- Ebook, paperback v.a. € 13,99

De eilandmoorden 3: Het donkere woud
door Johanna Mo

Er ligt een dunne sneeuwlaag over het winterse Öland wanneer rechercheur Hanna Duncker door een harde knal gewekt wordt. Haar huis staat in brand. Omdat ze onlangs heeft ontdekt wie de moord heeft gepleegd waarvoor haar vader werd veroordeeld, heeft ze een sterk vermoeden wie er achter de aanslag zit. Bewijzen ontbreken echter, en bovendien moet ze zich concentreren op een nieuwe zaak.


de cover van het boek in eeuwigheid van camilla grebe
Ebook, paperback v.a. € 13,99

In eeuwigheid
door Camilla Grebe

Als Lykke na een thuisfeest met een kater opstaat, wordt het lichaam van haar beste vriendin Bonnie gevonden in het huisje achter in de tuin waar hun twee zonen sliepen. Acht jaar later wordt Lykke zelf verdacht van moord, en weigert ze een verklaring af te geven. Wat is er werkelijk gebeurd in die fatale zomernacht?


de cover van het zweedse boek koekoeksjong van camilla lackberg
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 12,99

Koekoeksjong
door Camilla Läckberg

Twee verschrikkelijke gebeurtenissen schudden Fjällbacka op haar grondvesten. Een beroemde fotograaf wordt dood aangetroffen in een showroom en Henning Bauer, een Nobelprijswinnaar wordt aangevallen op het eiland waar hij het tiende boek in zijn wereldberoemde serie schrijft.


cover van het zweedse boek vriespunt van arne dahl
Ebook, paperback v.a. € 13,99

Vriespunt
door Arne Dahl

Na een koude winter in Zweden onthult het voorjaar het ene lijk na het andere. Sam Berger, Molly Blom en Deer vermoeden een verband tussen de doden. En erger nog: de winter mag dan wel voorbij zijn, het moorden is dat waarschijnlijk nog niet.


de cover van het zweedse boek malma station van alex schulman
Ebook, hardcover v.a. € 13,99

Malma Station
door Alex Schulman

Een indrukwekkende en aangrijpende roman over de nawerking van een traumatische gebeurtenis op de levens van drie generaties vrouwen in Zweden van de auteur van de bestseller De overlevenden.


de cover van het zweedse boek witter sering van cecilia sahlstrom
Ebook, luisterboek v.a. € 7,99

Sara Vallén 1: Witte Sering
door Cecilia Sahlström

De zomer breekt aan in het keurige universiteitsstadje Lund, in het zuiden van Zweden. Maar er valt een schaduw over Lund als er een jong, mishandeld meisje in de bosjes van het Stadspark gevonden wordt, niet ver van de plek waar ook een jongen neergeslagen is. En dit zijn geen willekeurige misdaden, want beide slachtoffers hebben een tak van een sering in hun hand. De zaak gaat naar inspecteur Sara Vallén, maar zij wordt gelijk weer van het onderzoek gehaald als haar zoon de hoofdverdachte blijkt.

de cover van de zweedse thriller sara vallen twee in eigen handen van cecilia sahlstrom
E-book, € 9,99

Sara Vallén 2: In eigen handen
door Cecilia Sahlström

Inspecteur Sara Vallén stort zich op een mysterieuze moordzaak, ondanks de uitdagingen in haar persoonlijke leven.Nog steeds emotioneel uit balans na de rechtszaak tegen de man die haar mishandeld heeft, wordt Sara Vallén naar een volkstuinencomplex aan de rand van de universiteitsstad Lund gestuurd vanwege een verdacht overlijden.Het is herfst. De appelbomen in de tuin hangen vol en in de perken bloeien asters en goudsbloemen. In een van de volkstuinhuisjes is een man op brute wijze vermoord. 


de cover van het boek brood en melk van karolina ramqvist
Ebook, hardcover v.a. € 13,99

Brood en melk
door Karolina Ramqvist

In Brood en melk beschrijft Karolina Ramqvist de met geur, kleur en smaak gevulde jeugd van een eenzaam meisje. Ze herinnert zich de mandarijnen, het geroosterde brood en dat een van haar eerste woorden Schwarzwalderkirschtorte was.


de cover van het zweedse boek verdronnken van kristina ohlsson
Ebook € 9,99

Fredrika Bergman 6: Verdronken
door Kristina Ohlsson

Een man wordt met een kogelgat in zijn borst voor zijn open haard gevonden. Vreemd genoeg draagt hij de trouwring van zijn dochter aan zijn pink. In een ander deel van de stad is een begrafenisondernemer wanhopig op zoek naar zijn broer. Een broer die door niemand anders lijkt te worden gemist. Fredrika Bergman en Alex Recht ontdekken een verband tussen de zaken, maar de dader lijkt hen steeds een stap voor lijkt te zijn.

de cover van het zweedse boek uitverkoren van kristina ohlsson
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

Fredrika Bergman 5: Uitverkoren
door Kristina Ohlsson

Tijdens een zware sneeuwstorm wordt de kleuterjuf van een joodse school in Stockholm doodgeschoten op het schoolplein. Aanvankelijk wordt gedacht aan een afrekening in het criminele circuit, omdat de partner van de kleuterjuf een bekende van de politie is. Als echter diezelfde middag twee tienjarige jongens uit dezelfde joodse gemeenschap worden ontvoerd en de volgende dag doodgeschoten worden gevonden, neemt het politieonderzoek een heel andere wending.

de cover van het boek fredrika bergman 4 ontvoerd van kristina ohlsson
Ebook, paperback v.a. € 9,99

Fredrika Bergman 4: Verdwenen
door Kristina Ohlsson

Kort na opstijgen wordt er aan boord van een Boeing 747 met bestemming New York een brief gevonden. In de brief wordt door een terroristische organisatie gedreigd dat de Boeing zal ontploffen als er niet wordt voldaan aan hun eisen. Inspecteur Alex Recht roept de hulp in van Fredrika Bergman, inmiddels werkzaam bij het Ministerie van Justitie, die belast is met een uitwijzingszaak.

de cover van het zweedse boek verdwenen van kristina ohlsson
Ebook, paperback v.a. € 9,99

Fredrika Bergman 3: Verdwenen
door Kristina Ohlsson

Het aan stukken gesneden lijk van een jonge vrouw wordt aan de rand van Stockholm in een bos gevonden. Het onderzoek leidt hen naar een oudere schrijfster en een obscure club van filmliefhebbers, die zich de Engelbewaarders noemt. De zaak wordt nog ingewikkelder wanneer de naam van Fredrika’s geliefde tijdens het onderzoek opduikt.

de cover van het boek stormwacht uit de august strindberg serie van kristina ohlsson
Ebook, paperback v.a. € 5,99

August Strindberg serie: Stormwacht
door Kristina Ohlsson

August laat zijn leven in Stockholm achter zich om zijn dromen na te jagen in Hovenäset, maar wanneer hij arriveert, is de idyllische gemeenschap opgeschrikt door de verdwijning van een van de meest geliefde inwoners. De politie, onder leiding van de empathische en gedreven Maria Martinsson, is dag en nacht naar haar op zoek. Waarom kan August het ongemakkelijke gevoel niet van zich afschudden dat hij de sleutel van het mysterie in handen heeft?


de cover van het boek waarom zweedse vrouwen niet gratis werken
Ebook, paperback – v.a. € 11,99

Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken
door Charlotte Boström

Nederland ziet zichzelf graag als een modern en vooruitstrevend land. Maar alles hier lijkt ingericht om ongelijke verhoudingen in stand te houden, zo merkt Zweedse journaliste Charlotte Boström.


de cover van het boek de andere waarheid van mohlin en nystrom
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

John Adderley 2: De andere waarheid
door Peter Mohlin & Peter Nyström

Alicia Bjelke is door een ongeluk in haar jeugd zo verminkt dat ze haar gezicht liever niet laat zien. Het heeft haar ondernemingszin niet aangetast; ze is het IT-genie achter een baanbrekende datingsite, die ze samen met haar zus Stella heeft gelanceerd. Dan wordt Stella op een dag dood aangetroffen.


de cover van het boek schaduwland van pascal engman en johannes selåker
Ebook, paperbook, v.a. € 12,99

Schaduwland – in memoriam
door Pascal Engman Johannes Selåker

In de lange, hete zomer van 1994, als Zweden lijdt aan WK-voetbalkoorts, is het land in de greep van een massale schietpartij in Falun. Na deze gruwelijke aanslag door schutter Mattias Flink, vindt er opnieuw een moord plaats. Het is aan Tomas Wolf, rechercheur en voormalig vredesofficier van de Verenigde Naties, om de moordenaar te vinden.


de cover van het zweedse boek memoria van david lagercrantz
Ebook, € 14,99

Memoria
door David Lagercrantz

Claire Lidman is al veertien haar dood, maar haar echtgenoot Samuel weigert dat nog steeds te accepteren. Als hij op een foto een vrouw ziet die precies op Claire lijkt, vraagt hij Hans Rekke en Micaela Vargas om hulp.


De cover van het zweedse boek millenium 7 de schreeuw van de zeearend van karin smirnoff
Ebook, paperback, luisterboek, v.a. € 14,99

Millennium 7: De schreeuw van de zeearend
door Karin Smirnoff

De schreeuw van de zeearend is het zevende deel in de iconische en zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon. Na zijn drie delen is de serie met drie boeken voortgezet door David Lagercrantz. Nu is het stokje doorgegeven aan de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.


de cover van het zweedse boek de zonnewende van cilla borjlind
Ebook, paperback, v.a. € 12,99

De Zonnewende
door Cilla Börjlind & Rolf Börjlind

Op een dag verschijnt er een vreemdeling in het dorp. Hij draagt een schoenendoos onder zijn arm en beweert Georg Von Niets te heten. Hij blijkt onverwachte talenten te hebben, charmeert eenieder die hij ontmoet en laat ze hun diepste geheimen met hem delen. Ook die geheimen die ze zelf probeerden te vergeten. Maar wie is hij eigenlijk?


de cover van het zweedse boek onbegraven annie ljung 2 van ulrika rolfsdotter
Ebook, paperback v.a. € 13,99

Annie Ljung 2: Onbegraven
door Ulrika Rolfsdotter

Het is eind augustus en de dagen worden alweer korter in Ådalen. De bewoners ontsteken hun lichten om zo de duisternis buiten de deur te houden. Op een vroege ochtend worden aan de oevers van het Bålsjö-meer drie tienermeisjes gevonden. Twee zijn dood, één is zwaargewond. Haar leven hangt aan een zijden draadje. Het kleine dorp is in shock en wordt herinnerd aan een seriemoordenaar die in de jaren zeventig in de streek rondwaarde. Is de Donderdagman teruggekeerd?


de cover van het boek cocaine van pascal engman
Ebook, luisterboek, paperback, v.a. € 11,99

Cocaïne
door Pascal Engman

Deel 4 van de Vanessa Frank-serie. In een buitenwijk van Stockholm wordt midden op straat iemand doodgeschoten. Het blijkt de zoveelste escalatie in een verhitte oorlog tussen twee rivaliserende bendes. De inwoners van de wijk zijn uit angst voor hun leven keer op keer genoodzaakt om een oogje dicht te knijpen voor de gruweldaden en niets tegen de politie te zeggen, maar er is een grens aan hoeveel een persoon kan verdragen.


cover van het boek wie schrijft verdwijnt van hakan nesser
Ebook, paperback v.a. € 11,99

Wie schrijft, verdwijnt
door Håkan Nesser

Inspecteur Gunnar Barbarotti krijgt een onvoltooid manuscript van de schrijver Franz J. Lunde in handen. ‘De laatste dagen en de dood van een schrijver’ blijkt een verslag te zijn van Lundes eigen ervaringen. Barbarotti raakt met enige tegenzin betrokken bij de vreemde gebeurtenissen in de schrijverswereld, waar een onbekende achter zowel Lunde als andere schrijvers aan zit…


de cover van het boek het hoge noorden van ulf kvensler
Ebook, paperback, v.a. € 12,99

Het hoge noorden
door Ulf Kvensler

Anna, Henrik en Milena gaan elk jaar samen op wandelvakantie. Anna en Henrik zijn een stel en dit jaar wil Milena haar nieuwe vriend Jacob meenemen. De andere twee stemmen in, maar al snel blijkt Jacob erg manipulatief te zijn, en wordt hij steeds dwingender. En terwijl de onderlinge spanningen stijgen en de tocht steeds zwaarder wordt, kan strafadvocate Anna zich niet aan de indruk onttrekken dat ze Jacob ergens van kent…


cover van het boek de details van ia genberg
Ebook, paperback, v.a. € 5,99

De details
door Ia Grenberg

De details is een roman die opgebouwd is rondom deze vier portretten. De relatie van elk personage met de hoofdpersoon wordt onthuld, ogenschijnlijk aan de hand van details. Maar wie is eigenlijk het onderwerp van het portret, degene die wordt geschilderd, of degene die de kwast hanteert?


de cover van het boek hendrik hedin sterf voor mij van mikaela bley
Ebook, luisterboek, paperback, v.a. € 12,99

Henrik Hedin: Sterf voor mij
door Mikaela Bley

Caroline en Gustav hebben het perfecte leven. Ze hebben alles waar ze ooit van droomden: kinderen, geluk, succes, geld en vrienden – en talloze volgers op social media, waar ze de hoogtepunten van hun jaloersmakende leven delen. Maar wat zou er gebeuren als ze opeens niets meer zouden hebben?


de cover van het boek de comeback van tommy roos van cecilia klang
Ebook, paperback, v.a. € 12,99

Tommy Roos 1: De comeback van Tommy Roos
door Cecilia Klang

Wanneer Tommy Roos op zijn vijftigste verjaardag in zijn halflege huiskamer zit, beseft hij dat hij het dieptepunt heeft bereikt. Met frisse tegenzin gaat Tommy op zoek naar zichzelf, geholpen door zijn beste vriend en een excentrieke voormalige operazangeres. Een komische roman over vriendschap, liefde, de juiste toonhoogte en wat echt telt in het leven.


cover van het zweedse boek wie het eerst komt van bo svenstrom
Ebook, paperback v.a. € 7,49

Carl Edson 3: Wie het eerst komt
door Bo Svenström

Wanneer de ontvoerde baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf vermoord wordt aangetroffen in een zomerhuis, worden hoofdinspecteur Carl Edson en zijn team ingeschakeld. Drie extremistische klimaatactivisten worden verdacht van de ontvoering – tot twee van hen ook dood worden aangetroffen in hetzelfde zomerhuis, terwijl de derde nergens te bekennen is…


de cover van het boek middernachtsmeisjes van jonas mostrom
Ebook, paperback v.a. € 6,99

Nathalie Svensson 3: Middernachtsmeisjes
door Jonas Moström

In de universiteitsstad Uppsala wordt het voorjaarsfeest Walpurgisnacht uitbundig gevierd, de studenten zijn uitgelaten. De festivalsfeer wordt echter bruut verstoord wanneer het lichaam van een student wordt gevonden in een van de oudste collegezalen van de universiteit. Ze is gewurgd. De lokale politie roept de hulp in van psychiater Nathalie Svensson. De tijd dringt, want zolang de moordenaar vrij rondloopt, is geen enkele jonge vrouw in Uppsala veilig.


 de cover van het zweedse boek Het perfecte huwelijk van anna ekberg
Ebook, paperback v.a. € 12,99

Het perfecte huwelijk
door Anna Ekberg

Als Leonora haar man betrapt met een andere vrouw, stelt ze hem een ultimatum: hij verbreekt de affaire, of zij geeft hem aan bij de politie. Want Leonora weet hoe Christian de peperdure behandeling van hun zoon heeft betaald. Christian ziet nog maar één uitweg: hij moet van Leonora af. En dus stapt hij in zijn busje, rijdt naar haar vaste hardlooproute en rijdt haar dood. Maar als Christian trillend van schok thuiskomt, zit Leonora gewoon op de bank. Wie heeft hij zojuist aangereden? En wat gebeurt er als zijn vrouw erachter komt wat hij van plan was?


de cover van het boek christina van zweden van dick harrison
Ebook, paperback, v.a. € 9,99

Christina van Zweden
door Dick Harrison

In ‘Christina van Zweden’ beschrijft hoogleraar Dick Harrison het opmerkelijke leven van de Zweedse koningin, die in 1654 vrijwillig afstand deed van de troon. Daarmee werd ze koningin zonder land. Ze groeide op in een lutherse omgeving en genoot een uitgebreide opleiding. Ze studeerde tien uur per dag en sprak elf talen. Christina was enorm toegewijd aan haar functie en land, maar ook aan de kunsten.


Nieuw verwachte Zweedse boeken in 2024

In 2024 kunnen we weer moois uit Zweden verwachten. Zo verschijnen in april de nieuwe roman van Lina Wolff en de hit YA-reeks ‘Ugly Girls’.

Zet de maand mei ook alvast in je agenda want dan verschijnt er een nieuwe thriller van schrijver Thomas Erikson. Dat beloofd weer spannend te worden. Dit voorjaar kan je dus weer veel moois verwachten uit Zweden.

Houdt deze pagina in de gaten voor update en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te blijven worden van nieuwe releases.

de cover van het boek linn ståhl van magnus jonsson
Thriller – Paperback € 22,99 – verschijnt 16-01-2024

Linn Ståhl – De aasgieren
door Magnus Jonsson

Op een middag in november wordt een bank in Kungsträdgården het slachtoffer van een gewelddadige aanval. Scherpschutters schieten koelbloedig een aantal medewerkers dood. Rechercheurs Rickard Stenlander en Erik Svensson vermoeden dat Zweden opnieuw getroffen wordt door een terroristische aanslag.
Tijdens het onderzoek blijkt al snel dat alle slachtoffers op dezelfde afdeling bij de bank werkten.

De politie huurt de jonge encryptie-expert Linn Ståhl in om de computers van de slachtoffers te analyseren. Linn realiseert zich dat de rechts-extremisten die haar eerder aanvielen opnieuw betrokken zijn. Hoe meer ze graaft, hoe duidelijker het wordt dat haar oude vijanden terug achter haar aan zitten…


Zweden: Het perfecte decor voor spannende verhalen

Waarom houden we zo van Zweedse boeken? Het antwoord ligt denk ik in de natuur van het land. Het zijn de eindeloze bossen, uitgestrekte meren en lange, donkere winters die van Zweden het perfecte decor maken voor spannende verhalen.

Het is niet voor niets dat veel van de beste detective boeken zich in Zweden afspelen. Denk bijvoorbeeld aan de Millenium-trilogie van Stig Larsson, de Fjällbacka reeks van Camilla Läckberg of de donkere verhalen van Lars Kepler, als je de boeken zou geloven is het een en al moord en misdaad in Zweden.

Meer dan moord en misdaad

Gelukkig zijn er ook Zweedse boeken die een ander licht op het land laten schijnen. Zo zijn er voldoende boeken die de mooie kanten van Zweden belichten en het prachtige decor juist gebruiken voor verhalen vol liefde, geluk en leuke avonturen.

Sommige van mijn favorieten behoren tot deze laatste categorie. Zo ben ik een groot fan van Frederik Backman, een auteur die er een vrolijke schrijfstijl op na houdt en tegelijkertijd in de psyche van mensen en hun onderlinge relaties duikt.

Sinds ik in Zweden woon heb ik ook voor het eerst kennis gemaakt met de boeken van Astrid Lindgren en ben hier verknocht aan geraakt. De verhalen van Lindgren brengen je terug naar je kindertijd waarin alles een avontuur was en het leven simpel en overzichtelijk.

Zoals het land Zweden zoveel te bieden heeft voor zoveel verschillende mensen geldt dit net zo goed voor de literatuur van het land. Uiteindelijk is er een Zweeds boek voor iedereen.

Op deze pagina houd ik je op de hoogte van de nieuwste Zweedse boeken en mijn favorieten. 

Mocht je ook eens een uitstapje naar een van de andere Noordse landen willen maken, neem dan ook een kijkje op bijvoorbeeld mijn pagina met IJslandse boeken en Deense boeken

Veel leesplezier en hej då! – The Nordic Dutchman


Op de hoogte blijven van nieuwe Zweedse boeken? Abonneer je op de nieuwsbrief:

Zweedse boeken uit 2022


De zonden van onze vaders – Åsa Larsson

De zonden van onze vaders van Åsa Larsson is het zesde en laatste deel in de Rebecka Martinsson-serie en is winnaar van Best Swedish Crime Novel of the Year Award 2021.

Forensisch patholoog Lars Pohjanen heeft nog maar kort te leven wanneer hij openbaar aanklager Rebecka Martinsson vraagt een verjaarde moordzaak te onderzoeken. In 1962 verdween de vader van de Zweedse bokskampioen Börje Ström spoorloos. Nu is zijn lichaam eindelijk gevonden, in de vriezer van een overleden alcoholist. Met een schotwond in zijn nek.

Dilemma

Maar Rebecka Martinsson heeft al genoeg aan haar hoofd. Ze is weer single nadat Krister Eriksson haar heeft verlaten. Op haar werk is ze woest, omdat haar baas tijdens zijn sabbatical haar aartsvijand Carl von Post de leiding over het team heeft gegeven. Bovendien heeft ze een slepende ruzie met haar collega en vriendin Anna-Maria Mella. Rebecka zit dus niet te wachten op een verjaarde zaak. Maar hoe kan ze nee zeggen tegen iemands laatste wens?

De Zweedse boeken van Åsa Larsson zijn heel populair en van de Rebecka Martinsson werd ook een televisieserie gemaakt.


DE ZONDEN VAN ONZE VADERS BESTELLEN:

zweedse boeken: cover van het zonden van onze vaders boek
De zonden van onze vaders

De zonden van onze vaders
Genre: thriller
Pagina’s: 413

Verkrijgbaar als:
E-book, luisterboek, paperback


De samaritaan – Cilla & Rolf Börjlind

De zevende Rönning & Stilton-thriller, van de auteurs van Springvloed. 

Wanneer Olivia Rönning wordt vermist, gaat haar collega Lisa Hedqvist samen met Tom Stilton – die daarvoor zijn zelfgekozen coronaquarantaine in de Stockholm-archipel beëindigt – naar haar op zoek. Het spoor leidt naar een afgelegen vakantiehuisje, dat echter in lichterlaaie staat wanneer ze er aankomen. In de nog nasmeulende resten wordt even later het verkoolde lichaam van een vrouw gevonden…

Intussen is Mette Olsäter, de inmiddels gepensioneerde leidinggevende van Olivia, benoemd tot nationale veiligheidscoördinator rondom de levering van de Covid-vaccins. Maar iemand lijkt er alles aan te doen de transporten te saboteren.


DE SAMARITAAN BESTELLEN:

zweedse boeken: cover van de samaritaan boek
De samaritaan

De samaritaan
Genre: thriller
Pagina’s: 336
Verschijningsdatum: april 2022

Verkrijgbaar als:
E-book, luisterboek, paperback


Drie vrouwen, vertrouw op mij – Anders Roslund

Het gaat goed met inspecteur Ewert Grens. Een fantastisch jongetje noemt hem ‘opa’ en voor het eerst in dertig jaar is er een vrouw voor wie hij zich netjes wil kleden. Hoe kan dit omslaan in een nachtmerrie van dodelijke injecties, ontvoeringen en slaven- en orgaanhandel? En waarom leidt dat tot de moord op iemand die dicht bij Ewert staat?

Drie vrouwen is een beklijvende en uiterst spannende thriller waarin niemand te vertrouwen is.

Recensies
 • ‘Haarscherp en razend spannend.’ – Expressen
 • ‘Een van de beste in het genre in Zweden.’ – Skånska Dagbladet
 • ‘Laat je ademloos achter.’ – Göteborgs-Posten
Over de schrijver

Anders Roslund werd bekend als de helft van het schrijversduo Roslund & Hellström. Na het overlijden van Börge Hellström (1957–2017) ging hij solo verder met de serie over Ewert Grens.DRIE VROUWEN, VERTROUW OP MIJ BESTELLEN:

zweedse boeken: cover van het boek drie vrouwen vertrouw op mij
Drie vrouwen vertrou op mij

Drie vrouwen, vertrouw op mij
Genre: thriller
Pagina’s: 504
Verschijningsdatum: maart 2022

Verkrijgbaar als:
E-book, paperback


Doggerland: Rennen of sterven – Maria Adolfsson

In het vierde deel Rennen of sterven van de Scandinavische thrillersensatie Maria Adolfsson wordt het opnieuw spannend op Doggerland…

Op Doggerland is het herfstnachtevening – een groots feest waarmee volgens een lange traditie het sterven van de zomer wordt gevierd. En dit jaar is er een nieuw onderdeel aan toegevoegd: Doggerlands eerste Pride parade. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog een verkiezingsjaar. En dus is de havenstad gevuld met een gevarieerd publiek.

Karen Eiken Hornby bekijkt het allemaal van een afstandje, jaloers omdat ze vanwege haar zwangerschap niet mee kan drinken. En dan opent iemand het vuur op het nietsvermoedende publiek…

Een van de spannendste Zweedse boeken van 2022.


DOGGERLAND: RENNEN OF STERVEN BESTELLEN

zweedse boeken: cover van het boek rennen of sterven van maria adolfsson
Doggerland: rennen of sterven

Rennen of sterven
Genre: thriller
Pagina’s: 341
Verschijningsdatum: maart 2022

Verkrijgbaar als:
E-book, luisterboek


De andere waarheid – Mohlin & Nyström

Alicia Bjelke is door een ongeluk in haar jeugd zo verminkt dat zij haar gezicht liever niet laat zien. Het heeft haar ondernemingszin niet aangetast; ze is het technische genie achter een baanbrekende datingapp, die ze samen met haar zus Stella wil lanceren. Totdat Stella op een dag dood wordt aangetroffen. Ze heeft een steekwond in haar nek en… ook háár gezicht is verminkt. Alicia begrijpt dat zij het volgende slachtoffer kan zijn.

De moord op Stella wordt onderzocht door John Adderley, rechercheur en voormalig FBI-agent, die onder een nieuwe identiteit in Karlstad verblijft. Na een mislukte infiltratie in een drugskartel in de VS moet hij ook in Zweden constant over zijn schouder blijven kijken. Al snel blijkt dat dit moordonderzoek hem een onverwachte kans geeft om af te rekenen met zijn verleden…

Bejubeld Zweeds vakmanschap met een internationale twist. Winnaar van de Max Bronzen Vleermuis voor beste thrillerdebuut én de prestigieuze Zweedse Crimetime Award.


DE ANDERE WAARHEID BESTELLEN:

zweedse boeken: cover van het boek de andere waarheid mohlin nystrom
De andere waarheid

De andere waarheid
Genre: thriller
Pagina’s: 293
Verschijningsdatum: februari 2022

Verkrijgbaar als:
E-book, luisterboek, paperback


De das – Fredrik Persson

Elk jaar, in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, de Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos.

Op een dag vindt uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een met modder besmeurd manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Annika ziet kans met dit manuscript haar noodlijdende uitgeverij te redden, die failliet zal gaan als ze niet snel een bestseller vindt.

Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen.

Wie is de Das? Wie schreef het boek? En wie of wat houdt zich schuil onder de grond?


BESTEL DE DAS VAN FREDRIK PERSSON

zweedse boeken: cover van het boek de das van fredrik persson
De andere waarheid

De andere waarheid
Genre: thriller
Pagina’s: 293
Verschijningsdatum: februari 2022

Verkrijgbaar als:
E-book, luisterboek, paperback


Stormval – Tove Alsterdal

Een smalle weg kronkelt door de bossen, langs een spiegelgladde rivier, waarin de bergtoppen zich blauw weerspiegelen. In een opwelling slaat Olof Hagström af, verder het bos in, naar het ouderlijk huis dat hij meer dan twintig jaar geleden verliet. Het afgelegen huis lijkt verlaten, maar binnen is een hond eindeloos aan het blaffen. Als Olof een kijkje in het huis neemt, vindt hij daar het levenloze lichaam van zijn vader, die met messteken is omgebracht.

Politierechercheur Eira Sjödin wordt op de zaak gezet, en Olof lijkt de enige verdachte. Ze herkent Olof, hij was ooit het middelpunt van een misdaad die het dorp jarenlang in zijn greep hield. Eira was negen jaar oud toen Lina Stavred werd vermoord. Olof was de veertienjarige jongen die de moord op Lina bekende. Hij was de jongen uit Eira’s nachtmerries.

Literair, psychologisch en vol onverwachte wendingen

Klassieke Scandinavische spanning op haar best. Literair, psychologisch en vol onverwachte wendingen.


BESTEL STORMVAL VAN TOVE ALSTERDAL

zweedse boeken: cover van het boek stormval van tove alsterdal
Stormval van Tove Alsterdal

Stormval
Genre: thriller
Pagina’s: 400
Verschijningsdatum: januari 2022

Verkrijgbaar als:
E-book, paperback


Paradijs – Jens Lapidus

In Zweden heeft de polarisatie in de maatschappij een nieuw dieptepunt bereikt. Om de geprivilegieerden te beschermen, zijn er in Stockholm muren gebouwd rond zogenaamde ‘aandachtswijken’. Een van die wijken is Järva – ook wel cynisch Paradijs City genoemd.

Het is het verkiezingsjaar en ondanks de onrustige situatie in het land besluit minister van Binnenlandse Zaken Eva Basarto Henriksson een politieke bijeenkomst in Järva te houden. Ook al zijn er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen, toch loopt alles mis. Eva wordt ontvoerd en de politie staat machteloos.

Wanhopig bedenkt de Zweedse veiligheidsdienst een onorthodox plan: ze sturen Emir Lund, een gevangene op wie ze denken invloed te hebben, om de zaak op te lossen. Met niets te verliezen en alles te winnen, gaat Emir de muren van Järva binnen op zoek naar Eva. Met alle gevolgen van dien…


BESTEL PARADIJS VAN JENS LAPIDUS:

zweedse boeken: cover van het boek paradijs van jens lapidus
Paradijs van Jens Lapidus

Paradijs
Genre: thriller
Pagina’s: 432
Verschijningsdatum: januari 2022

Verkrijgbaar als:
E-book, luisterboek, paperback


Noorse boeken

Zweden heeft geweldige schrijvers en decor voor alle verhalen, maar de buren in het westen kunnen er ook wat van. Jo Nesbø, Horst en Enger, Samuel Bjørk, Roy Jacobsen, er zijn er te veel om hier op te noemen. Op de Noorse boeken pagina vind je daarom een overzicht van de beste en nieuwste boeken uit Noorwegen.


De bekendste Zweedse detective boeken

De Zweedse detective is het meest populaire en bekende genre onder de Zweedse boeken. Hier vind je een overzicht van de bekendste en meest geroemde Zweedse detective boeken.


De Millennium reeks – Stieg Larsson, David Lagercrantz

Waar gaan de Millenium boeken over?

In de millennium boeken reeks staat jorunalist Mikael Blomkvist centraal. Het eerste boek, Mannen die vrouwen haten, verhaalt over hoe hij wordt ingehuurd door een rijke tycoon om onderzoek te doen naar de verdwijning van de man, zijn nicht Harriet. In zijn zoektocht ontmoet hij de computer hacker Lisbeth Salander met wie hij een team gaat vormen. 

Over de schrijvers

De Millennium-trilogie is een reeks misdaadromans van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson. Ze behoren tot de meest bekende Zweedse boeken aller tijden. Larsson schreef de boeken bij wijze van hobby in zijn vrije tijd. Hij overleed echter in 2004, voordat de publicaties het licht zagen. De drie boeken werden kort na elkaar in 2005 en 2006 in Zweden uitgegeven. Ze kenden een onmiddellijk succes en werden bekroond met diverse prijzen.

Drie nieuwe boeken in de reeks, geschreven door David Lagercrantz, werden gepubliceerd in augustus 2015, getiteld Wat ons niet zal doden en in september 2017, getiteld De man die zijn schaduw zocht. In augustus 2019 verscheen het laatste deel met als titel Zij die moet sterven.

In welke volgorde moet je de millenium boeken lezen?

 • Mannen die vrouwen haten
 • De vrouw die met vuur speelde
 • Gerechtigheid
 • Wat ons niet zal doden
 • De man die zijn schaduw zocht
 • Zij die moet sterven


BESTEL DE MILLENIUM BOEKEN:

zweedse boeken: millenium trilogie stieg larsson

Fjällbacka reeks – Camilla Läckberg

Waar gaan de Fjällbacka boeken over?

De Fjällbacka boeken vertellen het verhaal van politieman Patrik Hedström en zijn vrouw, schrijfster Erica Falck. In de omgeving van het Zweedse stadje Fjällbacka vinden met regelmaat moorden plaats, het is aan Patrik om deze moorden met zijn collega’s op te lossen. De nieuwsgierige Erica weet er vervolgens op de een of andere manier telkens weer bij betrokken te raken. 

Camilla Läckberg is van oorsprong econoom, maar ze is nu al enige tijd zeer succesvol als schrijfster van Zweedse boeken. Ze woont in Stockholm met haar drie kinderen en haar partner. De meeste van haar boeken spelen zich af aan de westkust van Zweden, de streek waar ze ook geboren is.

In welke volgorde moet je de Fjällbacka boeken lezen?
 • IJsprinses (2006)
 • Predikant (2007)
 • Steenhouwer (2008)
 • Zusje (2008)
 • Oorlogskind (2009)
 • Zeemeermin (2009)
 • Vuurtorenwachter (2011)
 • Engeleneiland (2012)
 • Leeuwentemmer (2015)
 • Heks (2017)


BESTEL DE FJÄLLBACKA BOEKEN:

zweedse boeken: cover van het fjallbacka boek de leeuwentemmer

Rönning & Stilton reeks – Cilla en Rolf Börjlind

Waar gaan de Rönning en Stilton boeken over?

De Rönning & Stilton-reeks gaat over de jonge rechercheur Olivia Rönning en de oude rot Tom Stilton. Ze worden gedreven door een sterk gevoel van sociale rechtvaardigheid. Een zeer spannende, verrassende reeks.

Cilla & Rolf Börjlind zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun tientallen crimeseries en films worden gekenmerkt door sterke plots en charismatische personages die worstelen met herkenbare conflicten. Hun inmiddels zesdelige thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen.

In welke volgorde moet je de Rönning en Stilton boeken lezen?
 • Springvloed
 • De derde stem
 • Zwarte dageraad
 • Wiegelied
 • Koudvuur
 • Bevroren goud
 • De samaritaan

BESTEL DE RÖNNING & STILTON BOEKEN:

zweedse boeken: cover van de samaritaan boek

Commissaris van Veeteren reeks – Håkan Nesser

Waar gaan de Commissaris van Veeteren boeken over?

De Zweedse bekende schrijver Håkan Nesser is vooral bekend geworden door de reeks boeken met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. Deze boeken spelen zich af in het fictieve land Maardam, een land wat opvallend veel overeenkomst met Nederland heeft. Elk boek staat er weer een nieuwe moordzaak centraal waarbij Van Veeteren niet alleen probeert de moord op te lossen maar ook te achterhalen wat de dader heeft bewogen de moord te begaan. 

In welke volgorde moet je de Commissaris van Veeteren boeken lezen?
 • Het grofmazige net
 • Het vierde offer
 • De terugkeer
 • De vrouw met de moedervlek
 • De commissaris en het zwijgen
 • De zaak van Münster
 • Carambole
 • De dode op het strand
 • De zwaluw, de kat, de roos en de dood
 • Van Veeteren en de zaak G.
 • De vereniging van linkshandigen


BESTEL DE COMMISSARIS VAN VEETEREN BOEKEN:

zweedse boeken: cover van een van de commissaris van veeteren boeken

Joona Linna reeks – Lars Kepler

Waar gaan de Jonna Linna boeken over?

Het eerste boek in de Joona Linna reeks van Lars Kepler vertelt het vehraal van Erik Maria Bark. Hij heeft tien jaar geleden besloten zijn leven als hypnotiseur naast zich neer te leggen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de levens van twee jonge mensen op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze.

Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt een zwaargewonde getuige onder hypnose. Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ook zijn gezin meesleuren in een vreselijke nachtmerrie.

Over de schrijver

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexander en Alexandra Ahndoril. Met hun bloedstollende thrillers rond Joona Linna veroverden ze de wereld. Inmiddels zijn er van hun boeken in Nederland meer dan 600.000 exemplaren verkocht. Het echtpaar woont in het Zweedse Stockholm met hun drie dochters.

In welke volgorde moet je de Joona Linna boeken lezen?
 • Hypnose
 • Contract
 • Getuige
 • Slaap
 • Stalker
 • Jager
 • Lazarus
 • Spiegelman


BESTEL DE JOONA LINNA BOEKEN:

zweedse boeken: cover van een van de joona linna boeken lars kepler

A-team reeks – Arne Dahl

Waar gaan de A-Team boeken over?

De A-team boekenreeks van Arne Dahl verhaalt over een speciaal team binnen de Zweedse politie genaamd het A-Team. De taak van dit team is om de international misdaad te bestrijden. Dit doen ze vanuit hun hoofdkwartier in Stockholm en reizen zo door heel Zweden maar ook andere landen in de wereld. 

Over de schrijver

Arne Dahl is een gevierd auteur en criticus. Van zijn veelgeprezen misdaadserie werden wereldwijd meer dan één miljoen exemplaren verkocht. De auteur ontving hiervoor de prestigieuze Deutscher Krimi Preis 2005 en de Deense Palle Rosenkrantz Prize 2004. Arne Dahl is de enige auteur die beide prijzen in ontvangst mocht nemen.

In welke volgorde moet je de A-Team boeken lezen?
 • Misterioso
 • Kentucky Killer
 • Schijnoffer
 • Europa Blues
 • Bijbelse wateren
 • Midzomernachtsdroom
 • Requiem
 • Verdwenen onschuld


BESTEL DE A-TEAM BOEKEN:

zweedse boeken: cover a team arne dahl

De Bergmankronieken – Hjorth Rosenfeldt

Waar gaan de Bergmankronieken boeken over?

Het begint allemaal met een telefoongesprek naar de politie. In de stad Västerås is een zestienjarige jongen, Roger Eriksson, vermist geraakt. Er is een zoektocht georganiseerd en een groep jonge padvinders doen een vreselijke ontdekking in het moeras: Roger is dood.

Ondertussen is Sebastian Bergman, psycholoog, criminele profiler en een van de Zweedse topexperts op het gebied van seriemoordenaars in Västerås om de nalatenschap van zijn overleden moeder te regelen. Sebastian heeft zich teruggetrokken uit het politiewerk na de dood van zijn vrouw en dochter in de tsunami van 2004. Wanneer de afdeling Misdaadonderzoek Sebastian om zijn hulp vraagt voor Rogers zaak, vervreemdt hij zich aanvankelijk van de rest van het team door zijn arrogante houding.

Maar, ze werken toch samen verder en doen een verontrustende ontdekking over de privéschool waar Roger naar toeging…

Over de schrijver

Michael Hjorth is een van de grootste Zweedse filmproducenten en schrijft voor televisie, film en theater. Hans Rosenfeldt is scenarioschrijver voor The Bridge en andere succesvolle Scandinavische dramaseries. Hjorth & Rosenfeldt bundelden hun kwaliteiten en schreven  De Bergmankronieken, waarin de onuitstaanbare, egoïstische, maar hartveroverende psycholoog Sebastian Bergman centraal staat.

In welke volgorde moet je de Bergmankronieken boeken lezen?
 • Wat verborgen is
 • De discipel
 • Het familiegraf
 • Het stille meisje
 • De test
 • Het oordeel
 • De oogst


BESTEL DE BERGMANKRONIEKEN BOEKEN:

zweedse boeken: de bergmankronieken hjorth rosenfeldt

Stockholmtrilogie – Jens Lapidus

Waar gaan de Stockholmtrilogie boeken over?

Het eerste deel van de Stockhomtrilogie speelt zich af in Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld van Zweden nauw met elkaar verbonden zijn. Hier verdwijnt een jonge vrouw spoorloos en kruisen de wegen van drie jonge mannen elkaar.

Mrado is een Joegoslavische huurling die de voogdij over zijn dochtertje probeert te krijgen. Jorge is een drugsdealende latino die uit de gevangenis ontsnapt. De ambitieuze student JW ten slotte zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Alle drie zwichten ze voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Net als de jonge vrouw dromen ze van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. Snel.

Over de schrijver

Jens Lapidus is een Zweedse auteur en tevens strafrechtadvocaat. In augustus 2006 maakte hij zijn debuut met “Snel geld”, over de onderwereld van Stockholm. Het boek is het eerste van Lapidus’ Stockholmtrilogie en word door critici en lezers bijna onontkoombaar vergeleken met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson.

Waar Jens Stockholm meer vanuit de invalshoek van criminelen beschrijft, probeert Stieg vooral de misdaad in hogere Zweedse kringen op een journalistieke manier te brengen.

Beide beschrijven ze de enorme vrouwenhaat in een groot deel van de Zweedse samenleving.

Jens Lapidus woont in Stockholm met zijn vrouw, dochter en zoon.

In welke volgorde moet je de Stockholmtrilogie boeken lezen?
 • Snel geld
 • Bloedlink
 • Val dood


BESTEL DE STOCKHOLMTRILOGIE BOEKEN:

zweedse boeken: de cover van de stockholmtrilogie van jens lapidus

Sandhamn reeks – Viveca Sten

Waar gaan de Sandhamn reeks boeken over?

Buiten het seizoen is het rustig op Sandhamn, het idyllisch vakantie-eilandje vlak voor de kust van Stockholm. Eigenlijk wonen er maar zo n 120 mensen, maar als de midzomernacht dichterbij komt, loopt het vol met duizenden vakantiegangers en zeilers, die maar één ding willen: in alle rust genieten van de zon en de zee.

Maar op een hete ochtend in juli spoelt het lijk van een man aan, verwikkeld in een vissersnet. Een week later wordt er op het eiland een vermoorde vrouw gevonden. Aanwijzingen zijn er bijna niet. De spanning bij de bevolking wordt opgevoerd. Is er een verband tussen de twee slachtoffers? Zal er nog een moord gepleegd worden? Welke geheimen liggen er verborgen op dit kleine eiland?

Over de schrijfster

Viveca Sten (1959) woont met haar man en drie kinderen in Stockholm. Haar familie brengt al sinds 1917 de zomers door op Sandhamn. Van haar boeken zijn in Zweden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

In welke volgorde moet je de Sandhamn reeks boeken lezen?
 • Stille wateren
 • Hogere kringen
 • Onschuldig verleden
 • Vannacht ben je dood
 • Midzomernachthitte
 • Richting het kwaad


BESTEL DE SANDHAMN REEKS BOEKEN:

de sandhamn reeks boeken van viveca sten
De cover van het boek ‘Hogere kringen’, een van de boeken uit de Sandhamn reeks van Viveca Sten.

Beck reeks – Sjöwall & Wahlöö

Waar gaan de Beck boeken over?

De hoofdpersoon is Martin Beck, inspecteur en later commissaris bij de Zweedse rijksmoordbrigade. Beck is een nuchtere antiheld: hij doet zijn werk en ondergaat lijdzaam de beslissingen van hogergeplaatsten, zonder zich er echter al te veel van aan te trekken. Een intelligente speurder, die goed kan luisteren en analyseren en een meester in het afnemen van verhoren.

Hij heeft een hekel aan politiek, slaapt slecht en heeft vaak last van zijn maag. Zijn grootste passie is het lezen van boeken over zeeslagen. Beck is geen stoere held, maar kan wel opmerkelijk snel en geruisloos een kamer binnenkomen.

Over de schrijver

Sjöwall en Wahlöö is de naam waaronder het Zweedse schrijversechtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö een boekenreeks van tien maatschappijkritische misdaadromans publiceerde tussen 1965 en 1975. De serie vormde een breuk met traditionele detectives, omdat voor het eerst het genre gebruikt werd om het functioneren van de politie en de maatschappij aan de orde te stellen.

In welke volgorde moet je de Beck boeken lezen?
 • De vrouw in het Götakanaal
 • De man die in rook opging
 • De man op het balkon
 • De lachende politieman
 • De brandweerauto die verdween
 • De man die even wilde afrekenen
 • De verschrikkelijke man uit Säffle
 • De gesloten kamer
 • De politiemoordenaar
 • De terroristen


BESTEL DE BECK BOEKEN:

beck boeken sjowall wahloo

Profeettrilogie – Håkan Östlundh

Waar gaan de Profeettrilogie boeken over?

De profeettrilogie begint met het boek ‘De winter van de profeet’ waarin de vierentwintigjarige Elias, met als bijnaam ‘de profeet’, hartje winter vreselijk nieuws krijgt: hij heeft een hersentumor.

Aangedaan probeert Elias zijn vader Anders te bellen om het nieuws te vertellen. Anders werkt op dat moment in Sarajevo voor het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Elias krijgt te horen dat er net een bomaanslag is geweest, en zijn vader is een van de slachtoffers.

Anders’ minnares Ylva heeft de aanslag wel overleefd. Samen met haar probeert Elias het mysterie van zijn vaders dood te ontrafelen. Wat begint als een onderzoek naar Anders’ dood, verandert in een duister kat-en-muisspel. Al snel vechten ze voor hun leven. Hun tegenstanders hebben onbeperkte middelen, zij slechts elkaar.

Over de schrijver

Håkan Östlundh is een beroemde Zweedse thrillerschrijver. Met De winter van de profeet heeft hij onvergetelijke personages gecreëerd. In Zweden werd deze thriller lovend ontvangen. Hij is tevens scenarioschrijver.

In welke volgorde moet je de Profeettrilogie lezen?
 • De winter van de profeet
 • Het uur van de profeet
 • De nacht van de profeet


BESTEL DE PROFEETTRILOGIE REEKS BOEKEN:

cover van een van de profeettrilogie boeken van hakan ostlundh
Deel 1 van de profeettrilogie: de winter van de profeet

Wallander – Henning Mankell

Waar gaan de Wallander boeken over?

Kurt Wallander is een Zweedse politie-inspecteur die woont en werkt in Ystad in de zuidelijke Zweedse provincie Skåne. Sinds zijn scheiding kampt Wallander met de typische problemen van een midlifecrisis: alcoholisme, diabetes, gewichtsproblemen, te weinig beweging, onregelmatig slapen. Hij heeft een licht ontvlambaar karakter en onderhoudt een moeizame relatie met zijn dochter Linda Wallander. Tegelijk “lijdt” Wallander onder negatieve ontwikkelingen in de Europese maatschappij, zoals racisme, geweld en corruptie.

Over de schrijver

Henning Mankell is geboren te Stockholm op 3 februari 1948 en groeide op in het dorpje Sveg, in het noorden van Zweden. Als jong volwassene verhuisde hij naar Zuid-Zweden en ontpopte zich in de jaren zeventig als toneelschrijver. Zijn eerste roman publiceerde hij in 1972. Mankell dankt zijn internationale roem aan de tiendelige reeks over inspecteur Kurt Wallander.

In welke volgorde moet je de Wallander boeken lezen?
 • De jonge Wallander
 • Moordenaar zonder gezicht
 • Honden van Riga
 • De witte leeuwin
 • De man die glimlachte
 • Dwaalsporen
 • De vijfde vrouw
 • Midzomermoord
 • De blinde muur
 • Voor de vorst
 • Het graf
 • De gekwelde man
 • Wallanders wereld


BESTEL DE WALLANDER BOEKEN:

cover van het wallander boek de witte leeuwin van henning mankell
Deel van de Wallander reeks: De witte leeuwin

Ewert Grens serie – Roslund & Hellström

Waar gaan de Ewert Grens boeken over?

Het eerste deel in de Ewert Grens serie, genaamd Kluis 21, introduceert politieman Ewert Grens. Hij heeft er weinig moeite mee een videotape te laten verdwijnen om de weduwe van zijn vermoorde collega een dienst te bewijzen. Al evenmin heeft hij last van zijn geweten wanneer hij de persoon te grazen neemt die een vrouwelijke collega in een rolstoel heeft doen belanden. Hij is een goed mens, die wat overheeft voor zijn vrienden.

In welke volgorde moet je de Ewert Grens boeken lezen?
 • Kluis 21
 • De uitlevering
 • Het meisje onder de straat
 • Drie seconden
 • Twee soldaten
 • Drie minuten
 • Drie uur
 • Drie dagen
 • Drie jaar
 • Drie vrouwen


BESTEL DE EWERT GRENS BOEKEN:

cover van drie seconden een van de boeken uit de ewert grens reeks
Deel van de Wallander reeks: De witte leeuwin

Mijn favoriete Zweedse boeken

De Zweedse thriller is het bekendste en meest populaire genre onder de Zweedse boeken. Toch behoren een aantal van mijn favorieten tot andere genres. Zo ben ik een groot fan van schrijvers als Fredrik Backman en Astrid Lindgren. Onderstaand vind je een aantal van mijn favoriete Zweedse boeken.


Een man die Ove heet – Fredrik Backman

Een man die Ove heet is een van mijn favoriete Zweedse boeken en vertelt het verhaal van de negenenvijftig jarige Ove. Hij rijdt Saab. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat.

Vooral tegen zijn onmiddellijke omgeving, in de wijk waarin hij woont. Hij en zijn vrouw Sonja waren de eerste bewoners, samen met hun vrienden Rune en Anita. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt. 

Hij verzet fietsen, controleert de inhoud van afvalbakken, ook al is hij al jaren geen voorzitter meer van de buurtbewonersgroep. Maar achter deze pedante facade schuilt een verhaal, een verdrietig verhaal. Als de pas gearriveerde nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, ongekamde katten en de kunst van het achteruitrijden met een caravan.


EEN MAN DIE OVE HEET BESTELLEN

cover van het een man die ove heet boek
Cover van het boek ‘Een man die Ove heet’ van Fredrik Backman

Een man die Ove heet
Genre: roman
Pagina’s: 336

Verkrijgbaar als:
E-book, paperback


De Gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren

De gebroeders Leeuwenhart is een van mijn favoriete Zweedse boeken. Het is een onvergetelijke klassieker over broederliefde, moed en de strijd tussen goed en kwaad.

De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan?

Een prachtig boek, dat ook troost kan bieden en kan helpen bij rouwverwerking. Met een extra hoofdstuk met achtergrondinformatie over het verhaal. Bekroond met een Zilveren Griffel!

Lees meer over De Gebroeders Leeuwenhart

Lees hier mijn ‘De gebroeders Leeuwenhart’ recensie.

En vind hier een volledig overzicht van alle Astrid Lindgren boeken.


DE GEBROEDERS LEEUWENHART BESTELLEN:

zweedse boeken: cover van het boek de gebroeders leeuwenhart van astrid lindgren
Cover van het ‘De gebroeders Leeuwenhart boek’ van Astrid Lindgren

De gebroeders Leeuwenhart
Genre: kinderboek
Pagina’s: 232

Verkrijgbaar als:
Luisterboek, hardcover, audioboek


Bjönstad – Fredrik Backman

Björnstad is een van mijn favoriete Zweedse boeken en gaat over een Zweeds stadje dat zijn beste tijd heeft gehad. Zoals men daar zegt: je kunt er niet leven, je kunt er hoogstens overleven. Maar aan het meer staat een heel oude ijsbaan, en die is de reden waarom mensen in Björnstad nog geloven in betere tijden: het juniorenteam van de plaatselijke ijshockeyclub kan dit jaar landskampioen worden.

De hoop op een betere toekomst voor de stad legt veel druk op de jonge spelers. De halve finale is uiteindelijk de katalysator voor een gruwelijke daad die de hele stad in beroering brengt. Beschuldigingen vliegen over en weer en geen van de bewoners ontkomt aan de commotie.

Björnstad gaat over de hoop die mensen in een gemeenschap kan samenbrengen, geheimen die alles kapot kunnen maken en de moed die iemand nodig heeft om tegen de stroom in te gaan. In dit verhaal van een kleine stad beschrijft Fredrik Backman de hele wereld.


BJÖRNSTAD BESTELLEN

cover van het bjornstad boek van fredrik backman
Cover van het boek ‘Een man die Ove heet’ van Fredrik Backman

Björnstad
Genre: roman
Pagina’s: 408

Verkrijgbaar als:
E-book, paperback


Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren

Ronja de roversdochter is een van mijn favoriete Zweedse boeken. Het is een klassiek en bekroond avonturenverhaal over de bijzondere vriendschap tussen de dochter en de zoon van twee rivaliserende roversbendes. Een tijdloos boek voor lezers vanaf tien jaar.

In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder…
Een prachtig verhaal met mysterieuze en sprookjesachtige tekeningen van Ilon Wikland.

Dit boek werd bekroond met een Zilveren Griffel!

Lees meer over Ronja

Lees hier mijn ‘Ronja de roversdochter boek recensie’.

En vind hier een volledig overzicht van alle Astrid Lindgren boeken.


RONJA DE ROVERSDOCHTER BESTELLEN

voorkant van het ronja de roversdochter boek
Cover van het ‘De gebroeders Leeuwenhart boek’ van Astrid Lindgren

Ronja de roversdochter
Genre: kinderboek
Pagina’s: 224

Verkrijgbaar als:
Luisterboek, hardcover, audioboek


Angstige mensen – Fredrik Backman

Angstige mensen is een van mijn favoriete Zweedse boeken. Het bezoeken van een open huis is meestal geen kwestie van leven of dood, maar het wordt precies dat wanneer een bankrover na een mislukte overval een appartement binnenvalt waar op dat moment een bezichtiging plaatsvindt.

Onder de aanwezigen bevinden zich onder anderen een zevenentachtigjarige vrouw die lang genoeg heeft geleefd om niet bang te worden als ze wordt bedreigd met een pistool, een jong stel dat op het punt staat voor het eerst een kind te krijgen maar het over niets eens lijkt te kunnen worden, en een mysterieuze man die zich heeft opgesloten in het toilet.

Onverwachte wendingen

Tijdens deze bezichtiging die ineens een gijzeling is geworden leren de aanwezigen elkaar steeds beter kennen en onthullen ze tegen wil en dank verrassende waarheden over zichzelf. Ieder van hen heeft een leven met verdrietige momenten, pijnlijke herinneringen, geheimen voor hun naasten en passies waar ze zich voor schamen. Als de gijzelaars na enige tijd worden vrijgelaten maar de politie de gijzelnemer niet in het appartement aantreft, vormt dat het begin van een serie verwarrende verhoren, waarin niemand lijkt te kunnen uitleggen wat er in het appartement is gebeurd.

Angstige mensen is een hilarische en tegelijkertijd aangrijpende roman over de kracht van vriendschap, vergeving en hoop – de dingen die ons redden, zelfs in de meest angstige tijden.


ANGSTIGE MENSEN BESTELLEN:

cover van het boek angstige mensen van fredrik backman
Cover van het boek ‘Angstige mensen’ van Fredrik Backman

Angstige mensen
Genre: roman
Pagina’s: 352

Verkrijgbaar als:
E-book, paperback, hardcover

Lees ook deze artikelen eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *