Alle Astrid Lindgren boeken in het Nederlands

de cover van het astrid lindgren boek pippi langkous
Hardcover € 27,99

Pippi Langkous

Een van de bekendste Astrid Lindgren boeken.
Pippi woont samen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard in een typisch Zweedse villa genaamd Kakelbont. Pippi’s moeder is in de hemel, haar vader bevaart de zeeën van de wereld. Pippi Langkous heeft dus het rijk alleen en alle vrijheid om de gekste avonturen te beleven met haar buurvriendjes Tommy en Annika.


de cover van het boek ronja de roversdochter van astrid lindgren
Hardcover, luisterboek v.a. € 12,99

Ronja de Roversdochter

Ronja de roversdochter vertelt het verhaal van Ronja, een meisje die wordt geboren op een nacht gevuld met vreselijk donder en onweer. Het dondert zo hard dat de burcht waar haar roversouders en hun roversbende wonen door een bliksemschicht in tweeën wordt gesplitst. Dit is de start van een spannend avontuur in de donkere bossen waar gevaar altijd op de loer ligt. 


Hardcover, luisterboek, Ebook v.a. € 9,99

De gebroeders Leeuwenhart

De Gebroeders Leeuwenhart gaat over de broertjes Leeuw. De broers komen kort na elkaar te overlijden, maar vinden elkaar na de dood weer terug in het sprookjesachtige Nangijala. Hun blijdschap is echter van korte duur want in dit op het eerste oog hemelse paradijs heerst een wrede bruut genaamd Tengil. Aan de broers de taak om niet alleen deze Tengil te verslaan, maar ook zijn gevaarlijke draak Katla. 


Astrid lindgren boeken: cover van karlsson van het dak
Hardcover, luisterboek, Ebook v.a. € 9,99

Karlsson van het dak

Karlsson van het dak vertelt het verhaal van Karlsson. Een gezet jongetje met een propeller op zijn rug en een startknop op zijn buik. Als hij op die knop drukt vliegt hij zo de lucht in. Zijn beste vriendje Erik ziet Karlsson de gekste capriolen uithalen en verveelt zich nooit met het vliegende jongetje in de buurt. 


de cover van het boek emiel van de hazelhoeve van astrid lindgren
Hardcover, luisterboek, Ebook v.a. € 9,99

Emiel van de Hazelhoeve

Emiel van de Hazelhoeve vertelt het verhaal van Emiel, een vijfjarig jongetje die vol met kattenkwaad zit. Emiel woont ergens aan het begin van de vorige eeuw samen met zijn ouders en zusje Ida op een boerderij in Zuid-Zweden. Hier zet de blonde belhamel elke dag weer de boel op stelten en trekt de andere boerderij bewoners hier niets vermoedend in mee. 


de cover van het boek emiel winter op de hazelhoeve van astrid lindgren
Hardcover € 16,99

Emiel: Winter op de Hazelhoeve

Emiel van de Hazelhoeve vertelt het verhaal van Emiel, een vijfjarig jongetje die vol met kattenkwaad zit. Emiel woont ergens aan het begin van de vorige eeuw samen met zijn ouders en zusje Ida op een boerderij in Zuid-Zweden. Hier zet de blonde belhamel elke dag weer de boel op stelten en trekt de andere boerderij bewoners hier niets vermoedend in mee. 


Astrid lindgren boeken: cover van tomte tummetot
Hardcover € 15,95

Tomte Tummetot

‘S nachts slapen de mensen op de boerderij in het bos. Alleen Tomten is wakker. Niemand heeft deze Tomten ooit gezien maar de mensen weten dat hij er is. Soms vinden de mensen alleen zijn kleine voetsporten in de sneeuw.


de cover van een van de astrid lindgren boeken lotta uit de kabaalstraat
Ebook, luisterboek, hardcover v.a. € 9,99

Lotta uit de Kabaalstraat

Lotta en haar familie wonen in een geel huis in de Kanaalstraat. Het is hier vaak zo’n herrie dat Lotta’s vader vindt dat ze het beter de ‘Kabaalstraat’ kunnen noemen. Een van de grootste lawaaimakers is Lotta zelf. Ze is de kleinste van het gezin maar gaat voor niets of niemand uit de weg. Er is niets wat ze niet kan denkt ze eigenwijs en als het niet lukt, zegt ze eigenwijs: “Natuurlijk kan ik het wel, in het geheim.” 


de cover van het boek mio mijn mio van astrid lindgren
Hardcover, paperback, softcover v.a. € 24,70
Leeftijd: 8-12 jaar

Mio, mijn Mio

Mio, mijn Mio verhaalt over de negenjarige Bosse die met zijn pleegouders in Stockholm leeft. Ze vinden het jongetje maar lastig en luidruchtig. Bosse zou willen dat hij een vader had als zijn vriendje Benka, die bouwt zelfs modelvliegtuigjes met hem. Zijn eigen vader kent hij niet en zijn moeder is overleden. Al snel beland Bosse via een magische appel en een geest uit een lege fles in het magische Land in de Verte en vindt hij zijn vader terug. Bosse, die eigenlijk Mio heet, blijkt de zoon van een koning te zijn. Aan hem de taak om de boze kinderrover Kato te verslaan. 


de cover van een van de astrid lindgren boeken de kinderen van bolderburen
Hardcover € 24,99
Leeftijd: 6-9 jaar

De kinderen van Bolderburen

Een van de Astrid Lindgren boeken waar ook een film van gemaakt is. Het verhaal van de kinderen van Bolderburen speelt zich af in een piepklein dorpje in het zuiden van Zweden. Er staan hier maar drie huizen en in die huizen wonen in totaal zes kinderen. Die kinderen beleven allerlei avonturen in en om het dorp. Zo sporen ze boeven op, vinden schatten op eilanden en nemen op een dag tot verbazing van de juf zelfs een lammetje mee naar school. 


de cover van een van astrid lindgren boeken madieke van het rode huis
Hardcover € 24,99
Leeftijd: 8-11 jaar

Madieke van het rode huis

De zevenjarige Madieke woont met haar moeder, vader, kleine zusje en de huishulp in een prachtig, groot huis ergens in Zweden. Madieke wil graag een braaf en welgemanierd meisje zijn, maar dat is niet altijd makkelijk. Er is immers zoveel leuks en opwindends te doen in de wereld. Zo kan het dus gebeuren dat ze met haar vaders paraplu van het dak vliegt of haar zusje per ongelijk verkoopt.. Madieke is een wilde dame maar heeft een hart van goud!


de cover van het boek madieke en liesbet van astrid lindgren
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99
Leeftijd: vanaf 7 jaar

Madieke en Liesbet

Tijdloos en geestig kinderboek over de eigenwijze zusjes Madieke en Liesbet, vol geborgenheid en warmte. Voorlezen vanaf zeven jaar, zelf lezen vanaf tien jaar. Madieke en haar zusje Liesbet knallen soms bijna uit elkaar van levenslust. Bijvoorbeeld als het meivuur aangestoken wordt, of als ze met Kerstmis het allerbijzonderste cadeau van de wereld krijgen. Maar onrecht, daar kunnen ze niet tegen. Vooral Madieke niet. Dan móét ze wel in actie komen!


de cover van een van astrid lindgren boeken samen op het eiland zeekraai
Hardcover, Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99
Leeftijd: 10-12 jaar

Samen op het eiland Zeekraai

Zeekraai is een piepklein eiland voor de kust van Zweden. Het gezin Melkerson heeft hier een ietwat gammel huis gehuurd. De pech voor vader Melkerson is dat hij helemaal niet handig is en dus alle moeite heeft het eiland op te knappen. Dat mag de pret voor de vier kinderen van het gezin niet drukken. Die beleven allerlei avonturen op het land en op het water. Zo vieren ze het midzomernachtfeest, gaan vissen op zee en krijgen zelfs een zeehondje om voor te zorgen. Ze hebben de tijd van hun leven, maar dan dreigt het huis verkocht te worden..


Astrid lindgren boeken: cover van rasmus en de landloper
Hardcover, Ebook, luisterboek v.a. € 9,99
Leeftijd: 8-12 jaar

Rasmus en de landloper

Rasmus woont in een kindertehuis en hoopt dat iemand hem een keer wil adopteren. Maar dat gebeurt nooit. Dus besluit hij het heft zelf in handen te nemen, weg te lopen en naar ouders te gaan zoeken. Al snel ontmoet hij Oskar, een landloper, en samen trekken ze verder de wereld in. Ze hebben het leuk en gezellig samen totdat ze verzeild raken in een hachelijk avontuur.. 


Astrid lindgren boeken: cover van kerstmis in de stal
Hardcover € 15,95
Leeftijd: 4-6 jaar

Kerstmis in de stal

In dit boek vertelt Astrid Lindgren het kerstverhaal over een man en vrouw die samen door de koude winternacht lopen. Ze zijn moe, hebben honger en bibberen van de kou. Dan is daar plots een stal waar ze warmte vinden. De dieren daar begrijpen dat ze voor het stel moeten zorgen en geven hun warmte en melk. De man en de vrouw krijgen een kindje en het kindje mag slapen in de kribbe.


Astrid lindgren boeken: cover van superdetective blomkwist
Hardcover, paperback, Ebook v.a. € 9,99
Leeftijd: 10-12 jaar

Superdetective Blomkwist

Kalle is een jonge amateur detective die zichzelf maar wat graag vergelijkt met de beroemde detectives zoals Hercule Poirot en Lord Peter Wimsey. Gedurende de zomermaanden stuit Kalle samen met zijn vriendjes – waarmee hij de bende van de Witte Roos vormt – op mysterieuze gebeurtenissen in het anders zo rustige stadje. Ze gaan op onderzoek en stuiten soms op meer gevaar dan ze lief is. 


een van Astrid Lindgren boeken Kerstmis toen ik klein was
Hardcover € 15,99
Leeftijd: vanaf 3 jaar

Kerstmis toen ik klein was

Als Astrid, haar vader en haar broer Gunnar na een lange tocht in de sneeuw terugkomen met de perfecte kerstboom, blijkt het thuis een chaos te zijn. De meubels staan schots en scheef en er staat aangebrand eten op het fornuis. Astrid is bang dat kerst dit jaar helemaal niks wordt… Maar de volgende dag is alles mooi versierd, staat er lekker eten op tafel en liggen er cadeautjes in de wasmand onder de kerstboom. Het wordt de heerlijkste Kerstmis ooit!


de cover van een van astrid lindgren boeken pippi en de dansende kerstboom
Hardcover € 15,99
Leeftijd: vanaf 4 jaar

Pippi en de dansende kerstboom

Drie kinderen zijn helemaal alleen met kerst. En ze hebben ook geen cadeautjes, en geen lekker eten, en zelfs geen kerstboom. Verdrietig zitten ze in de keuken, als ze ineens een heel raar geluid op de trap horen… Het is Pippi! Op haar paard! En op haar hoofd staat een kerstboom, met lichtjes erin en vlaggetjes en lekkers. Ze heeft ook cadeautjes bij zich, maar eerst moet er gedanst worden. Mét de kerstboom!


de cover van een van astrid lindgren boeken de rode vogel
Hardcover, luisterboek v.a. € 4,99
Leeftijd: vanaf 4 jaar

De rode vogel

Mattias en Anna zijn twee weeskinderen die wonen bij een boer in het grauwe en treurwekkende Mira. Daar moeten ze werken en mogen vooral geen leuke dingen doen. Ze kijken stiekem uit naar de winter, want in de winter mogen ze naar school. Als het zover is, blijkt school maar een schrale troost te zijn. Op een dag, als ze door de sneeuw naar school lopen, zien Mattias en Anna een rode vogel. De vogel brengt de weeskinderen naar een bijzondere plek: de Zonneweide.


de cover van het boek tomte en de vos van astrid lindgren
Hardcover € 15,95
Leeftijd: vanaf 4 jaar

Tomte en de vos

De oude kabouter Tomte Tummetot waakt over de boerderij. Ook het hongerige vosje Mickel komt daarachter. Nee, hij mag geen kippetje vangen om op te peuzelen. Tomte biedt hem wel zijn bordje pap aan, die de kinderen van de boerenhoeve elke avond voor hem klaarzetten. Eva Eriksson heeft dit beroemde verhaal van Astrid Lindgren opnieuw en met veel gevoel voor sfeer geïllustreerd. Ze schilderde prachtig fonkelende sterren, besneeuwde bossen, de koeienstal, het kippenhok, Mickel de vos en Tomte zelf.


cover van het astrid lindgren boek oorlogsdagboek
Hardcover € 25,95

Oorlogsdagboek

Een van de (auto)biografische Astrid Lindgren boeken. Astrid Lindgren hield tijdens de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hierin beschrijft ze haar moedeloosheid over het feit dat men blijkbaar niets heeft geleerd van WO I, maar ze vertelt ook smakelijk over haar eigen leven en over hoe goed ze het in het neutrale Zweden hebben, vergeleken met de rest van Europa.


cover van het van astrid tot lindgren boek
Biografie – Ebook, paperback v.a. € 11,99

Van Astrid tot Lindgren

Het verhaal speelt zich af in Stockholm aan het eind van de jaren twintig, de periode in haar leven die volgens velen het fundament heeft gelegd voor haar schrijverschap. Astrid wordt op jonge leeftijd ongewenst zwanger, is gedwongen haar idyllische jeugd op de boerderij in het Zweedse Näs achter zich te laten en moet haar zoontje Lasse afstaan aan pleegouders in Denemarken. Centraal in de roman staat Astrids hardnekkige gevecht om haar kind terug te krijgen en een eigen leven op te bouwen.


de cover van de astrid lindgren biografie astrid lindgren een herinnering
Biografie – Hardcover, paperback, softcover v.a. € 16,35

Astrid Lindgren, een herinnering

In Zweden werd Astrid Lindgren al tijdens haar leven op een voetstuk gezet, in Nederland werd ze te vaak geassocieerd met haar eerste creatie Pippi Langkous. Twee redenen voor Rita Verschuur, bijna een halve eeuw de vaste vertaalster van Lindgren’s boeken, om haar eigen beeld te schetsen van deze sterke en onafhankelijke vrouw.


Een volledig overzicht geven van alle Astrid Lindgren boeken is geen eenvoudige opgave. Want wat heeft deze bijzondere vrouw gedurende haar leven veel geschreven.

Als import-Zweed ben ik gefascineerd geraakt door Astrid Lindgren en haar verhalen. De bekendste is natuurlijk Pippi Langkous, maar ook de titels Ronja de Roversdochter, De Gebroeders Leeuwenhart en de Kinderen van Bolderburen zullen bij menigeen een lichtje doen branden. 

Op deze pagina vind je een overzicht van alle Astrid Lindgren boeken en verhalen, van bekend tot minder bekend. Ook vind je een overzicht van de biografieën die over haar leven verschenen, door haarzelf geschreven en door anderen. 

Zoek hier naar je volgende Astrid Lindgren boek en hopelijk ontdek je een voor jou nog onbekend verhaal over de schrijfster die miljoenen over de hele wereld inspireerde.

Hej då! – The Nordic Dutchman

Abonneer je op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al het Astrid Lindgren nieuws

De bekendste Astrid Lindgren boeken

Astrid Lindgren deed niets liever dan schrijven. Dat blijkt wel als je een blik werpt op haar bibliografie. In 1944 debuteert de bekendste kinderboekenschrijver van Zweden met het boek Britt-Marie lucht haar hart. De echte doorbraak komt met haar tweede boek: Pippi Langkous. Het verhaal over het brutale, vrijgevochten meisje met de twee staartjes wordt direct een hit, Astrid Lindgren zelf een gevestigde naam. In haar lange schrijverscarrière volgen er nog tientallen nieuwe boeken en verhalen, waarvan vele in ieders geheugen gegrift staan.

Pippi Langkous – Astrid Lindgren bekendste boek

Er is vrijwel niemand ter wereld die nog nooit van Pippi Langkous heeft gehoord. In Zweden wordt ze bekend als Pippi Långstrump en het eerste boek over het sterkste meisje ter wereld, ze kan zelfs een paard optillen, verschijnt in 1945.

In de loop der jaren schrijft Astrid Lindgren meerdere verhalen over het beroemde meisje. De bekendste zijn het eerste deel genaamd ‘Pippi Langkous’, gevolgd door ‘Pippi Langkous gaat aan boord’ en ‘Pippi Langkous in Taka-Tukaland’. Alle drie deze verhalen zijn gebundeld verkrijgbaar in de recente luxe uitgave van dit boek.

De verhalen over Pippi Langkous blijven inspireren en in 2024 komt er zelfs een nieuwe film uit over Pippi van de makers van de Harry Potter films.

Waar gaat Pippi Langkous over?

Pippi woont samen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard in een typisch Zweedse villa genaamd Kakelbont. Pippi’s moeder is in de hemel, haar vader bevaart de zeeën van de wereld. Pippi heeft dus het rijk alleen en alle vrijheid om de gekste avonturen te beleven met haar buurvriendjes Tommy en Annika.

Wil je meer weten over Pippi? Lees dan hier alles over Pippi Langkous zoals mijn recensie en heel veel achtergrondinformatie.

Pippi Langkous bestellen

In het afgelopen jaar heeft uitgeverij Ploegsma een aantal luxe versies van Astrid Lindgrens verhalen uitgebracht. Dit boek bevat drie van Pippi’s bekendste verhalen en is eigenlijk drie boeken in één.

Pippi Langkous – luxe editie
Leeftijdsindicatie: 5-10
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 352
Met illustraties

Ronja de roversdochter

In 1981 wordt het boek Ronja de roversdochter uitgegeven onder de Zweedse naam Ronja Rövardotter. Het wordt een van de meest populairste Astrid Lindgren boeken ooit en er volgen al snel films, toneelstukken, een animatiefilm en binnenkort een Ronja de roversdochter televisie serie.

Waar gaat Ronja de Roversdochter over?

Ronja de roversdochter vertelt het verhaal van Ronja, een meisje dat wordt geboren op een nacht gevuld met vreselijk donder en onweer. Het dondert zo hard dat de burcht waar haar roversouders en hun roversbende wonen door een bliksemschicht in tweeën wordt gesplitst. Wanneer een andere roversbende in de andere helft van het kasteel intrekt sluit ze een vriendschap met Birk, de zoon van de rivaliserende roversleider. Hun vaders zijn het hier niet mee eens en Ronja en Birk trekken samen het bos in. Dit is de start van een spannend avontuur in de donkere bossen waar gevaar altijd op de loer ligt. 

Wil je meer weten over Ronja de roversdochter? Lees dan hier alles over Ronja de roversdochter zoals mijn recensie en heel veel achtergrondinformatie.

Ronja de roversdochter bestellen

Beschikbaar als boek en luisterboek

ronja de roversdochter boek omslag
De luxe uitgave van Ronja de roversdochter

Zelf heb ik thuis deze luxe uitgave van Ronja de roversdochter. Een prachtig boek voor op de plank met heel veel achtergrondinformatie over de totstandkoming van het verhaal.

Ronja de roversdochter
Leeftijdsindicatie: 10-12 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 224
Met illustraties

De gebroeders Leeuwenhart

Astrid Lindgren bedenkt het verhaal van De Gebroeders Leeuwenhart als ze met de trein door Zweden reist. Ze ziet vanuit de trein een rode zon die schittert over de besneeuwde velden. Dit magische uitzicht inspireert haar om het net zo magische verhaal over de Gebroeders Leeuwenhart te schrijven.

Uiteindelijk zou het verhaal over de Gebroeders Leeuwenhart in 46 talen worden vertaald en volgen er al films, theaterstukken en een musical over de onafscheidelijke broers.

Waar gaat de gebroeders Leeuwenhart over?

De Gebroeders Leeuwenhart gaat over de broertjes Leeuw. De broers komen kort na elkaar te overlijden, maar vinden elkaar na de dood weer terug in het sprookjesachtige Nangijala. Hun blijdschap is echter van korte duur want in dit op het eerste oog hemelse paradijs heerst een wrede bruut genaamd Tengil. Aan de broers de taak om niet alleen deze Tengil te verslaan, maar ook zijn gevaarlijke draak Katla. 

Meer weten over dit verhaal? Lees dan hier mijn Gebroeders Leeuwenhart recensie met ook veel achtergrondinformatie over de totstandkoming van het boek.

Bestel de Gebroeders Leeuwenhart

Beschikbaar als boek en luisterboek

de boek cover van de gebroeders leeuwenhart
De luxe uitgave van De gebroeders Leeuwenhart

Ook van de gebroeders Leeuwenhart is er een hele fraaie luxe gebonden editie. Je vindt in dit boek prachtige illustraties en veel achtergrondinformatie.

De Gebroeders Leeuwenhart
Leeftijdsindicatie: 10-12
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 232
Met illustraties

Karlsson van het dak

Karlsson van het dak is door Astrid Lindgren zelf benoemd als een van haar favoriete verhalen. Ze schrijft in de loop der jaren dan ook meerdere boeken en verhalen over het jongetje.

Karlsson van het dak werd over de hele wereldberoemd, maar nergens was hij zou populair als in Rusland. Hier is hij het meest geliefde Astrid Lindgren karakter. Een Sovjet ambassadeur in Stockholm zei ooit eens dat er twee boeken waren die alle Russen in huis hebben: de Bijbel en Karlsson van het dak. Astrid Lindgren haar antwoord hierop was: “Hoe opmerkelijk, ik had geen idee dat de bijbel zo populair was.”

Waar gaat Karlsson van het dak over?

Karlsson van het dak vertelt het verhaal van Karlsson. Een gezet jongetje met een propeller op zijn rug en een startknop op zijn buik. Als hij op die knop drukt, vliegt hij zo de lucht in. Zijn beste vriendje Erik ziet Karlsson de gekste capriolen uithalen en verveelt zich nooit met het vliegende jongetje in de buurt. 

Wil je meer weten? Lees dan hier alles over Karlsson van het dak zoals mijn recensie en heel veel achtergrondinformatie.

Karlsson van het dak bestellen

Beschikbaar als boek, e-book en luisterboek

Astrid lindgren boeken: cover van karlsson van het dak
De geïllustreerde uitgave van Karlsson van het dak

Karlsson van het dak
Leeftijdsindicatie: 6-10 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 112
Met illustraties

Emiel van de Hazelhoeve

Astrid Lindgren schrijft tussen 1963 en 1997 een hele serie van verhalen en boeken over Emiel van de Hazelhoeve die in Zweden Emil i Lönneberga heet. De blonde belhamel is over de hele wereld een hit en dit leidt tot boeken in 44 talen en diverse verfilmingen. In Nederland heette Emiel voorheen Michiel maar dit werd in de meest recente uitgave veranderd.

Waar gaat Emiel van de Hazelhoeve over?

Dit boek vertelt het verhaal van Emiel van de Hazelhoeve, een vijfjarig jongetje dat vol met kattenkwaad zit. Ergens aan het begin van de vorige eeuw woont hij samen met zijn ouders en zusje Ida op een boerderij in Zuid-Zweden. Hier zet de blonde belhamel elke dag weer de boel op stelten en trekt de andere boerderij bewoners hier niets vermoedend in mee. Toch bedoelt Emiel het allemaal niet slecht, met zijn aanstekelijke vrolijkheid en enthousiasme belandt hij nu eenmaal in de gekste situaties. 

Meer weten over deze blonde schavuit? Lees hier mijn Emiel van de Hazelhoeve boek recensie met onder andere leuke achtergrondinformatie.

Emiel van de Hazelhoeve bestellen

Beschikbaar als boek en e-book

Astrid lindgren boeken: cover van Emiel van de hazelhoeve
De geïllustreerde uitgave van Emiel van de Hazelhoeve

Emiel van de Hazelhoeve
Leeftijdsindicatie: 5-10 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 160
Met illustraties

Tomte Tummetot – Astrid Lindgren boek over kabouter

Het verhaal van Tomte Tummetot is een ware klassieker en verbonden met de Zweedse folklore. In Zweedse sprookjes en sages komt de tomte, in Nederland zouden we kabouter zeggen, veelvuldig naar voren. Dit prentenboek is gebaseerd op een gedicht van Viktor Rydberg en heeft prachtige illustraties van Harald Wiberg. 

Waar gaat Tumte Tummetot over?

‘S nachts slapen de mensen op de boerderij in het bos. Alleen Tomten is wakker. Niemand heeft deze Tomten ooit gezien, maar de mensen weten dat hij er is. Soms vinden de mensen alleen zijn kleine voetsporten in de sneeuw. Tomten zorgt voor de dieren op de boerderij en zorgt dat ze het aangenaam hebben tijdens de koude winternachten. Hij vertelt ze dat het snel lente zal zijn en het fijner zal worden. Tomten bezoekt ook de kinderen, maar alleen als deze al slapen zodat ze over hem kunnen dromen. 

Bestel Tomte Tummetot

Astrid lindgren boeken: cover van tomte tummetot
Het prachtig geïllustreerde Tomte Tummetot boek

Tomte Tummetot
Leeftijdsindicatie: 3-12 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 32
Met illustraties

Lotta uit de kabaalstraat

Wist je dat Lotta van de Kabaalstraat het favoriete Astrid Lindgren boek was van de legendarische Zweedse regisseur Ingmar Bergman? Hij was zo’n fan van het boek dat hij er graag een film over zou maken. Uiteindelijk kwam die film er ook alleen werd die door iemand anders geregisseerd. Lotta uit de Kabaalstraat werd in Nederland bekroond met een Zilveren Griffel. 

Waar gaat Lotta uit de kabaalstraat over?

Lotta en haar familie wonen in een geel huis in de Kanaalstraat. Het is hier vaak zo’n herrie dat Lotta’s vader vindt dat ze het beter de ‘Kabaalstraat’ kunnen noemen. Een van de grootste lawaaimakers is Lotta zelf. Ze is de kleinste van het gezin, maar gaat voor niets of niemand uit de weg. Er is niets wat ze niet kan denkt ze eigenwijs en als het niet lukt, zegt ze eigenwijs: “Natuurlijk kan ik het wel, in het geheim.” 

Bestel Lotta uit de Kabaalstraat

Astrid lindgren boeken: cover van lotta uit de kabaalstraat
De geïllustreerde uitgave van Lotta uit de kabaalstraat

Lotta uit de Kabaalstraat
Leeftijdsindicatie: 5-10 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 144
Met illustraties

Mio mijn Mio

Astrid Lindgren bedacht het verhaal van Mio, mijn Mio toen ze door het centrum van Stockholm liep en een klein jongetje alleen op een bankje zag zitten. Ze begon te fantaseren over wie het jongetje was en waar hij vandaan kwam en dat leidde uiteindelijk tot het magische avontuur van Mio, mijn mio.

Waar gaat Mio mijn Mio over?

De negenjarige Bosse leeft in Stockholm met zijn pleegouders. Ze vinden het jongetje maar lastig en luidruchtig. Bosse zou willen dat hij een vader had als zijn vriendje Benka, die bouwt zelfs modelvliegtuigjes met hem. Zijn eigen vader kent hij niet en zijn moeder is overleden. Al snel beland Bosse via een magische appel en een geest uit een lege fles in het magische Land in de Verte en vindt hij zijn vader terug. Bosse, die eigenlijk Mio heet, blijkt de zoon van een koning te zijn. Aan hem de taak om de boze kinderrover Kato te verslaan. 

Wil je meer weten over Mio, mijn Mio? Lees dan hier alles over Mio, mijn Mio zoals mijn recensie en heel veel achtergrondinformatie.

Bestel Mio, mijn Mio

Beschikbaar als boek en e-book

DAstrid lindgren boeken: cover van mio mijn mio
De geïllustreerde uitgave van Mio mijn mio

Mio, mijn Mio
Leeftijdsindicatie: 8-12 jaar
E-Book
Taal: Nederlands

De kinderen van Bolderburen

De kinderen van Bolderburen was een van de eerste verhalen die Astrid Lindgren ooit schreef. Astrid had het in de vrolijke bevrijdingszomer van 1945 geschreven op het eiland Furusund en zond het in voor een schrijfwedstrijd. Het verhaal, genaamd ‘Wij uit Bolderburen’, won geen prijs, maar de uitgeverij besloot wel om de rechten te kopen. Daar zullen ze best blij mee zijn geweest want de verhalen over de kinderen van Bolderburen werden wereldwijd razend populair.

In de loop der jaren schreef Astrid Lindgren meerdere boeken over de kinderen van Bolderburen. De bekendste zijn ‘Wij uit Bolderburen’, ‘Meer over Bolderburen’ en ‘Voor ’t laatst: Bolderburen’. Deze drie boeken zijn recent ook gebundeld en gepubliceerd in de luxe uitgave van het boek ‘De kinderen van Bolderburen’.

Waar gaat de kinderen van Bolderburen over?

Het verhaal van de kinderen van Bolderburen speelt zich af in een piepklein dorpje in het zuiden van Zweden. Er staan hier maar drie huizen en in die huizen wonen in totaal zes kinderen. Die kinderen beleven allerlei avonturen in en om het dorp. Zo sporen ze boeven op, vinden schatten op eilanden en nemen op een dag tot verbazing van de juf zelfs een lammetje mee naar school. 

Wil je meer weten over dit verhaal? Lees dan hier alles over De kinderen van Bolderburen, zoals mijn recensie en heel veel achtergrondinformatie.

Bestel de kinderen van Bolderburen

Astrid lindgren boeken: cover van  kinderen van bolderburen
De luxe uitgave van het kinderen van bolderburen boek

Deze luxe uitgave van de kinderen van Bolderburen is een bundeling van drie boeken over de vrolijke kinderen in Zuid-Zweden. Achterin het boek vind je veel interessante achtergrondinformatie.

De kinderen van Bolderburen
Leeftijdsindicatie: 6-9 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 304
Met illustraties

Madieke van het rode huis

Madieke is een zevenjarig meisje en de hoofdrolspeler in dit verhaal. Leuk weetje is dat Astrid Lindgren het meisje de naam gaf van haar beste vriendin. Deze vriendin heette Anne-Marie maar haar bijnaam was Madicken en zo zou het meisje in de Zweedse versie van het boek ook heten. Astrid en Madicken ontmoette elkaar al op zevenjarige leeftijd en werden de beste vrienden. Ze bleven dit tot aan Anne-Marie haar dood in 1991. 

Waar gaat Madieke van het rode huis over?

De zevenjarige Madieke woont met haar moeder, vader, kleine zusje en de huishulp in een prachtig, groot huis ergens in Zweden. Madieke wil graag een braaf en welgemanierd meisje zijn, maar dat is niet altijd makkelijk. Er is immers zoveel leuks en opwindends te doen in de wereld. Zo kan het dus gebeuren dat ze met haar vaders paraplu van het dak vliegt of haar zusje per ongelijk verkoopt.. Madieke is een wilde dame maar heeft een hart van goud!

Bestel Madieke van het rode huis

Astrid lindgren boeken: cover van madieke van het rode huis
De geïllustreerde uitgave van Madieke van het rode huis

Madieke van het rode huis
Leeftijdsindicatie: 8-11 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 347
Met illustraties

Samen op het eiland Zeekraai

Het verhaal van ‘Samen op het eiland Zeekraai’ werd door Astrid Lindgren oorspronkelijk geschreven als serie voor de Zweedse omroep. De serie werd een groot succes en leidde ook nog eens tot vier films. Genoeg reden om het verhaal ook in boekvorm uit te geven. 

Waar gaat Samen op het eiland Zeekraai over?

Zeekraai is een piepklein eiland voor de kust van Zweden. Het gezin Melkerson heeft hier een ietwat gammel huis gehuurd. De pech voor vader Melkerson is dat hij helemaal niet handig is en dus alle moeite heeft het eiland op te knappen. Dat mag de pret voor de vier kinderen van het gezin niet drukken. Die beleven allerlei avonturen op het land en op het water. Zo vieren ze het midzomernachtsfeest, gaan vissen op zee en krijgen zelfs een zeehondje om voor te zorgen. Ze hebben de tijd van hun leven, maar dan dreigt het huis verkocht te worden..

Bestel Samen op het eiland Zeekraai

Beschikbaar als boek, e-book en luisterboek

Astrid lindgren boeken: cover van samen op het eiland zeekraai
De geïllustreerde uitgave van samen op het eiland zeekraai

Samen op het eiland Zeekraai
Leeftijdsindicatie: 10-12 jaar
Bindwijze: paperback
Taal: Nederlands
Pagina’s: 286
Met illustraties

Rasmus en de landloper

Er zijn in totaal drie verschillende boeken met Rasmus als de hoofdpersoon. Je hebt deze ‘Rasmus en de landloper’, ‘Rasmus, Pontus en Toker’ en ‘Kalle Blomkvist en Rasmus’. Deze verhalen gaan alleen niet over dezelfde Rasmus maar over drie totaal verschillende karakters. 

Astrid Lindgren won voor Rasmus en de landloper de Hans Christiaan Andersen Award voor beste kinderboek. Ook werd er een film en theaterstuk op basis van dit verhaal gemaakt.

Waar gaat Rasmus en de landloper over?

Rasmus woont in een kindertehuis en hoopt dat iemand hem een keer wilt adopteren. Maar dat gebeurt nooit. Dus besluit hij het heft zelf in handen te nemen, weg te lopen en naar ouders te gaan zoeken. Al snel ontmoet hij Oskar, een landloper, en samen trekken ze verder de wereld in. Ze hebben het leuk en gezellig samen totdat ze verzeild raken in een hachelijk avontuur.. 

Bestel Rasmus en de landloper

Beschikbaar als boek, e-book en luisterboek

Astrid lindgren boeken: cover van rasmus en de landloper
De geillustreerde uitgave van Rasmus en de landloper

Rasmus en de zandloper
Leeftijdsindicatie: 8-12 jaar
Bindwijze: paperback
Taal: Nederlands
Pagina’s: 176

Kerstmis in de stal

Met Kerstmis in de stal geeft Astrid Lindgren een kleine draai aan het klassieke kerstverhaal. Het verhaal speelt zich af in de kerstnacht, heel lang geleden, de allereerste kerstnacht die er is. Het prentenboek bevat prachtige tekeningen van Lars Klinting. In eerdere uitgaves kwamen de tekeningen van vaste Astrid Lindgren illustrator Harald Wiberg.

In het Zweeds heet dit boek ‘Jul i stallet’.

Waar gaat Kerstmis in de stal over?

In dit boek vertelt Astrid Lindgren het kerstverhaal over een man en vrouw die samen door de koude winternacht lopen. Ze zijn moe, hebben honger en bibberen van de kou. Dan is daar plots een stal waar ze warmte vinden. De dieren daar begrijpen dat ze voor het stel moeten zorgen en geven hun warmte en melk. De man en de vrouw krijgen een kindje en het kindje mag slapen in de kribbe.

Bestel kerstmis in de stal

Astrid lindgren boeken: cover van kerstmis in de stal
De prachtig geïllustreerde uitgave van Kerstmis in de stal

Kerstmis in de stal
Leeftijdsindicatie: 4-6 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 28
Met illustraties

Superdetective Blomkwist

Astrid Lindgren schreef in totaal drie boeken over de tiener-detective Kalle Blomkwist. De verhalen werden erg populair in Zweden en het buitenland en leidde tot zes films. 

Wist je trouwens dat Stieg Larsson zich bij het schrijven van zijn beroemde Millennium trilogie liet inspireren door Astrid Lindgren? Zo heeft de held Mikael Blomkvist de bijnaam Kalle Blomkvist, naar superdetective Blomkwist.

Waar gaat Superdetective Blomkwist over?

Kalle is een een jonge amateur detective die zichzelf maar wat graag vergelijkt met de beroemde detectives zoals Hercule Poirot en Lord Peter Wimsey. Gedurende de zomer maanden stuit Kalle samen met zijn vriendjes – waarmee hij de bende van de Witte Roos vormt – op mysterieuze gebeurtenissen in het anders zo rustige stadje. Ze gaan op onderzoek en stuiten soms op meer gevaar dan ze lief is. 

Bestel Superdetective Blomkwist

Verkrijgbaar als boek en luisterboek

Astrid lindgren boeken: cover van superdetective blomkwist
De geillustreerde uitgave van Superdetective Blomkwist

Superdetective Blomkwist
Leeftijdsindicatie: 10-12 jaar
Luisterboek
Taal: Nederlands
Met illustraties

Lijst van alle Astrid Lindgren boeken

Een lijst van alle boeken die Astrid Lindgren geschreven heeft

Astrid Lindgren schreef in de loop der jaren tientallen boeken en nog steeds verschijnen er met regelmaat nieuwe uitgaves van haar verhalen. Onderstaand vind je een lijst met de titels van alle boeken die Lindgren geschreven heeft. 

Helaas zijn hier niet alle boeken van Astrid Lindgren meer beschikbaar en in sommige gevallen alleen een tweedehands druk van het boek. Ik probeer dit overzicht up-to-date te houden maar laat een berichtje achter mocht je iets missen of één van de links niet werken.

Klik op een van de links om het boek direct te bestellen via Bol.com.

AB – C – DEF – G – HIJKLM N – O – P -Q – RST -U – VW – X – Y – Z

Karlsson van het dak serie
Kabaalstraat / Lotta serie
L & M
  • Lilibet, het circuskind (prentenboek)
  • Magere lat
  • Marko woont in Joegoslavië (prentenboek)
  • Mati woont in  Finland (prentenboek)
  • Mijn Zweedse neven en nichten (prentenboek)
  • Mio, mijn mio
  • Mirabel
  • Mitt barndomshem Näs: Astrid Lindgren berättar
  • Mitt Småland
Madieke serie
N & P
Pippi Langkous boeken serie
Q T/M Z
Astrid Lindgren boeken: een overzicht van de biografie boeken
In de loop der jaren verschenen er vele biografieën over Astrid Lindgren haar leven

Astrid Lindgren biografie boeken overzicht

Er gaat een fascinerend verhaal schuil achter de schrijfster Astrid Lindgren. Ze werd aan het begin van de 20ste eeuw op een boerderij geboren in het kleine Zweedse stadje Vimmerby. Hier beleefde ze een vrolijke en onbezorgde jeugd die later ook veel van haar boeken en verhalen zou beïnvloeden. Haar leven kwam op de kop te staan toen ze ongepland zwanger werd en daarom naar de grote stad van Stockholm verhuisde. Het was het begin van een turbulente tijd voor Astrid wat uiteindelijk wel leidde tot de start van haar schrijversbestaan. 

Dit is slechts een korte introductie op het boeiende verhaal van Astrid Lindgren. Het verhaal over deze krachtige en intelligente vrouw inspireerde meerdere schrijvers tot het schrijven van een biografie.

Van Astrid tot Lindgren

Het verhaal speelt zich af in Stockholm aan het eind van de jaren twintig, de periode in haar leven die volgens velen het fundament heeft gelegd voor haar schrijverschap. Astrid wordt op jonge leeftijd ongewenst zwanger, is gedwongen haar idyllische jeugd op de boerderij in het Zweedse Näs achter zich te laten en moet haar zoontje Lasse afstaan aan pleegouders in Denemarken. Centraal in de roman staat Astrids hardnekkige gevecht om haar kind terug te krijgen en een eigen leven op te bouwen.

De roman is geschreven door Zweedse auteur Vladimir Oravsky (1953), auteur van tientallen romans, toneelstukken, jeugdboeken, scenario’s, essays en kritieken.

cover van het van astrid tot lindgren boek
De cover van Astrid tot Lindgren

Beschikbaar als E-book en paperback

Van klein tot groots – Astrid Lindgren

Van klein tot groots is een serie boeken voor kinderen én volwassenen. In elk boek wordt het levensverhaal van een belangrijke vrouw uit de wereldgeschiedenis vertelt. Daarbij kan Astrid Lindgren natuurlijk niet ontbreken.

Al heel jong werd Astrid Lindgren verliefd op boeken en verhalen. Ze groeide op in de natuur en had een heerlijke en vrije jeugd. Ze speelde met haar broer en zusjes, ging op ontdekkingstocht in het bos en haalde kattenkwaad uit. Astrids verhalen werden bekend over heel de wereld en brengen lezers ook nu nog dagelijks leesplezier.

Geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara en met illustraties van Linzie Hunter.

De cover van ‘van klein tot groots’

Oorlogsdagboek 1939 – 1945

Minder bekend over Astrid is dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het Postcontrolebureau van de Zweedse Algemene Veiligheidsdienst werkte. Haar taak was om brieven te censureren, opdat er geen schadelijke en gevaarlijke informatie zou worden verspreid. Door dit werk had ze een uniek inzicht in wat er zich in de rest van Europa afspeelde.

Ze hield tijdens de oorlog een dagboek bij. Hierin beschrijft ze haar moedeloosheid over het feit dat men blijkbaar niets heeft geleerd van WO I, maar ze vertelt ook smakelijk over haar eigen leven en over hoe goed ze het in het neutrale Zweden hebben, vergeleken met de rest van Europa.

cover van het astrid lindgren boek oorlogsdagboek
De cover van ‘Oorlogsdagboek 1939 – 1945

Astrid Lindgren haar leven in beelden

Astrid Lindgren haar eigen leven leest ook bijna als een sprookje. Het plattelandsmeisje die haar dorp uit vlucht vanwege een ongewenste zwangerschap en in de grote stand beland. Ze moet haar zoon afstaan, lijdt honger in Stockholm, voert een gevecht om haar zoon terug te krijgen, ontmoet een man, begint te schrijven en wordt wereldberoemd. Het verhaal van Astrid Lindgren wordt in dit boek in prachtige foto’s gevangen. 

De cover van ‘Astrid Lindgren haar leven in beelden’

Deze dag, een leven

Tot aan haar overlijden in 2002 stond Lindgren bekend als een toegewijde vrouw, die zich inzette voor vrede, gerechtigheid en kinderrechten. In deze biografie kijkt auteur Jens Andersen niet alleen naar het succes van de schrijfster maar ook naar haar worstelingen. Hij schetst een beeld van een auter die ook eenzaamheid en vedriet kende en een schuldgevoel had over het onderbrengen van haar zoon bij pleegouders. 

Tegelijkertijd vertelt de auteur het verhaal van de modernisering – waarmee Astrid Lindgren, die getuige was van de 20e eeuw en die ook actief hielp vorm te geven, een bewonderenswaardig icoon van haar tijd wordt.

cover van het boek deze dag een leven
De cover van ‘Deze dag, een leven’

Het land dat verdween

In dit boek vertelt Lindgren over het land dat verdween, het land van haar gelukkige jeugd. 

Ze vertelt over de boerderij in Vimmerby waar ze geboren werd en opgroeide, over haar liefdevolle ouders, haar broers en zusjes en alle bijzondere lieden die ze in haar kindertijd ontmoette. Dit boek geeft een uniek inkijkje in de jeugd van Astrid die haar later zo inspireerde bij het schrijven van haar boeken.

Ook deel ze de maatstaven waaraan een goed kinderboek volgens haar moet voldoen.

de cover van het astrid lindgren boek het land dat verdween
De cover van ‘Het land dat verdween’

Astrid Lindgren – een herinnering

In Zweden werd Astrid Lindgren al tijdens haar leven op een voetstuk gezet, in Nederland werd ze te vaak geassocieerd met haar eerste creatie Pippi Langkous. Twee redenen voor Rita Verschuur, bijna een halve eeuw de vaste vertaalster van Lindgren’s boeken, om haar eigen beeld te schetsen van deze sterke en onafhankelijke vrouw.

In de loop der jaren kreeg het werkcontact dat Verschuur aanvankelijk met de schrijfster onderhield een steeds persoonlijker karakter. In dit boek heeft ze daarvan op indringende wijze verslag gedaan. Het is een veelkleurig portret van een der grootste kinderboekenschrijfsters van de twintigste eeuw geworden.

cover van astrid lindgren boeken een herinnering
De cover van ‘Astrid Lindgren een herinnering’

Veelgestelde vragen over Astrid Lindgren boeken

Lees ook deze artikelen eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *