Boeken, Zweden

Alles over de Gebroeders Leeuwenhart

Hej Hej!

De Gebroeders Leeuwenhart is een razend spannend avontuur over de broertjes Jonathan en Karel Leeuw.

Astrid Lindgren schreef dit beroemde boek en het is een ware bestseller.

Via de links hieronder ontdek je alles wat je moet weten over dit verhaal wat niet alleen een boek is, maar ook leidde tot een film en animatie serie.

Wil je het boek bestellen? Via de knop hieronder kan je direct de luxe uitgave met mooie illustraties en veel achtergrond informatie.

Hej då! – The Nordic Dutchman


Gebroeders Leeuwenhart Story Walk in Vimmerby

Afgelopen zomer maakte ik een wandeling in de plaats waar Astrid Lindgren geboren is: Vimmerby. Dit plaatsje is gelegen in de Zweedse provincie Småland en ik legde mijn wandeling vast op beeld.

Tijdens deze wandeling vertel ik je alles wat je moet weten over de Gebroeders Leeuwenhart en laat ik je een aantal belangrijke plekken uit het leven van Astrid Lindgren zien waaronder de plek waar ze ligt begraven.

Loop je met mij mee?

Abonneer je op de nieuwsbrief voor meer Astrid Lindgren recensies en verhalen

Waar gaat De Gebroeders Leeuwenhart over?

Banner met afbeelding van broertjes op een brug
Het verhaal van De Gebroeders Leeuwenhart

De Gebroeders Leeuwenhart vertelt het verhaal van twee onafscheidelijke broertjes: de 10-jarige Karel Leeuw en zijn 13-jarige broer Jonathan Leeuw. Ze wonen samen met hun moeder in een klein appartementje in Zweden. Hun vader verdwijnt op zee als Karel twee jaar oud is.

Er is nogal een contrast tussen de twee jongens. Oudere broer Jonathan is sterk en knap terwijl Karel een hele slechte gezondheid heeft en meestentijds op bed moet liggen. Al snel blijkt dat Karel niet beter gaat worden en snel zal sterven. Jonathan troost zijn broertje door te vertellen over Nangijala, een sprookjesachtig land waar Karel na zijn dood heen zal gaan. De tijd gaat daar sneller dan op aarde dus voor je het weet zullen de twee broers daar herenigd worden, zo verzekert hij.

Foto van de twee acteurs die de broers spelen in de verfilming van het boek
De twee broers in de verfilming van het boek

Het loopt uiteindelijk net wat anders maar om het leesplezier niet te verpesten zal ik hier niets over verklappen. Het enige wat ik nog kan zeggen is dat de broers uiteindelijk wel in Nangijala belanden en hier een magisch avontuur beleven waarin ze de strijd aangaan met een wrede heerser en vreselijke draak.

Wat je over De Gebroeders Leeuwenhart moet weten

Een banner met een illustratie uit het de gebroeders leeuwenhart boek
Een tekening uit het boek

Het verhaal van De Gebroeders Leeuwenhart ontstond toen Astrid Lindgren met de trein door Zweden reiste. Het is in de ochtend als ze door het raampje van de trein een prachtig landschap ziet. Een rode zon schittert over de besneeuwde velden. Een magisch gezicht wat haar inspireert voor een magisch verhaal. 

“Het was zo’n fantastische ochtend met roze licht boven het meer – ja, het was iets buitengewoon moois, en toen had ik plotseling zo’n krachtige ervaring, een soort visioen van het begin van de mensheid en ik voelde iets in mij oplichten. Dit zou iets kunnen zijn.”

Astrid Lindgren

Tot dan toe waren de meeste van haar verhalen realistisch of speelde zich in een realistische setting af. Enige uitzondering hierop is ‘Mio, mijn Mio. Niet toevallig naast De Gebroeders Leeuwenhart ook een van mijn vriendin’s favorieten.

Het verhaal van de Gebroeders Leeuwenhart krijgt pas echt vorm wanneer Lindgren op twee verschillende begraafplaatsen, één in Vimmerby en één in Stockholm, een graf ziet waar twee broers samen begraven zijn. Het is duidelijk voor haar: dit boek moet gaan over twee broers en de dood.

Een foto van Astrid Lindgren met de twee acteurs uit de film
Astrid Lindgren met de twee acteurs uit de Gebroeders Leeuwenhart film

De gebroeders Leeuwenhart film

Ondanks dat er in het begin wat kritiek is op het boek – het zou volgens recensenten niet realistisch genoeg zijn – wordt het uiteindelijk een grote hit. De Gebroeders Leeuwenhart is vertaald in 46 talen en bewerkt tot een film, musicals en toneelstukken.

De gebroeders Leeuwenhart serie

Maart 2024 kwam het onverwachte nieuws dat er een De Gebroeders Leeuwenhart serie voor televisie op komst is. De serie wordt geregisseerd door niemand minder dan de met een Oscar bekroonde regisseur Thomas Vinterberg. De verwachting is dat de serie op zijn vroegst in 2026 te zien zal zijn.

Hoe Zweeds is De Gebroeders Leeuwenhart?

een banner met illustratie uit het boek
Een pagina en illustratie uit het boek

Als nieuwkomer in Zweden vind ik het leuk om via boeken, films en series meer te leren over de Zweedse cultuur en gebruiken. Zo leer ik meer over het land waar ik woon.

Andere boeken van Astrid Lindgren, zoals Pippi Langkous, De Kinderen van Bolderburen en Emiel van de Hazelhoeve spelen zich volledig af in Zweden. Het is in deze verhalen dan ook eenvoudig om de Zweedse landschappen voor je te zien en je leest er meer over typisch Zweedse gebruiken.

Een illustratie van de draak Katla uit het boek
De draak Katla op een van de illustraties in het boek

De Gebroeders Leeuwenhart speelt zich natuurlijk grotendeels af in een sprookjeswereld, je zult in dit boek dus minder typisch Zweedse elementen tegenkomen. Het verhaal begint wel in Zweden in een klein appartementje, al wordt niet precies duidelijk in welke plaats of provincie.

Toch heeft de Zweedse cultuur wel degelijk invloed op dit verhaal. Astrid Lindgren liet zich voor veel van haar fantasierijke verhalen inspireren door de Zweedse sprookjes en mythes over fabeldieren en wezens. In ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ kan je dit onder andere terugzien in de aanwezigheid van de draak Katla in het land van Nangijala.

De Gebroeders Leeuwenhart: lezen of niet?

Een pagina uit het boek

Astrid Lindgren schrijft met het hart. Ik heb in korte tijd meerdere van haar boeken gelezen en zijn allemaal doordrenkt van puurheid en liefde. De jonge karakters in de boeken van Lindgren zien de wereld veelal door een avontuurlijke en positieve bril, vaak in tegenstelling tot de manier waarop de volwassenen om hun heen de wereld beschouwen. Dit zie je onder andere duidelijk terug in verhalen als Pippi Langkous en Ronja de Roversdochter.

In De Gebroeders Leeuwenhart is dit niet anders. Waar in veel verhalen broertjes en zusjes de strijd met elkaar aangaan valt hier juist de enorme sterke band tussen de broers Karel en Jonathan op. Dit boek is een verhaal over broederliefde, over hoe het goede uiteindelijk het kwade overwint en een verhaal over geloven in iets dat groter is dan jezelf. In die zin kun je het enigszins vergelijken met de Kronieken van Narnia, een net zo magisch verhaal van schrijver C.S. Lewis.

Een afbeelding van de speciale uitgave van het De Gebroeders Leeuwenhart boek
De speciale uitgave het De Gebroeders Leeuwenhart boek

Dit boek is daarmee wat mij betreft een boek voor alle leeftijden. Natuurlijk is de schrijfstijl van Astrid Lindgren toegankelijk voor kinderen maar dat geeft het tegelijkertijd ook de puurheid die zo past bij dit verhaal. Er is geen woord teveel, geen zin verspilt. Lindgren neemt je mee op een spannend avontuur naar de magische wereld van Nangijala en vertedert met een verhaal over broederliefde.

De Gebroeders Leeuwenhart leeftijd

Het boek is natuurlijk ook geweldig voor kinderen en heeft een leeftijdsindicatie van 10 tot 12 jaar. Het is gevuld met avontuur en leert tegelijkertijd een aantal belangrijke waardes. Het is zonder twijfel een verhaal wat kinderen heel lang zal bijblijven, bij mijn vriendin zelfs een leven lang. Ze had gelijk, ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ is een geweldig boek en voor mij een fantastische manier om kennis te maken met de verhalen van Astrid Lindgren. Ik ben verkocht en ga ook zeker de rest van Lindgren’s boeken lezen.

Mijn eindoordeel over De Gebroeders Leeuwenhart? LEZEN!

Lees ook mijn Emiel van de Hazelshoeve review hier.

Waar kan je De Gebroeders Leeuwenhart kopen?

Emiel van de Hazelhoeve boek

De Gebroeders Leeuwenhart is via de meeste boekhandels te verkrijgen. Ik kan de speciale, luxe uitgave aanraden. Deze heeft prachtige illustraties en veel achtergrondinformatie over de totstandkoming van het boek en over Astrid Lindgren.

Lees ook deze artikelen eens..

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *