Boeken, Denemarken, Films en series, Nieuws, Nieuws, Scandinavische boeken

De gebroeders Leeuwenhart televisie serie op komst

De Oscar-winnende regisseur Thomas Vinterberg gaat een Gebroeders Leeuwenhart serie voor tv maken. Het door Astrid Lindgren geschreven boek zal door de Deense filmmaker worden bewerkt tot een mini-serie. De ontwikkeling van het project gaat volgens het Amerikaanse Deadline nog deze maand van start. 

Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over de nieuwe de Gebroeders Leeuwenhart serie:

Thomas Vinterberg, regisseur van de nieuwe De gebroeders Leeuwenhart serie

De gebroeders Leeuwenhart is een verhaal van de beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren en staat in de top 10 van beste Scandinavische kinderboeken aller tijden. Het boek werd na het verschijnen in 1973 in meer dan 50 landen uitgebracht en onder andere bewerkt tot een film, musical en toneelstuk. Nu komt er dus ook een televisieserie.

“ De gebroeders Leeuwenhart is misschien wel de belangrijkste culturele erfenis van de generatie van mijn ouders. Het is een mijlpaal uit mijn kindertijd en staat in mijn geheugen gegrift.

Om een serie te maken van dit immense en ontroerende verhaal en deze door te geven aan de generatie van mijn kinderen, is een grote verantwoordelijkheid en tegelijkertijd een droom die uitkomt.”

Thomas Vinterberg tegen Deadline

Het is de volgende televisie serie gebaseerd op een Astrid Lindgren boek. In maart 2024 verscheen ook al de nieuwe Netflix serie Ronja de Roversdochter.

Waar gaat de Gebroeders Leeuwenhart serie over?

Er is nog niet veel bekend over het script voor de serie, maar het is aannemelijk dat dit in grote lijnen het verhaal van het boek zal volgen. Daarin wordt het verhaal verteld van de 10-jarige Karel Leeuw en zijn 13-jarige broer Jonathan. Ze wonen samen met hun moeder in een klein appartementje in Zweden.

Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek. Maar niet alles is er zo mooi als het lijkt, want de wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Kunnen de broers dit monster verslaan?

Geïntresseerd in het boek? Je bestelt De Gebroeders leeuwenhart via deze link bij Bol.com

de zweedse schrijfster astrid lindgren met de hoofdrolspelers uit de gebroeders leeuwenhart film
Astrid Lindgren, schrijfster van De Gebroeders Leeuwenhart, met de twee hoofdrolspelers uit de film (1977)

Wie is Thomas Vinterberg, de regisseur van de serie? 

Thomas Vinterberg (1969) is een Deense en met een Oscar bekroonde regisseur. Hij won deze in 2021 voor zijn film Druk (Another Round), een tragikomische film over een groep mannen van middelbare leeftijd die experimenteert met een dagelijkse minimale alcoholinname. De hoofdrol in deze film werd gespeeld door de bekende Deense acteur Mads Mikkelsen. 

Maar Vinterberg heeft veel meer wapenfeiten. Hij brak in 1998 door met de film Festen (The Celebration) wat draait om een disfunctionele familie waarbij tijdens een familieweekend donkere geheimen uit het verleden naar boven komen. Diepe indruk maakte hij ook met de film Jagten (The Hunt) waarin een basisschoolleraar, wederom gespeeld door Mads Mikkelsen, wordt verdacht van ontucht met een leerling. Ook deze film werd genomineerd voor een Oscar.

thomas vinterberg en mads mikkelsen bij de oscar uitreiking voor another round
Thomas Vinterberg (2e van links) en Mads Mikkelsen (3e van links) bij de Oscar uitreiking voor Another Round – Foto: ABC

Thomas Vinterberg is uitgegroeid een van de grootste namen uit de Scandinavische cinematografie geschiedenis. Dat hij nu zijn tanden gaat zetten in de klassieker van Astrid Lindgren is reden voor opwinding. 

Vinterberg schrijft zelf ook aan het script voor de serie, samen met Simon Stephens. De laatste is een Tony en Olvier Award winnende toneelschrijver.

In het persoonlijk leven kreeg Vinterberg in 2019 met een groot drama te maken toen zijn 19-jarige dochter om het leven kwam bij een auto ongeluk.

Wanneer komt De gebroeders Leeuwenhart serie op televisie?

Er is nog geen releasedatum bekend voor de nieuwe De gebroeders Leeuwenhart serie. Het project ging begin maart 2024 van start en het ligt in de lijn der verwachting dat deze op zijn vroegst eind 2025, maar vermoedelijk in 2026 zal uitkomen.

Het is ook nog niet bekend op welke zender of streamingdienst de serie te zien zal zijn. 

Wie gaan de hoofdrollen spelen in De gebroeders Leeuwenhart serie?

Er zijn voor zover bekend nog geen acteurs gecast voor de hoofdrollen in de serie. Zodra hier meer over bekend is, lees je dat op deze pagina. 

Ondertussen kun je hieronder lezen, hoe enthousiast ik ben over dit nieuws.

Waarom ik uitkijk naar deze serie

Bas van Brecht met het boek van de Gebroeders Leeuwenhart in Vimmerby.

Mijn hart maakte even een sprongetje toen ik dit nieuws las. De gebroeders Leeuwenhart is een van mijn favoriete kinderboeken aller tijden en Thomas Vinterberg een van mijn favoriete regisseurs. Dit is een hele interessante combinatie en ik ben heel benieuwd hoe deze gaat uitpakken. 

Dat Thomas Vinterberg een geweldige regisseur is, dat staat wel vast. Hij regisseerde een aantal van mijn favoriete Scandinavische films. Vooral Festen, Jagten en Druk zijn films die ik nooit zal vergeten en iedereen kan aanraden. Het zijn wel films die gaan over hele serieuze zaken en niet zelden de tekortkomingen van mensen benadrukken en hele volwassen thema’s behandelen. Op het eerste oog maakt dit Vinterberg misschien minder geschikt voor de verfilming van een jeugdboek als De gebroeders Leeuwenhart. Toch denk ik dat schijn bedriegt. 

De gebroeders Leeuwenhart is namelijk, zeker voor een jeugdboek, een enorm emotioneel verhaal waarin de dood een belangrijk thema is. Het is een verhaal over broederliefde en over de strijd tussen het goed en het kwaad in de mens. Serieuze thema’s dus. En daar weet Vinterberg zonder enige twijfel raad mee. Of hij ook in staat is om de avontuurlijke en  magische kant van het verhaal te vangen? Dat zal moeten blijken. Ik heb er wel vertrouwen in, Vinterberg heeft zich zo’n begenadigd regisseur getoond dat ik heel benieuwd ben wat hij met dit geweldige verhaal gaat doen. 

De combinatie van Astrid Lindgrens wereldberoemde boek en deze Oscar winnende regisseur belooft veel moois. Op deze pagina houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de serie. 

Wil je het laatste nieuws over de Gebroeders Leeuwenhart serie in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

In 2022 bezocht ik het Zweedse plaatsje Vimmerby. Dit is de geboorteplaats van Astrid Lindgren en hier vond ze op de begraafplaats haar inspiratie voor de Gebroeders Leeuwenhart. Ik vertel je er meer over in deze wandeling die ik Vimmerby richting de begraafplaats maakte:

Ben jij enthousiast?

Hoe enthousiast ben jij over het nieuws van deze serie? Ben je een fan van het boek? En wat hoop je in de serie te zien? Laat het mij weten in de reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *