Films en series, Nieuws, Zweden

Nieuwe Ronja de Roversdochter serie nu op Netflix

Een gloednieuwe Ronja de roversdochter serie staat nu op Netflix. De serie is gebaseerd op het verhaal van de beroemde Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. De serie verschijnt in twee delen, het tweede deel komt later dit jaar op de streamingdienst.

Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over de nieuwe Ronja de roversdochter serie:

Op zoek naar het boek waar de serie op gebaseerd is? Bestel bij Bol via deze link.

actrice kerstin linden als ronja de roversdochter in de netflix serie
Kerstin Linden als Ronja de roversdochter – Foto: Audrius Solominas/Netflix
De nieuwe Ronja de roversdochter serie is nu te zien op Netflix

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Scandinavische series?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste Scandinavische verhalen zoals die van Ronja de roversdochter.

Waar gaat de Ronja de roversdochters serie op Netflix over?

In Ronja de roversdochter volgen we de avonturen van Ronja, een in een roversbende geboren meisje dat opgroeid in een kasteel. Als dat kasteel op een nacht getroffen wordt door een vreselijke donder en bliksem, splitst de burcht in tweeën. Nog diezelfde nacht wordt er een meisje geboren: Ronja. 

De jonge roversdochter groeit onbezorgd op in de ene helft van het door de bliksem gesplitste kasteel. Totdat een rivaliserende roversbende, tot woede van Ronja’s vader, zijn intrek neemt in de andere helft van het kasteel. Het drama wordt nog groter wanneer Ronja een vriendschap sluit met Birk, het zoontje van de rivaliserende bende. 

de roversbende in de ronja de roversdochter netflix serie
Ronja haar vader Mattis en zijn roversbende – Foto: Audrius Solominas/Netflix

Om aan hun vaders toorn te ontsnappen trekken de twee samen het donkere bos in. Dit zal vanaf nu hun huis zijn. Ze beleven er een heerlijke zomer, maar dan breekt de winter aan en wordt het donker. In het bos verschuilen zich mysterieuze en duistere wezens. Hoe eindigt dit avontuur voor Ronja en Birk?

De nieuwe Netflix-serie is gebaseerd op het wereldberoemde Ronja de roversdochter boek van Astrid Lindgren. Dit boek wordt gezien als een van de beste Scandinavische kinderboeken aller tijden. 

Wanneer verschijnt de nieuwe Ronja serie op Netflix?

Het eerste deel van de Ronja de roversdochter serie verschijnt 28 maart 2024 in Nederland op Netflix. Dit eerste deel bestaat uit zes afleveringen.

Ronja en een vogelheks in de nieuwe Netflix serie ronja de roversdochter
Ronja en een vogelheks – Audrius Solominas/Netflix

Wanneer verschijnt Ronja de roversdochter deel 2?

Het tweede deel in de Ronja de roversdochter serie verschijnt later in 2024 en bestaat uit nog eens zes afleveringen.

Ronja de roversdochter Netflix trailer

Hier zie je de trailer, inclusief nederlanse ondertiteling, voor de Ronja de Roversdochter serie:

De trailer voor de Ronja de roversdochter serie

Ronja de roversdochter Netflix serie cast & crew

De nieuwe Ronja de roversdochter serie is geschreven door Hans Rosenfeldt. Hij is een hele bekende naam in Scandinavië en de wereld. Hij schreef onder andere het script voor Scandinavische series als The Bridge en Marcella. The Bridge groeide uit tot een wereldwijde hit.

Ook werd hij heel bekend als de ene helft van het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt. Zij werken samen aan de Scandinavische thriller boeken reeks De Bergmankronieken. Meerdere van hun boeken staan in de top 25 van beste Scandinavische thrillers ooit

“De serie heeft een fantastisch team voor en achter de camera en dat het publiek onze Ronja nu op Netflix gaat ontmoeten, voelt als een cadeau.”

Hans Rosenfeldt (in een persbericht)

Lisa James Larsson is de regisseur van de serie. Zij was als regisseuse eerder verbonden aan producties als Fate: The Winx Saga, Welcome to Sweden en En kunglig affär. 

Wie spelen Ronja en Birk?

De hoofdrollen in de serie zijn voor Kerstin Linden (Ronja) en Jack Bergenholz (Birk). Gezien hun jonge leeftijd is het niet verrassend tot de twee acteurs nog relatief onervaren zijn. 

Kerstin Linden verscheen eerder in de film The Emigrants (Utvandrarna) en speelde in een paar Zweedse jeugdseries. De jonge actrice werd gekozen uit ruim vierduizend meisjes die zich voor de rol aanmelden. Voor Jack Bergenholz is het zelfs pas zijn eerste rol in een televisieproductie. Wel sprak hij eerder een stem in voor een Zweedse tekenfilm. 

kerstin linden en jack bergenholz als birk en ronja in de ronja de roversdochter netflix serie
Jack Bergenholtz en Kerstin Linden als Jack en Ronja – Foto: Audrius Solominas/Netflix

Overige cast

Andere rollen zijn er voor onder andere Sverrir Gudnason, Pernilla August, Christopher Wagelin en Johan Ulveson. 

Christopher Wagelin speelt de vader van Ronja, rovershoofdman Mattis. Hij speelde eerder in series als The Restaurant, Morden i Sandhamn en Beck. Daarnaast verscheen hij in bekende films als Borg vs McEnroe, Snabba Cash en Stockholm. 

Pernilla August, die moeder Valdir speelt, is ook een bekende naam. Zij verscheen onder andere in de Star Wars: Episode 1 – The Phanton Menace en in bekende Zweedse producties als Young Royals, Britt-Marie var här en Hamilton. 

De rol van de rivaliserende rovershoofdman Borka wordt gespeeld door Sverrir Gudnason. Hem kan je onder andere kennen van films als The Girl in the Spider’s web en Borg vs McEnroe. Ook verscheen hij in series als Wallander en Lasermannen. 

Wie de populaire Zweedse serie Bonusfamiljen heeft gezien herkent waarschijnlijk ook een paar gezichten. In Ronja speelt Johan Ulveson de oude rover raadsman Skalle-Per. In Bonusfamiljen vervulde hij de rol van psycholoog Jan. Ook Bonusfamiljen hoofdrolspeelster Vera Vitali is in deze serie over Ronja te zien. Zij speelt de rol van Cappa.

christopher wagelin als rovershoofdman borka samen met kerstin linden als ronja in de ronja de roversdochter netflix serie
Roverhoofdman Borka (Christopher Wagelin) met Ronja (Kerstin Linden) – Foto: Audrius Solominas/Netflix

Waar is Ronja de Roversdochter opgenomen?

De Ronja de Roversdochter Netflix serie werd door heel Zweden opgenomen. Zo vonden er opnames plaats in de bossen van Värmland, maar bijvoorbeeld ook in Västra Götaland.

Het kasteel waar Ronja in de serie woont, bestaat jammer genoeg niet echt. De productie zocht door heel Europa naar een geschikte filmlocatie voor het kasteel, maar vond deze uiteindelijk niet. Daarom besloten ze een eigen kasteel te maken door verschillende bestaandel locaties samen te voegen. Het kasteel dat je in de serie ziet bestaat uit scenes die in een studio zijn opgenomen, in de kasteeltuin van het Bohu’s fort in Kungälv, een kelder in het fort van Varberg en in de kasteeltuin van Sandsjöbacka in Halland.

Wat je verder nog moet weten over deze serie

Heel even leek het erop dat de serie er nooit zou komen. De serie werd namelijk geproduceerd door het Zweedse Viaplay. Maar toen deze productiemaatschappij in financieel zwaar weer kwam besloten ze het uitbrengen van de serie te annuleren. Gelukkig voor ons als fans bracht Netflix een uitkomst en kocht de serie aan. 

Meer te weten komen over de inspiratie van Astrid Lindgren voor het schrijven van het boek, over de verfilming van het boek, de animatie serie en nog veel meer? Lees hier alles wat je moet weten over Ronja de roversdochter.

In 1984 verscheen ook al een film van Ronja de roversdochter. Deze is niet te zien via de Nederlandse streamingdiensten, maar kan wel besteld worden op DVD via bijvoorbeeld Bol.com –> Ronja de roversdochter film

De verhalen van Astrid Lindgren zijn aan een ware revival bezig. Want niet alleen verschijnt er nu een serie over Ronja de Roversdochter, binnenkort kunnen we ook genieten van een De gebroeders Leeuwenhart serie. Lees hier meer over De gebroeders Leeuwenhart serie die door Thomas Vinterberg geregisseerd wordt.

Ronja de roversdochter serie recensies

De Ronja de Roversdochter kan rekenen op positieve reacties.

Op filmdatabase site IMDB krijgt de serie vooralsnog een 6.7. De serie werd daar door meer dan zevenhonderd mensen beoordeeld.

Ook in de pers waren er voornamelijk positieve recensies:

De streamingdienst blijft met hun vertolking bijzonder dicht bij het geliefde kinderboek. De prachtige beelden van Ronja die door het betoverende bos klautert, lijken sterk op de originele beschrijvingen en illustraties. Even waant de kijker zich weer terug in de magische wereld van Lindgren.
– Algemeen Dagblad (***)

“De nieuwe “Ronja Rövardotter” combineert prachtige natuurlyriek met precies de juiste hoeveelheid donkere en angstaanjagende familiefantasie. Het acteerwerk en de beelden zijn van topklasse, maar het originele verhaal moest worden uitgewerkt, en niet alle opvulling is een goede opvulling.”
– Aftonbladet (***)

“Ronja de Roversdochter is een meeslepende serie die zowel jongere als oudere kijkers waardig is.”
– Expressen (****) 

Laat in de reacties weten wat jij van de serie vond.

Reacties

 1. janmaat avatar
  janmaat

  Deze serie is niet te zien op netflix

  1. Nordic Dutchman avatar

   Hi Gerard,

   Hij zou er op moeten staan. Wellicht staat deze in Nederland onder de Zweedse titel erop? Ronja Rövardotter?

   Groeten,

   Bas

 2. janmaat avatar
  janmaat

  hoi Bas
  ondanks deze aanwijzing lukt mij niet om ronja waar te nemen

  1. janmaat avatar
   janmaat

   hoe nu ??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer Scandinavische verhalen..

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

ronja de roversdochter netflix serie
Average rating:  
 0 reviews

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

5 gedachten over “Nieuwe Ronja de Roversdochter serie nu op Netflix”

 1. janmaat zegt:

  Deze serie is niet te zien op netflix

  1. Hi Gerard,

   Hij zou er op moeten staan. Wellicht staat deze in Nederland onder de Zweedse titel erop? Ronja Rövardotter?

   Groeten,

   Bas

 2. janmaat zegt:

  hoi Bas
  ondanks deze aanwijzing lukt mij niet om ronja waar te nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *