Alles over Pippi Langkous

Op deze pagina vind je via onderstaand menu het antwoord op al je Pippi Langkous vragen. Ben je hier gekomen omdat je het boek wilt kopen? Dan kan je hier via Bol.com de Pippi verhalenbundel bestellen.


Wie is Pippi Langkous eigenlijk?

Pippi Langkous, volledige naam Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter, is misschien wel het allerbekendste fictieve meisje ter wereld. Ze is in ieder geval het sterkste meisje ter wereld, ze is zo sterk dat ze zelfs een paard kan optillen.

Ze is negen jaar oud, heeft twee rode staartjes, een toet vol sproeten en woont samen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard Klein Witje in de kleurrijke Villa Kakelbont. Een moeder heeft Pippi niet meer, die is in de hemel en haar vader bevaart de wereldzeeën.

Bovenal is Pippi een meisje waar honderduizenden, misschien wel miljoenen, kinderen mee opgroeiden en deed dromen over grootse avonturen. Wat zeg ik, deed? Doet! Want Pippi wordt nooit oud, haar avonturen gaan over van generatie op generatie.

Er is geen ander als Pippi en Pippi is als geen ander. 

Twee tekeningen van Carl Hollander uit de luxe uitgave van de Pippi Langkous verhalenbundel

“Een bijzonder kind,” zei een van de matrozen en hij wreef een traan uit zijn ogen toen Pippi in de verte verdween.

Uit Pippi Langkous

Waar gaat Pippi Langkous over?

Banner waarop Pippi in de televisie serie te zien is

Pippi Langkous gaat over, je raadt het al, Pippi Langkous. Een negen jarig meisje die samen met haar aapje en paard in een enorme gele villa in Zweden woont. Dit bijzondere kind is voor niets of niemand bang, waarom zou je ook als je zo sterk bent als Pippi is.

Het verhaal van Pippi gaat over hoe Pippi op een dag aankomt in de gele villa, genaamd Kakelbont en bevriend raakt met de kinderen van de buren: Tommy en Annika. Het broertje en zusje zijn maar wat blij met hun nieuwe buurvrouw, een zo maf en bijzonder als Pippi hebben ze van hun leven niet gezien.

Ze worden direct vrienden en Pippi sleept de twee mee van het ene avontuur in het andere. Zo krijgen ze het aan de stok met de politie, beleven het leukste schoolreisje ooit, beleven een krankzinnige circus voorstelling en reizen zelfs over de Atlantische oceaan naar het eiland Taka-Tukaland.

Het Pippi Langkous boek met alle verhalen

De beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren is de moeder van Pippi Langkous. Niet haar echte moeder, maar haar geestelijk moeder. In 1945 verschijnt het eerste boek over Pippi op de Zweedse markt met de eenvoudige maar treffende titel: Pippi Langkous. Het is meteen een enorme hit en is van alle Astrid Lindgren boeken het meest bekend.

In 1946 en 1948 verschijnen er nog eens twee boeken: Pippi Langkous gaat aan boord en Pippi Langkous in Taka-Tukaland. Het zijn de enige drie romans over Pippi, al volgen er later ook nog vele korte verhalen, stripverhalen en liedjesbundels over het meisje.

Onlangs werd in Nederland door uitgeverij Ploegsma een nieuwe uitgave van de verhalen van Pippi uitgebracht. Het is een luxe uitgave waarin alle drie de romans zijn gebundeld:

 1. Pippi Langkous
 2. Pippi Langkous gaat aan boord
 3. Pippi Langkous in Taka-Tukaland

De luxe uitgave bevat naast de verhalen ook uitgebreide achtergrondinformatie over de totstandkoming van het verhaal.

Pippi Langkous boek bundel

De luxe uitgave van het Pippi Langkous boek
De luxe uitgave met alle Pippi Langkous boeken in één

Pippi Langkous – luxe editie
Leeftijdsindicatie: 5-10
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 352
Met illustraties

Bestel de luxe Pippi verhalen bundel

Boek 1: Pippi Langkous

Het eerste boek genaamd ‘Pippi Langkous’ introduceert Pippi aan de wereld. In het eerste hoofdstuk neemt Pippi haar intrek in Villa Kakelbont. Ze is niet alleen, oh nee, ze komt met haar aapje Meneer Nilsson en haar witte paard maar zonder vader en moeder. Vader is scheepskapitein en moeder is in de hemel.

In het eerste boek ontmoet ze de buurkinderen Tommy en Annika en ze worden goede vrienden. Samen belanden, meestal door toedoen van Pippi, van het ene in het andere dwaze avontuur.

Zo krijgt Pippi een stel dieven op bezoek, speelt ze tikkertje met de politie, gaat ze voor het eerst naar school en beleefd ze een onvergetelijk avontuur in het Circus.

Na dit eerste boek kon niemand meer om Pippi heen, een fenomeen was geboren.

Een afbeelding van Pippi Langkous samen met Meneer Nilsson op haar paard.
Tekening van Carl Hollander

Boek 2: Pippi Langkous gaat aan boord

In het tweede Astrid Lindgren boek over Pippi Langkous, genaamd ‘Pippi Langkous gaat aan boord’, woont Pippi nog altijd in Villa Kakelbont. Ze denkt regelmatig aan haar vader die op een dag overboord was gewaaid en zomaar was verdwenen. Maar haar vader leeft nog, daar is Pippi van overtuigt want haar vader was zo dik, die blijft wel drijven.

In het tweede boek gaat Pippi onverminderd door met avonturen verzamelen, hierin natuurlijk weer bijgestaan door Tommy en Annika. Tot haar grote vreugde mag ze Pippi met hun mee op schoolreisje, wat natuurlijk weer een schoolreisje wordt om nooit te vergeten. Ook de kermis wordt op stelten gezet, de drie leiden schipbreuk en er komt nieuws over haar vader.

Na dit boek is het maar weer eens duidelijk, Pippi is niet te stoppen.

Een afbeelding van Pippi Langkous die op een kruk limonade drinkt.
Tekening van Carl Hollander voor Pippi Langkous gaat aan boord

Boek 3: Pippi Langkous in Taka-Tukaland

In de derde en laatste roman over Pippi Langkous, genaamd ‘Pippi Langkous in Taka Tukaland’ vertrekt Pippi op een ongelovelijke reis. Een reis naar een eilandje ergens in de Stille Zuidzee, duizenden kilometer bij Zweden vandaan. Tommy en Annika zijn verdrietig dat ze vaarwel moeten zeggen tegen hun vriendin maar Pippi heeft andere plannen. Ze weet de ouders van haar vriendjes zo ver te krijgen dat Annika en Tommy mee mogen.

Op Taka Tukaland ontmoeten ze alle kinderen die daar wonen en hebben ze de grootste lol. Zo brengt Pippi een haai tot rede en rekenen ze af met twee bandieten. Uiteindelijk vindt Pippi het wel welletjes, het is tijd om naar huis te gaan.

Aan het einde van dit verhaal weet Pippi één ding zeker: ze wil nooit groot worden. Groot van stuk zou ze misschien nooit worden maar groter in bekendheid zou geen fictief meisje ooit meer worden met het sluitstuk van deze boekenreeks.

Een afbeelding van Pippi Langkous in een grote ton.
Tekening van Carl Hollander voor Pippi Langkous in Taka-Tukaland

De belangrijkste karakters in Pippi Langkous

Een banner afbeelding met Tommy, Annika en Pippi in de serie

In de verhalen van Pippi Langkous verschenen vele kleurrijke figuren. Sommige zijn er maar in één verhaal zoals mevrouw Rozenbloem en tante Laura. Anderen zien we wat vaker zoals de juf van Tommy en Annika en de bandieten Jim en Buck.Maar er zijn er een paar zonder wie het verhaal van Pippi niet kon bestaan. 

Dit zijn de belangrijkste karakters in de verhalen over Pippi Langkous:

 1. Pippi
 2. Tommy
 3. Annika
 4. Meneer Nilsson
 5. Pippi’s vader

Pippi – de komische wildebras

Natuurlijk moet ik beginnen met de hoofdrolspeler zelf: Pippi. Het meisje waar alle verhalen om draaien. Samen met haar vader heeft ze de zeeen bevaren en de hele wereld gezien. Al te graag vertelt ze over alles wat ze heeft meegemaakt tijdens haar reizen. Of het ook allemaal op de waarheid berust dat zal waarschijnlijk voor altijd een raadsel blijven.

Pippi is mega sterk, zo sterk dat ze een paard kan optillen en zonder problemen een haai uit het water tovert. Als we Pippi voor het eerst ontmoeten is ze negen jaar, heeft twee rode staartjes en een toet vol sproeten. Schrijven en lezen kan Pippi nauwelijks maar dat maakt niet uit, ze redt zich wel.

Pippi Langkous op een weegschaal
Een tekening van Carl Hollander

Tommy – de losbrekende jongen

Tommy is het buurjongetje van Pippi. Hij woont samen met zijn zusje Annika en hun vader en moeder in een huis naast Villa Kakelbont. Tommy en Annika speelden vaak met elkaar in de tuin maar er waren geen andere kinderen in de buurt, wat ze best jammer vonden. Des te blijer waren ze toen dat vreemde meisje met de twee stijve vlechtjes naast hun kwam wonen.

Tommy, Annika, Meneer Nilsson, Pippi en het paard rusten uit
Tommy met zijn zusje Annika en Pippi (tekening van Carl Hollander)

Tommy is heel anders dan Pippi, hij is netjes, gehoorzaam, bijt nooit op zijn nagels en doet altijd wat zijn moeder zegt. Als Tommy Pippi ontmoet komt hier af en toe wel verandering in. Hij stort zich maar al te graag in het avontuur en is maar wat blij met zijn nieuwe buurmeisje. 

Annika – de tegenpool van Pippi

Annika is het buurmeisje van Pippi en het zusje van Tommy. Wanneer Pippi op een dag in Villa Kakelbont komt wonen worden de drie de beste vrienden. De onverschrokken en wilde Pippi is bijna een tegenpool van de rustige en introverte Annika.

Van de drie is Annika duidelijk degene die het meest nadenkt voordat ze iets zegt of doet. Maar gaandeweg de avonturen die ze beleven komt ook Annika steeds meer los.

“Annika zeurde nooit om haar zin te krijgen en ze liep altijd in mooi gestreken jurkjes, die ze nooit vuil maakte.”

Uit Pippi Langkous
Een tekening waarin Pippi in een ton zit en Tommy en Annika er omheen staan.
Annika met Tommy en Pippi in Taka-Tukaland (tekening van Carl Hollander)

Meneer Nilsson – trouw aapje

Meneer Nilsson is het aapje van Pippi Langkous. Voordat Pippi in Villa Kakelbont komt wonen heeft ze samen met haar vader over de oceanen gevaren. Eenmaal terug in Zweden neemt Pippi twee dingen mee van boord: een koffer vol gouden tientjes én meneer Nilsson.

De vrolijke meneer Nilsson volgt Pippi waar ze maar gaat en zorgt altijd voor een vrolijke noot in de toch al zo zotte verhalen.

De vader van Pippi Langkous

De vader van Pippi heet Efraïm Langkous en is een kleurrijk figuur. Haar vader is scheepskapitein, zo vertelt Pippi aan het begin van haar verhaal. Samen hebben ze met hun boot de oceanen bevaren totdat haar vader bij een storm overboord waaide en in zee verdween.

Pippi Langkous wordt door haar vader vrolijk in de lucht gegooid
Een Carl Hollander tekening van de vader van Pippi Langkous

Villa Kakelbont is het eigendom van Efraïm Langkous, hij heeft het lang geleden gekocht. Hij had daar met Pippi willen wonen als hij oud was en niet meer op zee kon varen. 

Pippi is ervan overtuigd dat haar vader niet verdronken is, hij is zo dik dat hij zonder twijfel is blijven drijven. Hij is vast aangespoeld op een tropisch eiland en nu de koning over de eilandbewoners. 

“Mijn vader is koning,” zei Pippi altijd trots. “Er zijn echt niet veel kinderen die zo’n vader hebben, en zodra hij een boot kan bouwen, komt hij me halen en dan word ik prinses! Leuk hè!’

Uit Pippi Langkous


Pippi Langkous boek recensie

Een banner met daarop de luxe uitgave van Pippi Langkous afgebeeld

Pippi Langkous is verschrikkelijk en onuitstaanbaar. 38 jaar heb ik dit geloofd. Mijn eerste kennismaking met het meisje is een half leven geleden, ik moet een jaar of acht zijn geweest, en het was geen succes. Veel te bijdehant, veel te brutaal en dan die gekke staartjes, nee ik vond het allemaal niets en zo bleef Pippi voortaan in mijn herinnering hangen. 

Als je vaker op deze website komt en mijn verhalen over Astrid Lindgren en al haar boeken hebt gelezen dan weet je dat ik inmiddels groot liefhebber ben van haar verhalen. Ronja, De gebroeders Leeuwenhart, de kinderen van Bolderburen, Karlsson, Emiel, geen van allen stelden ze mij teleur.

Hoe kan het dan toch iemand die al deze geweldig vermakelijke karakters en verhalen schreef ook zo’n irritant kind als Pippi tot leven wekken? Dertig jaar na mijn eerste kennismaking moest ik een antwoord op deze vraag krijgen en besloot dus met frisse tegenzin het boek te lezen. 

Een foto van mij (Nordic Dutchman) die het boek van Pippi leest en in het begin niet onder de indruk is.
Hoe ik begon met het lezen van Pippi
Zoek het avontuur

De eerste twee hoofdstukken nam ik mijn vooroordelen over Pippi tijdens het lezen nog mee. Eenmaal bij hoofdstuk drie was mijn verzet gebroken. Pippi had mij ingepalmd, dit was helemaal niet een vervelend kind. Enorm energiek, jazeker, uitermate bijzonder, absoluut en zonder twijfel niet alledaags, maar wel een kind om van te houden. Heerlijk onaagepast en wars van al dat ‘zoals het hoort’.

Pippi is een spiegel voor kinderen én volwassenen om het leven en zichzelf toch vooral niet te serieus te nemen. Zoek het avontuur en treedt het zonder angst tegemoet, zo lijkt haar motto. Al is ze ook nog gewoon een jong meisje die probeert iets van de wereld en met name de mensen die erop rondlopen, te snappen. 

Eenzaam en breekbaar

Op de spaarzame momenten dat Pippi stil valt zien we dat er achter alle bravoure ook een kwestbaar en eenzaam meisje schuil gaat. Zo is Astrid Lindgren er wederom in geslaagd om een op het eerste oog eenvoudig kinderverhaal meerdere lagen te geven. Pipp is ondanks haar staartjes, sproetjes en superkrachten geen karikatuur maar een kind dat net zo echt is als het kind dat we allemaal ooit zijn geweest.

Een foto van mij (Nordic Dutchman) die het boek van Pippi leest en aan het einde blij verrast is.
Hoe ik eindigde met het lezen van Pippi

Bovenal is Pippi natuurlijk erg geestig. Het gemak waarmee Pippi onaangepast en schouderophalend door de aangepaste wereld stuitert zorgt  voor de ene komische situatie na de andere. De bedeesde en netjes opgevoede Tommie en Annika zijn daarbij de perfect side-kicks om dit contrast te versterken.

In de verhalen van Pippi is voor iedereen wat te vinden, voor jong én voor oud. Uit eigen ervaring weet ik nu dat je nooit te oud bent om van dat gekke kind te gaan houden. 

Pippi Langkous leeftijd

Pippi Langkous is een boek dat geschikt is voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Al kan je zoals je hierboven kunt lezen ook als volwassene er best veel hoop uit halen. Je bent nooit te oud voor Pippi!


Wat is het verhaal achter Pippi Langkous?

Een afbeelding van de schrijfster van Pippi Langkous, Astrid Lindgren

Zonder een longontsteking, de mazelen en een een verzwikte enkel was Pippi Langkous er waarschijnlijk nooit geweest. Het sterkste meisje ter wereld werd geboren in een tijd dat de wereld in oorlog was en de gezondheid van de dames in huize Lindgren ter wense overliet.

De longontsteking

Het verhaal van Pippi begint aan de rand van een bed. Op het bed ligt een meisje met een fikse longontsteking, haar naam is Karin Lindgren, de vrouw die aan de bedrand zit is haar moeder: Astrid. 

De kleine Karin, zeven jaar, smeekt haar moeder om een verhaaltje. Astrid denkt even na en begint dan te vertellen over een meisje zo wild als een wervelstorm en vrolijker dan de vrolijkst kwetterende musjes.

Het meisje is meteen dol op Pippi. Later zal een oudere Karin (dan Nyman) vertellen hoe bevrijdend het was om te horen over een jong meisje dat zo veel lef had om in de kerk van bank naar bank spring terwijl ze luidkeels roept dat de preekstoel een nestkastje is. 

Beroemd is Pippi dan nog niet want daarvoor komen eerst nog de mazelen en een verstuikte voet aan te pas. Daarover meer onder de video.

Karin Nyman, dochter van Astrid Lindgren, vertelt over de geboorte van Pippi
De mazelen

Het is drie jaar later en Karin ligt weer op bed. Geen zorgen, ze is er in de tussentijd wel uit geweest en normaal gesproken helemaal gezond, alleen nu even niet. Nu ligt ze met de mazelen op bed en moet ze weer thuis op bed blijven liggen.

Dat betekent dat moeder Astrid ook thuis blijft om voor de dan tienjarige Karin te zorgen en aan de bedrand gaan de avonturen van Pippi ook weer verder. Het is misschien wel het begin van een idee wat ze twee weken later krijgt. Maar daar komt ook nog een verzwikte enkel bij kijken.

De verzwikte enkel

Het is een koude voorjaarsdag in Stockholm als Astrid Lindgren naar buiten stapt voor haar gebruikelijke wandeling in het Vaspark. Een vlaag van een sneeuwstorm brengt Astrid in het park aan het wanekelen en ze glijdt uit. De pijn is direct hevig en ze kan geen eens op eigen kracht terug naar haar nabij gelegen appartement. Twee behulpzame mannen helpen Astrid naar de tweede etage van het appartementengebouw aan de Dalagatan. 

Als de dokter even later langskomt verzekert hij dat de voet niet gebroken is, slechts verstuikt. Desondanks zal ze goed rust moeten houden en mag ze de komende vier weken er niet op lopen.

Dan denkt ze weer aan dat gekke meisje, Pippi en aan dat andere meisje waar ze zo gek op is, haar dochter Karin. De laatste wordt een paar weken later tien jaar oud en Astrid bedenkt ineens een geweldig cadeau voor haar: ze gaat een écht boek maken van alle Pippi verhalen.

In haar voor een leek onherkenbare kortschrift begint Astrid, dan 36 jaar oud, de verhalen op papier te zetten en April 1944 is het klaar: de eerste versie van Pippi Langkous.

Een afbeelding van het allereerste Pippi boek, in Zweden 'Ur-Pippi' genoemd.
Het allereerste Pippi Langkous boek (Ur-Pippi)

Deze versie, die later bekend zou worden als ‘Oorspronkelijke Pippi’ (in het Zwees Ur-Pippi), wijkt  in veel opzichten nog af van de versie die we vandaag de dag kennen maar is toch echt de aller-allereerste druk van de verhalen van Pippi. Pippi was geboren.

De oorlog eindigt, Pippi verblijdt

Het is mei 1945 en terwijl Nederland de bevrijding viert stuurt Astrid Lindgren het manuscript van Pippi Langkous in voor een schrijfwedstrijd van uitgeverij Rabén en Sjōgren. Een paar maanden later wordt de winnaar van de competitie bekend gemaakt. De jury is niet unaniem maar uiteindelijk wordt het boek over Pippi Langkous gekozen tot winnaar. De Zweedse krant Svenska Dagbladet schrijft:


“Volgens de jury is het winnende manuscript Pippi Langkous een klasse apart. Het beschikt over alle eigenschappen die een goed kinderboek moet hebben: het is orgineel, opwindend en heeft een ontwapenend gevoel voor humor.” 

Svenska Dagbladet 14 september 1945

Twee maanden later ligt Pippi Langkous in de boekwinkels. 

Astrid Lindgren met het boek van Pippi en de Kinderen van Bolderburen in haar handen
Astrid Lindgren met Pippi en de Duitse versie van de Kinderen van Bolderburen | Photo: Astrid Lindgren Company
Pippi verovert de wereld

Pippi Langkous is direct een grote hit. In twee weken tijd worden er in Zweden 21.000 exemplaren verkocht en het boek wordt geprezen door recensenten. Al is er soms ook kritiek dat Pippi een slecht voorbeeld aan de jeugd zou geven. 

Dit heeft echter geen enkele invloed op de verkoopcijfers, tegen het einde van de jaren 40 zijn er alleen al in Zweden 300.000 exemplaren van Pippi Langkous verkocht. Het maakt van de tot dat moment op de rand van faillisement balancerende uitgeverij Rabén en Sjōgren plots de meest succesvolle uitgeverij van het land. 

Na de doorbraak van Pippi én Astrid, volgen er nog eens twee boeken onder de titels Pippi Langkous gaat aan boord en Pippi Langkous in Taka-Tukaland.

Vandaag de dag zijn de verhalen over Pippi Langkous vertaalt in 78 talen. Pippi Langkous films

Een afbeelding van actrice Inger Nilsson in de Pippi Langkous films

In de loop der jaren zijn er meerdere films en televisie series gemaakt over de avonturen van Pippi. Dit begint al in 1949 met de film ‘Pippi Langkous ‘ geregisseerd door Per Gunvall.  Een film waar Astrid Lindgren zelf erg teleurgesteld over was:

“We hebben niet de Pippi film gekregen waar ik zo van droomde, een film vol warmte, vreugde en zonneschijn.”

Astrid Lindgren in een brief aan recensent Eva Von Zweigberk
Pippi in de herkansing

Gelukkig voor Astrid is het niet de laatste kans voor Pippi op tv. Eind jaren 60 wordt er namelijk een televisie serie over Pippi gemaakt en deze is direct razend populair in Zweden maar ook in andere landen, zoals bij ons in Nederland.

Het succes van de serie leidt ertoe dat het eerste seizoen tot twee bioscoopfilms wordt verwerkt: Pippi Langkous en Pippi gaat van boord.

In 1970 komen er nog eens twee films in de bioscoop: Pippi in Taka-Tukaland en Pippi zet de boel op stelten. Deze twee films kregen een omgekeerde behandeling en werden later juist weer tot het tweede seizoen van de televisieserie verwerkt.

Een poster uit Zweden ter promotie van de Pippi Langkous film en serie
De Zweedse poster voor de Pippi Langkous serie

De cast van Pippi Langkous films en serie

De acteurs uit de Pippi Langkous serie en film zijn wereldberoemd geworden en nog steeds worden ze met regelmaat gevraagd voor interviews, ook in ons land. 

Dit zijn de hoofdrolspelers uit de Pippi serie en films:

Inger Nilsson: Pippi Langkous actrice

Inger Nilsson had nooit verwacht wat voor grote rol Pippi in haar leven zou spelen toen ze reageerde op de casting oproep voor de nieuwe tv-serie. 

Toen ze voor haar auditie door de studio deur liep was het voor de makers gelijk duidelijk dat ze perfect voor de rol was. Ze zag er precies uit als Pippi en voelde zich op haar gemak voor de camera. Uit liefst achtduizend meisjes werd zij gekozen om het rebelse meisje te spelen. 

Inger Nilsson toen en nu

Aan de opnames zelf beleefde ze niet zo gek veel plezier vertelde ze recent in het Algemeen Dagblad:

“Zo’n set is voor kinderen behoorlijk saai. Tussen de scenes is het lang wachten. Dan renden we maar wat rond. (..) Ik belde elke avond met m’n moeder, regelmatig huilend, dat ik naar huis wilde.”

Inger NIlsson in het Algemeen Dagblad (8 februari 2019)
Een video van NU.nl over de cast van de Pippi Langkous serie
Maria Persson: Annika

Maria Persson speelde in de serie de rol van Annika, het buurmeisje van Pippi. Na het succes van de Pippi serie en film wilde Persson dolgraag doorgaan met acteren en volgde een opleiding aan een theaterschool. Al snel zag ze in door dat veel mensen haar vooral nog als Annika zagen en dat het heel moeilijk was om aan rollen te komen. 

Uiteindelijk werd Persson dus geen actrice maar verpleegster en verhuisde naar Mallorce waar ze heeft gewerkt in bars en de ouderenzorg. In 1994 werd Maria Persson moeder van een zoon genaamd Oscar. 

Twee afbeeldingen van de actrice die Annika speelde, Maria Persson. We zien hoe ze er toen uitzag en nu.
Maria Persson (Annika) toen en nu
Pär Sundberg: Tommy

De rol van Tommy werd in de Pippi serie en films gespeeld door Pär Sundberg. Hij had na het succes van Pippi niet de behoefte om verder te gaan met acteren.

Hij studeerde aan de universiteit van Lund en werd later manager bij een bedrijf dat PR-campagnes organiseert.

Pär Sundberg (Tommy) toen en nu

De Pippi Langkous opname locaties

De eerste film van Pippi Langkous werd opgenomen op het Zweedse eiland Gotland. Bijna het hele eiland werd gebruikt voor de opnames. Veel van de buitenshots werden gefilmd in het oude stadsgedeelte van het middeleeuwse stadje Visby.

In het centrum van het stadje werden onder andere de buitenkant van de snoepwinkel en kledingwinkel gefilmd. Vlak buiten Visby werd de buitenkant van het huis, Villa Kakelbont, gefilmd. Schilders voegden de zo bekende roze elementen aan het toen nog volledige gele huis toe en timmerlui brachten de torentjes en schoorstenene aan.

Villa Kakelbont op Gotland

Van de boom die bij het huis stond werd een limonade boom gemaakt waar de kinderen in konden klimmen. Het huis werd later verplaatst en is vandaag de dag te zien in het Kneipbynn vakantiepark op Gotland.

De binnenscenes in Villa Kakelbont werden in een studio in Stockholm gefilmd. 


Pippi Langkous kijken: DVD en streaming

Als je Pippi Langkous in Nederland wilt kijken dan kan dat op de volgende manieren:

 1. NPO Plus: hier vind je alle films
 2. Ziggo on Demand: 3 seizoenen, Nederlandse nasynchronisatie
 3. DVD Box

Via Bol.com kan je ook een Pippi Langkous DVD box bestellen. Deze bevat 10 DVD’s met alle films en afleveringen va nde originele tv-serie. Alles met Nederlandse nasycnhronisatie. Er zijn ook losse Pippi DVD’s per serie en film.

Ook via YouTube is veel te zien van Pippi.


Nieuwe Pippi Langkous film

In 2019 kwam het bericht dat er een grote, nieuwe film komt over de avonturen van Pippi Langkous. De film wordt geproduceerd door David Heyman en hij is de producent achter succesvolle jeugdfilms als Harry Potter en Paddington.

De beroemde producent zei bij de bekendmaking van het project:

Pippi heeft de tijd doorstaan en heeft families overal ter wereld geïnspireerd met haar levenskracht, dapperheid, karakter en haar liefde voor het leven.

De boeken van Astrid Lindgren zijn jarenlang over de hele wereld vertaald, dit bewijst de schrijfster haar visionaire blik. We zijn vastberaden om dit met deze nieuwe film recht aan te doen.

David Heyman

Het is inmiddels al weer even geleden dat we iets over dit project hebben gehoord en de covid-pandemie zal daar ongetwijfeld debet aan zijn. Wanneer er nieuws is over dit film project dan lees je er hier als eerste over.Pippi Langkous korte verhalen en prentenboek

Een illustratie uit een Pippi prentenboek waarbij Pippi haar paard optilt

Naast de drie verhalenboeken over Pippi Langkous verschenen er in de loop der jaren ook nog meerdere prentenboeken en korte verhalen over het beroemde meisje:

 • Pippi Langkous prentenboek
 • Pippi Langkous in het park
 • Pippi en de dansende kerstboom
 • Het kerstboomfeest van Pippi
 • Pippi verhuist naar Villa Kakelbont
 • Op stap met Pippi Langkous
 • Ken jij Pippi Langkous?
 • Pippi Langkous is jarig
De omslag van Ken jij Pippi Langkous?

Pippi Langkous musical en toneelstuk

Al in 1946, één jaar na het verschijnen van het eerste Pippi boek, wordt een eerste theaterproducie van Pippi Langkous opgevoerd. Tot 1950 worden 50 optredens van dit toneelstuk gespeeld.

Later volgen over Pippi nog diverse toneelstukken in binnen- en buitenland.

In de Lage Landen wordt in 1998 in België een musical over Pippi op de planken gebracht. Deze wordt in 2004 nog eens opnieuw uitgevoerd waarvoor actrice Veerle Baetens, die de rol van Pippi speelt, de John Kraaijkamp Musical Award wint.

Nieuwe Pippi Musical: Pippi in het Circus

In Stockholm wordt in 2022 een nieuwe Pippi musical ten tonele gebracht. Deze musical is geschreven door niemand minder dan Bjōrn Ulvaeus, een van de zangers van de legendarische Zweedse muziekgroep ABBA. Ook de andere helft van het mannelijke duo, Benny Andersson, is betrokken bij de musical.

Het verhaal van deze musical is gebaseerd op het verhaal over het circus bezoek van Pippi, Tommy en Annika.

De show kan in Zweden rekenen op lovende recensies. Of de musical ook naar Nederland komt is nog onbekend.

Pippi in het Circus

Pippi Langkous stripverhalen

Als stripfiguur verscheen Pippi in het Zweedse kindertijdschrift Klumpe Dumpe. Voor deze stripverhalen schreef Astrid Lindgren zelf de teksten en een deel van deze verhalen verscheen later in boekvorm als Hier komt Pippi Langkous

De strips werden uiteindelijk gebundeld in zes boeken uitgegeven:

 • Pippi verhuist naar Villa Kakelbont
 • Pippi weet altijd raad
 • Pippi viert feest
 • Pippi is altijd de sterkste
 • Pippi is geweldig
 • Pippi gaat varen

De bekendste quotes van Pippi

Astrid Lindgren was enorm kundig en creatief met taal. Bijna nergens kwam dit beter tot uiting dan in de boeken over Pippi Langkous. Veel van Pippi haar uitspraken zijn beroemd geworden.

Een aantal van de bekendste vind je hier onder.

Quotes uit Pippi Langkous boek 1

“Hij is de sterkse man ter wereld.”
“Ja, mán”, zei Pippi, “maar ik ben het sterkste méísje ter wereld.”

Pippi Langkous

Waarom loop je achterstevoren?”
“Wat zou dat? zei Pippi. “We leven toch in een vrij land? Mag je niet lopen zoals je wilt?

PIPPI LANGKOUS

“Als jullie nu haar huis gaan,” zei Pippi, ‘dan kunnen jullie morgen terugkomen. Als jullie niet naar huis gaan, kunnen jullie ook niet meer terugkomen. En dat zou jammer zijn.”

Pippi Langkous

“Als je nou zo verschrikkelijk graag wilt weten hoe de hoofdstad van Portugal heet, schrijf dan gauw naar Portugal en vraag het!”

PIPPI LANGKOUS

“Als je moeder een engel is en je vader een koning ergens ver weg, en als je zelf je hele leven op zee hebt gevaren, dan weet je niet precies hoe je je op school moet gedragen.”

PIPPI LANGKOUS

Ha,” zei Pippi, “ik geloof dat ik weer een geluksdag heb. Politie vind ik het fijnste wat er is. En rabarber.

PIPPI LANGKOUS
Quotes uit Pippi Langkous gaat aan boord

Het is absoluut het beste voor kinderen als ze een beetje een geregeld leven hebben. Vooral als ze het zelf kunnen regelen!

Pippi Langkous
 Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan

De allerberoemdste quote van Pippi Langkous is misschien wel ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’ Er is alleen een groot probleem, deze quote bestaat namelijk helemaal niet. Tenminste niet in de verhalen over Pippi Langkous.

Richard Tiel van website Kjoek.nl ging in 2018 op onderzoek uit en ontdekte dat de quote helemaal niet in de boeken voorkwam en ook niet in de series of films. Zelfs een medewerker van uitgeverij Ploegsma ging op onderzoek uit maar kon het citaat ook niet achterhalen.

Een medewerker van The Astrid Lindgren Company gaf in een reactie aan de Deens bibiliothecaris Martin Jørgensen de volgende reactie:

“We hebben informatie gekregen dat het mogelijk is dat de quote afkomstig is van een Nederlandse nasynchronisatie van de tv-serie/films. In dat geval zou het betekenen dat de vertaler vrijheden heeft genomen omdat het citaat niet in het Zweedse schrift voorkomt.

Maar we hebben niet de gelegenheid gehad om naar de Nederlandse versie te kijken om te zien of dit waar is.”

Medewerker The Astrid Lindgren company

Richard Tiel ontdekte dus dat het citaat ook niet in de films en series zit. 

Het is citaat is natuurlijk niet helemaal uit de lucht gegrepen want het is een motto dat perfect bij Pippi past. In alle verhalen laat ze zich nooit ontmoedigen door iets wat ze nog niet eerder gedaan heeft. Zo durft ze het op een gegeven moment zelfs aan om te proberen te vliegen:

Ik vraag me af of ik kan vliegen,’ zei Pippi en ze keek dromerig over de rand van het plateau. De heuvel liep steil naar beneden en de grond was ver weg. 

“Omlaag moet toch kunnen,” ging ze verder.

“Omhoog is natuurlijk moeilijker. Maar ik kan met het gemakkelijkste beginnen. Ik geloof dat ik het eens ga proberen!

PIPPI LANGKOUS

Het Pippi Langkous park

Pippi in Astrid Lindgren wereld

In de geboorteplaats van Pippi schrijfster Astrid Lindgren vind je het park Astrid Lindgren Wereld. Hier kan je Pippi, Emiel, Karlsson en alle andere karakters uit de boeken van de beroemde Zweedse schrijfster ontmoeten.

Veel van de verhalen uit het boek zijn compleet nagebouwd en kinderen kunnen er spelen in decors uit de boeken. Ook zijn er elke dag toneelvoorstellingen en muziekoptredens gebaseerd op de verhalen.

Ik ga binnenkort voor het eerst naar Astrid Lindgren Wereld en hoop hiervan dan ook snel een verslag op de website te kunnen doen. 


Het Pippi Langkous liedje

Het liedje uit de Pippi Langkous serie is bijna net zo bekend als Pippi zelf. Als werd het liedje in 2021 wel iets aangepast en is daarom misschien wat anders dan je het je herinnert.

De familie van Astrid Lindgren voerde namelijk jarenlang rechtzaken tegen de verkeerde vertaling van het liedje. Het liedje zoals die op de Nederlandse televisie te horen was, is een vertaling van de Duitse versie van Wolfgang Franke.

Zo werden de zinnen ‘drie maal drie is zes, wiedewiede wie wil van mij leren’ en ‘ze doet haar eigen zin’ in 2021 vervangen. Deze zinnen kwamen in de oorspronkelijke Zweedse versie namelijk helemaal niet voor.

Dit is nu de volledige tekst van het Pippi Langkous liedje:

Hier komt Pippi Langkous,
toelahop-toelahee-toelahopsasa.
Hier komt Pippi Langkous,
dat is namelijk mijn naam

Ken je ook mijn aapje,
mijn lieve, leuke, mooie aapje.
Hier is meneer Nilsson,
dat is namelijk zijn naam.


Kijk dit is mijn villa,
mijn Villa Kakelbonte villa.
En waarom heet die zo?
Mag je drie maal raden, hopsaho.


Daar woont Pippi Langkous,
toelahop-toelahee-toelahopsinhetrond.
Omdat ik daar woon heet die Villa Kakelbont.

Het is hier lang niet slecht
met een aap, een paard en ook een villa.
Een plunjezak vol poen,
Ja daar kun je heel veel moois mee doen.

Kom nu, al mijn vrienden,
iedereen en allemaal ja.
We maken er een feest van,
toelahee-toelahopsasa. 

Hier komt Pippi Langkous,
toelahop-toelahee-toelahopsasa.
Hier komt Pippi Langkous,
dat is namelijk mijn naam

Het nieuwe introliedje voor Pippi Langkous


Veelgestelde vragen over Pippi

Pippi Langkous | Veelgestelde vragen

Hoe heet het paard van Pippi Langkous?


Het paard van Pippi Langkous is in de eerste drie boeken van Astrid Lindgren niet heel prominent aanwezig. Toch kennen we dit paard allemaal. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met de serie en films over Pippi en natuurlijk het feit dat Pippi het paard met één hand in de lucht kon tillen. 

In de serie wordt het paard van Pippi Langkous uiteindelijk ‘Lilla Gubben’ genoemd. ‘Gubben’, is in Zweden wat meestal gebruikt wordt voor een vriendelijke, lieve oude man. ‘Lilla’, staat voor kleine. Heel vrij vertaald zou je er dus ‘Kleine ouwe makker’ van kunnen maken. 

De naam zou verzonnen zijn door Inger Nilsson, de actrice die de rol van Pippi speelde. De regisseur vond het een prima naam en nam dit over. 

Meer over Pippi Langkous en alle andere Astrid Lindgren verhalen lees je op nordicdutchman.nl

Wie speelde Pippi Langkous?

De rol van Pippi Langkous werd in de bekendste serie en films gespeeld door Inger Nilsson. Het toen nog piepjonge meisje werd gekozen uit ruim 8000 meisjes. De makers waren direct overtuigd van haar geschiktheid, ze zag er precies uit als Pippi en voelde zich helemaal op haar gemak voor de camera. 

Meer informatie over de cast van Pippi Langkous lees je op nordicdutchman.nl

Waar is Pippi Langkous opgenomen?

De bekendste Pippi Langkous serie en films zijn opgenomen op het Zweedse eiland Gotland. Opnames vonden verspreid over het eiland plaats. De meeste van de buitenscenes werden gefilmd in het middeleeuwse stadje Visby, dit is het grootste plaatsje van het eiland. 

Villa Kakelbont kan je hier ook vinden al werden er voor de opnames wel wat aanpassingen aan het huis gemaakt. Zo werd er roze verf, torentjes en schoorsteentjes aan het huis toegevoegd. Het huis is tegenwoordig te zien in het kinderpark Kneippbyn op Gotland.

Hoe oud is Pippi Langkous?

Pippi Langkous is misschien wel nooit een dag ouder geworden maar als je volgens de normale telling zou tellen is het meisje nu 77 jaar. Het eerste verhaal over Pippi Langkous kwam namelijk in 1945 uit. Al vertelde Astrid Lindgren al in 1941 voor het eerst over het inmiddels beroemde meisje. Ze zou dus ook 81 jaar kunnen zijn.

De actrice die Pippi Langkous speelt in de serie en films, Inger Nilsson, is geboren op 4 mei 1959 en is nu dus 63 jaar oud.

Waar komt Pippi Langkous vandaan?

Pippi Langkous woont en leeft in Zweden. Het verhaal van Pippi Langkous is dan ook geschreven door de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. In het Zweeds heet ze Pippi Långstrump.

In de verhalen woont Pippi in Villa Kakelbont nadat ze eerder met haar vader de zeeën van de wereld heeft bevaren. Deze villa staat aan de rand van een klein stadje ergens in Zweden. Ze woont daar helemaal alleen.

Uitgebreide informatie en achtergronden over Pippi Langkous vind je op nordicdutchman.nl


Abonneer je op de nieuwsbrief voor meer over Astrid Lindgren

Lees ook deze artikelen eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *