Over Nordic Dutchman

Correspondent in Scandinavië

In 2020 ben ik, Bas van Brecht, naar Zweden verhuisd. Stockholm is mijn woonplaats. Hier woon ik met mijn Zweedse vriendin aan de rand van het bos. Om mijn nieuwe land beter te leren kennen trek ik de steden, bergen, bossen en meren in op zoek naar verhalen. Dit doe ik voor deze site, maar ook als correspondent Noordse landen voor De Telegraaf en SBS6-programma ‘Goed Nieuws Vandaag’.

Er zijn eindeloos veel bijzondere verhalen te vinden in het noorden van Europa. Verhalen uit het verleden met Vikingen en grote zeeslagen tot aan die van het heden waarin de Noorderlingen uitblinken in innovatie en duurzaamheid. 

Verhalen vertellen zijn ze hier zelf ook goed in. We kennen allemaal de spannende thrillers waarvoor het decor van de Noordse landen zich zo goed leent. Maar het is niet alleen moord en doodslag hier. Er zijn ook de mooie en ontroerende verhalen in boeken en films als Ronja de Roversdochter en de kleine Zeemeermin. En wat te denken van het proza van grote schrijvers als Jon Fosse en Jón Kalman Stefánsson. De lijst aan virtuoze verhalenvertellers uit het Hoge Noorden is eindeloos. 

bas van brecht portretfoto nordic dutchman

En dan is er natuurlijk nog die eindeloos mooie natuur. Meren, bergen en oneindige bossen. In het Noorden van Europa vind je misschien wel de mooiste natuur van heel Europa. Dat is een heel verhaal op zich. 

Met de Nordic Dutchman wil ik al die verhalen naar Nederland brengen. Zodat iedereen, waar dan ook, kan genieten van al het mooist uit de Noordse landen.

Blijf op de hoogte en geniet van de mooiste verhalen uit het noorden door lid te worden van mijn nieuwsbrief, mij te volgen op Instagram en Facebook en je te abonneren op mijn YouTube kanaal.

Veel lees- en kijkplezier en vanuit Zweden zeg ik: 

Hej då! Vi ses! 

Bas – The Nordic Dutchman