Eurovisie Songfestival, Geen categorie, Nieuws, Zweden

Joost Klein volledig uit zijn dak in Stockholm

Eurovisie ster laat de Zweden genieten

Joost Klein wil op 11 mei de harten van heel Europa veroveren en de hele zaal in Malmö laten meezingen met zijn hit Europapa. Om het Zweedse publiek alvast voor zich te winnen, trad hij in april op tijdens de Nordic Eurovision pre-party in Stockholm. In club Berns ging hij helemaal uit zijn dak en met hem alle Zweden (en ook een paar Nederlanders) in de zaal. Ik was erbij en had ook nog de kans Joost een paar vragen te stellen. Je ziet in onderstaande video mijn verslag van de dag.

Joost Klein bij de Eurovisie pre-party in Stockholm, Zweden

Joost Klein is een hype, een hit, een sensatie. In no-time heeft hij Nederland verovert en hij is nu druk op weg om ook heel Europa te veroveren. Hoe populair hij eigenlijk is, heb ik deze week zelf van dichtbij mogen ervaren. Ik was als correspondent voor De Telegraaf aanwezig bij de Nordic Eurovision Pre-Party in Stockholm, om hier een artikel over te schrijven.

Mijn artikel over het optreden van Joost Klein in de Telegraaf

Voor het concert begon mocht ik Joost al even spreken en hij vertelde mij dat hij bij aankomst op de locatie in Stockholm voor een enorme verrassing kwam te staan. 

Joost Klein in Stockholm: “Ik ga mijn hart op het podium laten”

Joost: “Ik ben al eens in dit hotel geweest, een paar jaar geleden heb ik tegen een barman dronken gezegd, coole zaal hier. Toen zei ik voor de grap, ik ga hier ooit optreden en ook dit is gewoon full circle”, lacht Joost. “Dus ik probeer die man te vinden om te zeggen ‘yo’, ik ben hier zes jaar later.”

Ik: Je bent sowieso wel van het manifisteren he?

Joost: “Ja maar deze caught me zelfs off guard. Ik herkende het hotel, ik dacht ik weet precies hoe het hotel eruit ziet. Bizar. Wel een verschil toen heb ik het hotel zelf betaald en nu ben ik hier gratis. Jee”, jubelt Joost. “Toen was ik aan het ontdekken. Ik schrijf aan mijn boek, een dichtbundel. Die heb ik letterlijk hier op de hoek geschreven”, aldus de Eurovisie ster.

de twee presentatrices van de eurovisie party in Stockholm Zweden
De twee presentatrices van de avond bij de Nordic Eurovisie pre-party – Foto: Bas van Brecht

Ik: Heb je zenuwen voor vanavond?

Joost: “Het is leuk om mee te maken hoe de Zweden op mijn energie en de heftige muziek gaat reageren. Ik ben nu niet meer zenuwachtig dan normaal, ik hoop gewoon dat het goed geregeld is met audio enzo. Geef mij een microfoon en een speaker en ik doe gewoon mijn ding.”

Ik: Wat ga je doen om de Zweden voor je te winnen?

Joost: “Heel hard schreeuwen, mijn hart op het podium laten en vooral gewoon met de mensen spreken. Dat vind ik interessant, dat is iets wat ik in Nederland soms een beetje mis door al die hype en aandacht en al die blabla. Ik hou ook van een beetje menselijkheid, gewoon kijken wie deze mensen zijn.”

Joost Klein zijn foto en naam op het scherm van het Nordic Eurovisie pre-party evenement
De zaal zet zich schrap voor het optreden van Joost Klein in Stockholm, Zweden – Foto: Bas van Brecht

Dan wordt Joost de zaal in Stockholm ingetrokken voor de soundcheck van zijn nummer. Een paar uur later is het dan eindelijk zo ver. Na sterke optredens van onder andere Oostenrijk en eindwinst favoriet Zwitserland, maakt Joost zijn opwachting op het podium. Op het grote scherm boven het podium verscheen de foto en naam van Joost en direct ging het publiek uit zijn plaat. En toen Joost op het podium verscheen werd het publiek helemaal gek.

Joost Klein zet Stockholm op stelten

Ik was vooral heel erg benieuwd of Joost ook een niet Nederlandstalige zaal mee zou kunnen krijgen. Dat bleek dus geen enkel probleem. De coupletten waren een beetje lastig, maar bij het refrein zong de hele zaal uit volle borst mee. 

Joost Klein zet in Stockholm, Zweden de eerste tonen van zijn Europapa hit in

De afgelopen weken werd er ook druk gespeculeerd over of Joost nu wel of niet de gevoelige outro van zijn lied ook bij zijn Eurovisie-optreden in Malmö zou gaan gebruiken. Afgaande op de Pre-Party optredens in Amsterdam en Stockholm kunnen we daar zeker van uitgaan. Want beide keren sloot hij met de emotionele ode aan zijn ouders af.

Nadat hij zijn nummer had gespeeld, dacht iedereen nu is het klaar. Maar nee! Joost had nog iets voor ons in petto, wat denk ik niemand had zien aankomen. Het was eigenlijk nog een volledig nieuw optreden. Direct na de emotionele outro startte hij de snoeiharde remix van zijn onlangs uitgebrachte ‘Greatest Hits’ album en stuiterde werkelijk over het podium. Nog groter werd de verrassing toen hij van het podium afsprong, richting de bar, hierop sprong en echt volledig, maar dan ook volledig uit zijn plaat ging. 

De Zweden gingen samen met Joost uit hun dak. Ze waren getuige van een episch en misschien wel beste liveoptreden van Europapa tot nu toe geweest. Toen ik richting de garderobe liep voor het ophalen van mijn jas hoorde ik meerdere mensen om mij heen het Europapa zingen, dus Joost heeft zeker Zweedse zieltjes gewonnen op deze avond. 12 points to The Netherlands.

Bekijk hier welke zes Nederlanders Joost Klein vooraf gingen met een Eurovisie optreden in Zweden.

12 points to The Netherlands voor Joost Klein – Foto: Bas van Brecht

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *