Boeken, Zweden

Alles over Mio mijn Mio

Op zoek naar het boek? Je kunt Mio mijn Mio hier bestellen.
Wil je meer weten over het verhaal, de achtergronden en mijn recensie lezen gebruik dan het onderstaande menu:

Waar gaat Mio, mijn Mio over?

Bosse komt in het land in de verte een prachtig paard tegen

Heb je het nieuws gehoord over het jongetje dat verdween? Niemand weet wat er met hem gebeurd is.. behalve ik.

Zo begint het verhaal van Mio, mijn Mio. Een magisch avontuur dat start op een bankje in het centrum van Stockholm. Hier zit een jongetje van negen genaamd Bo Vilhelm Olsson die ‘Bosse’ wordt genoemd. Bosse woont bij zijn oom Olaf en tante Hulda sinds hij één jaar oud is. Daarvoor woonde hij in een kindertehuis. Het is voor de kleine Bosse niet fijn wonen bij oom en tante; de ene keer vinden ze dat hij herrie maakt, de andere keer dat hij teveel modder mee naar binnen neemt en weer een andere keer lacht en praat hij te hard.

Alles verandert wanneer hij op een dag een kaart ontvangt met daarop de tekst:

Aan de koning van Het land in de Verte. Degene die je zo lang hebt gezocht, is op weg. Hij reist door dag en door nacht, en hij draagt in zijn hand het teken, de gouden appel.

Uit Mio, mijn Mio

Bosse begrijpt er geen woord van. Wie was het, die door dag en door nacht reisde? En wie droeg er een gouden appel in zijn hand? Toen keek hij toevallig naar de appel die hij van tante Lundin had gekregen. En de appel was van goud…

We reizen vervolgens samen met Bosse naar Het land in de Verte waar hij voor verrassingen komt te staan waarvan sommige heel prettig en sommige verre van. In dit land zal Bosse de strijd moeten aangaan met de duistere ridder Kato. Het lot van Het land in de Verte en iedereen die er woont zou wel eens volledig van Bosse kunnen afhangen..

De inspiraties, totstandkoming en film

Mio met de koning van het land in de verte

Mio, mijn Mio is een van de meest geliefde verhalen van de beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Astrid Lindgreen beschreef het boek zelf als een sprookje dat gaat over serieuze thema’s zoals leven en dood, het goede en het kwade en de kracht van liefde. Deze thema’s zijn verpakt in een fantasierijk en spannend avontuur.

“Het zijn sprookjes en zowel oude folklore sprookjes als moderne sprookjes gaan over dezelfde thema’s. De strijd tussen het goede en het kwade, liefde, de dood, het zijn eeuwenoude motieven.

Een Andersen onderzoeker in Noorwegen heeft ontdekt dat vijf/zesde van de Hans Christian Andersen sprookjes over de dood gaan. Zonder dat ik mijzelf met hem wil vergelijken geldt min of meer hetzelfde voor mijn sprookjes.”

ASTRID LINDGREN
Het eenzame jongetje

Astrid Lindgren kreeg het idee voor het boek toen ze een wandeling maakte door Tegnérlunden park in Stockholm en daar een jongetje helemaal alleen op een bankje zag zitten. Het was een donkere herfstavond en hij zat daar zo alleen en eenzaam. Dit jongetje vormde de inspiratie voor Mio, mijn Mio en in het boek laat ze het jongetje wonen op Upplandsgatan nummer 13, want dit is de plek waar het jongetje naar binnen verdween.

In het Tegnérlunden park staat vandaag de dag ook een herdenkingsbeeld ter ere van Astrid Lindgren.

Een afbeelding van het Astrid Lindgren memorial beeldje in Tegnérlunden park waar ze de inspiratie vond voor Mio, mijn Mio
Het Astrid Lindgren beeldje in Tegnérlunden park
Het begint kort

Mio, mijn Mio was aanvankelijk een kort verhaal genaamd ‘Hij Reist door de Dag en Nacht’ en werd gepubliceerd in het Zweedse tijdschrift Idun. Dit verhaal besloeg slechts het eerste hoofdstuk uit het boek. Later begon Astrid Lindgren te peinzen over hoe het met het jongetje zou zijn daar in dat verre land en zo ontstond het boek.

Zoals bij zoveel van de verhalen van Astrid Lindgren staat het eenzame kind centraal. Zelf legde ze ooit eens uit dat het eenzame kind uit haar verhalen wellicht onbewust haar eigen verlangen naar het verloren paradijs van de kindertijd weerspiegelt.

Het boek werd uitgegeven in 1954. De illustraties werden in dit boek voor het eerst verzorgd door Ilon Wikland, die later vele van Astrid Lindgren haar boeken zou illustreren.

Dit boek was de eerste boek die je echt in het ‘fantasy genre’ kunt plaatsen. Later zou ze met de Gebroeders Leeuwenhart en Ronja de Roversdochter naar dit genre terugkeren.

Leeftijdindicatie

Mio, mijn Mio is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Mio film – Mio in the land of Faraway

In 1987 werd er ook een film gemaakt over de avonturen van Bosse/Mio. Het is een Engelstalige film genaamd Mio in the land of Faraway met in de hoofdrol de wereldberoemde acteurs Christoper Lee en een dan nog piepjonge Christian Bale die Jum-Jum speelt.

De rol van Mio werd gespeeld door Nicholas Pickard. De film had een budget van ruim vijf miljoen euro en werd destijds daarmee de duurste film productie in de geschiedenis van de Zweedse film. Opnames voor de film vonden plaats in Stockholm, Moskou, Londen en Schotland.

Leuk weetje, de muziek voor deze film werd geschreven door niemand minder dan Benny en Bjōn van de beroemde Zweedse band ABBA.

De poster van de Engelstalige film van Mio, mijn Mio genaamd Mio in the land of Faraway
De filmposter van Mio in the Land of Faraway

Mio, mijn Mio boek recensie

Dit verhaal is duisterder dan veel andere Lindgren verhalen

Zo onverwacht als Bosse in Het Land in de Verte beland, zo onverwacht kwam ook Mio, mijn Mio in mijn handen. Notabene vlak voordat ik vanuit Zweden naar Nederland reisde vond ik de Engelse uitgave van het boekje in een vliegtuigwinkeltje op het vliegveld van Stockholm. Mijn reis naar Nederland zou ineens een stuk avontuurlijker worden.

Ik legde het boekje op de toonbank en het meisje achte de kassa begon direct te stralen. 
‘Heb je het al eens gelezen?’, vroeg ze.
Ik antwoordde ontkennend.
‘Oh, je gaat het geweldig vinden’, zei ze met een grote glimlach.
Mijn verwachtingen waren nu nog hoger gespannen en rekende snel af.

Een kort avontuur

Die verwachtingen waren al hoog nadat mijn Zweedse vriendin hoog had opgegeven over dit verhaal van Astrid Lindgren. Ik was dan ook enorm benieuwd naar het avontuur van een jongetje dat Mio heet. Ik wist al een beetje waar het over ging en hoopte op een net zo meeslepend en mooi verhaal als mijn favoriet de Gebroeders Leeuwenhart waarin je als lezer ook in een andere wereld beland.

In het vliegtuig sloeg ik direct het boekje open en had het boekje nog voor de landing uit.
Nou is dit geen enorme opgave hoor, het is namelijk een opvallend kort verhaal. Nou is dit geen enorme opgave hoor, het is namelijk een opvallend kort verhaal.

Een foto van mij met in mijn handen de Engelse versie van het Mio, mijn Mio boek genaamd Mio's Kingdom
Mijn Engelse versie van Mio, mijn Mio genaamd Mio’s Kingdom

Mijn pocketboekje bestond uit slechts honderdertig bladzijdes en is daarmee aanzienlijk korter dan andere Astrid Lindgren fantasie verhalen zoals de Gebroeders Leeuwenhart en Ronja de Roversdochter.

Het donkerste Astrid Lindgren verhaal

Ik kwam na het lezen van Mio, mijn Mio toch ietwat droevig aan in Nederland. Het is niet dat het verhaal een heel droef einde heeft maar het is een stuk donkerder van toon dan ik tot nog toe van Astrid Lindgren gewend ben. Een verhaal als De Gebroeders Leeuwenhart gaat ook over serieuze thema’s als de dood maar de taal is daar wat levendiger en kleurrijker.
Dit wordt bevestigt door Jens Andersen, biograaf van Astrid Lindgrens levensverhaal. Hij telde in het dunne boekje meer dan honderd keer het woord ‘zwart’ of ‘donker’. Woorden als ‘eenzaam’, ‘alleen’, ‘dood’ en ‘droefheid’ komen meer dan vijftig keer voor. Dit verhaal is dan ook zonder twijfel het meest donkere verhaal wat ik van Astrid Lindgren las. 

Een illustratie van de duistere ridder Kato ontworpen door illustrator Johan Egerkrans uit de nieuwste uitgave van Mio mijn Mio.
Een illustratie van Johan Egerkrans van Kato, de duistere ridder uit Mio, mijn Mio

Op momenten deed het boek van Astrid Lindgren mij denken aan het wereldberoemde In de Ban van de Ring van schrijver J.R.R. Tolkien. Ook in dit verhaal vertrekt de hoofdrolspeler op een queste om het kwade te beëindigen en wordt hij in bossen en meren achtervolgt door de volgelingen van dit kwaad. En ook hier spelen magie en wonderlijke wezens een belangrijke rol. De taal is wel veel toegankelijker dan in In de Ban van de Ring, wat niet verwonderlijk is gezien de veel jongere doelgroep.

Het beste verhaal ooit?

Uiteindelijk is dit verhaal niet té donker. Het is vooral een prachtig boek dat misschien nog wel dieper in de emotie van het kind en volwassenen graaft dan welk Astrid Lindgren verhaal dan ook. Kinderen zullen dit boek als een spannend avontuur in een magisch land beleven en meegesleept worden in dit spannende avontuur. Het is wel een verhaal voor wat oudere kinderen dan bijvoorbeeld Pippi of Emiel dit is. 

Mio, mijn Mio is misschien wel het beste verhaal dat Astrid Lindgren ooit heeft geschreven. Toch eindigt het niet in mijn top drie van alle Astrid Lindgren verhalen. Daarvoor had ik tijdens het lezen net iets te weinig plezier, wat ik bij de meeste andere Lindgren boeken wel had. Het is een prachtig, meeslepend, ontroerend en een beetje droevig boek. Maar bovenal is het een verhaal dat je lang bijblijft.

Mio, mijn Mio bestellen

Het verhaal is te koop als E-book en hardcover met prachtige illustraties

In Nederland is Mio, mijn Mio als hardcover boek lang niet verkrijgbaar geweest. Maar binnenkort komt er een gloednieuwe uitgave van het boek beschikbaar op Bol.com. Deze uitgave heeft prachtige illustraties van Johan Egerkrans.

Ik kende deze illustrator al omdat ik thuis drie prachtig boeken over de magische wezens uit de Zweedse folklore op de plank heb staan waarvoor Egerkrans zowel de illustraties als de teksten verzorgde. Zijn stijl is magisch en sprookjesachtig, precies wat bij dit verhaal past.

De aankomende uitgave van Mio, mijn Mio

In de Zweedse krant Expressen kreeg het boek al een lovende recensie:

“Egerkrans werkt met kleur en diepte en de paar afbeeldingen die kleurrijk zijn behoren tot de beste. Ze zijn monumentaal op een briljant grootse, bijna utopische stijl.”

Expressen

Ik kijk dan ook ooit naar deze uitgave die op 26 oktober 2022 beschikbaar komt via Bol.com. Je kunt het boek al reserveren via Bol.com via deze link.

Mocht je hier niet op willen wachten dan kan je via Bol.com het e-book van bestellen.

MiO, Mijn MIO | Veelgestelde vragen

Waar gaat Mio, mijn Mio over


Mio, mijn Mio vertelt het verhaal van de negenjarige Bosse die bij zijn oom en tante woont. Hij heeft het hier niet fijn want hij kan nooit iets goed doen in hun ogen. Op een dag krijgt Bosse een mysterieuze brief en verschijnt er een geest uit een fles die hem naar het Land in de verte brengt. Hier ontmoet hij onverwachte medestanders én tegenstanders en moet hij de heerschappij van de duistere ridder Kato beëindigen.

Meer over Mio, mijn Mio en alle andere Astrid Lindgren verhalen lees je op nordicdutchman.nl

Voor welke leeftijd is Mio, mijn Mio

Mio, mijn Mio is geschreven voor kinderen vanaf acht jaar. Voor jongere kinderen kan het soms een beetje te duister zijn. Als je kind wat angstig is aangelegd dan is het misschien verstandig te wachten tot hij/zij negen of tien jaar oud is.

Lees een volledige boek recensie op nordicdutchman.nl

Wie heeft Mio, mijn Mio geschreven?


Mio, mijn Mio is geschreven door Astrid Lindgren. Ze schreeft het eerst als een kort verhaal voor een Zweeds tijdschrift. Later zou dit korte verhaal het eerste hoofdstuk worden voor het volledige Mio, mijn Mio boek.

Later werd er ook een Engelstalige film van Mio, mijn Mio gemaakt: Mio in the land of Faraway.

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *