Deense boeken: de nieuwste en beste thrillers en romans uit Denemarken

Nieuwe Deense boeken 2023

De beste nieuwe Deense boeken van dit jaar vind je hier

de cover van het deense boek over de berekening van ruimte deel 2van solvej balle
Roman – E-boek, paperback v.a. € 11,50

Over de berekening van ruimte 2
door Solvej Balle

Tara Selter is na een korte reis gevangen in de tijd en leeft op één enkele dag: 18 november. Het heeft zich nu al 368 dagen herhaald. Ze is teruggekeerd naar Parijs in de hoop dat ze na een jaar op 18 november terug zou kunnen keren naar een normale tijd, maar dat is niet gelukt.

Nu begint Tara Selter aan een reis om het jaar voorbij te laten gaan. Ze verlangt naar de winter en reist naar het noorden, richting de sneeuw, en daarna verlangt ze naar de lente en de zomer. Uiteindelijk belandt ze in Düsseldorf en moet ze toegeven dat ze in een herfstdag leeft, dat er niet zoiets bestaat als een jaar als je op 18 november leeft.


de cover van het deense boek tabita van iben mondrup
Roman – Ebook, paperback v.a. € 14,99

Tabita
door Iben Mondrup

Intense, intelligente, beeldschone roman over het leven in een gezin waarin de kinderen moeten vechten voor zichzelf én voor elkaar Eva en Berthel keren na een jarenlang verblijf in Groenland met twee geadopteerde kinderen terug naar Denemarken. Het is halverwege de jaren zestig en zowel de verhouding tussen Eva en Berthel als die tussen Groenland en Denemarken is gespannen.

De kinderen, Tabita van vijf en Vitus van één, moeten hun weg zien te vinden in een gezin dat het verleden het liefst zou vergeten, een verleden dat barst van de geheimen.


de cover van het deense boek over de berekening van ruimte van solvej balle
Roman – Ebook, paperback v.a. € 11,50

Over de berekening van ruimte 1
door Solvej Balle

Tara Selter keert na een korte zakenreis terug naar huis in de stad Clairon-sous-Bois in Noord-Frankrijk, waar ze woont met haar man Thomas. Tara stuit bij thuiskomst op het vreemde feit dat ’s nachts de wereld terugkeert naar haar beginpunt en dat de dag zich herhaalt. Thomas wordt elke ochtend op 18 november wakker, en elke dag moet Tara hem vertellen wat er is gebeurd. Ze noteert alles wat ze ziet en hoort in een notitieboekje, waardoor ze exact weet hoe de dag van Thomas eruit ziet en haar eigen gedrag daaraan kan aanpassen.

Terwijl ze proberen in het reine te komen met hun regenachtige novemberdag, beginnen ze de gevolgen te begrijpen van een tijd die niet meer bestaat: Tara wordt elke dag ouder, terwijl de anderen vastzitten in de eeuwigheid. Geleidelijk aan raakt Tara geobsedeerd door het verlangen om de deur te vinden die haar uit 18 november leidt, naar een wereld waar de tijd verstrijkt.


de cover van het boek rosarium van charlotte weitze
Roman – Ebook, softcover v.a. € 14,99

Rosarium
door Charlotte Weitze

Een jong meisje dat wortel schiet in het bos, een roos die reageert op menselijke aanwezigheid, een missing link tussen planten en mensen– Rosarium is een uiterst originele mengeling van Deens magisch realisme en dystopie, en biedt een poëtische en verontrustende kijk op de relatie tussen mens en natuur.


de cover van het boek kwaad geluk van tove ditlevsen
Roman – Ebook, paperback v.a. € 12,99

Kwaad geluk
door Tove Ditlevsen

Een man geeft zijn zoontje een mes cadeau; een vrouw sluipt door de kamer om haar echtgenoot niet tot last te zijn; een alleenstaande moeder ziet met lede ogen aan hoe haar huis verkocht wordt door een manipulatieve makelaar.

In deze verhalen van Ditlevsen is geluk een onbereikbaar ideaal. Personages zitten vast en vragen zich af hoe hun leven zo heeft kunnen lopen. In een frisse en bedrieglijk eenvoudige stijl onderzoekt Ditlevsen haar vertrouwde thema’s van gestrande huwelijken, overspel, obsessie, controlerende moeders en luie echtgenoten.


de cover van het boek dit zou allemaal van jou kunnen zijn van josefine klougart
Roman – Ebook, softcover v.a. € 13,50

Dat zou allemaal van jou kunnen zijn
door Josefine Klougart

Een van de beste Deense boeken van dit jaar.
Dit zou allemaal van jou kunnen zijn is een rijk literair familieportret, een verhaal over vrouw en moeder zijn in 1980 en in 2020, over de verbindingen die tussen alle levende wezens lopen – levens gescheiden in tijd en ruimte, maar met elkaar verbonden door herinneringen en verlangens.


de cover van het deense boek juncker en kristiansen 4 schaduwrijk van kim faber en janni pedersen
Thriller – Ebook, paperback v.a. € 7,99

Juncker & Kristiansen 4: Schaduwrijk
door Kim Faber & Janni Pedersen

Een ogenschijnlijk onschuldige man komt tijdens een explosie om het leven. Een radicale organisatie eist de schuld op voor de aanslag; Denemarken is getroffen door zijn eerste geval van milieuterrorisme. Diezelfde ochtend wordt de zoon van de klimaatminister dood aangetroffen in een luxe villa in het noorden van Kopenhagen. Is er een verband tussen de twee zaken?


de cover van het deense boek enkele reis kopenhagen van leif davidsen
Thriller – Ebook v.a. € 5,99

Enkele reis Kopenhagen
door Leif Davidsen

Internationaal bekende auteur Sara Santanda is op de vlucht voor de Iraanse overheid. Zij loven een beloning van vier miljoen dollar uit aan degene die haar om het leven zal brengen. Een doodvonnis. Ondergedoken in London wordt Sara uitgenodigd om naar Kopenhagen te komen door schrijversorganisatie PEN om deel te nemen aan een persconferentie. De Deense rechercheur Per Toftlund krijgt de taak haar te beschermen.Op datzelfde moment wordt de Deens-Servische huurmoordenaar Vuk ingehuurd om de schrijfster te vermoorden.


de cover van het boek koude vlammen van knud sonderby
Roman – Ebook, paperback v.a. € 11,50

Koude vlammen
door Knud Sønderby

De getrouwde Vera is als een blok gevallen voor Kristian Vase, een jonge man die zijn studie nooit heeft afgemaakt en een interesse heeft opgevat voor fotografie en filmen. Hij heeft geen huis, geen geld en geen vaste baan, en hij staat op het punt voor een jaar naar Groenland te vertrekken. Vera besluit weg te gaan bij haar man om met Kristian te trouwen en met hem mee te gaan naar Groenland, waar ze samen een jaar in een klein huisje gaan wonen.


de cover van het deense boek de onzichtbare echtgenote van leif davidsen
Thriller – Ebook v.a. € 7,99

De onzichtbare echtgenote
door Leif Davidsen

Wat als je vrouw verdwijnt en je erachter komt dat je niet weet wie ze is? Samen met zijn Russische echtgenote Nathalie gaat Marcus, voormalig marinier, op bootreis. Wanneer ze aanmeren is Nathalie verdwenen. Geleid door de vraag waar ze is, gaat Marcus naar haar op zoek in Frankrijk, Rusland en zelfs Japan. Maar in plaats van antwoorden lijkt hij enkel meer vragen te vinden.


de cover van het boek deense zomer van greetje van den berg
Roman – Ebook, hardcover v.a. € 7.99

Deense zomer
door Greetje van den Berg

Deze roman is van een Nederlandse schrijfster, maar mag vanwege de setting niet ontbreken in deze lijst van Deense boeken.

In deze indrukwekkende familieroman staan liefde en de moeilijke rol van mantelzorger centraal. Als haar moeder na een lang ziekbed overlijdt, gaat Manon naar Denemarken om bij te komen. Ze verblijft in het huisje waar ze altijd samen heen gingen. Om afscheid te nemen, maar ook om haar nieuwe vrijheid te omarmen. In Denemarken ontmoet ze Aksel Kristensen. Ze beleven samen geweldige weken en zijn al snel helemaal verliefd.


de cover van de tove ditlevsen biografie van jens andersen
Roman – Ebook, hardcover v.a. € 24,99

Tove Ditlevsen, de biografie
door Jens Andersen

Tove Ditlevsen (1917–1976) werd jarenlang gezien als een schrijver die niet in de literaire kringen van haar tijd paste: ze was een huisvrouw uit de arbeidersklasse met vier gestrande huwelijken en een sluimerende drugsverslaving, waar ze ook nog eens openhartig over schreef. Ze bouwde tijdens haar leven een grote schare fans op, maar werd ook door menigeen neergesabeld. Nu wordt haar rauwe en springlevende oeuvre wereldwijd herontdekt.

In Tove Ditlevsen, de biografie tekent Jens Andersen met nieuwe bronnen het tot nu toe meest genuanceerde portret op van de flamboyante en compromisloze schrijver. Een onmisbare dwarsdoorsnede van het leven van het meest geliefde literaire buitenbeentje van Denemarken, die leest als een roman.


De beste Deense boeken aller tijden

Hieronder vind je een overzicht van de beste Deense boeken die in het Nederlands verkrijgbaar zijn via Bol.com.

de cover van het boek de sprookjes van hans christian andersen
Sprookjes – Hardcover € 14,99

Geïllustreerde sprookjes van Hans Christian Andersen

In deze klassieke collectie van de sprookjes van Hans Christian Andersen komen zijn meest geliefde personages tot leven: Duimelijntje, het lelijke eendje, de kleine zeemeermin, de sneeuwkoningin en vele andere. Deze verhalen, prachtig geïllustreerd en verteld, mogen in geen enkele boekenkast ontbreken.

Goodreads score: 4,29


de cover van het boek het boek van carl van naja marie aidt
Paperback € 29

Het boek van Carl
door Naja Marie Aidt

In maart 2015 overlijdt Naja Marie Aidts een na oudste zoon Carl op 25-jarige leeftijd door een tragisch ongeluk. Het boek van Carl beschrijft het eerste jaar na dat verschrikkelijke telefoontje tot de schok van zijn dood langzaam wordt gedempt. Het is zowel een nuchter verslag van hoe het is om te leven na het verlies van een kind – het laat zien hoe verdriet je relatie met de werkelijkheid, je geliefden en de tijd verandert – als een poëtisch boek over verlies en liefde. Het boek van Carl is hartverscheurend mooi.

Goodreads score: 4,27


de cover van het deense boek de verdronkenen van carsten jensen
Hardcover € 49,95

Wij de verdronkenen
door Carsten Jensen

Magistraal epos over vaders en zonen en over de zee die geeft en neemt

Marstal is een klein stadje op het kleine eiland Ærø in de Deense archipel. Maar in 1848 is het het thuisland van een nieuwe generatie mannen die vast van plan zijn de hoge zeeën te overwinnen en zo ver mogelijk van Denemarken weg te zeilen als de wind wil brengen.
Mannen die in een eeuwigdurende oorlog worden gedwongen: met andere staten, met de zee, met elkaar, met de vrouwen van wie ze houden en vooral met hun eigen verlangens en gevoelens. Hun verhaal is er een van moed, meedogenloosheid, geweld, hartstocht en verlies.

Goodreads score: 4,24


de cover van het boek de wilde heks vna lena kaaberbol
Hardcover € 14,99

De wilde heks 4
door Lena Kaaberbøl

Op de dag dat Clara dertien wordt, moet ze een bijzondere opdracht uitvoeren. Maar dan ontdekt ze dat zo’n dertienjaarsproef ook helemaal fout kan aflopen. Wilde heks zijn is gevaarlijker dan ooit. Bloedzussen is het vierde deel in deze reeks over Clara, over haar liefde voor dieren en haar strijd om te overleven in een wereld waar magie allesbehalve kinderspel is.

Goodreads score: 4,13


de cover van het boek kindertijd van tove ditlevsen
Hardcover € 14,99

Kindertijd
door Tove Ditlevsen

Kindertijd is het eerste deel uit de Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen. In Jeugd, het tweede deel, schrijft ze over de tienerjaren die voorafgaan aan haar eerste publicatie. Afhankelijkheid, het slotstuk, is een nietsontziend portret van een verslaving – en de weg daaruit. ‘Het laatste voorjaar van mijn kindertijd is koud en winderig. Het smaakt naar stof en ruikt naar pijnlijke breuken en verandering.’

Goodreads score: 4,10


de cover van het deense boek suzie 1 dossier 64 van jussi adler olsen
Ebook, paperback v.a. € 5,99

Suzie Q 4: Dossier 64
door Jussi Adler-Olsen

Naar aanleiding van een gewelddadige overval op een bordeelhoudster in Kopenhagen duikt Rose, de eigenzinnige assistente van brigadier Carl Mørck, op de kwestie van een jaren geleden verdwenen prostituee – een van de vele onopgehelderde zaken die de afdeling Q moet oplossen.

Wanneer Mørck en zijn collega Assad worden gedwongen de zaak te onderzoeken, komen er verdachte aanwijzingen boven water over een eiland waar de Deense overheid vroeger lichtzinnige vrouwen naartoe stuurde, die vervolgens waren overgeleverd aan de luimen van het bewakend personeel.

Mørck en Assad ontdekken algauw dat dit slechts het topje van de ijsberg is van een ongehoorde vorm van mensenrechtenschending, die meer dan een halve eeuw geleden is begonnen en blijkbaar nog steeds gaande is.

Goodreads score: 4,06


Deense schrijvers overzicht

 • Adler-Olsen, Jussi
 • Aidt, Naja Marie
 • Andersen, Hans Christian
 • Andersen, Jens
 • Balle, Solvej
 • Bolther, Stine
 • Bomann, Anne Cathrine
 • Davidsen, Leif
 • Ditlevsen, Tove
 • Egholm, Elsebeth
 • Eika, Jonas
 • Engberg, Katrine
 • Faber, Kim
 • Friise, Agnete
 • Grue, Anna
 • Helle Helle
 • Holm, Gretelise
 • Høeg, Peter
 • Ibsen, Henrik
 • Jacobsen, Steffen
 • Jensen, Carsten
 • Jensen, Jens Henrik
 • Jensen, Johannes V.
 • Jungersen, Christian
 • Kaaberbøl, Lena
 • Kazinski, A.J.
 • Klougart, Josefine
 • Kristensen, Tom
 • Lunds Madsen, Jenny
 • Mondrup, Iben
 • Nors, Dorthe
 • Pedersen, Janni
 • Rydahl, Thomas
 • Skov, Leonora Christina
 • Stangerup, Helle
 • Sønderby, Knud
 • Thomsen, Søren Ulrik
 • Turèll, Dan
 • Sveistrup, Søren
 • Weitze, Charlotte

Deense boeken alternatieven uit Scandinavië

Denemarken is natuurlijk niet het enige Scandinavische land met geweldige schrijvers. Er zijn bijvoorbeeld ook heel veel mooie en spannende Zweedse boeken. Wat dacht je van de spannende verhalen van Camilla Läckberg en Lars Kepler, of de mooie en grappige verhalen van Fredrik Backman.

Ook de Noren weten wat schrijven is. Wat dacht je van de Noorse boeken van Jo Nesbo, de koning van de Noorse thriller of de prachtige romans van Roy Jacobsen.

Of laat jezelf vervoeren naar het betoverende IJsland waar de IJslandse boeken van schrijvers als Jón Kalman Stefánsson, Arnaldur Indridason en Yrsa Sigurdardottir op je wachten.

En ook de Finnen weten als geen ander hoe ze hun prachtige decor moeten inzetten voor een goed verhaal.

Welk verhaal je ook kiest.. veel leesplezier!