No Image Available

Oxen 6 – Pelgrim

- Het zesde deel in de Oxen reeks
€24.99
 Bindwijze: Paperback  Series: Oxen  Schrijver: Jens Henrik Jensen  Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers  Goodreads: 4,23  Releasedatum: 9 april 2024  Bestel bij Bol  Bestel bij Bruna
 Informatie:

Samenvatting

– ‘Oxen 6 – Pelgrim’ van Jens Henrik Jensen is het zesde deel in de razendpopulaire en verfilmde Oxen-reeks.

Zelfs lang nadat een reeks moorden op oorlogsveteranen is opgelost, werpt de zaak nog lange schaduwen over voormalig topmilitair Niels Oxen en zijn partner bij de geheime dienst, Margrethe Franck.

Belast met het schuldgevoel over het het doden van onschuldige mensen verdwijnt Oxen op een wandeltocht van een maand. Op hetzelfde moment wordt Margrethe Franck door haar werkgever geschorst.

Wanneer Axel Mossmann, Francks voormalige baas, de hulp van de twee vraagt voor een ogenschijnlijk simpele taak, lijkt dat een welkome afwisseling van alle tumult. Samen met Mossmann staan Franck en Oxen de Deense belastingdienst bij tijdens het achterhalen van geheime financiële informatie uit Panama. Ze werken samen met de jonge politieagente Sally Finnsen.

Wanneer ze na een moeizaam onderzoek eindelijk een mysterieuze moordenaar op het spoor komen, blijkt hun tegenstander onvermoede macht te hebben.

Waarom zou iemand tegen elke prijs een moordenaar beschermen? Hoe is de zaak in Panama hiermee verbonden? En waarom liegt hun oude bondgenoot Mossmann hen voor?

De zoektocht naar antwoorden brengt hen allemaal in levensgevaar.

Je bestelt deze thriller eenvoudig via bovenstaande groene knoppen of onderstaande links. Oxen 6 ligt vanaf 9 april in de boekhandels, maar kan nu alvast online gereserveerd worden bij de online boekhandel:

Nordic Dutchman recensie Oxen 6: Pelgrim

Jens Henrik Jensen is een van de bekendste schrijvers van Denemarken. Zijn boeken gaan met miljoenen tegelijk over de toonbank, verschenen in vele landen en van zijn beroemde thrillerreeks Oxen is zelfs een televisieserie gemaakt die een al net zo grote hit is. En toch heb ik nog nooit iets van Henrik Jensen gezien of gelezen. Daar moest verandering in komen. Ik las zijn nieuwste boek: Oxen 6: Pelgrim. 

De boeken van de Deense schrijver zouden afzonderlijk van elkaar gelezen moeten kunnen worden. Dus begon ik vol goede moed met het zesde deel in de reeks waarmee Jensen wereldwijd doorbrak. Die moed zonk mij al snel in de schoenen. Een stortvloed aan namen kwam op mij af en het was duidelijk dat de karakters al een enorme geschiedenis met elkaar hebben. Waar je bij sommige boeken al na één hoofdstuk ‘on track’ bent, duurt dit als nieuwe lezer van Oxen aanzienlijk langer. 

Ook moest ik wennen aan Henrik Jensen zijn uitgebreide beschrijvingen. Zeker in het begin slaat hij een aantal zijpaden in die weinig toevoegen aan de verhaallijn of uitwerking van de karakters. Zo lijken de beschrijvingen van een aantal locaties meer op een Wikipedia infodump, dan dat deze een specifieke functie in het verhaal vervullen.

Even doorbijten dus, maar daar werd ik uiteindelijk voor beloond. Na een paar hoofdstukken was ik vertrouwd met Jensen zijn schrijfstijl, de verhaallijnen uit eerdere boeken en de karakters. Vanaf dat moment ontspint Oxen 6 zich tot een razend spannende spionagethriller, die op volle kracht vooruit gaat en garant staat voor een aantal onvoorziene plottwists. Jensen schrijft als Jason Bourne-schrijver Robert Ludlum in zijn beste dagen en maakt je deelgenoot van nagelbijtende actie die zich over de hele wereld afspeelt. 

Opvallend genoeg vervult de naamgever van de thrillerreeks, oorlogsveteraan Niels Oxen, een bijrol in dit verhaal. Het boek begint met hem en gaat dieper in op zijn traumatische verleden en de complexe band met zijn zoon, maar een dieper kijkje in zijn ziel geeft Jensen je niet in dit boek. Agente Margrethe Franck en gepensioneerd politiehoofd Axel Mossman zijn de echte sterren van Pelgrim. Het centrale conflict in het boek speelt zich daarom niet geheel toevallig ook tussen deze twee af. De uitkomst van dit conflict blijft lang ongewis en houdt je als lezer flink bezig.
Ook de identiteit van de antagonist in dit verhaal blijft lange tijd geheimzinnig. Jensen bouwt het mysterie vakkundig op, maar weet bij het optrekken van de sluier niet volledig te voldoen aan mijn opgebouwde verwachtingen. 

Na de ontmaskering van de schurk en het dichtslaan van het boek, zijn er nog genoeg open eindjes. Het lijkt er dus op dat Oxen 6 zeker niet het laatste deel in de reeks zal zijn. Gemiddeld doet Henrik Jensen twee tot drie jaar over het schrijven van een nieuw boek. Dat geeft mij mooi de tijd om up-to-date te raken en meer over Niels Oxen te weten te komen. Mijn eerste kennismaking met de Deense schrijver begon aarzelend, maar tegen het einde had Jens Henrik Jensen mij toch te pakken.

Mijn score: 3,75 van de 5 sterren
– Bas van Brecht, Nordicdutchman.nl

Overige recensies voor Oxen 6 – Pelgrim

In Nederland moet Oxen 6 nog verschijnen, maar de Scandinaviërs hebben er al wel van mogen genieten. Daar krijgt het van Goodreads lezers vooralsnog een score van 4,23 sterren op een vijfsterrenschaal. Daarmee zou het zesde deel in de reeks de beste tot nu toe zijn.

Het is nog wel even afwachten of de score zo hoog blijft wanneer er nog meer recensies binnenkomen.

Ook in de pers kan Oxen 6 in Scandinavië rekenen op positieve recensies:

“Jensen heeft zijn beste spannendste roman tot nu toe geschreven in de Oxen-serie, die zowel de hersenen als het hart aanspreekt.”
– Jyllands-Posten

“Effectief en dynamisch in zijn plot en uitvoering”

– Jysk Fynske Media

“Een echt goed geschreven en explosief misdaadverhaal.”

-Krummeskrummelurer.dk

“Belachelijk spannend.”
– Findalskrimiside.dk

Kan je Oxen 6 ook los lezen?

Alle delen in de Oxen reeks kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden. Het lezen van eerder delen geeft je wel meer achtergrondinformatie over de terugkerende karakters.

Dit zijn alle in de Oxen reeks verschenen boeken op volgorde:

  1. Oxen 1 – De hondenmoorden
  2. Oxen 2 – De schaduwmannen
  3. Oxen 3 – Bevroren vlammen 
  4. Oxen 4 – Wolf
  5. Oxen 5 – Gladiator
  6. Oxen 6 – Pilgrim

Heb jij dit boek al gelezen? Laat andere lezers via onderstaande knop weten wat je ervan vindt.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

oxen 6 pelgrim jens henrik jensen
Average rating:  
 0 reviews

Other Books From - Deense boeken

Over de schrijver

Other Books By - Jens Henrik Jensen


 Terug