IJslandse boeken: de nieuwste en beste thrillers en romans uit IJsland

Onderstaand vind je de beste nieuwe boeken van IJslandse schrijvers. Ben je op zoek naar boeken uit alle Scandinavische landen? Kijk dan op de Scandinavische thrillers of alle Scandinavische schrijvers boeken pagina voor een actueel overzicht van de beste en nieuwe boeken uit alle Noordse landen.

Nieuwe IJslandse boeken (2024)

De beste nieuwe IJslandse boeken van dit jaar vind je hier

Dit jaar verschijnen er weer veel mooie en spannende boeken uit IJsland. Zo zijn er de nieuw thrillers van Arnaldur Indriðason en Yrsa Sigurdardottir en een gloednieuwe roman van Jón Kalman Stefánsson. Hieronder vind je de nieuwe naar het Nederlandse vertaalde IJslandse boeken van 2024.

Nieuw IJslandse boeken in 2024

Showing 1-10 of 13 Books

Nieuwe IJslandse thrillers in 2023

de cover van het ijslandse boek razende storm van Arnaldur Indriðason
Paperback € 22,99

Razende storm
door Arnaldur Indriðason

Een weduwe vindt tussen de bezittingen van haar overleden man een aftands pistool. Ze weet niet goed wat ze ermee moet doen en besluit het in te leveren bij de politie, die vervolgens ontdekt dat het het moordwapen blijkt te zijn in een oude, onopgeloste zaak. Als de voormalige politieman Konráð hierover hoort, wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt; zijn vader bezat ooit een wapen dat erg op dit pistool lijkt.


de cover van het IJslandse boek de schok van Audur Jónsdóttir
Ebook, paperback v.a. € 9,99

De schok
door Audur Jónsdóttir

In De schok van Auður Jónsdóttir krijgt hoofdpersoon Saga onverwachts een epileptische aanval. Als ze bijkomt, heeft ze géén idee wat er is gebeurd. In de daaropvolgende dagen wordt het geheugen van Saga op de proef gesteld. Wat gebeurde er voor de aanval? Wie kan ze vertrouwen? Maar dan komen vergeten herinneringen terug en kan Saga de verontrustende waarheid over haar verleden en heden niet langer verdringen.


De cover van het IJslandse boek ik zie je van Yrsa Sigurdardottir
Ebook, paperback v.a. € 13,99

Ik zie je
door Yrsa Sigurdardottir

Op een koude winteravond klopt een verontruste buurman aan bij een huis aan het afgelegen fjord Hvalfjörđur. Hij heeft al meer dan een week niets gezien of gehoord van het gezin dat daar woont, telefoontjes worden niet beantwoord. Zijn angst wordt werkelijkheid als hij de deur weet te openen en binnen een gruwelijk tafereel aantreft.


de cover van het boek Rechercheur Hildur 1 Hildur van Satu Rämö
Ebook, paperback v.a. € 6,99

Rechercheur Hildur 1: Hildur
door Satu Rämö

Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lichaam van een man gevonden. Zijn keel is doorgesneden. Zodra Hildur en Jakob deze zaak beginnen te onderzoeken beseffen ze dat het misdrijf verband houdt met een oude zaak. Wraak kan zoet zijn, weten ze, maar lost het uiteindelijk iets op?


de cover van het boek IJslandse moorden 3 Schaduw in de nacht van Eva Björg Ægisdóttir
Ebook, paperback v.a. € 9,99

IJslandse moorden 3: Schaduw in de nacht
door Eva Björg Ægisdóttir

Een jonge Nederlandse vrouw gaat op IJsland aan de slag als au pair, in de hoop daarmee haar leven een zinvolle invulling te geven na de dood van haar vader. De ogenschijnlijk perfecte familie waar ze terechtkomt, blijkt echter vele geheimen te hebben en al snel ontdekt ze dat er maar weinig mensen zijn die ze in vertrouwen kan nemen. Ondertussen doet rechercheur Elma onderzoek naar een brand in Akranes waarbij een man om het leven kwam. De zaak levert steeds meer verdachten op en brengt Elma uiteindelijk zelfs in levensgevaar…


Nieuwe IJslandse romans 2023

de cover van het boek Een en ander over reuzenpijnbomen en de tijd van Jón Kalman Stefánsson
Ebook, hardcover € 11,99

Een en ander over reuzenpijnbomen en de tijd
door Jón Kalman Stefánsson

Een jongetje van tien wordt door zijn stiefmoeder naar Noorwegen gestuurd, waar hij de zomer bij zijn grootouders zal doorbrengen. Het is een groot avontuur in de jaren zeventig, toen bijna niemand vanuit IJsland met het vliegtuig naar het buitenland reisde.
Met de jongen reizen zijn fictieve helden mee: Tarzan en Lichtvoet. Bij zijn grootouders woont ook zijn halfzus, die hij vier jaar niet gezien heeft en die altijd maar lijkt te slapen en niet meer met hem wil spelen. Zijn opa neemt het voor hem op en wordt zijn bondgenoot.


de cover van het boek kolbeinseiland van Bergsveinn Birgisson
Ebook, paperback v.a. € 11,50

Kolbeinseiland
door Bergsveinn Birgisson

Een man besluit zijn depressieve vriend te bezoeken die is opgenomen op een psychiatrische afdeling in Reykjavik. Ze beginnen met elkaar te praten over het leven en pakken hun vriendschap weer op. Maar ze worden constant onderbroken door de dienstdoende verpleegster. De vrienden besluiten samen het ziekenhuis te ontvluchten, maar al snel blijkt dat ze worden gevolgd door de boze verpleegster.

Kolbeinseiland is een met humor geschreven roman over het leven, over hoe we leven met demonen waar we maar niet vanaf kunnen komen.


de cover van het boek aan de zandrivier van Gyrðir Elíasson
Ebook, paperback v.a. € 11,50

Aan de zandrivier
door Gyrðir Elíasson

Een onlangs gescheiden schilder verhuist naar een woonwagengemeenschap in de bossen bij de Zandrivier in het zuiden van IJsland, deels om zich op zijn kunst te concentreren, maar ook om zijn hoofd leeg te maken en te ontsnappen aan de constante herinneringen aan zijn vermeende mislukkingen, of het nu als kunstenaar, vader of echtgenoot is. Hij trekt zich terug in zichzelf en in het bos, tussen de bomen die hij probeert te schilderen, een vaardigheid waarmee hij altijd heeft geworsteld en waarvan hij de resultaten nog steeds onbevredigend vindt.


de cover van het boek de vloek van modderkluit van marre maarouf
Paperback € 17,50

De vloek van modderkluit
door Mazen Maarouf

Ik heb altijd een superheld willen zijn. Niet om de wereld te redden, of alle kinderen van Falasta, maar om mijn zusje te redden, toen haar verbeelding werd gestolen. Als je me vroeg wat voor superheld ik hoopte te worden, zou ik gezegd hebben een piepklein wezentje dat bacteriën en ziektekiemen uit kinderlichamen kon verjagen. Ik zou mezelf Robomicrobe noemen. Het verhaal tart alle natuurwetten en doet een zwaar beroep op de verbeeldingskracht. Waar het over gaat is eigenlijk niet samen te vatten. Maar bén je eenmaal begonnen met lezen, dan blijf je doorlezen in deze wonderlijke novelle.Voldoende alternatieven voor IJslandse boeken

IJsland is natuurlijk adembenemend mooi en vormt daarmee het perfecte decor voor een naargeestige thriller of betoverende roman. Aan sterke IJslandse boeken geen gebrek. Maar in het Hoge Noorden zijn er nog meer magische werelden om je in te verliezen.

Alle Noordse landen hebben grote roman- en thrillerschrijvers voortgebracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Zweedse boeken waar Stieg Larsson en Camilla Läckberg je meetrekken in de wereld van de nordic noir.

Of de Noorse boeken met de prachtige proza van Nobelprijs winnaar voor de literatuur winnaar Jon Fosse.

En ook de Denen weten hoe je de spanning erin houdt. Je hebt vast wel eens een van de Deense boeken van Jussi Adler-Olsen gelezen. Hij houdt de hele wereld in spanning.

Waar je ook naar afreist als je je boek openslaat, ik wens je veel leesplezier!

Ha det!

Bas van Brecht


De beste IJslandse boeken aller tijden

In de loop der jaren zijn er veel prachtige romans en spannende IJslandse boeken thrillers verschenen. Dit zijn, volgens boekenrecensie site Goodreads, de beste 10 op Bol.com verkrijgbare thrillers en romans aller tijden.

Alleen boeken met minimaal duizend beoordelingen zijn in aanmerking genomen.

De beste IJslandse Thrillers top 10

Dit is de top 10 beste IJslandse thrillers aller tijden:

 1. IJslandse moorden 2: IJskoude leugens –> Eva Björg Ægisdóttir
 2. IJslandse moorden 3: Schaduw in de nacht –> Eva Björg Ægisdóttir
 3. Rechercheur Erlendur 4: Moordkuil –> Arnaldur Indridason
 4. Freyja & Huldar 2: Vortex –> Yrsa Sigurdardottir
 5. Freyja & Huldar 1: DNA –> Yrsa Sigurdardottir
 6. IJslandse moorden 1: Vanuit het duister –> Eva Björg Ægisdóttir
 7. Freyja & Huldar 6: Stilte –> Yrsa Sigurdardottir
 8. Freyja & Huldar 3: R.I.P. –> Yrsa Sigurdardottir
 9. Rechercheur Erlendur 6: Koudegolf –> Arnaldur Indridason
 10. Duister IJsland 4: Ademloos –> Ragnar Jónasson

Deze lijst is gebaseerd op de lezer reviews van boekrecensie platform Goodreads. Alleen IJslandse boeken met duizend beoordelingen of meer zijn in aanmerking genomen.

Hieronder vind je meer informatie over de beste IJslandse thrillers, hun beoordelingsscore en kan je deze bestellen via Bol.com.

de cover van het ijslandse boek ijslandse moorden 2 ijskoude leugens van Eva Björg Ægisdóttir
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

IJslandse moorden 2: IJskoude leugens
door Eva Björg Ægisdóttir

De beste IJslandse thriller aller tijden.
Alleenstaande moeder Maríanna verdwijnt en door het briefje op de keukentafel gaat iedereen uit van zelfmoord. Dan wordt zeven maanden later haar lichaam gevonden op de lavavelden en het wordt duidelijk dat ze slachtoffer was van moord. Rechercheur Elma neemt de zaak onder de loep en die zaak wordt steeds complexer naarmate het aantal verdachten groeit. Elma volgt het spoor terug tot aan de jeugd van Maríanna, een meisje dat nooit was zoals anderen…

Goodreads score 4,05


de cover van het boek IJslandse moorden 3 Schaduw in de nacht van Eva Björg Ægisdóttir
Ebook, paperback v.a. € 9,99

IJslandse moorden 3: Schaduw in de nacht
door Eva Björg Ægisdóttir

Een jonge Nederlandse vrouw gaat naar IJsland als au pair, Maar de ogenschijnlijk perfecte familie, blijkt dodelijke geheimen te hebben en er zijn maar weinig mensen die ze in vertrouwen kan nemen… Boek 3 in de IJslandse moorden-serie (afzonderlijk te lezen) van Eva Björg Aegisdottír.

Goodreads score 3,98


de cover van het boek Rechercheur Erlendur 4 Moordkuil Arnaldur Indridason
Ebook, paperback, hardcover v.a. € 9,99

Rechercheur Erlendur 4: Moordkuil
door Arnaldur Indridason

Op een bouwplaats in Reykjavík worden de resten van een lijk opgegraven dat daar al tientallen jaren geleden begraven moet zijn. Het is aan rechercheur Erlendur en zijn collega’s om uit te zoeken wat er is gebeurd. Daarvoor moeten zij mensen zien terug te vinden die vroeger in de betreffende buurt hebben gewoond. Gaandeweg komen er diverse onprettige feiten bovendrijven, waardoor het verhaal achter het gevonden skelet steeds gruwelijker wordt.

Goodreads score 3,96


De cover van het IJslandse boek Freyja en Huldar 2 Vortex van schrijfster Yrsa Sigurdardottir
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

Freyja & Huldar 2: Vortex
door Yrsa Sigurdardottir

In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

Goodreads score 3,96


De cover van het boek Freyja & Huldar 1 DNA van Yrsa Sigurdardottir
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

Freyja & Huldar 1: DNA
door Yrsa Sigurdardottir

In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen?

Goodreads score 3,96


De cover van het boek IJslandse moorden 1: anuit het duister Eva Björg Ægisdóttir
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

IJslandse moorden 1: Vanuit het duister
door Yrsa Sigurdardottir

Het lichaam van een vrouw wordt gevonden bij de lokale vuurtoren in Akranes op IJsland. Rechercheur Elma, die na jaren weer terug is in haar geboortedorp, stuit op een ingewikkelde zaak waarbij een reeks duistere geheimen wordt blootgelegd. Zaken uit het verleden die niet alleen op de vermoorde vrouw betrekking hebben, maar op de hele gemeenschap. Geheimen die sommige mensen angstvallig verborgen houden, en waar mensen voor over lijken gaan…

Goodreads score 3,96


de cover van het ijslandse boek Freyja & Huldar 6 Stilte van Yrsa Sigurdardottir
Ebook, paperback v.a. € 11,99

Freyja & Huldar 6: Stilte
door Yrsa Sigurdardottir

Op een koude dag in Reykjavik verdwijnt een baby uit een kinderwagen. Op haar plek vindt de vader het lijkje van een ander kind. Het onderzoek naar de vermiste baby leidt al snel naar de draagmoeder. De dader van de verdwijning wordt echter niet gevonden, en de baby blijft spoorloos.

Goodreads score 3,92


de cover van het IJslandse boek Freyja & Huldar RIP van Yrsa Sigurdardottir
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

Freyja & Huldar 3: R.I.P.
door Yrsa Sigurdardottir

Deel drie in de succesvolle Freyja & Huldar-serie Een tienermeisje wordt op afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. Even later ontvangen haar vrienden via Snapchat filmpjes waarop ze doodsbang om vergeving smeekt. Als haar dode lichaam eindelijk wordt gevonden, is het gemerkt met een ‘2’. Een tienerjongen wordt enkele dagen daarna op gelijke wijze omgebracht. Zijn levenloze lichaam is voorzien van een ‘3’.

Goodreads score 3,92


De cover van het boek Rechercheur Erlendur 6 Koudegolf van Arnaldur Indridason
Ebook € 9,99

Rechercheur Erlendur 6: Koudegolf
door Arnaldur Indridason

In een meer even ten zuiden van Reykjavík wordt het lichaam van een dode man ontdekt. De waterspiegel is na een aardbeving drastisch gedaald waardoor het menselijk skelet zichtbaar is geworden. Het blijkt vastgeketend aan een Russisch afluisterapparaat. Gaat het hier om een ‘afgedankte’ spion? Erlendur, Elínborg en Sigurdur Óli worden met deze zaak belast. Hun naspeuringen leiden hen naar het naoorlogse Leipzig waar een tragische geschiedenis van liefde, verlies en ongekende wreedheid begon…

Goodreads score 3,89


de cover van het IJslandse boek Duister IJsland 4 Ademloos van Ragnar Jónasson
Paperback € 20,99

Duister IJsland 4: Ademloos
door Ragnar Jónasson

Vlak voor kerst wordt onderaan de kliffen van een afgelegen baai het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Op deze plek, in het noorden van IJsland, was ooit een levendig vissersdorp, maar tegenwoordig zijn er slechts twee gebouwen van over: een oude villa en een vuurtoren. Rechercheur Ari Thor Arason arriveert de dag voor kerst om de zaak te onderzoeken, om er al snel achter te komen dat vijfentwintig jaar geleden de moeder en het zusje van het slachtoffer van dezelfde kliffen hun dood tegemoet zijn gevallen.

Goodreads score 3,89


De beste IJslandse romans top 10

Dit is de top 10 van beste IJslandse romans aller tijden:

 1. Hemel en hel 3: Het hart van de mens –> Jón Kalman Stefánsson
 2. Hemel en hel 2: Het verdriet van de engelen –> Jón Kalman Stefánsson
 3. Jouw afwezigheid is duisternis –> Jón Kalman Stefánsson
 4. Hemel en hel 1 –> Jón Kalman Stefánsson
 5. Het verhaal van Asta –> Jón Kalman Stefánsson
 6. Iets ter grootte van het universum –> Jón Kalman Stefánsson
 7. Onafhankelijke mensen –> Halldór Laxness
 8. Zomerlicht, en dan komt de nacht –> Jón Kalman Stefánsson
 9. Het geknetter in de sterren –> Arnaldur Indridason
 10. Vissen hebben geen voeten –> Jón Kalman Stefánsson

Voor het bepalen van de beste IJslandse boeken aller tijden is het boekenrecensie platform Goodreads als uitgangspunt genomen. Op deze site beoordelen lezers hun favoriete boeken. Alleen boeken met duizend beoordelingen of meer zijn in aanmerking genomen.

Hieronder vind je meer informatie over de beste IJslandse romans, hun beoordelingsscore en kan je deze bestellen via Bol.com.

de cover van het ijslandse boek Hemel en hel 3 Het hart van de mens van Jón Kalman Stefánsson
Ebook, paperback, hardcover v.a. € 9,99

Hemel en hel 3: Het hart van de mens
door Jón Kalman Stefánsson

Het allerbeste IJslandse boek aller tijden volgens de lezers op Goodreads.

De naamloze jongen en zijn vriend Jens zijn gered in een sneeuwstorm. In het gehucht waarin ze zijn opgevangen ontmoet de jongen een meisje met rood haar dat hij maar niet uit zijn gedachten kan zetten, wat er daarna ook op zijn pad komt. Eenmaal terug in de kleine havenplaats gaat de jongen naar het café met zijn eigenzinnige eigenares, Geirthrud, en Kolbein, de oude, blinde kapitein. De jongen is echter veranderd, hij laat zich niet meer zo door anderen leiden en neemt zijn eigen beslissingen. Hij kiest voor de liefde en niemand kan hem ervan weerhouden daarvoor te kiezen.

Goodreads score 4,39


de cover van het boek Hemel en hel 2 Het verdriet van de engelen door Jón Kalman Stefánsson
Ebook, hardcover v.a. € 9,99

Hemel en hel 2: Het verdriet van de engelen
door Jón Kalman Stefánsson

Een van de beste IJslandse boeken aller tijden.
Een jongen – hij blijft naamloos – komt na een ijzige boottocht terug aan land. Hij rouwt om zijn beste vriend, die tijdens de boottocht om het leven is gekomen. Vertwijfeld en alleen zoekt hij een manier om zijn leven weer op te pakken en om het verlies te verwerken. Als de weken verstrijken ebt de impact van de gebeurtenissen wat weg. Hij wordt door Jens, de postbode, overgehaald om samen met hem post te bezorgen in een onbekend gebied.

Goodreads score 4,24


de cover van het boek Jouw afwezigheid is duisternis van Jón Kalman Stefánsson
Ebook, hardcover v.a. € 7,99

Jouw afwezigheid is duisternis
door Jón Kalman Stefánsson

Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontwikkelt zich een beeld van een verbazingwekkende wereld in een fjord in het noorden van IJsland.

Goodreads score 4,24


de cover van het boek Hemel en hel 1 van Jón Kalman Stefánsson
Ebook, paperback, hardcover v.a. € 9,99

Hemel en hel 1 – Jón Kalman Stefánsson
door Jón Kalman Stefánsson

Hemel en hel vertelt het meeslepende verhaal van iemand die zich na de dood van een vriend geen raad meer weet. Op een dag gaan twee vrienden, Bárdur en ‘de jongen’, de zee op om te vissen. Ze worden overvallen door een storm en Bárdur raakt onderkoeld. De jongen probeert zijn vriend nog te redden, maar moet uiteindelijk machteloos toezien hoe hij sterft. Een boek heeft tot de dood van Bárdur geleid: hij was zo onder de indruk van Paradise Lost van Milton dat hij vlak voor het vissen op zee nog even naar zijn hut was teruggelopen om een paar mooie regels te lezen.

Goodreads score 4,17


De cover van het ijslandse boek Het verhaal van Asta van Kalman Stefánsson
Ebook, luisterboek, hardcover v.a. € 7,49

Het verhaal van Asta
door Jón Kalman Stefánsson

Stavanger, Noorwegen. Sigvaldi ligt op de stoep: hij is van een ladder gevallen. Net als de wolken die steeds van uiterlijk veranderen, veranderen zijn herinneringen met de tijd. Liggend op de stoep herinnert hij zich de man die hij dertig jaar geleden was in IJsland, een man die ’s winters op zee voer en ’s zomers als schilder werkte. Zijn eerste vrouw, Helga, was diep verliefd op hem en toch onrustig. Ze noemden hun tweede dochter Ásta, naar een heldin uit de IJslandse literatuur. Een voornaam met een belangrijke betekenis – het lijkt heel erg op het IJslandse woord voor liefde – maar die slechts ongeluk zal brengen.

Goodreads score 4,16


de cover van het boek Iets ter grootte van het universum van Jón Kalman Stefánsson
Ebook, hardcover v.a. € 9,99

Iets ter grootte van het universum
door Jón Kalman Stefánsson

Het relaas van een gespannen relatie tussen vader en zoon en dat van een vrouw die zich ondanks alle tegenslagen staande weet te houden, zijn aanleiding tot vele dichterlijke bespiegelingen. Hoe onvoorwaardelijk moet liefde eigenlijk zijn? En zijn onze gevoelens niet altijd een weerspiegeling van het hele universum? In zijn meanderende verteltrant schetst de auteur een onvergetelijk beeld van een familie.

Goodreads score 4,16


De cover. van het boek Onafhankelijke mensen van Halldór Laxness
Hardcover, pocket v.a. € 7,90

Onafhankelijke mensen
door Halldór Laxness

Winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur.
Tegen de stroom in probeert de IJslandse schapenboer Bjart van het Zomerhuis zijn zelfstandigheid te handhaven. Na achttien jaar in dienst van een lokale rentmeester te hebben gewerkt, wil hij niets liever dan zijn eigen kudde schapen hoeden. Alles zet hij daarvoor op het spel, zelfs zijn eigen bestaan en dat van zijn naasten.

Goodreads score 4,14


de cover van het boek Zomerlicht, en dan komt de nacht van Jón Kalman Stefánsson
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 7,49

Zomerlicht, en dan komt de nacht
door Jón Kalman Stefánsson

In ‘Zomerlicht, en dan komt de nacht’ dolen bewoners van een klein IJslands dorp in het labyrint van de menselijke ziel. Iedereen strijdt op zijn manier tegen de lethargie, een gevaar dat in de kleine gemeenschap op de loer ligt. De komst van een restaurant wordt met veel wantrouwen bezien en een affaire houdt de gemoederen lang bezig.

Goodreads score 4,00


de cover van het boek Het geknetter in de sterren van de IJslandse schrijver Jón Kalman Stefánsson
Ebook, hardcover v.a. € 10,99

Het geknetter in de sterren
door Jón Kalman Stefánsson

In Het geknetter in de sterren van Jón Kalman Stefánsson moet de kleine jongen die net zijn moeder heeft verloren een nieuw woord leren: stiefmoeder. ‘Nu ga je het krijgen,’ zeggen zijn vriendjes als de jongen een stiefmoeder krijgt, en omdat zijn vader vaak weg is, vlucht de jongen met zijn tinnen soldaatjes in een droomwereld: hele legers helpen hem te strijden tegen zijn eenzaamheid. Hij krijgt ook aandacht van zijn grootmoeder, die hem verhalen vertelt over haar ouders: de ondernemende overgrootvader die de familie tot aan de afgrond bracht en de overgrootmoeder die afsprak met een kapitein.

Goodreads score 3,89


de cover van het IJslandse boek Vissen hebben geen voeten van Jón Kalman Stefánsson
Ebook, hardcover v.a. € 9,99

Vissen hebben geen voeten
door Jón Kalman Stefánsson

‘Vissen hebben geen voeten’ van Jon Kalman Stefánsson gaat over Ari, opgegroeid in Keflavik, een stadje dat in IJslands donkerste regio ligt. Na publicatie van twee dichtbundels en romans, en na het breken met zijn gezin, verhuist hij naar Denemarken. Voor zijn stervende vader keert hij twee jaar later terug naar het ruige landschap in het zuidoosten van IJsland. Dit is het startpunt van een verhaal dat de hele twintigste eeuw omspant: van de liefdesgeschiedenis van Ari’s grootouders tot Ari’s aankomst op de luchthaven van Keflavik.

Goodreads score 3,88


Andere bekende IJslandse boeken

de cover van het boek De saga van Egil de zoon van Kale Grim door Snorri Sturluson
Kinderboek – Ebook, hardcover v.a. € 9,99

De saga van Egil, de zoon van Kale Grim
door Snorri Sturluson

Van de bekendste IJslandse boeken schrijver aller tijden.
Egil heeft iets trol-achtigs. Hij is een moordenaar, dronkenlap, vrek, dichter, zwerver, boer, jurist en runenmeester. Hij is genadeloos en wraakzuchtig, maar ook trouw en gevoelig. Egil is ondanks zijn vele gebreken representatief voor de echte Scandinavische geest – het is een van de intrigerendste personages uit de middeleeuwse literatuur.


de cover van het IJslandse kinderboek De flat aan het einde van de wereld van Hulda Sigrún Bjarnadóttir en Arndís Þórarinsdótti
Kinderboek – Ebook, hardcover v.a. € 9,99

De flat aan het einde van de wereld
door Hulda Sigrún Bjarnadóttir en Arndís Þórarinsdóttir

Björk reist naar het einde van de wereld om voor het eerst haar oma te ontmoeten… Oma Eiland, zoals ze genoemd wordt, woont op een afgelegen eiland. Als de ferry aanmeert, valt Björk van de ene verbazing in de andere. De bleke kinderen die naar haar zwaaien hebben nog nooit een hond gezien. Er is bijna nergens wifi. Björks oma is geen schattig oud vrouwtje en iedereen op het eiland woont in hetzelfde gebouw. En waarom zijn de bewoners toch zo blij met een berg aardappels? Als ook nog blijkt dat zojuist de laatste boot van het seizoen is vertrokken, beseft Björk dat ze geen andere keuze heeft dan op het eiland te overleven.


de cover van het IJslandse boek Over tijd en water van Andri Snær Magnason
Non-fictie – Paperback € 24,99

Over tijd en water
door Andri Snær Magnason

Een van de meest indrukwekkende non-fictie IJslandse boeken ooit.

In de komende honderd jaar zullen er fundamentele veranderingen plaatsvinden in de waterstaat op aarde. De meeste gletsjers buiten de poolcirkels zullen smelten, de zeewaterspiegel zal stijgen, de temperatuur op aarde zal omhooggaan. Dit alles zal gebeuren in de periode van één mensenleven. In Over tijd en water laat de IJslandse schrijver Andri Snær Magnason het onbevattelijke tot ons doordringen. 

Goodreads score 4,28


IJslandse boeken schrijvers overzicht

 • Birgisson, Bergsveinn
 • Bjarnadóttir, Hulda Sigrún
 • Bollason, Arthúr Björgvin
 • Bragi, Steinar
 • Eir, Oddný
 • Elíasson, Gyrðir
 • Guðmundsson, Einar Már
 • Gunnarsson, Gunnar
 • Helgason, Hallgrímur
 • Hjörleifsdóttir, Thora
 • Indriðason, Arnaldur
 • Ingólfsson, Viktor Arnar
 • Ísberg, Fríða
 • Jakobsdottír, Katrin
 • Jónasson, Ragnar
 • Jónsdóttir, Nína Björk
 • Jónsdóttir, Audur
 • Jökulsdóttir, Unnur
 • Kárason, Einar
 • Laxness, Halldór
 • Maarouf, Mazen
 • Magnason, Andri Snær
 • Mínervudóttir, Guðrún Eva
 • Ólafsdóttir, Auður Ava
 • Olafsson, Olaf
 • Ómarsdóttir, Kristín
 • Pálsdóttir, Sigrún
 • Pálsson, Sigurður
 • Þórarinsdóttir, Arndís
 • Rämö, Satu
 • Sigurdardottir, Yrsa
 • Sigurðardóttir, Lilja
 • Sigurðardóttir, Steinunn
 • Sjón
 • Sturluson, Snorri
 • Stefánsson, Jón Kalman
 • Ægisdóttir, Eva Björg