Noorse boeken – thrillers, romans en klassiekers

Onderstaand vind je de beste nieuwe boeken van Noorse schrijvers. Ben je op zoek naar boeken uit alle Scandinavische landen? Kijk dan op de Scandinavische thrillers pagina of de Scandinavische schrijvers boeken pagina met een actueel overzicht van de beste en nieuwe boeken uit alle Noordse landen.

Nieuwe Noorse schrijvers boeken 2024

Ook in 2024 komen er weer een aantal mooie boeken van Noorse schrijvers uit. Je kunt nieuwe romans verwachten van onder ander Vigdis Hjorth en Aslak Nore. Ook op thrillergebied is er groot nieuws. In het voorjaar komt er een nieuwe Horst Enger. Hieronder vind je alle nieuwe Noorse schrijvers boeken van dit moment.

Showing 1-10 of 33 Books

Nieuwe Noorse boeken 2023

In 2023 zijn er weer een aantal geweldige Noorse boeken uitgekomen. Zo was er de geprezen nieuwe thriller in de Harry Hole reeks van Jo Nesbø ‘Bloedmaan’, de roman ‘De kinderen van Barrøy van Roy Jacobsen en nog veel meer. Je vindt en bestelt de beste boeken van 2023 hieronder.

de cover van het nieuwe jo nesbo boek de jaloezieman en 6 andere verhalen
Thriller – Ebook, paperback, v.a. € 12,99

Jaloezieman en 6 andere verhalen
van Jo Nesbø

De Jaloezieman en zes andere verhalen bevat naast ‘De jaloezieman’, dat eerder in verkorte versie verscheen als Zomerlezengeschenk, de zes fonkelnieuwe korte verhalen ‘Londen’, ‘De rij’, ‘Vuilnis’, ‘De bekentenis’, ‘Odd’ en ‘De oorbel’.

Lees hier meer over Jo Nesbo nieuwste boek.

Ook verkrijgbaar als paperback


de cover van het noorse boek bloedmaan van jo nesbo
Thriller – Ebook, luisterboek, paperback, v.a. € 14,99

Harry Hole reeks 13: Bloedmaan
van Jo Nesbø

In Oslo zijn twee meisjes vermoord en er lijkt een seriemoordenaar actief. Inspecteur Katrine Bratt wil contact opnemen met Harry Hole, de bekendste expert in moordzaken, maar voor haar chefs is samenwerking met hem uitgesloten. Intussen wil de hoofdverdachte van de moorden Harry Hole inhuren als privédetective. Hole zegt toe omdat hij geld nodig heeft om de filmactrice te helpen haar schuld aan het drugskartel af te lossen.

–> Meer boeken van Jo Nesbø


de cover van het nieuwste jon fosse boek een schitterend wit
Roman – Ebook, paperback v.a. € 9

Een schitterend wit
door Jon Fosse

Van Nobelprijswinnaar Jon Fosse.
Een man rijdt in zijn auto zonder te weten waar hij heen gaat. Hij stopt pas als de auto vast komt te zitten in de modder en niet meer voor- of achteruit kan. Het begint te sneeuwen, het wordt donker en koud, maar in plaats van hulp te halen, loopt de man een pad in het bos af – ook al is het zo donker geworden dat hij tussen de bomen nauwelijks iets meer kan zien; ook al weet hij dat het dwaas is om te doen.

Een schitterend wit is een briljant verhaal over de grens tussen leven en dood.

–> Ontdek hier alle Jon Fosse boeken


de cover van het noorse boek varg veum satellieten van de dood van gunnar staalesen
Ebook, paperback v.a. € 13,99

Varg Veum: Satellieten van de dood
door Gunnar Staalesen

Privédetective Varg Veum krijgt in zijn kantoor in Bergen een telefoontje van een oud-collega. Het gesprek voert hem vijfentwintig jaar terug in de tijd, toen hij nog werkte bij de jeugdzorg. Destijds werd een jongetje onder tragische omstandigheden bij zijn moeder weggehaald. Hetzelfde kind was later in zijn jeugd tot tweemaal toe betrokken bij een moord, waar hij de laatste keer als dader voor is veroordeeld. Varg Veum heeft altijd aan zijn schuld getwijfeld. Het jongetje van toen is nu een volwassen man, vastbesloten om wraak te nemen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van zijn leven, en ook Varg Veums naam staat op de dodenlijst.

Ook verkrijgbaar als paperback –> bestel hier


de cover van het boek de ijzeren wagen van stein riverton
Thriller – Ebook, paperback v.a. € 15,99

De IJzeren wagen
door Stein Riverton

Opnieuw uitgebracht.
Klassieke Noorse misdaadroman uit 1909, over een moord op een vakantie-eilandje, door de schrijver die Jo Nesbo ‘de grondleggers van de moderne Noorse misdaadroman’ noemde.

–> Meer boeken van Stein Riverton


de cover van het boek de kinderen van barroy van roy jacobsen
Roman – Ebook, luisterboek paperback v.a. € 12,99

De kinderen van Barrøy
door Roy Jacobsen

Het vierde deel in de veelgeprezen Noorse romanreeks van Roy Jacobsen over de familie Barrøy. Na een lange reis door heel Noorwegen keert Ingrid eindelijk terug naar het eiland Barrøy. De oorlog is voorbij, maar de sporen van de strijd zijn nog overal zichtbaar. Op een dag arriveert er een jongen op het eiland. Wanneer zijn vader verdwenen blijkt, neem Ingrid de verantwoordelijkheid op zich en adopteert hem. Een van de beste Noorse boeken van dit moment.

–> Meer boeken van Roy Jacobsen


cover van het boek dossier 1569 van jorn lier horst
Thriller – Ebook, paperback, v.a. € 14,99

Cold Case Kwartet 4: Dossier 1569
van Jørn Lier Horst

William Wisting begint aan de tweede week van zijn zomervakantie als hij op zijn vakantieadres een verontrustend krantenbericht leest. Een lokale vermissingszaak groeit uit tot een landelijk nieuwsbericht. Dan ontvangt Wisting een ongeadresseerde brief met een reeks mysterieuze cijfers. Hij brengt ze in verband met de dossiercode van een oude zaak.

–> Meer boeken van Jørn Lier Horst


cover van het noorse boek stigma van horst en enger
Thriller – Ebook, luisterboek, paperback € 14,99

Blix en Ramm 4: Stigma
van Jørn Lier Horst, Thomas Enger

Alexander Blix is een gebroken man. Sinds hij veroordeeld is voor het wreken van de dood van zijn dochter, zit hij vast in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Daar benutten de andere gevangen elke gelegenheid om de voormalige politierechercheur uit te dagen en te vernederen. Daarbij wordt geweld niet geschuwd.

–> Meer boeken van Horst en Enger


de cover van het boek de terugkeer van mia van samuel bjork
Thriller – Ebook, paperback, v.a. € 14,99

De terugkeer van Mia
van Samuel Bjørk

Mia Krüger krijgt opeens bezoek van een jong meisje. Drie jaar geleden is er een jongen verdwenen, en het meisje vraagt Mia’s hulp om hem te vinden. Wanneer op Hitra het lichaam van een tiener wordt aangetroffen met de naam van de vermiste jongen in haar bloed geschreven, krijgt Munch in Oslo een telefoontje, en wordt het team weer herenigd…

–> Meer boeken van Samuel Bjørk


de cover van het boek rust van sigri sandberg
Roman – Ebook, luisterboek paperback v.a. € 12,99

Rust
door Sigri Sandberg

Sigri Sandberg beleeft een rusteloze tijd. De onrust groeit met een dolende wereld en ziekte en dood in hechte kring. Ze verlangt naar rust en besluit in de oude houten boot van haar moeder over de Sognefjord te roeien, die met meer dan dertig kilometer ’s werelds langst bevaarbare fjord is.Rust is een prachtig verhaal over de langste fjord van Noorwegen en over een poging om een ​​thuis te vinden.


de cover van het noorse boek iselin was bijna thuis
Thriller – Paperback, € 21,99

Iselin was bijna thuis
door Ørjan Karlsson

Wanneer de 19-jarige Iselin Hanssen na een hardlooptraining in een populair wandelgebied niet thuiskomt, vermoedt de politie dat ze uit eigen beweging is vertrokken. Maar als haar T-shirt dat helemaal onder het bloed zit, vlak bij het pad wordt gevonden, is duidelijk dat het om een misdrijf gaat. De verdenking valt al snel op Iselins vriend, zoon van een van de rijkste mannen van Bodø. Ook voor inspecteur Jakob Weber is het een heldere zaak. Tot er nog een jonge vrouw verdwijnt…


de cover van het boek het kerkhof van de zee van aslak nore
Roman – Ebook, Ebook, paperback, v.a. € 11,99

Het kerkhof van de zee
door Aslak Nore

Vijfenzeventig jaar later loopt Vera de zee in, en ze komt niet meer terug. Met haar verdwijnen ook haar memoires over de scheepsramp en de familietrauma’s. Maar haar kleindochter Sasha is vastberaden de waarheid te achterhalen; ze heeft namelijk ontdekt dat Vera twijfelde over de ware toedracht van de ramp. Tegelijkertijd wordt er binnen de welgestelde familie een vuil spel gespeeld over de nalatenschap en de opvolging in het familieconcern. Welke geheimen herbergt het scheepswrak op de bodem van de zee?

–> Meer boeken van Aslak Nore


de cover van het boek de vogels van de hemel van karl ove knausgard
Roman – Ebook, hardcover, v.a. € 11,99

De vogels van de hemel
door Karl Ove Knausgård

Solveig is teruggekeerd naar haar geboortestad om voor haar oude moeder te zorgen. Dan komt ook haar dochter onverwacht langs, terwijl die dat doorgaans niet zomaar doet.
Deze subtiele vertelling over drie generaties vrouwen biedt een prachtige kennismaking met het werk van de grote Noorse schrijver Karl Ove Knausgård.

–> Meer boeken van Karl Ove Knausgård


de cover van het noorse boek het lege huis van unni lindell
Thriller – Ebook, paperback, v.a. € 13,99

Het lege huis
door Unni Lindell

Op een warme zomeravond in Oslo hoort de negentienjarige Sonja Jansen vreemde geluiden uit het huis van de buren komen en ziet ze een gestalte achter het keukenraam. Dat kan alleen niet kloppen, want de buren zijn op vakantie en het huis staat leeg. Ze vertrouwt het niet en besluit de politie te bellen. Zij ontdekken niets verdachts bij het huis en na een kort onderzoek vertrekken ze weer. Maar politieagente Lydia Winther heeft er geen goed gevoel bij en besluit een paar dagen later terug te gaan. Dan blijkt Sonja spoorloos te zijn verdwenen.

–> Meer boeken van Uni Lindell


de cover van het noorse boek de dagen in de geschiedenis van de stilte
Roman – Ebook, paperback, v.a. € 12,50

Dagen in de geschiedenis van stilte
door Merethe Lindstrøm

Eva en Simon hebben het grootste deel van hun volwassen leven samen doorgebracht. Hij is arts en zij lerares, en ze hebben drie volwassen dochters en een comfortabel huis. Maar wat hen bindt is niet alleen genegenheid en solidariteit, maar ook de pijnlijke feiten van hun respectieve geschiedenissen, die ze zelfs voor hun eigen kinderen verborgen houden. Maar na het abrupte ontslag van hun huishoudster en Simons toenemende terugtrekking in zichzelf, is het verleden niet meer te verdringen. Wie was de huishoudster waar ze beiden een tijdlang zo sterk aan gehecht waren geraakt?

–> Meer boeken van Merethe Lindstrøm


cover van het noorse boek het boek van de galg van thomas enger
Thriller – Ebook, luisterboek paperback v.a. € 12,99

Het boek van de galg
van Thomas Enger

De huiveringwekkende, steengoede nieuwe solothriller van Thomas Enger, de helft van het Noorse bestsellerduo Horst & Enger. Een aanslag: Eva overleeft een moordaanslag in haar eigen huiskamer. Op de grond naast haar ligt een dode man die ze niet kent. In de gang zit een doodsbang meisje van 8 jaar dat niet kan praten.

–> Meer boeken van Thomas Enger


de cover van het boek nachtloper van karin fossum
Thriller – Ebook, paperback, v.a. € 12,99

Eddie Feber 2: Nachtloper
door Karin Fossum

Rechercheur Eddie Feber heeft duidelijk talent voor zijn vak. In de stad worden verschillende mensen ’s nachts bedreigd door een gewapende verschijning. Het is een raadsel wat de bedoeling is, want er vallen geen doden en er wordt niets gestolen.

–> Meer boeken van Karin Fossum


de cover van het noorse boek het verhaal van scandinavie
Non-fictie – Ebook, hardcover, v.a. € 19,99

Het verhaal van Scandinavië
door Stein Ringen

Het Scandinavië zoals we dat nu kennen is een recente uitvinding. Voor een groot gedeelte van de geschiedenis waren Denemarken en Zweden, en in zekere mate ook Noorwegen, namelijk aartsvijanden. Die sentimenten zijn nog steeds voelbaar onder de bevolking van de verschillende landen. Onder het oppervlak van samenwerking, veiligheid, gezondheid, welvaart en beschaving schuilt nog altijd een verleden van haat, afgunst en medelijden.


Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe Noorse boeken:

Noorse thrillers top 10 aller tijden

De Noren staan bekend om hun ijzingwekkende thrillers en meeslepende romans. Er is dan ook veel te kiezen uit het land van de fjorden. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Noorse schrijvers als Jo Nesbø, Jørn Lier Horst en Karin Fossum.

Dit is de Noorse thrillers top 10 aller tijden:

 1. Harry Hole: Het Mes –> Jo Nesbø –> 4,27****
 2. Harry Hole: Bloedmaan –> Jo Nesbø –> 4,24****
 3. Harry Hole: Politie –> Jo Nesbø –> 4,23****
 4. Harry Hole: De dorst –> Jo Nesbø –> 4,18****
 5. Henning Juul: Doodsteek –> Thomas Enger –> 4,16****
 6. Harry Hole: De schim –> Jo Nesbø –> 4,11****
 7. De kluizenaar –> Jørn Lier Horst –> 4,11****
 8. Harry Hole: Het pantserhart –> Jo Nesbø –> 4,09****
 9. Harry Hole: De verlosser –> Jo Nesbø –> 4,08****
 10. De onbekende –> Jørn Lier Horst –> 4,07****

Klik op de link voor meer informatie over het boek.

Voor het bepalen van deze lijst is uitgegaan van boekenrecensie site Goodreads. Alleen boeken met minimaal duizend beoordelingen zijn in aanmerking genomen.

Hieronder vind je meer informatie over de beste Noorse thrillers, hun beoordelingsscore en kan je deze bestellen via Bol.com. Ben je op zoek naar thrillers uit alle Scandinavische landen? Neem dan een kijkje op de Scandinavische thrillers pagina.

1. Harry Hole: Het Mes – Jo Nesbø

de cover van het noorse thriller boek het mes van jo nesbo
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 7,99

Deel van serie, ook los te lezen.
Wanneer Harry Hole op een dag in zijn appartement ontwaakt na een nacht vol alcohol, ontdekt Harry dat hij besmeurd is met bloed. Het is het begin van een nachtmerrie die erger wordt dan hij ooit kon dromen.

Goodreads score 4,27


2. Harry Hole: Bloedmaan – Jo Nesbø

de cover van het noorse boek bloedmaan van jo nesbo
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 14,99

Deel van serie, ook los te lezen.

Harry Hole is psychisch ingestort en is weggevlucht uit Oslo. In een bar in Los Angeles probeert hij met drank zijn problemen te vergeten, maar een bejaarde filmactrice in nood dwarsboomt zijn plan. De vrouw vertelt hem dat ze bedreigd wordt door een drugskartel en ze vraagt Harry haar te helpen.

Ondertussen zijn in Oslo twee meisjes vermoord. De hoofdverdachte, de hoofdverdachte van de moorden Harry Hole inhuren als privédetective. 

Goodreads score 4,24


3. Harry Hole: Politie – Jo Nesbø

de cover van de noorse thriller politie van jo nesbo
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 7,99

Deel van serie, ook los te lezen.
In Oslo worden verschillende mysterieuze moorden gepleegd. Alle slachtoffers zijn politieagenten en hun lichamen worden gevonden op plaatsen delict van onopgeloste moorden. Proberen de voormalige drugsbaronnen hun greep op de politie verder te versterken door angst te zaaien, of zijn er andere krachten aan het werk?

Goodreads score 4,23


4. Harry Hole: De Dorst – Jo Nesbø

de cover van de noorse thriller de dorst van jo nesbo
Ebook, paperback v.a. € 7,99

Deel van serie, ook los te lezen.
Er loopt een moordenaar rond.
De politie vindt het lichaam van een vrouw; een internetdate werd haar fataal. Haar verwondingen wijzen erop dat er een bijzonder agressieve moordenaar aan het werk is. Wanneer een nieuw slachtoffer wordt gevonden, weet Harry dat er geen weg terug meer is en dat hij zijn aartsvijand opnieuw onder ogen moet zien.

Goodreads score 4,18


5. Henning Juul: Doodsteek – Thomas Enger

de cover van de noorse thriller henning juul doodsteek van thomas enger
Ebook, paperback v.a. € 7,99

Deel van serie, ook los te lezen.
Henning Juul zit in een boot op een donker meer. Een man met een vuurwapen zit recht tegenover hem. Aan de voeten van de man ligt een lijk dat elk moment in het water zal worden gedumpt. Henning weet dat hem kort daarna hetzelfde lot zal treffen. En dat dat zijn eigen schuld is…

Goodreads score 4,16


6. Harry Hole: De Schim – Jo Nesbø

de cover van de noorse thriller harry hole de schim van jo nesbo
Ebook, paperback v.a. € 7,99

Deel van serie, ook los te lezen.
Een jonge junkie, Gusto Hanssen, lijkt te zijn omgebracht door een vriend. De zaak is gesloten en de dader is veroordeeld.Maar Hole heeft zo zijn twijfels over de manier waarop de zaak is afgehandeld, en gaat zelf op onderzoek uit.
Hole bezoekt de veroordeelde in de gevangenis, en is geschokt als hij ziet wie hij voor zich heeft. Het is het begin van een onmogelijke zoektocht naar een moordenaar die als een geest door de straten van Oslo rondwaart.

Goodreads score 4,11


7. De Kluizenaar – Jørn Lier Horst

de cover van de noorse thriller wisting kwartet de kluizenaar van jorn lier horst
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 9,99

Deel van serie, ook los te lezen.
De dood is zeer dicht bij William Wistings privéleven gekomen. Drie huizen naast het zijne wordt het lichaam aangetroffen van een man die voor zijn tv zit. Hij blijkt daar al vier maanden zo te zitten.
De politie treft geen sporen van geweld aan, maar Viggo Hansens dood is toch zeer verontrustend, omdat kennelijk niemand hem al die maanden gemist heeft.

Dan wordt er in het bos opnieuw een lichaam gevonden, wat de aanleiding vormt voor een van de grootste klopjachten in de Noorse politiegeschiedenis.

Ook verkrijgbaar als paperback

Goodreads score 4,11


8. Harry Hole: Het Pantserhart – Jo Nesbø

de cover van de noorse thriller het pantserhart van jo nesbo
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 7,99

Deel van serie, ook los te lezen.
De politie van Oslo komt voor een raadsel te staan als er twee verminkte vrouwenlichamen worden gevonden; ze zijn verdronken in hun eigen bloed. Nog een bizar detail: alle verwondingen lijken van binnenuit te zijn gemaakt.

Er is maar één man die bij deze zaak zou kunnen helpen, maar hij is van de aardbodem verdwenen. Kaja Solness van de afdeling Moordzaken wordt op de zaak gezet en belandt bij haar zoektocht naar de verdwenen excommissaris in Hongkong. Hij blijkt op de vlucht voor de gevolgen van zijn laatste zaak, voor de vrouw die van hem houdt en voor zijn schuldeisers.
Zijn naam is Harry Hole.

Goodreads score 4,09


9. Harry Hole: De Verlosser – Jo Nesbø

de cover van de noorse thriller de verlosser van harry hole
Ebook, luisterboek, paperback v.a. € 7,99

Deel van serie, ook los te lezen.
Het is bijna kerst in Oslo en mensen hopen op de komst van een verlosser, een nieuwe leider, een nieuwe liefde. In plaats daarvan wordt de stad opgeschrikt door twee brute moorden. Eerst wordt in een container het lichaam van een junkie gevonden, en vervolgens wordt een vooraanstaand lid van het Leger des Heils doodgeschoten.

Politiecommissaris Harry Hole, die zelf zijn redding zoekt in een fles whisky, bijt zich vast in de moordzaken en ontmoet daarbij de kwetsbare heilsoldate Martine. Terwijl hun liefde opbloeit wordt het onderzoek steeds gecompliceerder, zeker als blijkt dat er een huurmoordenaar bij betrokken is die zijn gezichtsspieren zo kan manipuleren dat hij vrijwel onherkenbaar is.

Goodreads score 4,08


10. Cold Case Kwartet: De Onbekende – Jørn Lier Horst

de cover van de noorse thriller cold case kwartet 3 de onbekende van jorn lier horst
Ebook, paperback v.a. € 14,99

Deel van serie, ook los te lezen.
Wanneer in het bos het verminkte lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, lijkt de modus operandi op die van seriemoordenaar Tom Kerr. Maar Kerr zit al vier jaar in de gevangenis en kan de misdaad nooit hebben gepleegd. De politie richt haar pijlen dan ook op een andere verdachte, een man die de pers ooit ‘de Onbekende’ doopte – Kerrs nooit gevonden partner.

Dan weet Kerr, tijdens een reconstructie die bedoeld was om het lichaam van een van zijn slachtoffers te vinden, te ontsnappen. William Wisting wordt verantwoordelijk gehouden voor het fiasco en met zowel Kerr als de Onbekende op vrije voeten, is het een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen…

Goodreads score 4,07


Noorse romans top 10 aller tijden

Naast spannende thrillers schrijven, zijn de Noren ook goed in het neerpennen van prachtige verhalen over het leven en de liefde. Bekende schrijvers zijn bijvoorbeeld Knut Hamsun, Lars Mytting en Nobelprijswinnaar Jon Fosse.

Dit is de Noorse romans top 10 aller tijden:

 1. Het Zustertapijt –> Lars Mytting –> 4,54****
 2. Septologie VI-VII: Een nieuwe naam –> Jon Fosse –> 4,49****
 3. Septologie III-V: Ik is een ander –> Jon Fosse –> 4,47****
 4. Max, Mischa & het TET-offensief –> Johan Harstad –> 4,42****
 5. Mijn strijd 5: Schrijver –> Karl Ove Knausgård –> 4,42****
 6. En eeuwig zingen de bossen –> Trygve Gulbranssen –> 4,37****
 7. Mijn strijd 2: Liefde –> Karl Ove Knausgård –> 4,33****
 8. De vier seizoenen 3: Lente –> Karl Ove Knausgård –> 4,32****
 9. Kristin Lavansdochter –> Sigrid Undset –> 4,30****
 10. Stargate: een kerstvertelling –> Ingvild H. Rishøi –> 4,28****

Klik op de link voor meer informatie over het boek

1. Het Zustertapijt – Lars Mytting

de cover van de noorse roman het zustertapijt van lars mytting
E-book, luisterboek, paperback v.a. € 12,99

‘Het Zustertapijt’ speelt zich af in 1903, 22 jaar nadat dominee Schweigaard terugkeerde naar Butangen met de pasgeboren zoon van Astrid Hekne. Jehans Hekne is volwassen, verstoten door zijn familie, maar vastberaden iets van zijn leven te maken. Hij trekt graag de bergen in, de enige plek waar hij zich vrij voelt. Op een ochtend schiet Jehans een immense rendierstier en ontmoet hij een Engelse jager met wie hij een sterke verbondenheid voelt. De ontmoeting zal het leven van beiden ingrijpend veranderen en geeft Jehans de kracht om zijn lot in eigen hand te nemen.

Goodreads score 4,54


2. Septologie VI-VII: Een nieuwe naam – Jon Fosse

cover van heet boek een nieuwe naam van jon fosse septologie 6 en 7
Paperback v.a. € 22,99

Van Nobelprijswinnaar Jon Fosse
Kerstmis nadert. Asle wil niet meer schilderen en besluit alles wat hij nog van zijn werk heeft af te leveren aan zijn galeriehouder Beyer. Het is tijd om te stoppen. Tegelijkertijd kan hij de gedachten aan zijn naamgenoot en dubbelganger die in het ziekenhuis in de stad ligt niet loslaten.

Goodreads score 4,49


3. Septologie III-V: Ik is een ander – Jon Fosse

de cover van de noorse roman ik is een ander van jon fosse
Paperback v.a. € 24,50

Van Nobelprijswinnaar Jon Fosse
Asle is een ouder wordende schilder en weduwnaar die alleen woont aan de zuidwestkust van Noorwegen. Zijn enige vrienden zijn zijn buurman, Åsleik, een traditionele vissersboer, en Beyer, een galeriehouder die in de stad woont.

Daar, in Bjørgvin, woont een andere Asle, ook een schilder, maar eenzaam en gedronken door alcohol. Asle en Asle zijn dubbelgangers – twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven, die allebei worstelen met existentiële vragen.

Goodreads score 4,47


4. Max, Mischa & het TET-offensief – Johan Harstad

de cover van de noorse roman max misch en het tet offensief van johan harstad
E-boek, luisterboek, paperback v.a. € 14,99

Max, Mischa & het Tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen, die als puber naar Amerika emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten. Maar in New York ontdekt hij dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen treft hij dierbare lotgenoten.

Goodreads score 4,42


5. Mijn strijd 5: Schrijver – Karl Ove Knausgård

de cover van de noorse roman mijn strijd vijf schrijver van karl ove knausgard
E-boek, luisterboek, paperback v.a. € 14,99

Autobiografische roman
Op negentienjarige leeftijd verhuist Karl Ove naar Bergen. Vol ambitie en toekomstdromen begint hij aan de schrijversacademie. Zelfkritiek en schaamte blijven hem achtervolgen. Hoewel hij verschillende intense liefdes beleeft en hechte vriendschappen opbouwt, zorgen zijn destructieve keuzes bij hem voor angst en existentiële crises. Toch houden zijn diepe wens om te schrijven en de liefde voor de paar mensen die dicht bij hem staan hem gaande.

Goodreads score 4,42


6. Het geslacht Bjørndal 1: En eeuwig zingen de bossen – Trygve Gulbranssen

de cover van de noorse roman het geslacht bjorndal en eeuwig zingen de bossen van trygve gulbranssen
Hardcover € 24,99 – verschijnt 14-02-2024

Trygve Gulbranssen weet op onnavolgbare wijze de sfeer te treflen van het ruige Noorse land met zijn diepe fjorden, zijn met sneeuw bedekte bergen en de schier oneindige, donkere wouden.
Tegen deze majestueuze achtergrond komen de personen tot leven, met hun stoere, vaak ontoegankelijke karakters, die in hun onstuimigheid nog het meest aan het wilde bruisen van een waterval herinneren. En wellicht het grootste geheim van zijn kunstenaarschap is gelegen in Gulbranssens machtige en trefzekere schildering van de menselijke gevoelens.

Goodreads score 4,37


7. Mijn strijd 2: Liefde – Karl Ove Knausgård

de cover van de noorse roman mijn strijd twee liefde van karl ove knausgard
E-book, paperback, hardcover v.a. € 9,99

Autobiografische roman
Nadat zijn relatie is stukgelopen, vertrekt Karl Ove eenzaam en gedeprimeerd naar Stockholm. Voor hij het weet heeft hij niet alleen de nieuwe liefde van zijn leven ontmoet, maar loopt hij door Stockholm met zijn pasgeboren dochter in de kinderwagen. Wat blijft er over van alle romantiek en passie wanneer de alledaagse werkelijkheid binnendringt in het leven van twee moderne, bedachtzame mensen met kleine kinderen? Karl Ove Knausgård vertelt ontwapenend eerlijk en vol tederheid over deze tour de force van het dagelijks leven, die een doorlopende strijd om tijd, vrijheid en geluk blijkt te zijn.

Goodreads score 4,33


8. De vier seizoenen 3: Lente – Karl Ove Knausgård

de cover van de noorse roman de vier seizoenen drie lente van karl ove knausgard
E-book, hardcover v.a. € 9,99

Autobiografische roman
Karl Ove is met zijn drie maanden oude dochter Anne onderweg naar zijn vrouw Linda, die is opgenomen. We volgen hen tijdens een roadtrip van zonsopgang tot zonsondergang. Het is lente, de bomen krijgen knoppen, de dagen worden weer langer. Tegelijkertijd is er de duisternis van de ziekte van Knausgårds vrouw. Hoe kunnen een gezin, een vader, maar vooral een klein meisje daar ooit mee leren omgaan?

Goodreads score 4,32


9. Kristin Lavransdochter – Sigrid Undset

de cover van de noorse roman kristin lavansdochter van sigrid undset
Softcover, hardcover v.a. € 17,50 (momenteel alleen tweedehands)

Van Nobelprijswinnaar Sigrid Undset
Kristin Lavransdochter speelt zich af in de veertiende eeuw en beschrijft het leven van de onafhankelijke boerendochter Kristin. Als kind hebben Kristin en haar vader een goede en warme verstandhouding, maar als tiener schaadt ze haar vaders vertrouwen door verliefd te worden op ridder Erlend en zelfs zwanger te raken.

Goodreads score 4,30


10. Stargate: een kerstvertelling – Ingvild H. Rishøi

de cover van het boek stargate van ingvild h rishoi
Hardcover € 18,00

Ronja, haar grote zus Melissa en haar vader wonen in Tøyen, een volksbuurt in Oslo. Kerstmis staat voor de deur en Ronja wil voor het eerst van haar leven een eigen kerstboom. Haar vader, die te vaak en te veel drinkt, is net weer zijn baan kwijt. Met de hulp van een vriend, de conciërge, bezorgt Ronja hem een baan op de kerstbomenmarkt.

Een paar dagen lang lijkt alles goed te komen: haar vader blijft nuchter, er is fatsoenlijk eten en misschien komen er zelfs kerstcadeautjes aan. Maar als hij weer begint te drinken, lijkt een gelukzalige kerst in gevaar te komen. Melissa ziet geen andere keuze dan het over te nemen op de kerstbomenmarkt en Ronja helpt haar zo goed als ze kan. Het werk is loodzwaar, de baas is streng en het is ijskoud. Maar er zijn ook drie wijzen, een ster en een magisch bos…

Goodreads score 4,28


Zweedse boeken

Noorwegen heeft geweldige schrijvers en decor voor alle verhalen, maar de buren in het oosten kunnen er ook wat van. Fredrik Backman, Camilla Lackberg, Astrid Lindgren, Arne Dahl, Stieg Larsson, het aantal goede Zweedse schrijvers is enorm. Op de Zweedse boeken pagina vind je een overzicht van de beste en nieuwste boeken uit Zweden


Noorse thrillers uit 2022

Ook voor 2023 kwamen er natuurlijk al heel veel spannende thrillers vanuit Noorwegen. Zo is er natuurlijk de koning van de Noorse thriller Jo Nesbø, maar timmeren ook schrijvers als Jørn Lier Horst, Thomas Enger en Karin Fossum al jaren aan de weg.

Hieronder vind je een overzicht van de beste en bekendste Noorse boeken in het thrillergenre van de afgelopen jaren.

de cover van het boek rateiland van jo nesbo
Ebook, paperback, v.a. € 12,99

Rateiland
door Jo Nesbø

De vijf ijzersterke verhalen in Rateiland laten een meedogenloos en griezelig beeld zien van een wereld die verdacht veel lijkt op de onze. Jo Nesbø weet met zijn kenmerkende vakmanschap de spanning zo ver op te voeren dat de lezer zal moeten concluderen dat de wereld in deze verhalen best weleens realiteit zou kunnen worden.

Goodreads score 3,60

–> Meer boeken van Jo Nesbø


de cover van het noorse boek mayday van grethe boe
Ebook, paperback, v.a. € 11,99

Mayday
door Grethe Bøe

Mayday is een ijzingwekkend realistische en actuele thriller over de gespannen relatie tussen Rusland en het Westen. Het verscheen in 2021 voor het eerst in Noorwegen, waar het boek meerdere weken onafgebroken op #1 in de bestsellerlijsten stond.

Goodreads score 3,53

–> Meer boeken van Grethe Bøe


de cover van het boek slagzij blix en ramm 3 van horst en enger
Ebook, paperback, € 14,99

Blix & Ramm 3: Slagzij
door Jørn Lier Horst, Thomas Enger

Een inspecteur wordt in koelen bloede neergeschoten, afrekening of waarschuwing? Inspecteur Sofia Kovic ontdekt een verband tussen verschillende moordzaken in Oslo in het afgelopen anderhalf jaar. Ze probeert haar baas, Alexander Blix, te bereiken nog voor ze iemand anders bij de politie op de hoogte brengt. Maar voordat Blix haar kan terugbellen, wordt Kovic doodgeschoten in haar huis.

Goodreads score 4,09

–> Meer boeken van Horst en Enger


de cover van het boek de peetmoeder van ingar johnsrud
Ebook, paperback v.a. € 12,99

De peetmoeder
door Ingar Johnsrud

In een hut bij een oude, uitgeputte goudmijn wordt, hangend aan een balk, een dode man gevonden. Vijfentwintig jaar geleden heeft Ringo’s dochter Stella gezworen dat ze haar vader nooit meer zou zien. Nu moet ze toch de man die ze verachtte begraven en terugkeren naar haar geboortedorp Vike.

Goodreads score 3,22

–> Meer boeken van Ingar Johnsrud


de cover van het boek waar rozen nooit verwerlken van gunnar staalesen
Ebook, paperback, v.a. € 13,99

Varg Veum: Waar rozen nooit verwelken
door Gunnar Staalesen

Bijna 25 jaar geleden verdween de driejarige Mette Misvær spoorloos uit de zandbak voor haar huis. Nu de verjaringstermijn voor het misdrijf bijna afloopt, doet Mettes moeder nog een laatste wanhopige poging om erachter te komen wat er met haar dochter is gebeurd en ze klopt aan bij het kantoor van privédetective Varg Veum.

Goodreads score 3,88

–> Meer boeken van Gunnar Staalesen


de cover van het boek serpent van silje ulstein
Ebook, paperback € 12,99

Serpent
door Silje Ulstein

Er ligt een dunne sneeuwlaag over het winterse Öland wanneer rechercheur Hanna Duncker door een harde knal gewekt wordt. Haar huis staat in brand. Omdat ze onlangs heeft ontdekt wie de moord heeft gepleegd waarvoor haar vader werd veroordeeld, heeft ze een sterk vermoeden wie er achter de aanslag zit. Bewijzen ontbreken echter, en bovendien moet ze zich concentreren op een nieuwe zaak.

Goodreads score 3,65

–> Meer boeken van Silje Ulstein


Noorse boeken romans uit 2022

Scandinavië en dus ook Noorwegen staat het meest bekend om zijn thrillers. Daar leent het landschap zich natuurlijk goed voor. Maar uit het Hoge Noorden komen ook veel prachtige romans.

Hieronder vind je de bekendste en beste Noorse boeken romans van de afgelopen jaren.

de cover van het boek stargate van ingvild h rishoi
Hardcover, € 18,-

Stargate
door Ingvild H. Rishøi

Ingvild H. Rishøi heeft met Stargate een eigenzinnig, ontroerend kerstverhaal geschreven, een sprookje van onze tijd, dat diepe indruk maakt door de stem van Ronja. Stargate is een klein meesterwerk vol realistische magie, in de traditie van H.C. Andersen. ‘Wie nog een eindejaarscadeau zoekt om het bevroren hart van een aangetrouwd familielid te ontdooien, is met Stargate van succes verzekerd.’ – 8Weekly

Goodreads score 4,28

–> Meer boeken van Ingvild H. Rishøi


de cover van het boek meisje 1983 van linn ullmann
Ebook, luisterboek, v.a. € 13,99

Meisje 1983
door Linn Ullmann

Meisje, 1983 speelt zich af in Oslo, New York en Parijs. Linn Ullmann daalt af in haar geheugen en vertelt een rauw, onverhuld en bij vlagen nietsontziend verhaal over macht en onmacht, lust en schaamte, schoonheid en vergetelheid.

Goodreads score 3,76


de cover van het noorse boek de kiem van tarjei vesaas
Ebook, paperback, v.a. € 11,50

De Kiem
door Tarjei Vesaas

De kiem speelt zich af op een klein groen eiland. De roman begint in de varkensstal op de boerderij van Karl Li. Terwijl een zeug haar jongen baart, komt een vreemdeling op het eiland aan, Andreas Vest, een nerveuze man die psychische problemen heeft na een ernstig arbeidsongeval. Niemand weet wie hij is en de eilandbewoners, die leven in een kleine, evenwichtige gemeenschap, staan sceptisch tegenover hem. En met de komst van deze mentaal onstabiele vreemdeling op het eiland wordt het evenwicht plotseling verstoord.

Goodreads score 3,91

–> Meer boeken van Tarjei Vesaas


de cover van het boek een nieuwe naam van jon fosse
Paperback, € 22,50

Een nieuwe naam
door Jon Fosse

Kerstmis nadert. Asle wil niet meer schilderen en besluit alles wat hij nog van zijn werk heeft af te leveren aan zijn galeriehouder Beyer. Het is tijd om te stoppen. Tegelijkertijd kan hij de gedachten aan zijn naamgenoot en dubbelganger die in het ziekenhuis in de stad ligt niet loslaten. Zo blijft Asle het verhaal van ‘de andere’ Asle ontrafelen – een soort verwrongen spiegelbeeld van zichzelf.

Goodreads score 4,51

–> Meer boeken van Jon Fosse


de cover van het noorse boek honger van knut hamsun
Ebook, paperback, v.a. € 11,50

Honger
door Knut Hamsun

Het negentiende-eeuwse Kristiania is een meedogenloze plek, en het werk is dun gezaaid. Dwalend door de straten van de Noorse hoofdstad zoekt een berooide jonge schrijver inspiratie terwijl hij wanhopig probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Tot het uiterste gedreven, slapend onder de sterrenhemel met een lege maag, wordt het gedrag van de schrijver steeds irrationeler en verandert zijn wereld in chaos.

Goodreads score 4,06

–> Meer boeken van Knut Hamsun

Alle Noorse boeken schrijvers

Hieronder vind je de bekendste Noorse schrijvers.

 • Aanrud, Hans
 • Aasen, Ivar
 • Aarø, Selma Lønning
 • Alnæs, Karsten
 • Ambjørnsen, Ingvar
 • Andersen, Merete Morken Andersen
 • Anfinnsen, Kjersti
 • Anker, Nini Roll
 • Askildsen, Kjell
 • Aubert, Marie
 • Austlid, Andreas
 • Arvola, Ingeborg
 • Asbjørnsen, Peter Christen
 • Baastad, Babbis Friis
 • Bang, Karin
 • Belsvik, Rune
 • Berggren, Arne
 • Bildøen, Brit
 • Bjerke, André
 • Bjørk, Samuel
 • Bjørneboe, Jens
 • Bjørnstad, Ketil
 • Bjørnson, Bjørnstjerne
 • Blom, Kristi
 • Bojer, Johan
 • Bomann-Larsen, Tor
 • Braaten, Oskar
 • Brantenberg, Gerd
 • Breen, Else
 • Brekke, Toril
 • Brenden, Laila
 • Bringsværd, Tor Åge
 • Brodin, Elin
 • Bruheim, Jan-Magnus
 • Bull-Hansen, Bjørn Andreas
 • Bull, Olaf
 • Bøe, Grethe
 • Børli, Hans
 • Christensen, Lars Saabye
 • Christiansen, Pål H.
 • Corwin, Gunhild
 • Dahl, Tor Edvin
 • Duun, Olav
 • Düzakin, Akin
 • Døcker, Rolf
 • Edressen, Kristoffer Hatteland
 • Egeland, Tom
 • Egner, Thorbjørn
 • Eide, Torill
 • Elstad, Lotta
 • Elstad, Anne Karin
 • Elvestad, Sven
 • Engelstad, Carl Fredrik
 • Enger, Thomas
 • Enger, Cecilie
 • Eriksen, Endre Lund
 • Ernstsen, Martin
 • Espedal, Tomas
 • Ewo, Jon
 • Faldbakken, Matias
 • Faldbakken, Knut
 • Fatland, Erika
 • Flatland, Helga
 • Fiske, Anna
 • Fosse, Jon
 • Fossum, Karin
 • Fretheim, Tor
 • Frobenius, Nikolaj
 • Friis-Baastad, Babbis
 • Fønhus, Mikkjel
 • Gaarder, Jostein
 • Gabrielsen, Gøhril
 • Garfors, Gunnar
 • Grieg, Nordahl
 • Grossmann, Kari
 • Grue, Jan
 • Grytten, Frode
 • Gulliksen, Geir
 • Gullvåg, Olav
 • Grøgaards, Hans Jacob
 • Gulbranssen, Trygve
 • Haff, Bergljot Hobæk
 • Hagen, Oddmund
 • Hagerup, Inger
 • Hagerup, Klaus
 • Hansen, Maurits
 • Hansen, Erik Fosnes
 • Hamre, Leif
 • Hamsun, Knut
 • Hamsun, Marie
 • Harstad, Johan
 • Haslund, Ebba
 • Havrevold, Finn
 • Haugen, Tormod
 • Hauger, Torill Thorstad
 • Heggland, Johannes
 • Henriksen, Levi
 • Hjorth, Vigdis
 • Hoem, Edvard
 • Hoel, Sigurd
 • Hofmo, Gunvor
 • Holberg, Ludvig
 • Hole, Stian
 • Holmås, Stig
 • Holt, Kåre
 • Holt, Anne
 • Holst, Elling
 • Hopp, Zinken
 • Horst, Jørn Lier
 • Horst & Enger
 • Houm, Nicolai
 • Hovland, Ragnar
 • Høyer, Ida Hegazi
 • Ibsen, Henrik
 • Jacobsen, Roy
 • Jacobsen, Alf R.
 • Jacobsen, Rolf
 • Johnsrud, Ingar
 • Jølsen, Ragnhild
 • Kaldhol, Marit
 • Karlsson, Ørjan
 • Kielland, Alexander
 • Kjærstad, Jan
 • Knausgård, Karl Ove
 • Kjær, Nils
 • Krag, Vilhelm
 • Knutsen, Per
 • Kristiansen, Kristian
 • Kvamme, Lars
 • Langeland, Henrik
 • Larsen, Britt Karin
 • Lie, Bernt
 • Lillegraven, Ruth
 • Lindstrøm, Merethe
 • Lindell, Uni
 • Loe, Erlend
 • Lykke, Nina
 • Lunde, Maja
 • Lunde, Stein Erik
 • Løland, Rasmus
 • Lønn, Øystein
 • Michelet, Jon
 • Moe, Jørgen
 • Moren, Sven
 • Munthe, Margarethe
 • Myhre, Linnéa
 • Mykle, Agnar
 • Mytting, Lars
 • Nesbø, Jo
 • Newth, Eirk
 • Newth, Philip
 • Nicolaysen, Marit
 • Nilsen, Tove
 • Nilsen, Olaug
 • Nygårdshaug, gert
 • Nyquist, Gerd
 • Nyquist, Arild
 • Nore, Aslak
 • Nærum, Knut
 • Osmundsen, Mari
 • Ousland, Bjørn
 • Parr, Maria
 • Pettersen, Siri
 • Petterson, Per
 • Prøysen, Alf
 • Ragde, Anne B.
 • Ravatn, Agnes
 • Reed, Einar
 • Renberg, Tore
 • Rimbereid, Øyvind
 • Ring, Barbra
 • Ringen, Stein
 • Rishøi, Ingvild H.
 • Riverton, Stein
 • Rongen, Bjørn
 • Roskifte, Kristin
 • Rud, Nils Johan
 • Rygg, Eli
 • Sandberg, Sigri
 • Sandel, Cora
 • Sandemose, Iben
 • Sandemose, Aksel
 • Scheen, Kjersti
 • Seierstad, Åsne
 • Sivle, Per
 • Skagen, Fredrik
 • Skomsvold, Kjersti Annesdatter
 • Skram, Amalie
 • Skrede, Wilfred
 • Småge, Kim
 • Solstad, Dag
 • Sommerfelt, Aimée
 • Sortland, Bjørn
 • Staalesen, Gunnar
 • Steen, Thorvald
 • Stranger, Simon
 • Strømsborg, Linn
 • Sunne, Linn T.
 • Sveen, Karin
 • Sverdrup, Harald
 • Svingen, Arne
 • Tiller, Carl Frode
 • Torvund, Helge
 • Tvedt, Terje
 • Tvedt, Ida Lødemel
 • Tønseth, Jan Jakob
 • Ullman, Linn
 • Ulstein, Silje
 • Ulven, Tor
 • Vaage, Lars Amund
 • Vesaas, Tarjei
 • Vestly, Anne-Cath
 • Vik, Bjørg
 • Wassmo, Herbjørg
 • Wergeland, Henrik
 • Wærenskjold, Leif
 • Zwilgmeyer, Dikken
 • Økland, Einar
 • Ørjasæter, Elin
 • Ørstavik, Hanne
 • Øyehaug, Gunnhild

Veelgestelde vragen over Noorse boeken

Wat zijn de beste Noorse boeken in 2023?

Volgens de boeken beoordeling site Goodreads worden deze Noorse boeken het beste gewaardeerd:

1. Bloedmaan – Jo Nesbø
2. De kinderen van Barrøy – Roy Jacobsen
3. Cold Case kwartet 4: dossier 1569 – Jørn Lier Horst
4. Blix en Ramm 4: Stigma – Horst & Enger
5. De terugkeer van Mia – Samuel Bjørk

Je bestelt deze boeken en leest waar deze overgaan op nordicdutchman.nl