Boeken, Nieuws, Noorwegen

Jon Fosse wint Nobelprijs voor literatuur

De Noorse schrijver Jon Fosse heeft de Nobelprijs voor de Literatuur in 2023 gewonnen. Hij wordt met name beloond voor zijn werk als toneelschrijver. 

In een toelichting verklaarde het verkiezingscomité van de Zweedse Academie dat Fosse de prijs wint ‘voor zijn innovatieve toneelstukken en proza die een stem geven aan het onzegbare’. 

In een reactie aan Svenska Dagbladet zegt Jon Fosse: “Ik ben heel blij, maar ook een beetje bang voor alle aandacht.” 

Fosse debuteerde in 1983 als romanschrijver met ‘Raudt, svart’. Daarna schreef hij nog vele romans, poëziebundels, essays en kinderboeken. In totaal zijn er meer dan 40 Jon Fosse boeken in verschillende genres.

een portret foto van schrijver Jon Fosse
Jon Fosse wint Nobelprijs

Een van zijn grootste projecten is zijn ‘Septologie’ reeks. Deze boekenserie is in 2019 uitgeroepen tot een van de belangrijkste projecten in de hedendaagse Noordse literatuur. 

De Noorse auteur is al jaren één van de grote favorieten om een keer de Nobelprijs te winnen. Dit jaar is het dan eindelijk raak. Hij is hiermee de vierde Noor in de geschiedenis van de Nobelprijzen die de prestigieuze prijs wint. De andere Noorse schrijvers Bjørnstjerne Bjørnson (1903), Knut Hamsun (1920) en Sigrid Undset (1928) wonnen de prijs al eerder.

De winst van Jon Fosse betekent minder goed nieuws voor andere Noorse schrijvers als Karl Ove Knausgård en Dag Solstad die ook tot de favorieten behoorden.

Jon Fosse ontvangt naast de 18-karaats Nobelmedaille en diploma ook een geldprijs van bijna 1 miljoen euro. De prijs wordt op 10 december in Stockholm door de Koning van Zweden uitgereikt.


Noorse boeken

Benieuwd naar Fosse zijn boeken en dat van andere Noorse schrijvers? Je ontdekt de nieuwste Noorse boeken via onderstaande link.


Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *