Boeken, Nieuws

Vijf Scandinavische thrillers in Time top 100 aller tijden 

Scandinaviërs zijn meesters in het schrijven van spannende verhalen. Dat erkent nu ook het invloedrijke Time Magazine. In hun lijst van de honderd beste thrillers en detectiveverhalen aller tijden zijn liefst vijf Scandinavische titels opgenomen. Camilla Läckberg, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Henning Mankell en Peter Høeg viel de eer toe. 

Het tijdschrift vroeg auteurs uit binnen- en buitenland om hun favorieten te nomineren. De enige restrictie was dat ze niet hun eigen werken mochten selecteren. Een jury bestaande uit thriller-iconen als Megan Abott, Harlan Coben, Gillian Flynn en Tana French nam vervolgens alle genomineerden onder de loep en selecteerde de beste honderd thriller en detectiveverhalen.  

Benieuwd naar de beste Scandinavische thrillers aller tijden? Deze site heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Hier vind je de top 25 van beste Scandinavische thrillers aller tijden.

Zweedse detective meesters 

Zweden bleek de absolute winnaar onder de Scandinavische thrillers. Henning Mankell en Stieg Larsson werden postuum bekroond voor hun Zweedse boeken ‘Moordenaar zonder gezicht’ en ‘Mannen die vrouwen haten’. 

Henning Mankell – ‘Moordenaar zonder gezicht’

De in 2015 overleden Mankell schreef ‘Moordenaar zonder gezicht’ in 1991 en dit boek maakt deel uit van de Kurt Wallender reeks.

In dit verhaal onderzoekt de bekende inspecteur de dubbele moord op een ouder boerenechtpaar en ontdekt dat er een politiek-maatschappelijk gevoelige kant aan de zaak zit. 

de zweedse schrijver henning mankell

Stieg Larsson – ‘Mannen die vrouwen haten’

Stieg Larsson verovert een plek in de lijst van beste Scandinavische thrillers met zijn eerste boek uit de Millenniumreeks ‘Mannen die vrouwen haten.’

Deze reeks, die verhaalt over journalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander, zou een wereldwijde sensatie worden. Van het eerste deel van de reeks is zowel een Zweedse als Engelstalige film gemaakt. 

Camilla Läckberg – ‘IJsprinses¨

Groot succes was er ook voor de koningin van de thriller Camilla Läckberg. Zij viel bijna van haar bank toen ze hoorde dat ze met haar boek ‘IJsprinses’ in de lijst was opgenomen.

“Ik zit te huilen op de bank. Mijn god, ik kan dit nauwelijks bevatten!!!!”, schreef ze in een reactie op Instagram. 

‘IJsprinses’ is Läckberg haar debuutboek waarin de lezer voor het eerst kennis maakt met Patrik Hedstöm en Erica Falck. Ze onderzoeken een zelfmoord, die plots geen zelfmoord lijkt te zijn. 

Ander Scandinavisch thriller succes

Er zijn natuurlijk ook veel spannende Deense thrillers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook voor de Denen een plekje in de lijst is. Deze eer valt Peter Høeg toe met zijn boek ‘Smilla’s gevoel voor sneeuw’. Een verhaal over een eigenzinnige dochter van een Inuit zeehondenjaagster en rijke Deense arts die de dood van een haar zesjarige buurjongetje probeert te ontraadselen. 

En ook een Noorse thriller mag niet ontbreken in de lijst. Het zal voor weinige een verrassing zijn dat hierbij gekozen is voor Jo Nesbø. In zijn lange auteurscarrière schreef Nesbø tientallen geprezen en veel gelezen thrillers. Volgens de Times jury is ‘De Roodborst’ uit het jaar 2000 zijn beste werk.

Het boek maakt deel uit van de bekende Harry Hole reeks en betekende de internationale doorbraak van de voormalige muzikant. In dit boek maakt Harry Hole deel uit van een antiterrorismeteam dat de veiligheid moet garanderen van deelnemende staatshoofden. Hij ontdekt dat er een aanslag gepland wordt en belandt in een wespennest van leugens en intriges.

Wij wisten het natuurlijk al een tijdje, maar nu weet de hele wereld het: er gaat niets boven een goede Nordic Noir.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze boeken? Je vindt hieronder een link om de boeken via Bol.com te bestellen.

moordenaar zonder gezicht van henning mankell
Ebook, luisterboek paperback v.a. € 7,99

Moordenaar zonder gezicht
door Henning Mankell

Kurt Wallander onderzoekt de wrede moord op een boerenechtpaar. Hij merkt al snel dat er vertrouwelijke informatie naar buiten lekt. Informatie die asielzoekers in een kwaad daglicht plaatst. Angstvallig mijdt hij de publiciteit om racistische krachten in de samenleving de wind uit de zeilen te nemen.


de cover van het zweedse boek mannen die vrouwen haten van stieg larsson
Ebook, luisterboek paperback v.a. € 3,99

Millennium 1: Mannen die vrouwen haten
door Stieg Larsson

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Met hulp van Lisbeth Salander stuit Mikael op een spoor dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert.


smillas gevoel voor sneeuw cover peter hoeg boek
Paperback, hardcover, softcover, pocket v.a. € 9,20

Smilla’s gevoel voor sneeuw
door Peter Høeg

Smilla, de eigenzinnige dochter van een Inuit zeehondenjaagster en een rijke Deense arts, tracht op haar geheel eigen en koppige wijze de dood van een jongetje te ontraadselen. Ze raakt daarbij verstrikt in een web van intriges. Haar doorzettingsvermogen leidt tot een weergaloze ontknoping op het poolijs.


de cover van het boek de roodborst van jo nesbo
Paperback, hardcover, softcover, pocket v.a. € 9,20

Harry Hole 3: De roodborst
door Jo Nesbø

Bij een belangrijk vredesoverleg in Oslo over het Midden-Oosten maakt politiecommissaris Harry Hole deel uit van het antiterrorismeteam dat de veiligheid moet garanderen van de deelnemende staatshoofden. Hij ontdekt dat er een aanslag gepland wordt en belandt in een wespennest van leugens en intriges, liefde en verraad dat terug te voeren is op een moord die plaatsvond in Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *