No Image Available

Septologie VI-VII – Een nieuwe naam

- Het derde deel uit de Septologie reeks
€11.50
 Bindwijze: E-book, Kobo Plus, Paperback  Series: Septologie  Schrijver: Jon Fosse  Uitgever: Nbc - Oevers  Goodreads: 4,48  Releasedatum: 27 januari 2022  Land: Noorwegen  Taal: Nederlands  Translator: Marianne Molenaar  Bestel bij Bol
 Informatie:

Samenvatting

– Septologie VI-VII – Een nieuwe naam is volgens Goodreads lezers een van de beste Scandinavische romans van Nobelprijswinnaar Jon Fosse. Dit boek is de laatste in de (zevendelige) in drie boeken verschenen Septologie serie van de Noorse schrijver.

Kerstmis nadert. Asle wil niet meer schilderen en besluit alles wat hij nog van zijn werk heeft af te leveren aan zijn galeriehouder Beyer. Het is tijd om te stoppen. Tegelijkertijd kan hij de gedachten aan zijn naamgenoot en dubbelganger die in het ziekenhuis in de stad ligt niet loslaten. Zo blijft Asle het verhaal van ‘de andere’ Asle ontrafelen – een soort verwrongen spiegelbeeld van zichzelf.

Op kerstavond varen Asle en de hond Bragi met buurman Åsleik naar diens zus, Guro. Ondertussen volgen we de levens van de twee Asles als jongere volwassenen in flashbacks: de verteller ontmoet zijn levenslange liefde, Ales; sluit zich aan bij de katholieke kerk; gaat exposeren bij Beyer.

Na een tijdje verlaten Asle en Ales de stad en verhuizen naar het huis in Dylgja. De andere Asle trouwt ook, maar zijn huwelijk eindigt met een snikkende bruid en wordt kort daarna gevolgd door een pijnlijke breuk.

Fosse voert in dit laatste deel het tempo flink op. Net als in een goed gecomponeerde symfonie bouwt het op naar een obsessieve finale. De laatste pagina’s zijn alsof herinneringen, verdriet, bekentenissen, dromen en angst zich vermengen in een suggestieve stroom.

Je bestelt het boek eenvoudig bij de boekhandels via bovenstaande groene knoppen.

Wat zijn de recensies voor Septologie VI-VII, Een nieuwe naam?

Deze Noorse roman is de op één na beste in het Nederlands vertaalde Scandinavische roman aller tijden. Alleen Het Zustertapijt van Lars Mytting scoorde een hogere score.

Het sluitstuk in de Septologie reeks is volgens lezers op Goodreads het beste in de hele serie van Jon Fosse. Dit boek ontvangt daar een score van 4,48 sterren op een vijfpuntsschaal. Daarmee is het volgens de lezers een van de beste Scandinavische romans aller tijden.

Ook in de pers kan Septologie VI-VII, Een nieuwe naam rekenen op lovende recensies:

‘Terwijl de laatste pagina’s hun diepzinnige en adembenemende afsluiting naderen, bereikt Septologie ook die oorspronkelijke ambitie: het doordrenkt het raadsel van het leven, dat soms zo angstaanjagend donker kan lijken, met een licht dat bijna gelukzalig is.’
– Financial Times

Dit boek won bij zijn verschijnen in Noorwegen de Bragenprisen, de belangrijkste literatuurprijs in Noorwegen. De jury zei in het juryrapport:

“Op meesterlijke wijze eindigt de Septologie met ‘Een nieuwe naam’. Het boek functioneert als een op zichzelf staande roman, maar kan toch niet als losstaand worden beschouwd. Het verhaal van Asle, het meesterwerk van Jon Fosse, is daarmee compleet.”

Kan je dit boek ook los lezen?

Ja dat kan, maar het is aangeraden om alle delen van de Septologie reeks van Jon Fosse op volgorde te lezen.

Hier zie je een overzicht van de eerder verschenen delen en andere boeken van Jon Fosse.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Septologie VI-VII Een nieuwe naam Jon Fosse
Average rating:  
 0 reviews

Other Books From - Noorse boeken

Over de schrijver

Other Books By - Jon Fosse


 Terug