Boeken, Zweden

Astrid Lindgren vier keer in top 100 beste kinderboeken

De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren is met vier boeken opgenomen in de top 100 van beste kinderboeken aller tijden. De boeken Pippi Langkous, de Gebroeders Leeuwenhart, Ronja de Roversdochter en Karlsson van het dak veroverden allemaal een plekje in de lijst. Pippi eindigde zelfs op plek drie.

De lijst is opgesteld door de Britse nieuwsomroep BBC. Zij vroegen een groep van 177 experts, bestaande uit critici, uitgevers en auteurs, te stemmen op 1050 verschillende boeken. De boeken kwamen uit alle landstreken, van Zweden tot aan Oezbekistan.

Na Engeland blijkt Zweden in deze lijst het land met de beste kinderboeken. Liefst negen boeken komen uit het Scandinavische land.

Niet verrassend, is vooral één van de grootste kinderboekenschrijfsters aller tijden goed vertegenwoordigd in de lijst. Astrid Lindgren is met vier verschillende verhalen opgenomen in de lijst.

Pippi Langkous

Het wereldberoemde boek over Pippi Langkous is uitgeroepen tot het derde beste kinderboek aller tijden.

Het verhaal over het eigenzinnige meisje met een toet vol sproetjes en de rode vlechtjes, vermaakt al decennialang kinderen van over de hele wereld. Haar populariteit lijkt met het jaar alleen maar groter te worden.

De luxe uitgave van het Pippi Langkous boek
De luxe uitgave van het Pippi Langkous boek

De gebroeders Leeuwenhart

Het tweede Astrid Lindgren boek dat we terugvinden op de lijst van beste kinderenboeken aller tijden is ‘De gebroeders Leeuwenhart’.

Dit boek vertelt het verhaal over twee broers die na hun dood in het magische land Nangijala belanden en hier de strijd met een wrede heerser moeten aangaan. 

In de lijst staat dit boek uit 1973 op plek 27.

de boek cover van de gebroeders leeuwenhart
De luxe uitgave van het ‘De gebroeders Leeuwenhart’ boek

Ronja de Roversdochter

Ronja de Roversdochter eindigt op de 47ste plek in deze lijst. Het verhaal over de vrijgevochten Ronja die samen met vriendje Birk wegloopt van hun roversfamilies is een klassieker. Zozeer zelfs, dat sinds de publicatie ervan de naam Ronja opeens flink in populariteit toenam nadat de Ronja film uitkwam.

Het verhaal blijft inspireren want er worden nog steeds stripboeken, tekenfilms en binnenkort zelfs een nieuwe tv-serie over Ronja gemaakt.

Ronja de roversdochter boek luxe uitgave
De luxe uitgave van het Ronja de Roversdochter boek

Karlsson van het dak

Het laatste Astrid Lindgren boek in deze lijst is ‘Karlsson van het dak’. Dit boek vertelt het verhaal van een eenzaam jongetje die op het dak van zijn huis een vreemd mannetje treft: Karlsson. Samen met de ietwat zelfvoldane Karlsson beleeft hij de gekste avonturen. 

Karlsson van het dak eindigt in de lijst op een 65ste plek

Astrid lindgren boeken: cover van karlsson van het dak
De geïllustreerde uitgave van Karlsson van het dak

Moemin

Je vindt ook nog andere Noordse kinderboeken op deze lijst. Zo is Tove Jansson met haar Moemin boeken liefst vijf keer opgenomen in de lijst. Hoogste op de lijst staat ‘Moeminland: het geheim van de winter’, met een 23ste plek. Daarnaast ook in de top 100: ‘Komeet in Moeminland’, ‘Finn Familie Moemintrol’, ‘De Moemins en de grote vloed’ en ‘De Moeminvallei in November’. 

Het beste kinderboek aller tijden is volgens de BBC ‘Max en de Maximonsters’ (oorspronkelijk ‘Where the Wild Things Are) van Maurice Sendak. De top drie wordt compleet gemaakt door ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Caroll. 

Er zijn helaas geen Nederlandse schrijvers opgenomen in de lijst. 

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *