Nieuws, Zweden

Tulpen uit Zweden

De noordelijkste tulpenkwekerij ter wereld

VIDEO – Ik ging in Sollefteå op bezoek bij de tulpenkwekerij van Carolina

Tulpen kweken op 500 kilometer van de poolcirkel. Onmogelijk? De Nederlandse Carolina Visser dacht daar anders over en ging de uitdaging aan. Norrlands Tulpaner is één van de twee meeste noordelijke tulpenkwekerijen ter wereld en ligt net buiten het Zweedse stadje Sollefteå. Tulpen uit Zweden dat moest ik met mijn eigen ogen zien.

Ik ging bij Carolina langs en kreeg een rondleiding over haar prachtige boerderij. Je ziet het in bovenstaande video.

Hoe Carolina Zweden ontdekte

In 2006 verhuist Carolina naar Zweden. Ze woont op dat moment in Duitsland waar ze een goede baan heeft als procesmanager. Als haar man komt te overlijden besluit ze het roer om te gooien. Ze ziet een Duitse serie die zich afspeelt in Zweden. De natuur, de rode huizen en de romantiek in die serie overtuigen haar om de auto te pakken en naar Zweden af te reizen. Binnen 24 uur vindt ze het haar huis in Backsjön, een gehucht net buiten Sollefteå.

Ze koopt het huis van een ouder echtpaar. De zoon van de verkoper is echter niet heel erg blij met de verkoop. Dit was zijn favoriete vakantieplek. Dus besluit hij er nog één zomer door te brengen. En dan ontmoet hij Carolina, worden verliefd en besluiten in het huis samen te wonen. Tien jaar later trouwen ze in hun eigen tulpenveld. Uiteraard compleet met een tulpen bruidspakket.

Meer tulpen in Zweden

De andere meest noordelijke tulpenkwekerij ter wereld vind je trouwens ook in Zweden en wordt óók door Nederlanders gerund. Je vindt Fjälltulpaner in Kalls Back, Jämtland op vrijwel dezelfde breedtegraad als de kwekerij van Carolina.

Tulpen uit Zweden, wie had dat gedacht.

Lees ook

Voor De Telegraaf schreef ik eerder ook een artikel over de tulpenkwekerij van Carolina.

Ook ging ik onlangs naar Göteborg om meer te weten te komen over de Nederlandse geschiedenis van die stad. Lees hier meer over de Nederlandse historie van Gotenburg.

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *