Boeken, Denemarken, Nieuws

Over de berekening van ruimte II van Solvej Balle

Een als meesterwerk geprezen Deense roman

Over de berekening van ruimte II is het volgende deel in een zeer geprezen literaire roman reeks van de Deense schrijfster Solvej Balle. In Scandinavië noemen ze de eerste delen van deze uiteindelijk zevendelige reeks ‘een meesterwerk van zijn tijd’. Het tweede deel is nu ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar in de boekhandels en online. Ontdek hier alles wat je moet weten over deze roman.

Bestel Over de berekening van ruimte II
de cover van het deense boek over de berekening van ruimte deel 2van solvej balle
E-book, paperback v.a. € 11,50

Winterverhalen
door Solvej Balle

Waar gaat Over de berekening van ruimte II over?

Over de berekening van ruimte volgt hetzelfde idee als de bekende Amerikaanse film Groundhog Day. Een constant herhalende dag voor de hoofdrolspeelster en haar omgeving. 

In deel twee van deze reeks zit Tara Setler zit nu al 368 dagen vast in de tijd. Ze leeft op één enkele dag: 18 november, die zich constant herhaalt. Nu begint Tara een reis om het jaar voorbij te laten gaan.
Ze verlangt naar de winter en reist naar het noorden en daarna verlangt ze naar de lente en de zomer. Uiteindelijk belandt ze in Dusseldörf en moet ze toegeven dat ze in een herfstdag leeft, dat er niet zoiets bestaat als een jaar als je op 18 november leeft. 

Waar gaat Over de berekening van ruimte deel 1 over?

Over de berekening van ruimte II is het vervolg op het eerste deel waarin Tara Setler voor het eerst ondervindt dat 18 november zich elke dag herhaalt. Terwijl zij en haar man Thomas in het reine proberen te komen met de regenachtige novemberdag, beginnen ze de gevolgen te begrijpen van een tijd die niet meer bestaat: Tara wordt elke dag ouder, terwijl de anderen vastzitten in de eeuwigheid. Tara raakt geobsedeerd door het verlangen om een uitweg uit 18 november te vinden, naar een wereld waar de tijd verstrijkt.

Wat zijn de recensies voor Over de berekening van ruimte II? 

Over de berekening van ruimte moet uiteindelijk zeven delen beslaan. De eerste vier delen zijn in Denemarken al gepubliceerd.

Na het uitbrengen van deel een tot drie, ontving Solvej Balle hiervoor de prestigieuze literatuurprijs van de Noordse Raad. De jury omschreef haar werk als ‘een meesterwerk’ en ‘de grote comeback van Solvej Balle, niet alleen voor Deense en Scandinavische fictie, maar ook voor Europese fictie in het algemeen. 

Op Goodreads ontving het eerste deel van Over de berekening van ruimte een beoordeling van 3.89 sterren op een vijfsterrenschaal. Het nu in het Nederlands uitgebrachte tweede deel kan daar vooralsnog rekenen op een nog hogere beoordeling van 4.21 sterren. Het is hiermee vooralsnog een van de beste Deense boeken aller tijden.

De Volkskrant gaf het eerste deel in de reeks vier sterren en noemde het ‘een fascinerende roman’. Het wachten is nog op de eerste Nederlandse recensies voor het tweede deel in de reekst.

Wie is de Deense schrijfster Solvej Balle?

Solvej Balle is in 1962 geboren in het Zuid-Deense gehucht Bovrup, een plaatsje met nog geen vijfhonderd inwoners. Op zeventienjarige leeftijd pakte ze haar tas in en trok de wereld in om gedurende eenentwintig jaar afwisselend te wonen in Australië, Amerika en Canada.Eind jaren tachtig volgt ze aan de Universiteit van Kopenhagen een studie literatuur en filosofie.

de deense schrijfster solvej balle
De schrijfster van Over de berekening van ruimte II: Solvej Balle

Solvej Balle studeert in 1989 af aan de Deense schrijversschool en is een van de meest prominenten vertegenwoordigers van het Deense literaire minimalisme sinds de jaren negentig.

Haar literair debuut komt in 1984, wanneer ze op 24-jarige leeftijd haar eerste roman ‘Lyrefugl’ (Menura vogel) uitbrengt. De grote doorbraak komt pas negen jaar later met het boek ‘Volgens de wet’. 

Haar teksten onderzoeken de verbanden tussen kunst en natuurwetenschappen met een nadruk op de grenzen van onze kennis van de wereld en onszelf.

In 2020 maakte Balle na vele jaren stilte een comeback met het veelgeprezen ‘Over de berekening van ruimte I’. Dit is het eerste deel van zeven geplande delen over hoofdpersoon Tara Setler, die ervaart dat de tijd stilstaat. In Denemarken werd het tweede deel hetzelfde jaar nog gepubliceerd. Deel drie volgde in 2021 en deel vier in 2022. 

Over de berekening van ruimte deel 1 en deel 2 zijn nu in de boekhandel verkrijgbaar of als E-boek en paperback bij Bol.com via onderstaande links.


de cover van het deense boek over de berekening van ruimte deel 2van solvej balle
Roman – E-boek, paperback v.a. € 11,50

Over de berekening van ruimte 2
door Solvej Balle

Tara Selter is na een korte reis gevangen in de tijd en leeft op één enkele dag: 18 november. Het heeft zich nu al 368 dagen herhaald. Ze is teruggekeerd naar Parijs in de hoop dat ze na een jaar op 18 november terug zou kunnen keren naar een normale tijd, maar dat is niet gelukt.

Nu begint Tara Selter aan een reis om het jaar voorbij te laten gaan. Ze verlangt naar de winter en reist naar het noorden, richting de sneeuw, en daarna verlangt ze naar de lente en de zomer. Uiteindelijk belandt ze in Düsseldorf en moet ze toegeven dat ze in een herfstdag leeft, dat er niet zoiets bestaat als een jaar als je op 18 november leeft.


de cover van het deense boek over de berekening van ruimte van solvej balle
Roman – Ebook, paperback v.a. € 11,50

Over de berekening van ruimte 1
door Solvej Balle

Tara Selter keert na een korte zakenreis terug naar huis in de stad Clairon-sous-Bois in Noord-Frankrijk, waar ze woont met haar man Thomas. Tara stuit bij thuiskomst op het vreemde feit dat ’s nachts de wereld terugkeert naar haar beginpunt en dat de dag zich herhaalt. Thomas wordt elke ochtend op 18 november wakker, en elke dag moet Tara hem vertellen wat er is gebeurd. Ze noteert alles wat ze ziet en hoort in een notitieboekje, waardoor ze exact weet hoe de dag van Thomas eruit ziet en haar eigen gedrag daaraan kan aanpassen.

Terwijl ze proberen in het reine te komen met hun regenachtige novemberdag, beginnen ze de gevolgen te begrijpen van een tijd die niet meer bestaat: Tara wordt elke dag ouder, terwijl de anderen vastzitten in de eeuwigheid. Geleidelijk aan raakt Tara geobsedeerd door het verlangen om de deur te vinden die haar uit 18 november leidt, naar een wereld waar de tijd verstrijkt.


Wanneer verschijnt Over de berekening van ruimte III?

Over de berekening van ruimte III is in Denemarken al uitgebracht. De Nederlandse vertaling van dit derde deel in de reeks van Solvej Balle wordt april 2024 verwacht. Zodra er hier meer over bekend is, lees je dit op deze site.

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *