No Image Available

Jouw afwezigheid is duisternis

€14.99
 Bindwijze: E-book, Hardcover, Kobo Plus  Schrijver: Jón Kalman Stefánsson  Uitgever: Ambo Anthos  Goodreads: 4,25  Releasedatum: 28 februari 2022  Land: IJsland  Taal: Nederlands  Translator: Marcel Otten  Bestel bij Bol
 Informatie:

Samenvatting

Jouw afwezigheid is duisternis is een van de best beoordeelde IJslandse romans aller tijden. Dit boek laat wederom zien waarom Jón Kalman Stefánsson zo’n geliefd en bekroond schrijver is.

Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontwikkelt zich een beeld van een verbazingwekkende wereld in een fjord in het noorden van IJsland.

Een bonte stoet van personages passeert de revue: onder anderen een dominee die correspondeert met een allang overleden Duitse dichter, een boerenzoon gespecialiseerd in de filosoof Kierkegaard, een plattelandsvrouw die een artikel schrijft over de regenworm en wier leven totaal verandert.

Jon Kalman Stefánsson beschrijft hoe de tijd verstrijkt en niemand onberoerd laat, hoe complex heel gewone mensen in hun dagelijks leven blijken te zijn

Je bestelt het boek eenvoudig bij de boekhandels via bovenstaande groene knoppen.

Wat zijn de recensies voor Jouw afwezigheid is duisternis?

Jouw afwezigheid is duisternis van Jón Kalman Stefánsson kan op lovende recensies rekenen.

Op lezersrecensie platform Goodreads krijgt dit boek van lezers een score van liefst 4,25 sterren op een vijfpuntsschaal- Het boek is door meer dan duizend lezers beoordeeld. Daarmee is dit boek een van de beste IJslandse schrijvers romans ooit geschreven.

Ook in de pers kon Jouw afwezigheid is duisternis bij het verschijnen rekenen op ronkende recensies:

“Stéfansson is als een goede vriend. Hij kent je en hij vergeeft je. De personages uit zijn boeken zitten in je hart.”
– De Limburger

“Stéfansson balanceert op de rand van proza en poëzie. Deze unieke stem in romans uit het hoge noorden maakt dat elk boek van hem voor mij een sensatie is, deze nieuwe hoort daar beslist bij. Nu al.”
– NRC Handelsblad

“Een constant in zijn werk is de kracht van zijn vertelstem: melancholiek, poëtisch en altijd met mededoggen voor de kleine, ploeterende mens in een grote, meedogenloze wereld.”
– Noord-Hollands Dagblad

Nordic Dutchman recensie

Toen ik voor deze site uitzocht welke IJslandse boeken de beste aller tijden zijn, bleef één naam constant naar boven komen: Jón Kalman Stefánsson. De top 10 IJslandse boeken wordt werkelijk gedomineerd door deze taalvirtuoos. Acht van de tien romans in de lijst zijn van hem afkomstig.

Dat ‘Jouw afwezigheid is duisternis’ zelfs op plek drie in die lijst staat is voor mij geen verrassing. Dit is het eerste boek wat ik van deze IJslandse schrijver las en ik had geen idee wat ik kon verwachten. En ik had dit ook niet kunnen weten, want er is niets wat je voorbereid op een boek van Stéfansson.

‘Jouw afwezigheid is duisternis’ werd een uniek ervaring waarin Stéfansson mij meenam op een reis door de IJslandse tijd en ruimte. Af en toe laat hij je bewust verdwalen en vind je jezelf plots terug in het IJsland van generaties geleden. Dit boek is een liefdesverhaal, tragedie en familiedrama in een en boeit van begin tot einde.

Het bevat bovendien prachtige zinnen die je tijdens het lezen even bewonderend tot stilstand brengen. Ik ga ze hier niet allemaal weggeven, maar wat dacht je bijvoorbeeld van deze passages:

-Het is mooi dat er van je gehouden wordt, zei Wislawa, in ietwat gebroken IJslands, de klank opeens zo muzikaal dat de woorden nog mooier in haar mond werden. Zo groeien talen dus, dacht ik.-

Zo is het, wij hebben onze momenten waarin het geluk ons zegent, dan gaat het over, verandert in een verleden en het verleden komt nooit meer terug. Weemoed is onze herinnering aan geluk dat voorbij is

Nam daar een hotdog, maar ze had geen trek, gooide hem na de eerste hap in de afvalbak en daar lag het hotdogbroodje op zijn kop en leek zo in huilen uit te barsten

Mijn notitieblok staat vol met prachtige passages uit dit boek. De rest laat ik je zelf ontdekken.

Mijn score voor ‘Jouw afwezigheid is duisternis’? 4,5 sterren.

– Bas van Brecht

Heb je dit boek al gelezen? Laat andere lezers hieronder weten wat jij ervan vindt.

Andere Jón Kalmann Stéfansson boeken

Jón Kalmann Stéfansson heeft een indrukwekkend repertoire opgebouwd. De twee beste IJslandse boeken aller tijden staan ook op zijn naam. Lees hier meer over:

  1. Het hart van de mens – Hemel en hel 3
  2. Het verdriet van de engelen – Hemel en hel 2
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

jouw afwezigheid is duisternis
Average rating:  
 0 reviews

Other Books From - IJslandse boeken

Over de schrijver

Other Books By - Jón Kalman Stefánsson


 Terug