Boeken, Zweden

Alles over De Kinderen van Bolderburen

Hej Hej!

De Kinderen van Bolderburen is een van de bekendste en populairste verhalen van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren.

Via de links hieronder ontdek je alles wat je moet weten over dit verhaal wat niet alleen een boek is, maar ook leidde tot een film.

Wil je het boek bestellen? Via de knop hieronder kan je direct de luxe uitgave met mooie illustraties en veel achtergrond informatie.

Hej då! – The Nordic Dutchman

Astrid lindgren boeken: cover van kinderen van bolderburen
De luxe uitgave van het kinderen van bolderburen boek

Nog op zoek naar een ander Astrid Lindgren boek? Bezoek dan ook mijn pagina met informatie over alle Astrid Lindgren boeken.


Story Walk naar Bolderburen

Op een snikhete zomerdag in Zuid-Zweden liep ik deze Story Walk naar de filmlocatie van Kinderen van Bolderburen.

Tijdens deze wandeling vertel ik je alles wat je moet weten over dit beroemde verhaal van Astrid Lindgren. Ook laat ik je de plek zien waar de ouders van schrijfster Astrid Lindgren elkaar ontmoetten en laat ik je het huis zien waar haar vader opgroeide.

Loop je met mij mee?

Abonneer je ook op de nieuwsbrief voor meer walks, recensies en verhalen.

Waar gaat De kinderen van Bolderburen over?

een illustratie uit het boek
Het verhaal van zes kinderen die wilde avonturen beleven

Bolderburen is piepklein, er staan slechts drie rode huizen, vlak naast elkaar. En in die drie huizen wonen zes kinderen samen met hun ouders. Bovenal is Bolderburen het fijnste dorp van de wereld want hier beleef je de leukste avonturen.

De verhalen van de zes kinderen van Bolderburen worden vertelt door de negenjarige boerendochter Lisa die samen met haar lastige broers Lasse en Bosse in boerderij, ‘de Middenhof’ woont. De andere boerderijen links en rechts van de Middenhof heten Noordhof en Zuidhof. Hier wonen de andere kinderen: Olle en de zusjes Britta en Anna. 

een foto van de huizen in het dorpje Sevedstorp waar Astrid Lindgren haar inspiratie vandaan haalde
De inspiratie voor het Astrid Lindgrens verhaal, drie huizen in het Zweedse dorpje Sevedstorp

Elke dag weer trekken de zes kinderen er op uit, op zoek naar avontuur. De ene keer gaan ze op zoek naar een schat, de andere keer nemen ze een lammetje mee naar school en weer een andere keer gaan ze kreeften vangen. In Bolderburen is er altijd wat te beleven, de kinderen spelen er in het hooi, ze gaan langs bij opa en soms kibbelen ze met elkaar, maar uiteindelijk zijn ze altijd weer de beste vrienden.

“Als sommigen vinden dat ik groot ben en anderen dat ik klein ben, ben ik misschien precies goed.”

Lisa in ‘Wij uit Bolderburen’ 

Het verhaal achter De kinderen van Bolderburen

een illustratie van een rood huis met de kinderen
Astrid Lindgren liet zich inspireren door haar eigen jeugd

Astrid Lindgren schreef de eerste verhalen over de kinderen van Bolderburen tijdens een vakantie in 1945 op het Zweedse eiland Furusund.

Ze liet zich bij het schrijven van de verhalen inspireren door haar eigen jeugd in Småland. Zo baseerde ze het gehucht Bolderburen op Sevedstorp, een piepklein plaatsje waar Astrids vader geboren werd en waar ze zo vaak op bezoek ging bij opa en oma. Ook dit plaatsje bestond uit slechts drie kleine rode huizen vlak naast elkaar.

een kaart met de locaties waar astrid lindgren haar inspiratie vandaan haalde
Astrid Lindgren schreef de Kinderen van Bolderburen op Furusund, inpiratie haalde ze uit Sevedstorp en Vimmerby

De wilde kinderen van Bullerbyn

Inspiratie voor de avonturen haalde ze dan weer uit haar eigen kindertijd in het iets verderop gelegen stadje Vimmerby. Hier beleefde ze op de boerderij Näs de gekste avonturen met haar broers, zussen en vriendinnetjes. Volgens Astrid Lindgren waren ze een groep lawaaierige kinderen die het gevaar niet schuwden. Het is dan ook niet voor niets dat Bullerbyn, zoals Bolderburen in het Zweeds heet, letterlijk ‘Lawaaidorp’ betekent.

“Mama zegt dat het onbegrijpelijk is dat zes kinderen zo’n lawaai kunnen maken. Het klinkt net als alsof er minsten drie keer zoveel kinderen zijn.”

Lisa in ‘Voor het laatst Bolderburen’

Wij uit Bolderburen

Eenmaal terug in haar appartement in Stockholm zend Lindgren ‘Wij in Bolderburen’ samen met een herziene versie van Pippi Langkous in voor een schrijfwedstrijd. Het verhaal over Pippi wint uiteindelijk de wedstrijd maar de uitgeverij besluit ook de rechten op het ‘Wij uit Bolderburen’ boek te kopen.

Het zal vervolgens nog een paar jaar duren voordat ‘Wij uit Bolderburen’ uitgebracht wordt. In de tussentijd wordt Astrid Lindgren dankzij de verhalen over Pippi Langkous een hele bekende schrijfster. Nadat ze ook de boeken Britt-Mari lucht haar hart, Kerstin en ik en het eerste deel van de Superdetective Blomkwist serie uitbrengt, besluit de uitgever ook de verhalen van de kinderen uit Bolderburen te publiceren. In eerste instantie gebeurt dit als een serie van wekelijkse verhalen in het het bekende Zweedse tijdschrift Vi. De verhalen worden goed ontvangen en leidt later na het uitgeven van het boek ‘Wij uit Bolderburen’, tot nog eens twee boeken over de kinderen met de titels ‘Meer over Bolderburen en ‘Voor het laatst: Bolderburen’. 

foto van astrid lindgren met de cast van de kinderen van bolderburen film
Astrid Lindgren met de cast van de Kinderen van Bolderburen film uit 1986

De kinderen van Bolderburen film

De verhalen zijn zo populair dat ze er ook meerdere films van worden gemaak. Al in de jaren zestig van de vorige eeuw worden twee van de boeken verfilmd door regisseur Olle Hellblom. Zijn collega Lasse Hallström doet dit in 1986 nog eens over wanneer hij ‘Wij uit Bolderburen’ naar de bioscoop brengt, een paar jaar later gevolgd door ‘Meer over Bolderburen’. Deze films worden in 1989 bovendien als tv-serie op de Zweedse televisie vertoond.

De films uit de jaren tachtig zijn ook echt in Sevedstorp gefilmd. Veel van de buurtbewoners zijn gebruikt als figuranten en de schoolscenes zijn gefilmd met kinderen uit het gebied. De binnenscenes zijn wel op een andere locatie opgenomen.

een still uit de kinderen van bolderburen film
Een scene uit de Kinderen van Bolderburen film uit de jaren tachtig

De verhalen over de Kinderen van Bolderburen vermaken kinderen en volwassenen tot op de dag van vandaag en laat ze wegdromen over eenvoudigere tijden. Het verhaal heeft minder fantasierijke elementen als bijvoorbeeld Ronja de Roversdochter (vogelheksen), de Gebroeders Leeuwenhart (Nangijala) of Pippi Langkous (superkracht). De kracht van de verhalen over de Kinderen van Bolderburen zit hem juist in de eenvoud. In Bolderburen speelt het leven zich namelijk altijd buiten af, het is er altijd fijn en het leven is eenvoudig.

De Kinderen van Bolderburen boek recensie

een illustratie uit het boek
Een alledaags verhaal, maar o zo leuk

Als kind heb ik de verhalen van Astrid Lindgren nooit gelezen. Hoe jammer dit is kwam ik vooral achter bij het lezen van ‘De Kinderen van Bolderburen’. Als klein jongetje had ik zonder twijfel enorm genoten van de onschuldige verhalen over een groepje kinderen die met behulp van hun fantasie leuke avonturen beleefd. Maar het moet gezegd, ook als inmiddels volwassen vent heb ik veel plezier gehad met de verhalen over Lisa, Bosse, Lasse, Olle, Anna en Britta.

Terug naar de kindertijd

De verhalen brachten mij terug naar de eigen kindertijd waar je de pleintjes, bosjes en steegjes indook en alles één groot avontuur was. Zoals zo vaak laat Astrid Lindgren met De kinderen van Bolderburen zien dat ze zich zonder problemen kan verplaatsten in de geest van het kind en weet zo ook weer het kind in jezelf naar boven te halen. In dat opzicht doet dit boek in veel opzichten denken aan een ander boek van Lindgren namelijk Emiel van de Hazelhoeve. Al is de hoofdrolspeler in dat boek een stuk brutaler dan de redelijk brave Lisa.

illustratie uit het boek met de kinderen op een eilandje
Een illustratie uit het De kinderen van Bolderburen boeken

Onbezorgde avonturen

In de verhalen over de kinderen van Bolderburen gebeurt veel minder spannends dan in de grote avonturenverhalen van Lindgren, zoals Ronja de Roversdochter en de Gebroeders Leeuwenhart, maar toch boeit het van begin tot eind. Het is juist de alledaagse onbezorgdheid die maakt dat het boek voelt als een warme deken waar je je met genoegen in wikkelt.

Als je op zoek bent naar een boek om aan je kinderen voor te lezen dan is dit boek wat mij betreft bijna verplichte kost. Je zult zien dat terwijl je kleintje tijdens het voorlezen met een glimlach op het gezicht in slaap valt en wegdroomt over dat piepkleine dorpje met de drie rode huisjes, jezelf stiekem nog één hoofdstuk extra leest. Gewoon omdat het zo leuk is.

Mijn eindoordeel over De kinderen van Bolderburen is dus.. LEZEN!

De Kinderen van Bolderburen bestellen

Astrid lindgren boeken: cover van kinderen van bolderburen
De luxe uitgave van het kinderen van bolderburen boek

Deze luxe uitgave van de kinderen van Bolderburen is een bundeling van drie boeken over de vrolijke kinderen in Zuid-Zweden. Achterin het boek vind je veel interessante achtergrondinformatie.

Je kunt het boek onder andere via Bol.com bestellen.

Leeftijdsindicatie: 6-9 jaar
Bindwijze: hardcover
Taal: Nederlands
Pagina’s: 304
Met illustraties

Psst.. wist je trouwens dat er binnenkort een nieuwe serie komt over een ander Astrid Lindgren karakter? Lees hier meer over de aankomende Viaplay tv-serie over Ronja de Roversdochter.

Bekijk ook deze artikelen eens..

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *