Sport, Zweden

Ove Kindvall

De legende van Ove

Koning Arthur, Robin Hood, Willem Tell. Als kleine jongen plaatste ik zijn naam in dit rijtje. Een legende, een mythe. Nooit zag ik hem zelf voetballen, daarvoor ben ik te jong. Ik moest het doen met de verhalen en die naam: Ove Kindvall.

Hij was een spits. Nooit was er een betere voor Feyenoord, vertelden die verhalen. Zijn goal bracht de Europa Cup 1 voor het eerst naar Nederland. Ik blijf zijn naam maar tegenkomen. Ook afgelopen week, want Feyenoord ging kampioen worden. De huidige spits van Feyenoord doet het goed. Maar is die net zo goed als Ove? De schaal uitreiken? Kies toch voor Ove. Altijd weer die naam: Ove, Ove, Ove. 

Ik wist verder weinig over hem, dat hoort bij een legende. Volgens de overlevering komt hij uit Zweden. Dus laat ik zijn naam vallen bij de eerste ontmoeting met mijn Zweedse schoonvader. Hij is een generatiegenoot van Ove, maar het levert geen blik van herkenning op. Is Ove dan toch niets meer dan een verhaal? Het probleem blijkt te zitten in mijn Hollandse tongval. Ove Kindvall kent hij niet. Oe-we Sjiend-wal, ja die uiteraard wel. Ook in Zweden is Ove een legende.

Voor het vijftigjarig jubileum van de Europa Cup 1 winst krijg ik plots een telefoonnummer opgestuurd. Dat van Ove. Of ik hem wil interviewen. Maar, dat kan toch helemaal niet? Ove Kindvall is een legende, die bestaat alleen in de verhalen. De telefoon gaat een paar keer over, dan neemt hij op: “Je spreekt met Ove.” Daar is het bewijs, hij bestaat echt, een man van vlees en bloed. In vlekkeloos Nederlands lepelt hij herinneringen op aan dat doelpunt voor de eeuwigheid.

Feyenoord vierde zondag zijn zestiende titel, Ove vandaag zijn tachtigste verjaardag. Hij was niet in de Kuip om de schaal uit te reiken. Dat hoeft ook niet, want of hij er nou is of niet: de legende van Ove leeft voort.


Ove Kindvall en zoon over Europa Cup 1 winst (interview)

In 1970 schoot Ove Kindvall Feyenoord naar de Europa Cup 1 winst. Het was de eerste ooit voor een Nederlandse club. De naam Ove zou voortaan onlosmakelijk met Feyenoord verbonden zijn.

Toen ik in 2020 naar Zweden verhuisde kreeg ik van het Algemeen Dagblad de vraag of ik de levende legende kon interviewen over dat historische doelpunt. Maar, het was de Covid periode en de al op leeftijd zijnde Ove wilde het risico niet lopen om ziek te worden. Dus sprak ik hem over de telefoon en bezocht in het Noorden van Stockholm zijn zoon: Niclas Kindvall.

In gesprek met Ove Kindvall en zoon Niclas over Europa Cup 1 winst

Niclas Kindvall was zelf ook een begenadigd voetballer en was al geboren toen Ove bij Feyenoord speelde, al was hij toen nog klein. Later speelde Niclas bij clubs als AIK, Malmö en Hamburger SV. Ook speelde hij nog zes interlands in het shirt van Zweden.

In de video zie je mijn gesprekken met vader en zoon Kindvall.

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *