Boeken, Nieuws, Zweden

Doggerland 6 – Noodzakelijk kwaad

Het nieuwe boek van Maria Adolfsson 

Doggerland 6: Noodzakelijk kwaad is het gloednieuwe deel in de razendspannende Doggerland-reeks van de Zweedse schrijfster Maria Adolfsson. Voor de fans van het eerste uur een ideaal moment om weer te verzinken in de spannende wereld van Doggerland. Voor nieuwe lezers een goed instapmoment, want dit boek kan ook zonder voorkennis gelezen worden. Ontdek hier alles wat je moet weten over Doggerland 6 of bestel direct bij Bol via onderstaande knop.

Bestel Noodzakelijk kwaad
de cover van het boek doggerland 6 noodzakelijk kwaad van maria adolfsson

E-book: € 12,99
Paperback: € 22,99
Pagina’s: 352

Doggerland 6 – Noodzakelijk kwaad
van Maria Adolfsson

Waar gaat Doggerland 6 Noodzakelijk kwaad over?

In dit zesde deel van de prijswinnende Doggerland-reeks keert rechercheur Karen Eiken Hornby terug naar de fictieve eilandengroep Doggerland. Dit land ligt in de Noordzee en heeft duidelijke invloeden van Scandinavië en Groot-Brittannië.

In ‘Noodzakelijk Kwaad’ nadert Kerstmis als de excentrieke kunstenaar Raymond Osse in een vlaag van woede van huis verdwijnt. Karen krijgt de opdracht contact te houden met de familie totdat er een formele zoekactie kan worden gestart.

Langzaam aan begint Karen te vermoeden dat de verdwijning van Raymond niet vrijwillige was. Maar dan blijkt dat iemand het op haar heeft voorzien, iemand die niet wil dat waarheid boven water komt.

Wat zijn de Noodzakelijk kwaad recensies?

In Scandinavië is Doggerland 6 al eerder dit jaar uitgekomen en kan daar rekenen op goede kritieken. 

Zo noemt het Zweedse Kaprakt dit boek ‘onmisbare lectuur’ en voegt hier aan toe dat Maria Adolfsson laat zien dat ze ‘beschikt over een onovertroffen rijkdom aan verbeeldingskracht op verschillende niveaus’. Recensent Anders Kapp komt uiteindelijk tot de conclusie dat waar Maria Adolfsson in het volgende boek ook heen wil gaan, dat hij met haar mee gaat.

Door gebruikers van luisterboekplatform Bookbeat wordt het zesde deel in de Noodzakelijk kwaad met 4,1 (van de 5) sterren beoordeeld na bijna drieduizend reviews. 

Op lezersrecensie site Goodreads krijgt Doggerland 6 vooralsnog na 247 stemmen een score van 3.7 sterren op een vijfpuntsschaal. Hiermee krijgt dit boek vooralsnog een redelijk vergelijkbare score met eerdere boeken uit de reeks. 

Met haar Doggerland reeks levert Maria Adolfsson een belangrijke bijdrage aan de lijst van beste Zweedse boeken.

Wat is de Doggerland boek volgorde?

Noodzakelijk Kwaad is het zesde deel in de Doggerland reeks. De hele Doggerland serie ziet er nu als volgt uit: 

  1. Doggerland 1 – Misleiding
  2. Doggerland 2 – Stormwaarschuwing
  3. Doggerland 3 – Tussen de duivel en de zee
  4. Doggerland 4 – Rennen of sterven
  5. Doggerland 5 – Valwind
  6. Doggerland 6 – Noodzakelijk kwaad

Klik op de titel om hieronder kort te lezen waar elk deel in de Doggerland reeks over gaat.

Alle boeken kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden. Je hoeft dus niet eerst de eerdere delen gelezen te hebben om aan het nieuwste boek in de Doggerland serie te beginnen. Het geeft natuurlijk wel nog net wat meer informatie en achtergrond over de karakters als je dit wel hebt gedaan. 

Wie is de Zweedse schrijfster Maria Adolfsson?

De in 1958 in Stockholm geboren schrijfster Maria Adolfsson werkte voor haar doorbraak als perswoordvoerder. Dit deed ze onder andere voor het Zweedse openbaar vervoersbedrijf SL. 

Op een dag werd de werkdruk te hoog voor Adolfsson en liep ze tegen een muur op. Ze ging met ziekteverlof en zat vervolgens bijna een jaar zonder werk.

Deze werkloze periode kwam ze door met het maken van lange wandelingen en zo ontstond gaandeweg het idee voor een verhaal. Het was een verhaal waar ze eerder al een schets van op papier had gezet, maar nooit verder opgepakt. 

Toen haar verhaal af was stuurde ze het op aandringen van haar zus naar een uitgever en het werd tot haar grote verrassing aangenomen. Maar dit was niet direct het begin van een succesverhaal. 

Maria Adolfsson: de schrijfster van de Doggerland serie

Haar echte doorbraak kwam pas tien jaar later in 2018 door met het eerste deel in de Doggerland reeks ‘Misleiding’. In dit boek treffen we rechercheur Karen Eiken Hornby voor het eerst op de fictieve eilandengroep Doggerland. Het boek werd meteen een succes bij critici en lezers en inmiddels vertaald in 18 talen. In 2022 ontving Maria Adolfsson de prestigieuze Britse Petrona Award. 

Met Noodzakelijk kwaad brengt Adolfsson nu haar zesde deel in de Doggerland reeks uit. Doggerland 6 en de vijf eerdere delen in deze serie zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Je bestelt de boeken eenvoudig via onderstaande links bij Bol.com

Alle boeken in de reeks bestellen

de cover van het boek doggerland 6 noodzakelijk kwaad van maria adolfsson
E-book, paperback v.a. € 12,99

Doggerland 6: Noodzakelijk kwaad
door Maria Adolfsson

Kerstmis nadert als de excentrieke kunstenaar Raymond Osse in een vlaag van woede van huis verdwijnt. Rechercheur Karen Eiken Hornby krijgt de opdracht contact te houden met de familie totdat er een formele zoekactie kan worden gestart.
Karen begint langzaam te vermoeden dat de verdwijning van Raymond niet vrijwillig was. Maar dan blijkt dat iemand het op haar heeft voorzien, iemand die niet wil dat de waarheid boven water komt.


de cover van de zweedse thriller doggerland 5 valwind van maria adolfsson
E-book, paperback v.a. € 7,99

Doggerland 5: Valwind
door Maria Adolfsson

In de hoofdstad Dunker worden twee jonge slachtoffers dood aangetroffen, met slechts één dag tussen de moorden. Karen Eiken Hornby geniet van haar zwangerschapsverlof en is niet blij dat ze deze zaak krijgt toegewezen. Ze is vooral terughoudend tegenover de zwijgzame Astrid Nielsen, met wie ze moet samenwerken. Al snel beginnen Karen en Astrid te vermoeden dat de twee doden met elkaar te maken hebben en dat ze niet de laatste slachtoffers zijn. De nieuwe moeder moet de zaak oplossen en tegelijkertijd haar kind beschermen.


de cover van de zweedse thriller doggerland 4 rennen of sterven van maria adolfsson
E-book, paperback, luisterboek v.a. € 12,99

Doggerland 4: Rennen of sterven
door Maria Adolfsson

Op Doggerland is het herfstnachtevening – een groots feest waarmee volgens een lange traditie het sterven van de zomer wordt gevierd. En dit jaar is er een nieuw onderdeel aan toegevoegd: Doggerlands eerste Pride parade. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog een verkiezingsjaar. En dus is de havenstad gevuld met een gevarieerd publiek.

Karen Eiken Hornby bekijkt het allemaal van een afstandje, jaloers omdat ze vanwege haar zwangerschap niet mee kan drinken. En dan opent iemand het vuur op het nietsvermoedende publiek…


de cover van de zweedse thriller doggerland 3 tussen de duivel en de zee van maria adolfsson
E-book, paperback, luisterboek v.a. € 12,99

Doggerland 3: Tussen de duivel en de zee
door Maria Adolfsson

Superster Luna is op Doggerland om een nieuwe plaat op te nemen. Als zij in het holst van de nacht verdwijnt, staat de politie voor een raadsel. Inspecteur Karen Hornby wordt, tegen haar zin, op de zaak gezet. Karen voelt zich oud en moe, en maakt zich zorgen om haar gezondheid. Bovendien leek Luna wel érg gecharmeerd van Leo Friss, Karens vriend.

Het mysterie is compleet als in de hoofdstad een vrouw wordt toegetakeld door een gewelddadige man, en Luna’s assistent een verkeersongeluk krijgt. Karen vermoedt dat de zaken iets met elkaar te maken hebben, maar bewijzen blijven uit. Inmiddels zijn de media het verhaal op het spoor, en ontstaat er een race tegen de klok. En Luna is niet de enige wiens leven in gevaar is…


de cover van de zweedse thriller doggerland 2 van maria adolfsson
E-book, paperback, luisterboek v.a. € 12,99

Doggerland 2: Stormwaarschuwing
door Maria Adolfsson

Het is Kerstmis wanneer een man dood wordt aangetroffen op Noorö, het noordelijkste eilandje van Doggerland. Karen Eiken Hornby stort zich op het onderzoek, opgelucht zo de festiviteiten te kunnen vermijden. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden, begint het er steeds meer op te lijken dat haar familieleden bij de moorden betrokken zijn. Meer dan ooit wordt het een levensgevaarlijke evenwichtsoefening tussen haar privéleven en haar rol bij de politie.


de cover van de zweedse thriller doggerland 1 misleiding van maria adolfsson
E-book, paperback, luisterboek v.a. € 12,99

Doggerland 1: Misleiding
door Maria Adolfsson

Het is de ochtend na Oistra, het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Inspecteur Karen Hornby wordt wakker met een verschrikkelijke kater – maar dat is nog de minste van haar problemen. Naast haar in bed ligt haar baas. Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord. Karen wordt op de zaak gezet, waarop blijkt dat het slachtoffer de ex van haar baas is. Terwijl de situatie steeds gecompliceerder wordt, realiseert Karen zich dat de persoonlijke verhoudingen en de geschiedenis van het eiland het onderzoek nogal vertroebelen…


Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *