Films en series, Nieuws, Zweden

Clark Netflix- Scandinavische serie

Waar gaat Clark over?

De Netflix serie Clark vertelt het verhaal achter het bekende fenomeen ‘Het stockholmsyndroom’. Het Stockholmsyndroom is een term die gebruikt wordt wanneer iemand gevoelens krijgt voor zijn gijzelnemer.

Bill Skarsgård als Clark Olofsson
Bill Skarsgård als Clark Olofsson

De term ontstond toen de Zweedse Janne Olsson in 1973 uit de gevangenis ontsnapte en vervolgens bankmedewerkers gijzelde in een bank in Stockholm. De eerste eis die hij aan de politie stelde was dat ze zijn vriend Clark Olofsson zouden vrijlaten uit de gevangenis. De politie stemde in en Clark Olofsson voegde zich bij Janne in de bank. Na afloop van de gijzeling bleek dat de gegijzelden verrassend genoeg gevoelens ontwikkelt hadden voor hun gijzelnemers. Sindsdien wordt dit fenomeen dus het stockholmsyndroom genoemd.

In deze serie volgen we Clark Olofsson gedurende zijn leven en zien we hoe hij alle Zweden voor zich wint terwijl hij een pad van diefstal, overvallen en destructie achterlaat. De schrijver en regisseur van de Clark serie, Jonas Åkerlund, zegt over Clark Olofsson:

“De superster/misdadiger Clark Olofsson is over de hele wereld beroemd. En met een reden. Hij is een meester manipulator, een ongekende verleider, een media fenomeen met een psychotisch brein en alles wat daar tussenin zit. Met vernuft dat aansluit bij zijn manipulatieve kwaliteiten, neemt deze serie je mee terug van de wilde 60s en 70s naar de late sombere jaren 70 en 80. Het is het Clark Olofsson verhaal zoals we het nog nooit gezien hebben. Allemaal vertelt door de stockholmsyndroom man zelf, de intrigerende man achter alle misdaden.”

Jonas Åkerlund | Regisseur CLARK
Jonas Åkerlund, regisseur van Clark Netflix
Jonas Åkerlund, regisseur van de Netflix serie Clark

Verwacht niet dat alles wat je te zien krijgt ook echt gebeurt is. De serie is deels gebaseerd op feiten en deels verzonnen.

Wie spelen er in de Netflix serie Clark?

Veruit de bekendste naam in Clark is die van hoofdrolspeler Bill Skarsgård. Hij speelt de rol van titel karakter Clark Olofsson. Bill Skarsgård maakt deel uit van de beroemdste acteerfamilie van Zweden. Zijn vader Stellan maakte voor hun de weg naar Hollywood met zijn rollen in tientallen bekende films waaronder Good Will Hunting, Mamma Mia, Pirates of the Caribbean en recent de kaskraker DUNE.

stellan skarsgård
Stellan Skarsgård

Inmiddels hebben ook zijn zonen de weg naar Hollywood gevonden. Zijn oudste zoon Alexander speelde in films en series als Tarzan, Big Little Lies en The Northman. De tweede in lijn, Gustaf Skarsgård, was de te zien in Vikings en Westworld en zijn jongste zoon Valter kennen we van Nordic producties zoals Beck en Katla. En dan hebben we dus ook nog Bill, de hoofdrolspeler in deze serie.

Bill Skarsgård van enge clown tot bankovervaller

Bill Skarsgård begon zijn carrière met rollen in Zweedse films en series maar maakte al snel de overstap naar Hollywood. Hier vestigde hij snel zijn naam en verscheen in films als Atomic Blonde en Allegiant. Zijn doorbraak voor het grote publiek kwam met zijn rol als horror clown Pennywise in de film IT. Hiermee vestigde hij zijn naam en verscheen daarna in IT Part II en andere kaskrakers zoals Deadpool 2, Eternals en The Devil All the Time. Nu is hij met de Netflix serie Clark dus terug in Zweden. Bill Skarsgård speelt de titelrol van Clark Olofsson, een beruchte Zweedse bankovervaller.

alexander skarsgård
Alexander Skarsgård

Zelf zegt hij over deze rol:

“Clark Olofsson, is in de goede en slechte zin van het woord, een van Zweden’s meeste kleurrijke en fascinerende personen. Ik ga deze uitdaging aan met een mix van opwinding en angst maar met Jonas en Netflix achter ons denk ik dat we een baanbrekend verhaal kunnen vertellen. Een verhaal met een dynamiek en waanzin die je nooit eerder op tv hebt gezien. Clark zijn levensverhaal is zo ongelofelijk en ziekelijk dat zelfs Scorsese ervan zou blozen.” 

Bill Skarsgård | Hoofdrolspeler Clark
Links de echte Clark Olofsson, rechts op de foto acteur Bill Skarsgård die hem speelt in de serie.
Links de echte Clark Olofsson, rechts acteur Bill Skarsgård

Verder zien we in deze serie Alicia Agnesson die eerder te zien was in Vikings en de Zweedse acteur Vilhelm Blomgren die je kunt kennen van Gösta en Midsommar. Voor de liefhebbers van de Zweedse serie ‘The Restaurant’ is er ook een bekend gezicht in deze serie te zien. Acteur Adam Lundgren zal in Clark de rol spelen van Kurre Räven. In The Restaurant speelde Adam de rol van Peter.

Wat weten we nog meer over de Netflix serie Clark?

De serie bestaat uit zes afleveringen en wordt geregisseerd door Jonas Åkerlund. Hij is een bekende naam en is met name bekend door het regisseren van videoclips voor onder andere Madonna en Beyoncé.

Waar kan je Clark zien?

Er is nog geen exact uitzenddatum bekend gemaakt maar de verwachting is dat de serie vanaf het voorjaar van 2022 op Netflix te zien zal zijn. 

De opnames kwamen juni 2021 al ten einde. Er werd gefilmd in Zweden maar ook in landen als Litouwen en Kroatië. Ook de trailer voor Clark staat al online, de release van de serie zal dus niet lang op zich laten wachten. Ik hou de ontwikkeling rond deze serie in de gaten en zal deze pagina updaten zodra er meer bekend is. 

Abonneer je op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van deze serie en andere series uit de Nordics.

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *