No Image Available

De zusterklokken

- Deel 1 in de Zusterklokken trilogie
 Bindwijze: E-book, Kobo Plus, Luisterboek, Paperback  Series: Zusterklokken  Schrijver: Lars Mytting  Uitgever: Atlas Contact  Goodreads: 399  Releasedatum: 14 mei 2019  Land: Noorwegen  Taal: Nederlands  Translator: Paula Stevens  Bestel bij Bol
 Informatie:

De zusterklokken is het eerste deel in de gelijknamige, hoog geprezen trilogie van Lars Mytting.

Met dit eerste deel legde hij het grondwerk voor de tot op heden best beoordeelde Scandinavische roman aller tijden: het Zustertapijt.

Je bestelt het boek eenvoudig bij de boekhandels via bovenstaande groene knoppen.

Waar gaat De zusterklokken over?

Astrid Hekne is anders dan de andere jonge vrouwen in het dorp Butangen in 1880 en droomt van een leven dat uit meer bestaat dan alleen trouwen, kinderen krijgen, en het land bewerken.

‘De Zusterklokken’ van Lars Mytting gaat over de zelfbewuste, leergierige Astrid Hekne. Zij is anders dan de andere jonge vrouwen in het dorp Butangen en droomt van een leven dat uit meer bestaat dan alleen trouwen, kinderen krijgen, en het land bewerken. In datzelfde jaar komt een jonge dominee naar Butangen. Voor Astrid, die in de pastorie als dienstmeisje werkt, vertegenwoordigt hij de lonkende wijde wereld.

Maar algauw wordt het haar duidelijk dat zijn grootse plannen ook de sloop van de eeuwenoude staafkerk van Butangen behelzen. Daarmee zouden de legendarische ‘De Zusterklokken’ verloren gaan. Deze klokken werden ooit geschonken door een rouwende voorvader van Astrid, ter nagedachtenis aan zijn overleden Siamese tweeling, en bezitten volgens de overlevering over bovennatuurlijke krachten.

Astrid komt in opstand tegen de afbraak van de kerk – maar haar vastberadenheid om de klokken te redden wankelt als er liefde in het spel is.

Wat zijn de recensies voor De zusterklokken?

De zusterklokken kan rekenen op zeer positieve recensies. Op lezersrecensie platform Goodreads krijgt dit boek van lezers een score van liefst 4,17 sterren op een vijfpuntsschaal.

Het boek is door meer dan zesduizend lezers beoordeeld. Daarmee is de Zusterklokken een van de best beste beoordeelde romans van Noorse schrijvers aller tijde.

Ook in de pers werd De zusterklokken positief ontvangen:

“De schrijver schildert schitterend de strijd tussen traditie en moderniteit. Dat hij daarbij niet altijd blind de kant van vernieuwing kiest, maar ook de magische wereld laat resoneren, maakt zijn verhaal des te geloofwaardiger.”
– Trouw

“Een geweldig boek om de winteravonden mee door te komen.”
– Literair Nederland

“Vanaf de eerste alinea heeft Mytting zijn lezer in zijn greep.”
– De Telegraaf

Heb je dit boek al gelezen? Laat andere lezers hieronder weten wat jij ervan vindt.

Nordic Dutchman recensie

Lars Mytting heeft wel wat met hout. Dat is een eufemisme. De Noorse schrijver schreef voordat hij aan De zusterklokken begon namelijk al een ware houtbewerkersbijbel onder de naam ‘Man en hout’ en ook in zijn eerste romans ‘Paardenkracht’ en ‘Vlamberken’ speelde het stevige materiaal een hoofdrol. In De zusterklokken is het niet anders. Deze keer gaat het allemaal om een prachtige, eeuwenoude kerk die in het dorpje Butangen staat. Deze kerk draagt een mysterie met zich mee die de hoofdpersonages verbind en onder spanning zet.

Het plot voor dit verhaal laat zich op het eerste gezicht moeilijk doorgronden, maar Mytting weet je langzaam het verhaal in te trekken. Zijn karakters zijn sterk, gelaagd en bovenal menselijk. De Noorse schrijver kiest voor realisme en mysterie in plaats van clichés. Tot het einde blijf je raden waar dit verhaal zal eindigen.

Dat Mytting van hout houdt, komt soms iets te veel aan de oppervlakte te liggen. De uitgebreide verhandelingen over de bouw van de kerk hadden wat mij betreft iets compacter gekund om de vaart er in te houden. Tegelijkertijd zou zonder Mytting zijn liefde voor het materiaal dit boek waarschijnlijk nooit ontstaan zijn. Toch is het verhaal op zijn sterkst op de momenten dat het over de mensen en hun onderlinge relaties, verlangens en twijfels gaat.

Ik heb onverwacht genoten van dit bijzonder verhaal en kijk nu al uit naar het tweede deel: Het zustertapijt.

Mijn oordeel: 4 sterren
– Bas van Brecht

Kan je dit boek ook los lezen?

De zusterklokken is het eerste deel in de gelijknamige trilogie en kan dus onafhankelijk van de latere delen gelezen worden.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

De zusterklokken
Average rating:  
 0 reviews

Other Books From - Noorse boeken

Over de schrijver

Other Books By - Lars Mytting


 Terug