Boeken, Films en series, Zweden

Alles over Ronja de roversdochter

Hej Hej!

Ronja de Roversdochter is een van de bekendste verhalen van de beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren.

Via de links hieronder ontdek je alles wat je moet weten over dit verhaal wat niet alleen een boek is, maar ook leidde tot een film en animatie serie.

Wil je het boek bestellen? Via de knop hieronder kan je direct de luxe uitgave met mooie illustraties en veel achtergrond informatie.

Hej då! – The Nordic Dutchman


Ronja de Roversdochter Story Walk in Norra Kvill

Afgelopen zomer ging ik in Småland op zoek naar de roots van Astrid Lindgren. Hier liep ik onder andere een prachtige wandeling in het magische bos en Nationale Park van Norra Kvill. Dit leek mij een geweldige locatie om je alles te vertellen over Ronja de Roversdochter.

In deze wandeling vertel ik je alles wat je moet weten over dit beroemde verhaal van Astrid Lindgren.

Dus loop met mij mee naar Norra Kvill!

Abonneer je ook op de nieuwsbrief voor meer walks, recensies en verhalen.

Waar gaat Ronja de Roversdochter over?

Een banner illustratie met een afbeelding van de kaft van Ronja de Roversdochter
Het verhaal van Ronja de Roversdochter

Op een nacht gevuld met vreselijk donder en onweer wordt er een meisje geboren: Ronja. De burcht waar haar familie en de rest van roversbende woont, wordt nog dezelfde nacht getroffen door een bliksemschicht die het kasteel in tweeën splitst. Het is voor de roversbende geen reden het kasteel te verlaten, ook een half kasteel is groot genoeg voor hun om in te wonen.

Hier komt verandering in wanneer een rivaliserende roversbende geleid door rover Borka zijn intrek neemt in de andere helft van het kasteel. Mattis, de vader van Ronja, is woedend. Helemaal als hij erachter komt dat Ronja een vriendschap heeft gesloten met de zoon van Borka, het jongetje Birk. Beide vaders verbieden het contact tussen de twee maar komen al snel achter de grenzen van hun gezag.

Ronja en Birk trekken samen het omringende donkere bos in, weg van alles en iedereen, vanaf nu zal dit hun huis zijn. De zomer is heerlijk maar als de winter aanbreekt ligt het gevaar op de loer. Hoe eindigt dit avontuur voor Ronja en Birk?

Wat je over Ronja de roversdochter moet weten

Een banner afbeelding met een afbeelding van Ronja in de verfilming Ronja de Roversdochter
Ronja in de verfilming van het boek

Het verhaal van Ronja de roversdochter is een van de laatste kinderboeken die Astrid Lindgren schrijft en wordt in 1981 uitgegeven. Dit is acht jaar na het grote succes van de Gebroeders Leeuwenhart. In die tijd is Lindgren vooral druk met de Zweedse politiek. Ze schrijft brieven, toespraken en opiniestukken die niet zelden kritisch van toon zijn en maakt zo deel uit van een fel publiek debat. Lang denkt ze zelfs dat ze nooit meer een boek zal schrijven blijkt uit een correspondentie met haar Nederlandse vertaalster Rite Törnqvist-Verschuur:

“Waar ik de volgende keer over zal schrijven, weet ik niet, ik weet niet eens of er nog wel een boek zal komen; op een dag heb ik, vrees ik, al mijn kruit verschoten.”

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren verlangt naar de natuur

Gelukkig had Lindgren dus nog een verhaal in petto en het idee hiervoor kreeg ze toen ze in de natuur van Zweden liep. Het was in die tijd niet heel gebruikelijk meer voor haar om in de natuur te zijn. Ze was inmiddels van het natuurrijke Småland naar het stedelijke Stockholm verhuisd en miste hier de natuur vaak. Het is dan ook niet toevallig dat juist de natuur een belangrijk thema zou worden in het verhaal van Ronja de roversdochter.

“Het begon allemaal toen ik een berg zag, met daarbovenop een roversburcht, die opeens in tweeën spleet. Wat voor mensen zouden daar wonen? dacht ik. Nou, een roversfamilie die een dochter heeft en een ander roversfamilie die een zoon heeft. Een beetje zoals Romeo en Julia.” 

Astrid Lindgren

Lindgren liet zich bij het schrijven van Ronja inspireren door de bossen in de omgeving van haar geboortestad Vimmerby. Heel toevallig was dit niet want haar geboortestreek is voor veel van haar verhalen zoals Pippi Langkous, Emiel van de Hazelhoeve en de Kinderen van Bolderburen een inspiratiebron geweest.

Een afbeelding van schrijfster Astrid Lindgren op latere leeftijd.
Astrid Lindgren in de latere jaren van haar leven

Magische wezentjes uit oude tijden

Ook in de Scandinavische folklore vond Lindgren inspiratie voor dit verhaal. Zo wordt het bos bevolkt door bijzondere wezens zoals aardmannen, trollen, vogelheksen, onderaardsen en moenen. De namen voor deze wezens en sommige van hun eigenschappen verzon de schrijfster zelf maar de inspiratie kwam uit de verschillende Zweedse sprookjes en sagas.

“Ik schrijf sprookjes, en de mensheid heeft sprookjes nodig. Dat is hoe het altijd geweest is. Zo is het nog steeds.”

Astrid Lindgren

Ronja de roversdochter werd een van Lindgrens populairste verhalen en zelfs zo populair dat er tegenwoordig duizenden meisjes met de naam Ronja in Zweden rondlopen. Voor de uitgave van het boek, en later ook de film, was de naam vrijwel onbekend bij de Zweden. tegenwoordig duizenden meisjes met de naam Ronja in Zweden rondlopen. Voor de uitgave van het boek, en later ook de film, was de naam vrijwel onbekend bij de Zweden. 

In Nederland won het boek in 1983 een Zilveren Griffel, in 1986 werd ook in ons land de eerste Ronja geboren.

Meer achtergrondinformatie over Ronja de roversdochter kan je lezen in de luxe uitgave van het boek die te bestellen is via de diverse online boekhandels zoals Bol.com en Bruna.com.

Een illustratie van de vogelheksen uit het Ronja de Roversdochter boek.
Een illustratie van vogelheksen uit het boek

Ronja de roversdochter boek recensie

Een banner met een foto uit de verfilming van het boek. Op de foto is Ronja met haar vader te zien.
Is het boek de moeite waard? (afbeelding uit de film)

Voordat ik dit boek begon te lezen waren mijn verwachtingen ervan niet al te hoog. Ik had net de Gebroeders Leeuwenhart gelezen en was hier zo enthousiast over dat ik dacht dat het verhaal van Ronja alleen maar kon tegenvallen. Ik had het fout. Ronja de roversdochter komt met gemak in mijn top drie van favoriete Astrid Lindgren boeken tot nu toe. 

Ronja de roversdochter vertelt het klassieke verhaal hoe kinderen op jonge leeftijd nog niet worden verblind door vooroordelen of stigma’s. In dit boek benadrukt Astrid Lindgren hoe kinderen de volwassenen de ogen kunnen open en barrières kunnen slechten. Dit ingegeven door de oneindige moed, eerlijkheid en een portie opstandigheid van Ronja en haar vriendje Birk.

Ronja de roversdochter is voor elke leeftijd

Ronja de roversdochter is een kinderboek geschreven en geschikt voor kinderen van 7 jaar en ouder. Voor jongere kinderen kunnen de griezelige wezens die in het donkere bos schuilen misschien wat eng zijn.

Een foto van de luxe uitgave van het Ronja de Roversdochter boek
De luxe uitgave van het Ronja de Roversdochter boek

Net als bij andere Astrid Lindgren boeken is Ronja de roversdochter ook de moeite waard voor volwassenen. Ik heb mij in ieder geval prima vermaakt met het boek en het in een mum van tijd uitgelezen. Het boek laat je het kind in jezelf herinneren en trekt je los uit de verplichtingen en sores van het volwassen leven. Ronja neemt je mee de dichte bossen in op een onvergetelijke reis langs vogelheksen, moenen en razende rovers. 

Ronja de roversdochter is een fantastisch spannend avontuur over vriendschap, liefde, natuur en het volgen van je eigen normen en waarden. 

Mijn eindoordeel over Ronja de roversdochter? LEZEN!

Het avontuur van Ronja gaat verder

Het Ronja de roversdochter boek wordt wereldwijd een regelrechte hit, wordt in 39 talen vertaald en er volgt later ook een film, anime, tekenfilm, musical en spel van Ronja de roversdochter. In 2023 komt hier nog eens een nieuwe serie over het beroemdste roversmeisje ter wereld bij.

De Ronja de roversdochter film

Een banner afbeelding met op de foto Ronja en Birk in de Ronja de Roversdochter film uit 1984
Birk en Ronja in de verfilming uit 1984

Het succes van het boek inspireert om het boek ook te verfilmen. In de jaren daarvoor heeft regisseur Olle Hellblom al andere boeken van Astrid Lindgren verfilmd waaronder Pippi Langkous en de Gebroeders Leeuwenhart en dus is hij ook de beoogd regisseur voor de film over Ronja. Helaas beslist het noodlot anders.  Olle overlijdt nog tijdens de voorbereidingen voor de film en wordt vervangen door Tage Danielsson. Die bizar genoeg nog geen jaar na de release van de film ook overlijdt. Met een beetje bijgeloof zou je het bijna de vloek van Ronja kunen noemen.

De hoofdrolspelers:

*Dan Håfström als Birk
*Börje Ahlstedt als Mattis
*Lena Nyman als Lovis
*Per Oscarsson als Borka
*Tommy Körberg als Lill-Klippen

Onder de leiding van de nieuwe regisseur wordt de film een groot succes. In 1984 is het zelfs de film met de hoogste opbrengst in Zweden, trekt deze anderhalf miljoen Zweden naar de bioscoop en wordt bij het prestigieuze filmfestival van Berlijn de Zilveren beer award gewonnen. Ronja de roversdochter is dat jaar ook de Zweedse inzending voor de Oscars maar loopt uiteindelijk een nominatie mis.

Ronja de roversdochter DVD met een prijskaartje

Ronja de roversdochter is in Nederland verkrijgbaar op DVD met Nederlandse ondertiteling. Al zal je daar wel wat geld voor over moeten hebben. Via Bol.com is de DVD beschikbaar voor € 69,95.

Ronja de roversdochter anime

Een afbeelding uit de Ronja de Roversdochter animatiefilm gemaakt door Studio Ghibli.
Er werd zelfs een Japanse animatie film van Ronja gemaakt

In 2014 wordt er ook een Japanse animatieserie over het verhaal van Ronja uitgebracht. De animatie serie is gemaakt door de bekende animatie producent Studio Ghibli, die eerder wereldberoemde animatiefilms maakte als My Neighbour Totoro en Spirited Away.

Regisseur Gorō Miyazaki voelde zich erg aangetrokken tot het verhaal van Ronja:

“Ronja de Roversdochter is niet enkele een verhaal over een meisje dat volwassen wordt, maar ook een verhaal over de liefde en groei tussen een ouder en een kind en ook een verhaal over de band tussen vrienden. Ik wil een werk maken waarvan iedereen, dus kinderen én volwassenen, kan genieten.” 

Gorō Miyazaki

De animatieseries bestaat in totaal uit 26 afleveringen en kreeg positieve reviews van toonaangevende kranten en websites over de wereld. Het wordt geprezen voor zijn mooie visuele stijl en het feit dat het dicht bij het verhaal van het boek blijft. De serie won bovendien in 2016 een Emmy voor de beste kinder animatie.

Ronja de roversdochter tv serie

In 2023 komt er op Viaplay een nieuwe tv-serie over Ronja de Roversdochter

Dat Ronja een tijdloos karakter is blijk wel uit het feit dat er in 2023 een nieuwe scandinavische tv serie over het roversmeisje komt. Het productieproces is momenteel in volle gang en het eerste seizoen van de serie wordt in 2023 op Viaplay verwacht. 

Lees hier meer over de Ronja de roversdochter serie.

Het Ronja boek bestellen

Ronja de Roversdochter boek luxe editie

Er zijn verschillende versies van Ronja de Roversdochter. Ik heb deze luxe gebonden editie in huis. Het leuke aan deze versie is dat die mooie illustraties heeft en veel achtergrondinformatie biedt over de totstandkoming van het boek en Astrid Lindgren haar inspiratie voor het verhaal.

Lees ook deze artikelen eens..

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *