Eurovisie Songfestival, Zweden

Zweden op het Eurovisie Songfestival

Zweden is het ultieme Eurovisie Songfestival land van deze eeuw en misschien wel aller tijden. Alleen Ierland won net zo vaak als Zweden het festival, maar hun laatste winst is inmiddels al wel weer even geleden, terwijl Zweden deze eeuw liefst drie keer de eindzege greep.

En dat terwijl ze hier toch best een tijdje moesten wachten op hun eerste overwinning. Nederland had het festival al drie keer op zijn naam geschreven voordat Zweden eindelijk de winst pakte. Maar vanaf dat moment veranderde alles. ABBA veranderde de koers van de Zweedse popgeschiedenis en maakte van Zweden een legendarisch songfestivalland met hits die in ons geheugen gegrift staan.

In onderstaande video ontdek je de tien meest gestreamde Eurovisie Songfestival liedjes uit Zweden. Onder de video zie je een overzicht met de presties van de Zweden en alle Zweedse Eurovisie deelnemers sinds de eerste deelname in 1958.

De top 10 van meest gestreamde Zweedse Eurovisie Songfestival liedjes

Hoe vaak won Zweden het Eurovisie Songfestival?

Zweden won zeven keer het Eurovisie Songfestival en is daarmee, samen met Ierland, recordhouder. Dit zijn alle Zweedse Eurovisie Songfestival winnaars:

  • 1974: ABBA – Waterloo
  • 1984: Herreys – Diggi-Loo Diggi-Ley
  • 1991: Carola – Fångad av en stormvind
  • 1999: Charlotte Nilsson – Take me to your heaven
  • 2012: Loreen – Euphoria
  • 2015: Måns Zelmerlöw – Heroes
  • 2023: Loreen – Tattoo

Zweden is wat betreft het aantal overwinningen het gedeeld beste Eurovisie land. Als je kijkt naar het aantal topklasseringen dan staan ze op eenzame hoogte. Van de 63 deelnames eindigde Zweden liefst 37 keer in de top 10.

Zweden is wat betreft het aantal overwinningen het gedeeld beste Eurovisie land. Als je kijkt naar het aantal topklasseringen dan staan ze op eenzame hoogte. Van de 63 deelnames eindigde Zweden liefst 37 keer in de top 10.

Wat is de slechtse prestatie van Zweden op het Eurovisie Songfestival?

Het dieptepunt in haar Eurovisie Songfestival geschiedenis behaalde Zweden in 2010 toen zangeres Anna Bergendahl zich niet wist te kwalificeren voor de finale met haar nummer This is my life. In Nederland zijn we wel gewend dat we ons zo eens in de zoveel tijd niet kwalificeren voor de finale, maar in Zweden is dit uniek. Anna Bergendahl is nog altijd de enige Zweedse deelnemer die zich niet plaatste voor de finale.

Andere minder gewaardeerde optredens waren van Makeba Emman met La Voix (23ste in 2009), Christer Björkman met I morgon är en annan dag (22ste in 1992) en Edin-Ådahl met Som en vind (24ste in 1990).

Twee keer besloot Zweden niet deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. In 1970 trokken ze zich terug uit protest voor de uitslag van het jaar ervoor toen vier landen na een gelijke stand tot winnaar werden uitgeroepen. In 1976 besloten ze niet mee te doen uit angst dat ze het festival weer zouden winnen en zouden moeten organiseren. Hier was geen geld voor en dus deed Zweden dat jaar niet mee.

Alle Eurovisie Songfestival liedjes uit Zweden

Ontdek hieronder alle Zweedse inzendingen voor het Eurovisie Songfestival sinds de eerste keer dat Zweden deelnam aan het liedjesfestijn. En zie op welke plaats het lied eindigde. Het nieuwste liedje staat bovenaan.

2024: Marcus & Martinus – Unforgettable

Marcus & Martinus is de eerste volledig niet Zweedse act die voor Zweden uit mag komen op het Eurovisie Song Festival. In 2024 treden ze in Malmö op met hun popsong ‘Unforgettable’.
– Eindklassering: nog onbekend

Marcus & Martinus met Unforgettable

2023: Loreen – Tattoo

In 2023 wordt Loreen de officiële Eurovisie koningin als ze voor de tweede keer het festival wint. Daarmee is ze nu de eerste vrouw die twee keer het songfestival wint. Alleen de Ier Johnny Logan slaagde erin ook twee keer te winnen. – Eindklassering: 1

Loreen met Tattoo

2022: Cornelia Jakobs – Hold me closer

In Italië laat Cornelia Jakobs haar rauwe stemgeluid horen met het lied ‘Hold me closer’. Europa is onder de indruk en beloond haar met een top vijf klassering. Oekraïne wint uiteindelijk dat jaar met de band Kalush en het lied Stefania. – Eindklassering: 4

Corneloa Jakobs met Hold me Closer

2021: Tusse – Voices

In het jaar 2021 mag Tusse het voor Zweden proberen tijdens het songfestvial in Nederland. Hij eindigt daar met zijn lied Voices op een voor de Zweden wat teleurstellende veertiende plek. Måneskin wint in dat jaar het festival.
Eindklassering: 14

Tusse met Voices

2020: The Mamas – Move

The Mamas hebben in 2020 pech als door de Covid-pandemie het Eurovisie Songfestival in Nederland dat jaar wordt afgelast. Daarom kunnen ze niet deelnemen en een jaar later gaat Tusse er met de winst vandoor. Pijnlijk voor The Mamas.
Eindklassering:

The Mamas met Move

2019: John Lundvik – Too late for love

Wij Nederlanders herinneren ons deze sympathieke Zweed waarschijnlijk vooral vanwege de brute ontknoping in 2019. In een spannende finale ging het op het laatste nog tussen deze Lundvik en onze Duncan Laurence. Duncan won en Lundvik bleef beteuterd achter.
Eindklassering: 5

John Lundvik met Too late for love

2018: Benjamin Ingrosso – Dance you off

Benjamin Ingrosso is een typisch Zweedse inzending. Een glad koppie, leren jasje en strakke dansmoves. Deze Benjamin had alles wat je van een Zweedse act verwacht en Europa kon het gezien de top 10 eindschikking ook wel waarderen.
Eindklassering: 7

Benjamin Ingrosso – Dance you off

2017: Robin Bengtsson – I can’t go on

Ook Robin Bengtsson past in het lijstje van gladde Zweedse boys met een top geproduceerd liedje. En ook deze Bengtsson eindigt geheel volgens Zweedse traditie in de top 10 van het Eurovisie Songfestival.
Eindklassering: 5

Robin Bengtsson – I can’t go on

2016: Frans – If I were sorry

De jonge Frans heeft in 2016 de ondankbare taak om in eigen land voor Zweden uit te komen. Dit levert over het algemeen matige resultaten op, maar Frans houdt zich goed staande en eindigt uiteindelijk met zijn nummer ‘If I were sorry’ op een vijfde plaats.
Eindklassering: 5

Frans – If I were sorry

2015: Måns Zelmerlöw – Heroes

Måns Zelmerlöw scoorde in 2015 een gigahit met zijn nummer ‘Heroes’. De winst dankte hij aan zijn geweldige lied, maar toch zeker ook aan de staging. De interactie met het scherm werd in de jaren na de winst van Måns nog regelmatig geïmiteerd op het Eurovisie podium.
Eindklassering: 5

Måns Zelmerlöw met Heroes

2014: Sanna Nielsen – Undo

Deze act zijn veel Nederlanders misschien vergeten, want in dit jaar was Nederland in een hevige strijd om de eindwinst verwikkeld. The Common Linnets streden met Conchita Wurst om de winst en verloren uiteindelijk helaas. Deze Sanna Nielsen eindigde achter de kemphanen als derde.
Eindklassering: 3

Sanna Nielsen – Undo

2013: Robin Stjenberg – You

Het komt niet vaak voor dat Zweden buiten de top 10 eindigt, maar Robin Stjenberg heeft wel de twijfelachtige eer. Daarbij had hij waarschijnlijk ook de pech dat hij uitgerekend in eigen land moest uitkomen. Dat is meestal geen gelukkige combinatie op het songfestival.
Eindklassering: 14

Robin Stjenberg – You

2012: Loreen – Euphoria

Zweden moest er na de winst van Charlotte Nilsson veertien jaar op wachten, maar Loreen haalde het Songfestival eindelijk weer naar Zweden. Haar hit Euphoria werd een gigaknaller en die zomer in alle clubs en bars door heel Europa gespeeld.
Eindklassering: 1

Loreen met Euphoria

2011: Eric Saade – Popular

Eric Saade blijkt in 2011 in Düsseldorf ontzettend populair, maar net niet populair genoeg. Uiteindelijk moet de popster uit Zweden genoegen nemen met een verdienstelijke derde plek.
Eindklassering: 3

Eric Saade met Popular

2010: Anna Bergendahl – This is my life

Het optreden van Anna Bergendahl in 2010 is het dieptepunt in de Zweedse Eurovisie geschiedenis. Het is de enige keer in de geschiedenis van het festival dat Zweden zich niet weet te plaatsen voor de finale.
Eindklassering: niet gekwalificeerd

Anna Bergendahl – This is my life

2009: Malena Ernman – La Voix

Eindklassering: 21

Malena Ernman met La Voix

2008: Charlotte Perrelli – Hero

Eindklassering: 18

Charlotte Perrelli met Hero

2007: The Ark – The worrying kind

Eindklassering: 18

The Ark met The worrying kind

2006: Carola – Invincible

Eindklassering: 5

Carola met Invincible

2005: Martin Stenmarck – Las Vegas

Eindklassering: 19

Martin Stenmarck met Las Vegas

2004: Lena Philipsson – It hurts

Eindklassering: 5

Lena Philipsson met It hurts

2003: Fame – Give me your love

Eindklassering: 5

Fame met Give me your love

2002: Afro-dite – Never let it go

Eindklassering: 8

Afro-dite met Never let it go

2001: Friends – Listen to your heartbeat

Eindklassering: 5

Friends met Listen to your heartbeat

2000: Roger Pontare – When spirits are calling my name

Eindklassering: 7

Roger Pontare met When spirits are calling my name

1999: Charlotte Nilsson – Take me to your heaven

Eindklassering: 1

Charlotte Nilsson met Take me to your Heaven

1998: Jill Johnson – Kärleken är

Eindklassering: 10

Jill Johnson met Kärleken är

1997: Blond – Bara han älskar mig

Eindklassering: 14

Blond met Bara hon älskar mig

1996: Den Vilda – One more time

Eindklassering: 3

Den Vilda met One more time

1995: Jan Johansen – Se på mej

Eindklassering: 3

Jan Johansen met Se på mig

1994: Marie Bergman en Roger Pontare – Stjärnorna

Eindklassering: 3

Marie Bergman en Roger Pontare met Stjärnorna

1993: Arvingarna – Eloise

Eindklassering: 13

Arvingarna met Eloise

1992: Christer Björkman – I morgon är en annan dag

Eindklassering: 22

Christer Björkman met I morgon är en annan dag

1991: Carola – Fångad av en stormvind

Eindklassering: 1

Carola met Fångad av en stormvind

1990: Edin-Ådahl – Som en vind

Eindklassering: 24

Edin Ådahl met Som en vind

1989: Tommy Nilsson – En dag

Eindklassering: 4

Tommy Nilsson met En dag

1988: Tommy Körberg – Stad I Ljus

Eindklassering: 12

Tommy Körberg met Stad i ljus

1987: Lotta Engberg – Boogaloo

Eindklassering: 12

Lotta Engberg met Boogaloo

1986: Lasse Holm en Monica Törnell – ‘E’ de det här du kallar kärlek

Eindklassering: 5

Lasse Holm en Monica Törnell met ‘E’ de det här du kallar kärlek

1985: Kikki Danielsson – Bra vibrationer

Eindklassering: 3

Kikki Danielsson met Bra vibrationer

1984: Herreys – Diggi-Loo Diggi-ley

Eindklassering: 1

Herreys met Diggi-Loo Diggi-Ley

1983: Carola Häggkvist – Främling

Eindklassering: 3

Carola Häggkvist met Främling

1982: Chips – Dag efter dag

Eindklassering: 8

Chips met Dag efter dag

1981: Björn Skifs – Fångad i en dröm

Eindklassering: 10

Björn Skifs met Fångad i en dröm

1980: Tomas Ledin – Just nu

Eindklassering: 10

Tomas Ledin met Just nu

1979: Ted Gärdestad – Satellit

Eindklassering: 17

Ted Gärdestad met Satellit

1978: Björn Skifs – Det blir alltid värre framåt natten

Eindklassering: 14

Björn Skifs met Det blir alltid värre framåt natten

1977: Forbes – Beatles

Eindklassering: 18

Forbes met Beatles

1976: geen deelname

In 1976 besloot Zweden niet deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, dat in dat jaar in Nederland werd gehouden. Zweden wilde niet het risico lopen weer te winnen en daarmee verplicht te worden om het festival te organiseren. De Zweedse omroep ahd hier geen geld voor en Zweden trok zich dus terug voor deze editie.

Groot-Brittannië won dit jaar met het nummer ” Save Your Kisses for Me ” van Brotherhood of Man .


1975: Lars Berghagen – Jennie Jennie

Eindklassering: 8

Lars Berghagen met Jennie Jennie

1974: ABBA – Waterloo

Eindklassering: 1

ABBA met Waterloo

1973: The Nova – You’re Summer

Eindklassering: 5

The Nova met You’re Summer

1972: Family four – Härliga sommardag

Eindklassering: 13

Family four met Härliga sommardag

1971: Family four – Vita vidder

Eindklassering: 6

Family four met Vita vidder

1970: geen deelname

In 1970 deed Zweden niet mee aan het Eurovisie Songfestival als protest tegen de editie van het jaar daarvoor. In 1969 werden vier landen tot winnaar uitgeroepen na een gelijke stand. Zweden en een aantal andere landen waar het niet een met deze beslissing en trokken zich terug voor de editie van 1970.

Deze editie vond overigens plaats in Nederland en werd door de Ierse zangeres Dana gewonnen met het liedje All kinds of Everything.


1969: Tommy Körberg – Judy, min vän

Eindklassering: 9

Tommy Körberg met Judy, min vän

1968: Claes-Göran Hederström – Det börjar verka kärlek, banne mig

Eindklassering: 5

Claes-Göran Hederström met Det börjar verka kärlek, banne mig

1967: Östen Warnerbring – Som en dröm

Eindklassering: 8

Östen Warnerbring met Som en dröm

1966: Lill Lindfors en Svante Thuresson – Nygammal vals

Eindklassering: 2

Lill Lindfors en Svante Thuresson met Nygammal vals

1965: Ingvar Wixell – Absent friend

Eindklassering: 10

Ingvar Wixell met Absent friend

1964: Monica Zetterlund – En gång in Stockholm

Eindklassering: 13

Monica Zetterlund met En gång in Stockholm

1963: Inger Berggren – Sol och vår

Eindklassering: 7

Inger Berggren met Sol och vår

1962: Sol och vår – Inger Berggren

Eindklassering: 6

Sol och vår met Inger Berggren

1961: Lill-Babs – April, april

Eindklassering: 14

Lill-Babs met April, april

1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann

Eindklassering: 10

Siw Malmkvist met Alla andra får varann

1959: Brita Borg – Augustin

Eindklassering: 9

Brita Borg met Augustin

1958: Alice Babs – Lilla stjärna

Eindklassering: 4

Alice Babs met Lilla stjärna

Gepubliceerd door Nordic Dutchman

Nederlander in Zweden. Struint de bossen, meren en bergen af op zoek naar verhalen. Vaak ook op de bank met een boek of afstandsbediening.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *